Motorola Moto G5s Plus: Vylepšené plusko od Lenova | RECENZIA

Motorola Moto G5s Plus je ďalším prírastkom do rodiny zariadení spoločnosti Lenovo. Podobne ako smartfóny z modelovej línie G5, aj G5s Plus prináša zaujímavú výbavu v lákavej cenovke. Tentokrát prináša aj niekoľko zaujímavých inovácií, medzi ktorými nechýba najmä duálny fotoaparát. Novinka však nesklame ani prvotriedným konštrukčným spracovaním či podporou dual SIM.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Kovový elegán

Motorola Moto G5s Plus sa od svojich súrodencov a konkurencie veľmi neodlišuje. Ide totižto o jeden z mnohých smartfónov, ktoré sú vyrobené z kovu. Teší nás, že výrobca ostal verný tradičnej konštrukcii a unibody telu, ktoré je dostatočne pevné a odolné aj voči tvrdšiemu zaobchádzaniu. Povrchová úprava navyše zabezpečuje čiastočnú odolnosť voči tekutinám, resp. proti náhodnému obliatiu či ošpliechaniu vodou. Certifikácie IP66 či IP67 sme sa však v tomto prípade nedočkali, čo je však vzhľadom na cenu zariadenia pochopiteľné.

G5s Plus inak ostáva verný zaužívaným koreňom. Prednú stranu vypĺňa veľký 5,5-palcový displej, ktorý navyše dopĺňa aj predná kamera, snímač odtlačkov prstov či dokonca LED blesk pre fotenie selfie. Boky lemujú ďalšie ovládacie prvky, vrátane tých určených  pre reguláciu hlasitosti a zapnutie telefónu. Na ľavom boku nechýba ani hybridný slot, ktorý slúži pre vloženie buď dvoch nano SIM kariet alebo jednej SIM a pamäťovej karty microSD. Smartfónu, samozrejme, nechýba 3,5 mm audio jack. Čo nás trochu prekvapilo, je absencia USB-C konektoru, ktorý sa čoraz častejšie stáva štandardom aj u lacnejších zariadení. V Moto G5s Plus ale žiaľ chýba. Hlasný reproduktor je iba jeden a umiestnený je hneď vedľa Micro USB konektora.

Nový model série G5 s prívlastkom “s Plus” zaujme najmä duálnym fotoaparátom. Ten je situovaný v pomerne výraznej časti zadnej strany, ktorá vyčnieva nad konštrukciu. Ide o jeden zo spoznávacích znakov, ktorý je príznačný práve pre zariadenia Motorola Moto. Tento malý “ostrovček” okrem šošoviek fotoaparátu ukrýva aj ďalšie senzory ako aj duálny dvojtónový LED blesk. Ďalším indikátorom, že ide o zariadenie značky Motorola je aj logo, ktoré výrobca osadil do malej priehlbiny kúsok pod duálnym fotoaparátom.

Inak ku samotnému vyhotoveniu zariadenia nemáme mať aké pripomienky. Všetko je vyrobené a poskladané veľmi precízne, na čo sme si zvykli aj u predchodcov Moto G5s Plus. Menším mínusom môže byť pre niekoho jedine vyčnievajúci fotoaparát, čo bude ale pre väčšinu používateľov iba kozmetický problém. Niekomu sa môže takýto fotoaparát dokonca aj páčiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Trochu fádne farby

Displej sa svojou veľkosťou a rozlíšením nijako nevymyká štandardom. V prípade Motorola Moto G5s Plus tak ponúka veľkosť 5,5-palca či rozlíšenie 1920×1080 px. Na Moto G5s Plus ponúka panel dostatočne jemné zobrazenie a hodnoverné zobrazenie bielej. Displeju však podľa nás chýba trochu života, ktorý by mu dali najmä kontrastnejšie farby. V nastaveniach telefónu síce nájdete niekoľko možností ako zobrazenie upraviť, no tie sú pomerne strohé.

Oproti AMOLED displejom je IPS panel G5s Plus-ka nevýrazný a nie veľmi zaujímavý. Poteší však aspoň dobrá čitateľnosť na priamom slnku či odolné sklo Gorilla Glass 3. Zo softvérovej výbavy ešte spomenieme aj možnosť aktivácie nočného režimu, ktorý zníži namáhanie očí v tme. Táto funkcia je súčasťou aplikácie Moto.

Výkon a pamäť: Úsporný procesor, veľa RAM

Snapdragon 625 patrí medzi energeticky úsporné, no za to dostatočne výkonné procesory. V tomto zariadení ho navyše dopĺňa aj dostatočne veľká pamäť RAM s kapacitou až 4GB. Táto dvojka si pritom rozumie veľmi dobre a v spojení s viac-menej čistým Androidom ponúka rýchle reakcie a bezproblémový chod systému. Nejde o to najvýkonnejšie riešenie na trhu, no pre bežnú prácu maximálne postačuje. To, že výkonu nie je až tak veľa pocítite najmä pri náročnejších operáciách, ako je inštalovanie aplikácií či hranie graficky náročných hier. Tie si na tomto prístroji predsa len nebudete môcť vždy vychutnať s úplne plnými detailami. Môže za to najmä slabšia grafika Adreno 506, ktorá na hranie hier postačuje tak akurát. Slabší grafický aj procesorový výkon preukázali tiež benchmarky, s ktorých výsledkami sa Motorola Moto G5s Plus radí skôr k tým menej výkonným smartfónom. Na druhej strane, tento neduh vyvažuje lepšou cenou. Platí teda, že za svoje peniaze dostanete maximálne spoľahlivé zariadenie s istými kompromismi, ktoré však pocítite len málokedy.

Interná pamäť je štandardných 32 GB a rozšíriť sa dá aj o pamäťové karty microSD do kapacity maximálne 256 GB. Ak sa ju však rozhodnete použiť, tak sa budete musieť uspokojiť s použitím len jednej SIM karty. Čo sa týka samotného interného úložiska, z neho vám ostáva približne 23 GB, čo bude postačovať väčšine používateľov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Dobrý zvuk základom

Moto G5s Plus môžeme označiť aj za dobré multimediálne zariadenie. Vďaka veľkému displeju si užijete aj sledovanie filmov a seriálov, ktoré budú k dispozícii aj so slušným zvukom. Ten môžete počúvať cez 3,5 mm audio jack a slúchadlá alebo reproduktor, ktorý je umiestnený na obvyklom mieste v spodnej časti zariadenia. Ten hrá dostatočne hlasno a kvalitne. Aj keď na trhu nájdeme aj lepšie hrajúce smartfóny, v tejto cene ide o priemer triedy, ktorému nemáme čo vytknúť.

Ostatné multimediálne funkcie sú dané samotným operačným systémom. Android sa tu nachádza v takmer v čistej podobe, čo ovplyvnilo aj výber aplikácií pre prehrávanie hudby či videí. Tých tu skutočne nehľadajte veľa. Vzhľadom na ich bohatý výber v Obchode Play ide však viac-menej o nezaujímavý údaj. Jediné, čo tu nájdete, sú aplikácie spoločnosti Google, ako Google Fotky či Hudba Play. Niektorých používateľov poteší aj prítomnosť FM rádia, ktoré si s pripojenými slúchadlami na Motorola Moto G5s Plus tiež naladíte pomocou predinštalovanej aplikácie.

Operačný systém: Jednoducho Moto

Lenovo sa už dlhšie profiluje ako výrobca smartfónov, ktorý vsadil svoje karty na jednoduchosť. Jeho smartfóny teda nie sú prešpikované množstvom aplikácií a funkcií. Práve naopak, nájdete ich tu iba niekoľko. Výsledný dojem z operačného systému je teda taký, ako by ste pracovali s čistým Androidom. Vďaka tomu dokáže výrobca pomerne pružne reagovať aj na vydávané aktualizácie. A hoci v čase písania tejto recenzie bežal Motorola Moto G5s Plus na Androide 7.1.1 Nougat, prisľúbený má aj update na najnovší Android Oreo!

V systéme oproti čistému Androidu nájdete ale predsa len niekoľko zaujímavých vylepšení. Lenovo ich ponúka v rámci aplikácie Moto. Tá poskytuje funkcie ovládania pomocou gest, ktoré zahŕňajú hneď niekoľko spôsobov ovládania telefónu. K dispozícii je napríklad rýchle spustenie fotoaparátu otočením zápästia, zmenšenie obrazovky potiahnutím prsta, stíšenie zvonenia zodvihnutím telefónu či aktivovanie režimu nerušiť vtedy, keď položíte G5s Plus displejom nadol. Zaujímavým doplnkom je tiež ovládanie pomocou snímača odtlačkov prstov. V tomto režime sa vypnú softvérové tlačidlá a aktivuje sa kapacitné tlačidlo na snímači odtlačkov (rozšíri sa tak využiteľná plocha displeja). Posunom alebo podržaním prsta sa dá v systéme vrátiť o krok späť, otvoriť naposledy použité aplikácie, prípadne  zamknúť zariadenie alebo aktivovať hlasového asistenta. Chýba však možnosť rýchleho prepínania medzi aplikáciami, ktoré sa pri bežnom ovládaní realizuje dvojitým stlačením multitaskingového tlačidla. Inak, nami asi najpoužívanejšou funkciou bolo zapnutie baterky pomocou zatrasenia. Tá patrí podľa nás aj k tým najpraktickejším.

Posledným doplnkom od Lenova je Moto obrazovka, ktorá zobrazuje upozornenia, aj keď je vypnutý displej. Ten sa na krátku chvíľu rozsvieti vtedy, keď vám príde upozornenie, prípadne pri pohybe či zatrasení. Na zatrasenie pritom reaguje pomerne citlivo, a to aj vtedy, ak napríklad buchnete do stola a podobne. Z tejto obrazovky môžete aj odpovedať na prichádzajúce SMS správy.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Nevýrazný duálny fotoaparát

Aj keď duálne fotoaparáty sú dnes veľkou vecou, v cenovej kategórii na úrovni 300 eur však stále nie sú samozrejmosťou. Motorola Moto G5s Plus vďaka nemu ponúka jednu zaujímavú funkciu navyše. Je ňou menšia hĺbka ostrosti, vďaka ktorej dokážete vytvárať fotografie s pekným rozmazaným pozadím. V prípade tohto zariadenia funguje tzv. hlboký obraz uspokojivo a poskytuje dobrú kvalitu bokeh efektu. Na druhej strane, softvérové spracovanie obrazu má stále svoje chyby, ktoré sú viditeľné najmä pri fotení objektov bez jasne vymedzených kontúr. Po ostatných stránkach ide na svoju triedy o priemerný fotoaparát, ktorý poskytuje prehľadné prostredie a dobrú kvalitu obrazu za dobrých svetelných podmienok. Dokazujú to aj naše testovacie fotografie.

Ukážka fotografie s efektom “Hlbokého obrazu” a bez neho

Motorola Moto G5s Plus však ani zďaleka nie je dokonalým fotomobilom, aj keď vzhľadom na cenu ponúka stále veľmi decentnú kvalitu. Počas dňa s ním odfotíte kvalitné a detailné snímky. Zaostrovanie je tiež veľmi rýchle a pomerne spoľahlivé. Horšie to je však s ubúdajúcim svetlom, keď už dochádza k viditeľnej degradácii obrazu a záznamu fotografií s vyšším šumom.

Dobrou správou je, že Lenovo v novom modeli G5s Plus nevynechal ani podporu pre natáčanie 4K videa. Kvalita obrazu je aj v tomto prípade pri dobrých svetelných podmienkach veľmi dobrá a dobre zvládnutá je aj softvérová stabilizácia obrazu – tá optická žiaľ chýba. V šere a v zlých svetelných podmienkach je video pomerne zašumené a strácajú sa v ňom detaily.

Čo sa týka aplikácie fotoaparátu, tá je prehľadná a jednoduchá na použitie. Všetky dôležité ovládacie prvky sú dostupné priamo na obrazovke a všetky dostupné funkcie máte dostupné do niekoľkých kliknutí. Samozrejmosťou je prítomnosť režimov pre fotenie panorámy a profesionálneho režimu pre pokročilých používateľov. Práve v tom sa dá manuálne zmeniť vyváženie bielej, čas uzávierky (max do 1/4), citlivosť ISO (do 3200) či expozíciu.

Lenovo zaujalo aj tromi špeciálnymi režimami, ktoré úzko súvisia s prítomnosťou duálneho fotoaparátu. Pomocou tzv. Selektívneho zaostrenia môžete napríklad meniť miesto zaostrenia obrazu a hĺbku ostrosti. Selektívne ČB zas umožní pracovať s farbami vybranej časti fotografie. Posledným režimom je ten s názvom “Vymeniť pozadie”. Už ako názov napovedá, môžete pomocou neho jednoducho zo snímky vystrihnúť určitú vrstvu a vložiť ju do inej.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Tradičný dual SIM smartfón

Lenovo Moto G5s Plus je tradičným dual SIM smartfónom od Lenova. Poskytuje hybridný slot pre dve nano SIM karty, ktoré môžu zastupovať rôzne funkcie. Jedna môže teda slúžiť iba pre telefonovanie, druhá iba pre mobilný internet. Využitie SIM sa dá ale bližšie špecifikovať aj v samotných aplikáciách pre telefonovanie a posielanie SMS. V tých si pred odoslaním správy či pred samotným hovorom môžete vybrať, ktorú SIM použijete.

Telefónu nechýba podpora LTE, WiFi 802.11 a/b/g/n či Bluetooth 4.2. Nejde teda o najnovšie štandardy, ktorými by sa mohla Moto G5s Plus pochváliť. Chýba podpora rýchlejšieho WiFi 802.11 ac či Bluetooth 5.0. Trochu nás zamrzela aj absencia USB-C konektora, ktorý zastupuje štandardný microUSB. Poteší prítomnosť NFC, ktoré využijete napríklad pri bezkontaktných platbách.

Batéria: Slušná, no nie prekvapujúca výdrž

Motorola Moto G5s Plus je vybavená priemerne veľkou batériou s kapacitou 3000 mAh. Nie je to veľa ani málo a k bežnému použitiu smartfónu táto kapacita maximálne postačuje. Menej náročným používateľom G5s Plus vydrží aj dva pracovné dni, tí náročnejší sa zrejme budú musieť uspokojiť s jedným pracovným dňom s tým, že displej bude aktívny približne 3-4 hodiny. Dobrou správou je, že zariadenie podporuje rýchle nabíjanie, vďaka ktorému sa na 50% kapacity nabije už do 40 minút. Doplna to ale smartfónu trvá pomerne dlho, a to takmer 2 hodiny. Moto G5s Plus podporuje inak aj režim šetrenia batérie, ale iba ten, ktorý ponúka samotný Android.

Záverečné hodnotenie: Motorola Moto G5s Plus

Motorola Moto G5s Plus patrí medzi najlepšie vybavené smartfóny vo svojej cenovej kategórii. V jeho prospech hovorí najmä prítomnosť duálneho fotoaparátu, kvalitná kovová konštrukcia či podpora dual SIM. Nám sa páči aj samotný prístup výrobcu, ktorý vsadil na jednoduchosť operačného systému a rýchle aktualizácie na novší Android. A aj keď v čase písania recenzie fungoval smartfón s Androidom 7.1.1, už v blízkej budúcnosti by mal byť aktualizovaný na najnovší Android Oreo. Moto G5s Plus nás však v niektorých smeroch aj sklamal. Môže za to najmä absencia USB-C konektora, menej výkonné komponenty a na náš vkus trochu fádny displej. Väčšinu nedostatkov však vyvažuje priaznivá cenovka, ktorá sa pohybuje na úrovni 300 eur.

Plusy: 

  • Konštrukčné spracovanie
  • Spoľahlivý a funkčný snímač odtlačkov
  • Dual SIM
  • Duálny fotoaparát
  • Cena

Mínusy:

  • Chýba USB C

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...