Moto X Play: Hravý telefón pre náročných | RECENZIA

Spoločnosť Lenovo nám pred niekoľkými týždňami umožnila prvýkrát po dlhom čase nahliadnuť na produkty spoločnosti Motorola. Hoci k dispozícii máme zatiaľ iba vlaňajšie modely, stále ide o veľmi atraktívne zariadenia. Vlani Motorola priniesla hneď niekoľko verzií svojej vlajkovej lode Moto X a jednou z najzaujímavejších je aj Moto X Play. Hoci nejde o najlepšie vybavený model, v pomere cena/výkon ide o atraktívne zariadenie, ktoré si svoju cieľovú skupinu určite nájde.

Balenie – všetko je o prispôsobení

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Ak ste sledovali v posledných rokoch zahraničné novinky zo sveta mobilných technológií, zrejme vám neušlo, že majitelia smartfónov Motorola si v niektorých krajinách mohli prispôsobiť svoje zariadenie aj po hardvérovej stránke. Aj modely s neodnímateľným krytom bolo možné prostredníctvom služby Moto Maker prispôsobiť po dizajnovej stránke za pomoci rôznych materiálov a farieb presne podľa predstáv budúceho majiteľa.

Hoci Moto Maker u nás zatiaľ dostupný nie je, Moto X Play vám umožní prispôsobiť si vaše zariadenie farebnými krytmi. My sme v balení našli hneď tri – biely, oranžový a zelený, vďaka čomu je možné výrazne zmeniť vzhľad zariadenia výmenou krytu. Okrem toho v balení nechýbali zaujímavé bonusy – nabíjačka s výstupom 1 150 mA a dvomi USB vstupmi, vďaka čomu je k adaptéru možné pripojiť hneď dva USB káble a nabíjať tak viacero zariadení súčasne, čo sme veľmi ocenili. Okrem toho sme v balení našli USB kábel, potrebnú dokumentáciu, samotný telefón a bežné slúchadlá.

Konštrukcia a dizajn – zvíťazila funkcia nad formou

Moto X Play je z prednej strany charakteristickým zariadením značky Moto – rovnaké mriežky nad a pod reproduktorom, jednoduchý dizajn a úzky rámik okolo displeja, nič výnimočné. no stále veľmi elegantné a praktické. Akonáhle ale telefón otočíte na druhú stranu, originalita dizajnu vám udrie do očí a ak na ňu nie ste pripravení, môžete byť aj zaskočení. Agresívny rámik na zadnej strane nám skutočne nie je po vôli a nepomáha tomu ani gumený vrúbkovaný povrch zadného krytu, ktorý vytvára dojem lacnosti.

Na druhej strane, po uchopení telefónu ihneď zistíte, kde je jeho výhoda. Príjemne zaoblený zadný kryt a aj použité materiály pomáhajú tomu, že telefón sa v ruke drží skutočne veľmi dobre a ani dlhodobé používanie nie je absolútne žiadnym problémom. Telefón je vďaka tejto konštrukcii aj pomerne odolný a vymeniteľné kryty sa zasa postarajú o variáciu jeho vzhľadu.

Tu ale máme jednu výčitku, ktorou je skutočne enormná námaha potrebná pre uskutočnenie výmeny krytu. Hoci štrbinka na zadnej strane naznačuje, ako by mal byť zadný kryt nadvihnutý, urobiť tak je skutočné umenie. Navyše, gumený charakter krytu spôsobuje aj pri menšej snahe jeho poškodenie na mieste, kde sa ho snažíte nadvihnúť. Stačí chvíľka nepozornosti a môže sa stať, že v kryte zostane permanentná značka. Aj preto je potrebné dobre si rozmyslieť, aký nástroj na výmenu krytu použijete. V balení sme síce našli nástroj, ktorý by nám v tom mal pomôcť, no šťastie sme s ním nemali.

Ako sme už naznačili, predná strana zariadenia nie je ničím výnimočná. Nájdeme tu mriežku reproduktoru pod displejom, pričom tento reproduktor je používaný pre multimédiá. Hore nájdeme ďalší reproduktor, ktorý je používaný iba pre hlasové hovory. Naľavo od neho sa nachádzajú potrebné senzory a napravo nájdeme selfie fotoaparát. Celá predná strana je pokrytá odolným sklom, ktoré síce nemá skutočné 2.5D zakončenie, no nie je na hranách ani ostré a vytvára veľmi príjemný prechod do bočného rámu.

V ňom nájdeme ovládacie tlačidlo napájania s dvojtlačidlom hlasitosti na pravej strane, 3,5mm jack pre slúchadlá spolu so zásuvkou pre SIM karty hore a microUSB port dole. Ľavá strana zariadenia je prázdna a čistá, takže celkovo nie sú hrany zariadenia veľmi výnimočné. Tlačidlá majú trochu vôle a mierne sa hýbu, no nie je to nič nepríjemné. Nejde ale o tuhé tlačidlá ako na niektorých iných zariadeniach, ale o plastové tlačidlá, ktoré sa stále stláčajú veľmi dobre a poskytujú výbornú odozvu.

Zadná strana je tvorená spomínaným odoberateľným krytom. V strede v hornej časti je špeciálna časť, ktorá odoberateľná nie je a ktorá je súčasťou telefónu. Na tomto mieste nájdeme fotoaparát s dvojtónovým bleskom a klasickú priehlbinu s logom spoločnosti trochu nižšie. Okrem toho na zadnej strane nájdeme iba nenápadnú štrbinku pre mikrofón v dolnej časti zadného krytu.

Telefón má rozmery 148 x 75 x 10,9 mm a hmotnosť 169 gramov. To pri tejto veľkosti displeja nie je vôbec nič strašné a hoci vás telefón neprekvapí extrémne tenkým profilom, vôbec to výrobcovi nevyčítame. V prvom rade, telefón sa v ruke drží skutočne veľmi dobre a hrúbka nám vôbec neprekážala, práve naopak, pomáhala skvelému zážitku z používania zariadenia. Druhou výhodou, ktorú takáto konštrukcia má, je batéria s veľkou kapacitou, ktorú bolo možné použiť a ktorá je veľmi dôležitou súčasťou skvelého zážitku z používania Moto X Play. Okrem toho telefón poteší aj odolnosťou voči postriekaniu vodou. Telefón vyhovuje štandardom certifikátu IP52 a hoci do sprchy alebo na kúpalisko by ste si ho brať nemali, je skvelé, že k dispozícii je apoň takáto forma odolnosti.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – hlavná je prirodzenosť

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Moto X Play ponúka 5,5“ IPS LCD displej s rozlíšením 1920 x 1080 pixelov. Nejde tak o najkvalitnejší panel na trhu, no výčitky voči nemu sa hľadajú iba ťažko. V prvom rade je potrebné spomenúť, že telefón sa nesnaží používateľa ohromiť sýtosťou farieb, ale ich vernosťou. V tomto smere na tom nie je podľa nás zle, aj keď by odborné testy možno ukázali niečo iné. Celkovo ale pôsobia farby na displeji skutočne veľmi príjemne, nijako nás neatakujú a pomáhajú umocniť výborný zážitok z používania.

Pochváliť musíme aj jas, ktorým disponuje tento panel. Ani v najhorších podmienkach nás nesklamal a umožnil používanie telefónu aj na priamom slnku. Veľmi dobre pritom fungoval adaptívny jas, ktorý zvládol nastavenie bez väčších problémov. Akurát vo veľmi tmavom prostredí sme museli jas regulovať manuálne, pretože adaptívne nastavenie preferovalo zbytočne vysoké hodnoty jasu.

Pozorovacie uhly sú prakticky dokonalé, nespozorovali sme žiadne skreslenie ani neprirodzenú zmenu farieb či zhoršenie zobrazovania obsahu. Rozlíšenie je pri tejto veľkosti displeja dostatočné a umožní vám pokročilú prácu s multimediálnym obsahom bez toho, aby ste boli obmedzovaní alebo schopní rozpoznať jednotlivé pixely. Problémy nebudete mať ani s drobným textom či prácou s fotografiami. Na záver ešte pochválime reprodukciu čiernej farby, ktorá je na skutočne dobrej úrovni a hoci nejde o takú dokonalú čiernu ako v prípade AMOLED panelov, Moto X Play od toho nemá veľmi ďaleko fanúšikovia multimédií si tu prídu na svoje.

Výkon a pamäť – výkonu má na rozdávanie

Moto X Play možno nie je najvýkonnejším telefónom na trhu, no aj vďaka dobre optimalizovanému systému tomuto zariadeniu výkon nechýba. Stará sa o to procesor Snapdragon 615, ktorému sekunduje RAM s kapacitou 2 GB. Vnútorná pamäť má kapacitu 16/32 GB a je možné ju rozšíriť o ďalších 128 GB prostredníctvom microSD pamäťovej karty. Vďaka tomu budete mať vyriešený prípadný problém rýchleho zaplnenia vnútornej pamäte, čo sa najmä pri 16 GB verzii môže stať veľmi jednoducho a rýchlo.

Je zrejmé, že týmito špecifikáciami telefón nedobije rebríčky benchmarkov, no to dnes už nie je také dôležité. Oveľa dôležitejší je celkový zážitok z používania a v tomto smere Moto X Play exceluje. Počas celého nášho testovania sme sa nestretli ani s minimálnym náznakom zaseknutia alebo spomalenia. Všetky funkcie reagovali okamžite, prechody a animácie boli dokonalé a rýchle a bez akýchkoľvek problémov fungoval aj multitasking. Telefón má dostatok výpočtovej sily aj na to, aby si poradil s náročnejšími aplikáciami a hrami, čo sme aj my otestovali a nemali sme absolútne žiaden problém. Pri dlhodobejšej záťaži sa telefón trochu zahrial, no nešlo o nič výnimočné a stalo sa to iba pri hraní náročnejších hier. Pri bežnom používaní, ale aj náročnejšom multitaskingu, sme s týmto nemali absolútne žiaden problém. Okrem toho, plastový zadný kryt sa nezahreje tak nepríjemne, ako je to v prípade telefónov s kovovou zadnou stranou.

Po výkonnostnej stránke tak telefónu skutočne nemáme čo vytknúť. Jednoduché operácie zvláda brilantne rýchlo a problém mu nerobia ani moderné hry a náročnejšie aplikácie. Veľkou výhodou je v tomto smere spoľahlivosť, keďže skutočne počas celej doby testovania fungoval telefón na rovnako vysokej úrovni a ani na okamih nezaváhal. To veľmi chválime a hoci nejde o vlajkovú loď, takúto dobrú skúsenosť naozaj nemáme pri každom testovaní.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – Android v plnej kráse

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Nie je žiadnym tajomstvom, že Motorola vo svojich zariadeniach uprednostňuje čistý Android. A nie je to vôbec na škodu, práve naopak. Android vo svojej plnej kráse patrí medzi naše najobľúbenejšie prvky smartfónov značky Moto a Moto X Play nie je žiadnou výnimkou. V súčasnosti na zariadení beží Android 6.0.1 Marshmallow s minimálnymi úpravami od výrobcu, ktoré sú navyše veľmi vkusné a užitočné.

Patrí medzi ne napríklad možnosť hlasového ovládania telefónu. Pre plné využitie tejto funkcie je potrebné mať na telefóne nastavenú anglickú lokalizáciu, no napriek tomu ide o zaujímavú funkciu, ktorú si môžete aspoň vyskúšať. Tiež nechýbajú užitočné gestá, prostredníctvom ktorých môžete rýchlo spustiť niektoré funkcie. Dvojitým otočením zápästia môžete spustiť fotoaparát a dvojitým zatrasením telefónu zasa rýchlo zapnete svetlo LED blesku. Ide síce o drobnosti, no svoje využitie si nájdu. Okrem toho tu nájdeme ešte nástroj na vyhľadanie telefónu v prípade straty alebo krádeže, čo síce nie je úplne najoriginálnejšia funkcionalita, no niekoľko doplnkových funkcií v aplikácii Moto Alert robí používanie tohto nástroja veľmi jednoduchým.

Najviac oceňujeme funkciu zobrazovania notifikácií na displeji v režime nečinnosti. Na displeji sa rozsvieti informácia o čase kedykoľvek ho vezmete do ruky, no stačí ním aj viac potriasť na stole. To je vďaka zaoblenému zadnému krytu veľmi jednoduché a zisťovanie informácií o notifikáciách je tak veľmi jednoduché bez ohľadu na to, kde máte telefón položený.

Ak nejakú notifikáciu naozaj máte, na displeji sa zobrazí logo aplikácie. Displej sa tiež automaticky rozsvieti v tomto režime v momente, ako vám notifikácia príde, takže si to určite všimnete. Podržaním ikony upozornenia a potiahnutím otvoríte priamo konkrétnu aplikáciu. Samozrejme, môžete si aj rozsvietiť displej tlačidlom napájania a zobraziť si plnohodnotnú zamknutú obrazovku, kde môžete s upozorneniami pracovať tak, ako ste zvyknutí.

Okrem týchto vylepšení spravil výrobca iba minimálne zmeny. Tie sa týkajú niektorých predinštalovaných aplikácií, ako napríklad Fotoaparát alebo Galéria. Nejde o základné aplikácie aké nájdeme v čistom systéme Android, ale o trochu vylepšené tituly s niekoľkými možnosťami navyše. Stále ale platí, že aplikácie sú veľmi jednoduché a ponúkajú skutočne iba tie najdôležitejšie a najužitočnejšie funkcie.

Predinštalovaným launcherom v telefóne je obdoba Google Launchera. To znamená, že k dispozícii je obrazovka s Google Now, ako aj tradičné menu s aplikáciami. Nezmenená zostala notifikačná lišta a panel s rýchlym spustením a aj v nastaveniach nájdeme iba niekoľko zmien oproti čistému Androidu. Absolútne nezmenený ale zostal dizajn prostredia, ktorý dokonale kopíruje čistý Android Marshmallow, vďaka čomu si budete môcť užiť Material dizajn v plnej kráse. Okrem toho, reakcie systému sú minimálne také rýchle, ako na súčasných Nexus smartfónoch, vďaka čomu je celkový zážitok z používania ešte výraznejšie umocnený.

Multimédiá – nič mu nechýba

Keď sa rozprávame o multimédiách, často spomíname prvky ako reproduktor, softvérová výbava či dostatok výkonu na prácu s jednotlivými druhmi multimédií. V skutočnosti sú ale najdôležitejšími prvkami pre ideálny multimediálny zážitok displej a výdrž batérie, aby sme boli schopní užívať si multimédiá čo najdlhšie. Samozrejme, dobrý reproduktor výrazne pomáha so zvukovou stránkou multimédií. Moto X Play tieto požiadavky hravo spĺňa.

Ako sme už spomínali, displeju je ťažké niečo vytknúť. Je jasný, farebný, ostrý a dostatočne veľký na to, aby ste si na telefóne mohli užiť skutočne akékoľvek multimédiá. Vďaka dostatočnému rozlíšeniu nebude robiť problém práca s drobným textom alebo tabuľkami, vysoký jas a pekné farby zasa potešia pri pozeraní videí a filmov.

Reproduktor na prednej strane tiež patrí k lepšiemu priemeru. Chválime rozumné umiestnenie, no ocenili by sme stereo sústavu, ktorá by celý zážitok ešte umocnila. Aj tak je ale reproduktor pomerne kvalitný, zvuk nie je skreslený ani pri vyšších hlasitostiach, no jednotlivé úrovne zvuku od seba nie sú takmer vôbec oddelené. To ale pri bežných činnostiach neprekáža, no pre počúvanie hudby budete zrejme používať slúchadlá.

Moto X Play ponúka iba základné nástroje na prácu s multimédiami. Jednoduchá galéria pre obrázky a videá a Hudba Play pre počúvanie hudby. Pre prácu s dokumentmi, tabuľkami a prezentáciami sú k dispozícii aplikácie od Google. Takto jednoducho sú pokryté základné potreby používateľov a zároveň im je nechaný priestor na to, aby si pre prácu s multimédiami zvoli vlastné softvérové nástroje. To je podľa nás dobré a výrobcovi to vôbec nevyčítame, práve naopak.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – nič podstatné nechýba

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Moto X Play nesklame ani tých náročnejších používateľov, ktorí využívajú svoje zariadenie naplno a oceňujú viaceré možnosti pripojenia. Tou základnou je v tomto prípade možnosť pripojenia k Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n. K mobilným sieťam sa zasa pripojíte technológiami GPRS, EDGE, HSPA a aj LTE, pričom podpora pre LTE siete na Slovensku je dostatočná a dobrý signál budete mať všade tam, kde ste zvyknutí.

Čo sa týka ostatných foriem pripojenia, nechýba tu NFC ani Bluetooth v4.0 a dokonca ani FM rádio. Telefón je tak ideálne vybavený pre väčšinu scenárov, v ktorých by ste ho chceli používať. Aj vďaka plastovej konštrukcii je intenzita signálu a kvalita pripojenia na veľmi vysokej úrovni. Prakticky nikdy sa nám nestalo, že by sme stratili signál tam, kde inokedy problémy nemáme. Nezaznamenali sme ani žiadne nedostatky týkajúce sa kvality či stability pripojenia k Wi-Fi alebo mobilnému internetu. Bezproblémové boli aj hlasové hovory, kde bol náš hlas veľmi dobre reprodukovaný druhej strane aj v hlučnom prostredí a vďaka hlasnému reproduktoru sme v takomto prostrední nemali problém ani my s počutím druhej strany

Fotoaparát – slušný za každých okolností

Moto X Play ponúka 21 MP hlavný fotoaparát, ktorý by sa mal postarať o nadpriemerne pekné fotografie a potešiť aj náročnejších používateľov. V našom teste sa fotoaparát ukázal ako veľmi dobrý a hoci možno nepatrí k absolútnej špičke na trhu, určite neurazí ani používateľov s väčšími nárokmi. Samozrejme, rozlíšenie nie je všetko, no Moto X Play nemá problémy ani s ďalšími kvalitatívnymi aspektami fotografovania.

Snímač ponúka clonu f/2.0, čo tiež nie je v súčasnosti najmenej, no napriek tomu sme nemali extra veľké problémy. Je pravda, že v zlom osvetlení rapídne narastá množstvo šumu na obrázkoch, no to je prípad aj niektorých zariadení s menšou clonou. Ak sa ale budete pohybovať v dobrom až strednom osvetlení, Moto X Play vám nebude robiť problémy. Veľkú úlohu pri tom zohráva aj šikovná aplikácia fotoaparátu, ktorá je veľmi jednoduchá a jej ovládanie je intuitívne. Telefón je schopný vyprodukovať nádherné fotografie plné detailov a farieb, pričom si poradí aj s vyvážením expozície.

Fotografie majú dostatok kontrastu a pri fotografovaní menších objektov je možné dosiahnuť aj veľmi pekný bokeh efekt, a to so zachovanou ostrosťou objektu, na ktorý zaostrujete. Celkovo tak ide o veľmi dobre spracovaný fotoaparát, ktorému toho v dobrom osvetlení nemáme čo vytknúť, no v tme a horších podmienkach to už také ružové nie je. To isté platí aj o prednej selfie kamere, ktorá má rozlíšenie 5 MP a je vhodná skôr na fotografovanie sa na sociálne siete, pričom v horších svetelných podmienkach kvalita rapídne klesá.

Celkovo sme ale s fotoaparátom boli veľmi spokojní. Plní svoj účel a nesklamal nás takmer nikdy. Jeho obmedzenia pri fotografovaní v noci a za šera sme spozorovali rýchlo a neočakávali sme od neho nemožné, no ani tu nejde o absolútne nevyhovujúce snímky. Akurát rozdiely oproti snímkam v dobrom osvetlení je pomerne veľký. Kvalita výsledného videa tiež nie je vôbec zlá a hoci maximálne rozlíšenie je na úrovni 1080p a 4K video tu chýba, nám to vôbec neprekážalo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – parádna výdrž a spoľahlivosť

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Ešte pred začiatkom testovania sme sa už automaticky nastavili do režimu, kedy sa na batériu budeme môcť spoľahnúť. Zatiaľ všetky telefóny Moto a aj väčšina posledných zariadení od spoločnosti Lenovo disponovali veľmi dobrou výdržou batérie a Moto X Play nie je žiadnou výnimkou. Telefón ponúka zabudovanú 3630 mAh batériu, ktorá podporuje aj technológiu rýchleho nabíjania. Žiaľ, nabíjačka v balení túto technológiu nepodporovala.

To nám ale neprekážalo, pretože od rýchleho nabíjania sme vôbec neboli závislí. Telefón totiž na jedno nabitie vydržal skutočne veľmi dlho a ani raz sa nám nestalo, že by sme ho v priebehu dňa museli dobíjať. Aj pri tých náročnejších dňoch nás telefón podržal a ukázal svoju spoľahlivú stránku. V jednom konkrétnom prípade sme napríklad s telefónom počas dňa fungovali od rána do večera, pričom displej sme mali zapnutý tri hodiny, počas ktorých sme prehliadali webové stránky a sociálne siete, využívali jednoduché a stredne náročné aplikácie, fotografovali a natáčali video, asi 20 minút telefonovali a zahrali sme sa aj menej náročné hry. Napriek tomu nám na konci dňa zostávalo takmer 50 % batérie, čo je skutočne veľmi slušné.

Na jedno nabitie by ste tak v priebehu dňa bez problémov mohli fungovať aj 6 a viac hodín so zapnutým displejom, čo je skutočne veľmi slušná hodnota. V prípade núdze by vám mohol ešte pomôcť zabudovaný šetrič batérie, ktorý je tu k dispozícii v čistej forme zo systému Android Marshmallow. My sme sa ale do takejto situácie nedostali a ani raz sa nám nestalo, že by nám telefón nevydržal od rána do večera. Pre väčšinu používateľov bude takáto výdrž dostatočná aj na dva dni fungovania, čo sa nedá povedať ani o mnohých drahších zariadeniach, ktoré na našich zariadeniach nájdete.

Záver

Moto X Play je skutočne veľmi zaujímavé zariadenie. V skutočnosti ide o verziu vlajkovej lode Moto X, no cena to ani náhodou nenaznačuje. Aj keď telefón chytíte do ruky a vyskúšate si rýchlosť a reakcie systému, budete mať pocit, že držíte skutočne prémiové zariadenie. Iste, plastová konštrukcia možno tento dojem trochu narúša, no určite ho nekazí, keďže telefón je spracovaný veľmi dobre a v ruke sa drží skutočne skvele. Ak k tomu pridáme dostatok výkonu aj na náročnejšie operácie, veľmi pekný a jasný displej, výborný fotoaparát a parádnu batériu, iba ťažko by sme na telefóne hľadali chyby. A ak by sme aj nejaké našli, nejde o nič dramatické a tieto miniatúrne nedostatky budú poľahky prevážené skvelou cenou, za ktorú sa telefón u nás predáva. Poteší aj možnosť vymeniť si zadné kryty a prispôsobiť si telefón aj po tejto stránke a aj možnosti dualSIM dnes nie sú samozrejmosťou pri mnohých zariadeniach, za čo výrobcu chválime. V nás telefón zanechal skutočne veľmi dobrý dojem a veríme, že aj nástupcovia tohto modelu budú minimálne rovnako kvalitnými zariadeniami.

Plusy

+ Dobrý výkon

+ Výborný fotoaparát za väčšiny podmienok

+ Skvelá výdrž batérie

+ Pekný displej s vysokým jasom

Mínusy

– Ťažko odoberateľný zadný kryt

– Absencia nabíjačky s rýchlym nabíjaním

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...