Moto X Force – vlajková loď s nerozbitným displejom | RECENZIA

Moto X Force

Zatiaľ čo väčšina výrobcov už niekoľko rokov podporuje honbu za najväčším výkonom a fotoaparátom s najvyšším rozlíšením, nájdu sa aj takí, ktorí sa snažia zaujať inak. Presne to je prípad spoločnosti Moto (bývalá mobilná divízia Motoroly, ktorú najprv odkúpil Google a teraz ju vlastní Lenovo), ktorá na trh koncom minulého roka uviedla veľmi zaujímavé zariadenie. Moto X Force nie je len tak hocijakou vlajkovou loďou a okrem bežných kvalít vás ľahko zláka aj niečím iným – takmer nerozbitným displejom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

KONŠTRUKCIA A DISPLEJ| Nerozbitnosť zaručuje až 5 vrstiev

V čom je Moto X Force výnimočná, je jednoznačne jej displej. Ten totižto nechráni žiadne bežne dostupné odolné sklo, ale hneď niekoľko vrstiev špeciálneho plastu a skla, ktoré dokážu odolať nárazom a extrémnemu zaobchádzaniu. Moto túto technológiu nazýva Shattershield. Prvou vrstvou, ktorá sa nachádza úplne navrchu, je dotykové sklo, ktoré má na sebe špeciálnu fóliu odolnú voči škrabancom a mechanickému poškodeniu. Hneď druhou vrstvou je číry plast, ktorý zabezpečuje dobré pozorovacie uhly a bezproblémovú čitateľnosť displeja. Zaujímavou je tretia vrstva, ktorá je akousi zálohou pre dotykový panel. Pokiaľ sa poškodí vrchná vrstva displeja, tretia vrstva zaručí fungovanie dotykov. 4. vrstvou je už priamo AMOLED displej, ktorý sám o sebe dokáže vstrebať istú vrstvu nárazu a piatou vrstvou je hliníkové šasi, ktoré poskytuje štrukturálnu integritu a celkovú odolnosť.

Náš tip
VIDEO | Motorola Droid Turbo 2 obstála v teste odolnosti. Konkurenciu prevalcovala

Samotný displej využíva technológiu AMOLED a ponúka jemné rozlíšenie 1440 x 2560 bodov. Jeho veľkosť 5,4″ považujeme za takmer ideálnu, no to samozrejme závisí od preferencií samotných používateľov. Aj napriek niekoľkým vrstvám odolného skla a plastu nad displejom je táto zobrazovacia jednotka výborne čitateľná v každom prostredí. Na priamom slnku však počítajte s tým, že jas musíte nastaviť na maximum. Regulátor jasu to však dokáže urobiť aj bez vás. Farebne je tento displej veľmi hravý a ako sme pri AMOLED jednotkách zvyknutí, ponúka pestré farby so sýtymi tónmi. V nastaveniach nám však chýbali akékoľvek nastavenia vyváženia bielej alebo prednastavené režimy zobrazenia. Tie však dokážete bezproblémovo nahradiť špecializovanými aplikáciami z obchodu Play.

Od displeja sa presuňme priamo ku konštrukcii tohto zariadenia. Tá má ešte niekoľko špecifických prvkov, vďaka ktorým Moto X Force spoznáte medzi konkurentmi. V prvom rade to je vzorkovaný zadný kryt, ktorý na dotyk pôsobí takmer ako textil. V skutočnosti ide ale iba o výborný výber vzorky plastového krytu, ktorý zaručí, že sa vám zariadenie nebude šmýkať v ruke v žiadnej situácii. Zadný kryt nie je odoberateľný a je vložený do odolného šasi vyrobeného z hliníka. To obsahuje aj všetky porty, otvory a tlačidlá.

Predná strana zariadenia obsahuje výrazné otvory pre reproduktor a mikrofón v spodnej časti na mieste, kde by ste inak hľadali hardvérové/softvérové tlačidlá pre ovládanie systému. Tlačidlá sú však v tomto prípade integrované priamo v displeji (sú súčasťou dotykovej plochy). Horná časť prednej strany zariadenia obsahuje okrem reproduktoru pre hovory aj predný fotoaparát a LED blesk, ktorý vám pomôže pri fotení selfie za zlých svetelných podmienok.

Zadný kryt obsahuje výrazný prvok (zrejme vyrobený rovnako z hliníka), ktorý obsahuje šošovku hlavného 21 Mpix fotoaparátu, dvojtonový LED blesk a logo výrobcu. Ľavá strana zariadenia zostala prázdna, no vpravo nájdete veľmi dobre spracované tlačidlo Domov, ktoré ponúka rovnako vzorkovaný povrch, takže ho rýchlo a jednoducho nahmatáte aj po tme. Pod tlačidlom vypínania sa nachádza už klasicky hladké dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti. Spodná strana patrí microUSB v2.0 slotu, pričom na opačnej, hornej strane nájdete kombinovaný slot pre nanoSIM a microSD, a taktiež vstup pre slúchadlá.

Celkovo pôsobí konštrukcia tohto zariadenia robustne a rozhodne sa nestretnete pri používaní so žiadnym vŕzganím alebo pocitom lacného plastu. Moto X Force pôsobí naozaj prémiovo, čo je v spojení s vysokou odolnosťou, ktorú zaručuje špeciálny displej a hliníkové šasi, veľmi nebezpečná kombinácia.

Moto X Force | Parametre konštrukcie:

  • rozmery: 149,8 x 78 x 9,2 mm,
  • hmotnosť: 169 g,
  • materiál: hliník a plast,
  • odolnosť: Shattershield displej.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

VÝKON A PAMÄŤ | Nemá sa za čo hanbiť

Moto X Force exceluje aj v otázke výkonu. Vďačiť za to môže najmä systému Android 5.1 (aktualizovaný na 6.0) bez nadstavby, ktorý zaťažuje procesor Snapdragon 810 a 3 GB RAM iba minimálne. O bezproblémové spustenie náročnejších aplikácií a hier sa stará aj grafický čip Adreno 430. Počas nášho testovania sme sa s miernym zahrievaním zariadenia stretli len pri súčastnom nabíjaní zariadenia a hraní náročnejších hier, inak ale ide o smartfón s bezproblémovým chodom, ktorý splní každú vašu požiadavku.

Vnútorná pamäť dosahuje kapacitu 32 alebo 64 GB. My sme mali k dispozícii 32 GB model, ktorý používateľovi ponúka približne 24 GB úložiska pre jeho dáta a aplikácie. Ak ale patríte medzi fanúšikov seriálov, filmov alebo kvalitnej hudby, určite vás poteší aj podpora pre pamäťové karty microSD s maximálnou kapacitou 200 GB. Pri priemernom používaní ponúka 3 gigabajtová operačná pamäť RAM ešte 800 MB voľnej kapacity.

OPERAČNÝ SYSTÉM | Takmer čistý Android

Veľkou výhodou smartfónu Moto X Force je jeho operačný systém založený na čistom Androide. Po vybalení z krabice na vás čaká Android 5.1 Lollipop, no akonáhle sa pripojíte k Wi-Fi, môžete si stiahnuť aktualizáciu na novší Android 6.0 Marshmallow. A Lenovo sľúbilo, že každé Moto zariadenie dostane dve veľké aktualizácie systému, čo znamená, že potenciálny majiteľ sa môže tešiť aj na pripravovaný Android N. Späť k jadru veci – systém v Moto X Force nedopĺňa žiadna nadstavba výrobcu, len niekoľko predinštalovaných aplikácií, ktoré sú však praktické a nie je nutné ich odstraňovať alebo nútene vypínať.

Najväčšou výhodou čistého Androidu je rýchlosť systému a to, že zbytočne nezaťažuje RAM a procesor. Graficky sa systém v tomto zariadení nijako nelíši od čistého Androidu, a tak je zbytočné opisovať jeho súčasti. Nájdete tu dobre známu domácu aj zamknutú obrazovku, notifikačnú lištu aj multitasking menu, ktorému však chýba tlačidlo pre “zahodenie” všetkých procesov na pozadí naraz. Z radu nevytŕča ani menu s aplikáciami, ktoré sú tu zoradené v 4 stĺpcoch. Samotné menu má vertikálny charakter.

Medzi aplikáciami, ktoré do tohto zariadenia doinštalovalo Lenovo, nájdete napríklad hlasového asistenta Moto (plnohodnotne sa dá ovládať iba v angličtine), titul Connect pre pripojenie špeciálneho Moto príslušenstva, klasickú Galériu a samostatnú aplikáciu pre SMS správy. Inak sa v novo nastavenom zariadení nachádza už iba niekoľko aplikácií Google. Výhodou je prítomnosť niekoľkých praktických gest. Napríklad otočením zariadenia v ruke dvakrát po sebe v tvare polkruhu otvoríte fotoaparát a pohybom zatrasenia zas spustíte baterku. Jednoduché a ľahko využiteľné pri každodennom používaní.

Celkovo je systém veľmi svižný a počas používania sme sa nestretli so žiadnym zaváhaním alebo spomalením. Absenciu nadstavby tak v tomto prípade hodnotíme veľmi pozitívne a tým z vás, ktorým bude chýbať nejaká funkcia z nadstavby iného výrobcu, si ju môžu plnohodnotne nahradiť aplikáciou z obchodu Play.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

MULTIMÉDIÁ A PRIPOJENIE | Chýba iba FM rádio

Pokiaľ svoj smartfón používate na pozeranie videí, seriálov alebo filmov, tak vás Moto X Force rozhodne nesklame. Displej s dostatočne veľkou uhlopriečkou aj jemným rozlíšením je na to priam stvorený a po zvukovej stránke ho sprevádza nadpriemerne hrajúci reproduktor v spodnej časti. Ten sa nezľakne ani vyššej hlasitosti, no pri maximálnej sile zvuku sa hudobný prednes už trochu skresľuje. Nenechajte sa oklamať dvomi rovnakými mriežkami – nejde o stereo reproduktory, ale kombináciu reproduktoru a mikrofónu. Výstup na slúchadlá je bezproblémový a nemáme voči nemu žiadne výhrady.

Z bezdrôtových pripojení je dostupná Wi-Fi aj v 5 GHz štandarde, Bluetooth v4.1 či NFC. Pokiaľ sa budete s pomocou tohto smartfónu chcieť navigovať, tak oceníte aj prítomnosť A-GPS a podporu pre ruský geolokačný systém GLONASS, ktorá vám zaručí presnejšie získanie polohy v niektorých krajinách. Na káblové pripojenie slúži microUSB v2.0 slot, ktorý nie je v tomto prípade nijako chránený pred vlhkosťou alebo nečistotami. Viac by sme uvítali USB-C konektor, no veríme, že ten príde už v ďalšej generácii Moto zariadení. Potešujúcou správou je aspoň to, že tento port podporuje funkciu USB Host, takže si k nemu môžete pripojiť napríklad USB kľúč, klávesnicu, myš alebo iné externé príslušenstvo.

Moto X Force | Parametre pripojenia:

  • Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, dual-band, hotspot,
  • Bluetooth v4.1, A2DP, EDR, LE,
  • A-GPS, GLONASS,
  • NFC,
  • microUSB v2.0, podpora USB Host, USB OTG.

FOTOAPARÁT | Selfie kamera s bleskom pre maniakov

Moto X Force pokladajú mnohí za vlajkovú loď (pod)značky Moto pre tento rok. Veľa používateľov tak očakáva, že aj fotoaparát na tomto zariadení bude prvotriedny a porovnateľný s fotoaparátmi, ktoré ponúka Samsung Galaxy S7, LG G5, Huawei P9 či Xiaomi Mi5. Papierové predpoklady potvrdzovali dobrú pripravenosť v porovnaní s konkurenciou, no vo výsledku fotoaparát tohto zariadenia nemôžeme zaradiť na úplnú špičku medzi fotomobilmi, hoci mu rozhodne patrí miesto medzi tými najlepšími. Hlavný fotoaparát Moto X Force ponúka dostatočné rozlíšenie aj verné zachytenie farieb, ale má niekoľko miniatúrnych nedostatkov. Je to najmä problém so zaostrením pri zhoršených svetelných podmienkach, či zvýšený šum pri nočných snímkach.

Ukážky fotografií v plnom rozlíšení môžete stiahnuť na tomto odkaze.

Veľmi sa nám nepáči ani samotná aplikácia fotoaparátu, ktorá trochu sťažuje zachytávanie snímok. Je síce veľmi jednoduchá a používateľky prívetivá, ale chýba jej dedikované tlačidlo pre spúšť, ktoré je v tomto prípade nahradené dotykom na hociktorom mieste obrazovky. Pri spustení aplikácie sa objaví aj malý kruh v strede displeja, ktorým určíte miesto zaostrenia. Táto kombinácia je ale niekedy nepraktická a namiesto zaostrenia zachytíte snímku, prípadne naopak. Trochu neprehľadné je aj menu nastavení, ktoré vyvoláte potiahnutím prsta z ľavého boku displeja. Všetko sa však dá vyriešiť alternatívnou aplikáciou fotoaparátu, a tak tento nedostatok hodnotíme ako subjektívny a minoritný.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk
Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Všimnite si, ako je video “rozstrasené”. To je nedostatok chýbajúcej optickej stabilizácie.

Zaujímavou je predná kamera s rozlíšením 5 Mpix. Tá ponúka clonu f/2.0 a má aj samostatný blesk v prednej časti, takže si môžete robiť selfie neobmedzene vo dne i v noci. Sila blesku nie je nejak ohromujúca, no na vzdialenosť od smartfónu po rameno ruky, v ktorej držíte smartfón, úplne postačuje. Na svoje si tak príde každý “maniak” do selfie fotiek, či po slovensky – ten, čo si rád fotí svojky. 

Moto X Force | Parametre fotoaparátu:

  • zadný fotoaparát:
    • rozlíšenie: 21 Mpix,
    • vlastnosti: clona f/2.0, 1,4 µm veľké pixely, HDR,
    • video: max. 2160p@30 FPS, HDR
    • dvojitý LED blesk.
  • Predný fotoaparát:
    • rozlíšenie: 5 Mpix,
    • vlastnosti: clona f/2.0,
    • LED blesk.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BATÉRIA | Bezdrôtové nabíjanie ako bonus

Moto X Force ponúka akumulátor s kapacitou až 3760 mAh. Ide o batériu typu Li-Ion, ktorá sa okrem klasického nabíjania cez microUSB konektor dá dobiť aj pomocou bezdrôtového nabíjania (Qi/PMA). Vďaka veľkej kapacite vám na jedno nabitie tento smartfón vydrží naozaj dlho. Pri bežnom používaní, kedy sme mali neustále zapnuté Wi-Fi aj 3G siete, asi 30 minút denne sme telefonovali a zhruba 1,5 pracovali s aplikáciami, nám na konci dňa ešte stále zostávalo 20-30% batérie. Pri šetrnejšom používaní a rozumnej správe pripojení sa na jedno nabitie dostanete pokojne na výdrž 2 dni.

Ako pri drvivej väčšine dnešných zariadení, aj v prípade Moto X Force je dostupný šetrič energie. Ten si môžete aktivovať pri nízkej úrovni batérie a ušetriť tak drahocenné percentá vtedy, keď to najviac potrebujete. Reálne si dokážete výdrž batérie týmto spôsobom predĺžiť až o niekoľko hodín. V opačnej situácii, teda pri nabíjaní, určite oceníte podporu funkcie rýchleho nabíjania. To dokáže batériu nabiť v spojení s rýchlonabíjačkou za menej ako hodinu a pol, pričom prvých 30-40% batérie nabijete naozaj v rozsahu niekoľkých minút. Počas dňa si tak môžete dobiť energiu, ktorá vám dovolí so zariadením fungovať ďalších 5-6 hodín.

Moto X Force | HODNOTENIE

Moto X Force je na prvý pohľad veľmi nenápadný smartfón, ktorý si však pri bližšom pohľade obľúbite. Odolná konštrukcia doplnená o výborný displej, ktorý sa nedá rozbiť, by síce mohla byť doplnená aj o vodeodolnosť, ale aj v tejto kombinácii ponúka viac odolnosti ako väčšina dnes dostupných zariadení. Okrem toho získate kúpou tohto zariadenia aj výborný fotoaparát a plne postačujúci výkon, takže tomuto smartfónu nemáme vlastne ani moc čo vytknúť. Ak vás zaujíma cena, tak vedzte, že na Slovensku sa Moto X Force bude predávať za odporúčanú maloobchodnú cenu 699 EUR s DPH. To je vzhľadom na staršie hardvérové špecifikácie viac ako by sme očakávali. V prípade tohto konkrétneho modelu si však priplácate za bezkonkurenčnú odolnosť displeja, ktorý vydrží skutočne aj tie najnáročnejšie podmienky. To či vám takto odolný smartfón skutočne stojí za to, je už  teda len na vašom rozhodnutí.

Plusy

  • odolná konštrukcia
  • displej
  • takmer čistý Android
  • výdrž batérie
  • fotoaparát

Mínusy

  • cena
  • chýbajúca vodeodolnosť
  • chýba optická stabilizácia
Disqus Comments Loading...