Maxcom MS514: Útok na najnižšiu cenu | RECENZIA

Spoločnosť Maxcom síce v našich končinách nepatrí k tým najznámejším, no vzhľadom na svoju ponuku lacných smartfónov má koho zaujať. Predovšetkým používatelia, ktorí nechcú za smartfón platiť viac ako je potrebné, si prídu skutočne na svoje. Výrobca má totižto vo svojej ponuke viacero modelov, ktorých cenovka nepresahuje hranicu 100 eur. Výnimkou nie je ani nami recenzovaný Maxcom MS514, ktorý dnes kúpite už od 80 eur.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Ľahký, vyrobený z plastu

V cenovej kategórii do 100 eur sa od smartfónu toho ani dnes nedajú očakávať zázraky. To platí aj o konštrukcii Maxcomu, ktorá síce na prvý pohľad pôsobí decentne, no po bližšej obhliadke je jasné, že sa tu museli robiť kompromisy. Po uchopení do ruky je cítiť použitie lacnejších plastov, ktoré sú lesklé a hladké, a preto s obľubou zachytávajú aj mastnotu a odtlačky prstov. Po týždni bežného používania sme na zadnom kryte, ktorý je mimochodom odnímateľný, našli aj niekoľko škrabancov, čo svedčí o nie príliš veľkej odolnosti. Napriek tomu to ale telefónu nemáme za zlé. Naopak, vyzdvihnúť musíme jeho príjemné rozmery a nízku hmotnosť, vďaka ktorým sa dobre drží v ruke.

Na prednej strane zariadenia je situovaný 5-palcový displej, ktorý je chránený nie odolným sklom, ale plastom. To sa podpísalo aj pod pevnosť prednej strany, ktorá sa po silnejšom zatlačení prehýba a dotýka sa aj displeja. Odolnosť voči škrabancom ale vylepšuje aspoň ochranná fólia, ktorá je súčasťou konštrukcie už od výroby. Predok inak nijako nevyniká. Nájdeme tu prednú kameru, telefónny reproduktor, či trojicu kapacitných tlačidiel.

Boky zariadenia sú oblé a plynulo prechádzajú do zadnej strany. Vlastne, boky aj zadná strana sú tvorené jedným krytom, ktorý sa dá demontovať. Pod ním výrobca umiestnil vymeniteľnú batériu, dvojicu SIM slotov a slot pre pamäťovú kartu microSD. Nájdeme v ňom aj otvory pre hlavný fotoaparát, LED blesk a hlasný reproduktor.

Ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia sa nachádzajú naľavo. Súčasťou konštrukcie je tiež microUSB konektor a 3,5 mm audio jack, ktoré výrobca umiestnil zospodu a navrchu smartfónu. Ide teda o štandardné rozloženie, ktoré môžeme nájsť aj na mnohých ďalších zariadeniach.

Ako by sme teda zhodnotili konštrukciu tohto lacného smartfónu? Musíme povedať, že kvalita je na dostatočnej úrovni. A hoci sme našli nejaké tie chybičky a nedostatky, vzhľadom na cenu môžeme pred nimi prižmúriť oko. Navyše, po dizajnovej stránke nejde vôbec o zle vyzerajúce zariadenie, ktoré prináša aj praktické riešenia v podobe vymeniteľnej batérie, či podpory dvoch SIM.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Aj lacný môže byť dobrý

Na naše prekvapenie ponúka 5-palcový IPS displej Maxcom MS514 dobrú kvalitu zobrazenia. Hoci nejde o žiadny high-end, stále ponúka decentné farby, dobrý kontrast, bielu farbu aj jas. Čitateľnosť na priamom slnku síce nie je úplne najlepšia, no stále dostatočná na to, aby sa s telefónom dalo pracovať. Rozlíšenie je na dnešné pomery už štandardné a činí 720 x 1280 px. Zobrazenie čiernej samozrejme nie je vôbec dokonalé, no opäť tu máme protihodnotu v podobe nižšej ceny, ktorá takýto nedostatok vyvažuje.

Pochváliť musíme aj pomerne bohaté nastavenia, ktoré sú súčasťou ovládacieho panelu s názvom Miravision. Ten okrem prednastavených profilov poskytuje aj manuálne nastavenie kontrastu, sýtosti, jasu, ostrosti a teploty farieb. Samozrejmosťou je podpora automatickej regulácie jasu displeja.

Výkon a pamäť: Slabučký MediaTek

Pri pohľade na cenovku je jasné, že Maxcom MS514 určite výkonom neohúri. Štvorjadrový procesor MediaTek a 1 GB operačná pamäť RAM svojimi možnosťami skutočne patria do tej najlacnejšej kategórie, čo pocítite aj pri práci s telefónom. Reakcie sú síce vo väčšine prípadov dostatočne rýchle, no určite sa nevyhnete situáciám, keď dôjde k nejakému tomu sekaniu či spomaleniu. Ak teda patríte skôr medzi náročnejších používateľov, toto určite nie je telefón pre vás. Naopak, ak od svojho smartfónu nevyžadujete veľa a uspokojíte sa len so základnými funkciami a nie príliš rýchlymi reakciami, tak potom by vám aj takto lacný kúsok mal postačovať. Maxcom teda dobre poslúži na telefonovanie, písanie SMS, prácu s nenáročnými aplikáciami, či hranie graficky nenáročných hier. O slabšom výkone svedčí aj výkon nameraný v benchmarku AnTuTu (26848).

Čo sa týka internej pamäte, tá ponúka veľkosť 8 GB, z ktorej je používateľom využiteľných len niečo cez 3,8 GB. To skutočne nie je veľa, no vzhľadom na určenie zariadenia by to mohlo postačovať. Navyše, v prípade potreby sa dá použiť aj pamäťová karta microSD, ktorá sa vkladá do slotu pod zadným krytom. Podporované sú kapacity do 32 GB. Pre prácu s dátami sú k dispozícii niektoré základné nastavenia, ale aj aplikácia Správca súborov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát

Maxcom zvláda väčšinu dnes bežných multimediálnych úkonov. Prehráte si s ním teda hudbu a video, ktoré môžete sledovať na 5-palcovom paneli. Hudobný zážitok z počúvania hlasného reproduktory nepatrí práve k tým najlepším. Aj keď sú pomerné hlasné, stále im chýba kvalita. Od tohto telefónu sa však neočakáva, žeby ste s ním trávili veľa času počúvaním hudby cez hlasný reproduktor. Pre potreby zvonenia a príležitostné sledovanie videí teda maximálne postačuje. Zaujímavosťou je, že operačný systém disponuje aj vlastnými aplikáciami pre prehrávanie hudby a videa, ktoré dnes spravidla nahradzujú tituly od Googlu.

Fotoaparát v tejto cenovej kategórii nebýva vo väčšine prípadov ničím zaujímavý a to je aj prípad tohto modelu od Maxcomu. Snímač ponúka dostatočné rozlíšenie 8 Mpix, no čo sa týka kvality, tak tu sa budete musieť uspokojiť len s málom. Cez deň síce dokážete odfotiť ako tak obstojné zábery, no akonáhle sa čo i len trochu zhoršia podmienky, tak sa výsledky rapídne zhoršujú. Vo všeobecnosti bude fotoaparát postačovať len skutočne nenáročným používateľom, ktorí sa uspokoja aj s nie veľmi dobrou kvalitou. Po softvérovej stránke ponúka Maxcom štandardný balík funkcií, vrátane podpory panorám, časovej spúšte, či natáčania videa – žiaľ iba v HD rozlíšení.

Operačný systém: Čistý Android

Maxcom pri svojom smartfóne stavil na čistý Android, ktorý sa v modeli MS514 nachádza vo verzii 6.0 Marshmallow. Nejde práve o najnovší OS, čo je trochu škoda. Uvítali by sme aspoň novší Android 7.0 Nougat.

Po funkčnej stránke tu nie je až tak čo opisovať. Po kúpe zariadenia na vás čaká v podstate to isté, ako na väčšine dnes dostupných smartfónov. Chýba tu ale akákoľvek nadstavba alebo aplikácie a tak sa budete musieť uspokojiť len funkciami od Googlu. Samozrejme, aplikácie môžete kedykoľvek doinštalovať z obchodu Play. Ktoré to budú, tak záleží už len od vás.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Dual SIM a LTE

Dobrou správou je, že tento smartfón podporuje Dual SIM. Dve SIM karty môžete vložiť aj v prípade, že sa rozhodnete používať pamäťovú kartu. Pre tú je totižto vyhradený samostatný slot, čo sa dnes už veru často nevidí. Navyše, už sa stáva pravidlom, že aj v tejto cenovej kategórii sú dostupné zariadenia s LTE a výnimkou nie je ani Maxcom MS514. Okrem toho tu ale nájdete aj Bluetooth 4.0, WiFi, GPS a samozrejme klasický microUSB konektor. Zo senzorov sa tu nachádza proximity, akcelerometer a svetelný senzor. Digitálny kompas či gyroskop chýba.

Batéria: Neprekvapujúca výdrž

Nebude prekvapením, že tento smartfón ponúka celkom decentnú výdrž. Čistý Android a dostatočne veľká batéria s kapacitou 2200 mAh sa spolu s menej výkonnými komponentami podpísali pod dvojdňovú výdrž na jedno nabitie. Tú dosiahnete aj vtedy, ak necháte nonstop zapnutý mobilný internet. S telefónom sme túto výdrž dosiahli pri bežných činnostiach ako je telefonovanie, posielanie SMS správ, prehliadanie webových stránok, či používanie niektorých bežných aplikácií. Nejde teda o nič extra, no na druhej strane ponúka Maxcom výhodu v tom, že batériu si viete kedykoľvek sami vymeniť. Zadný kryt je totižto odnímateľný, čo uvíta veľa používateľov.

Záverečné hodnotenie Maxcom MS514: Je to o cene

Pre koho je tento smartfón určený? Predovšetkým pre ľudí, ktorí od neho nevyžadujú veľa. Nepotrebujú veľký a perfektný displej, mobilom fotia len občas a uspokoja sa aj s lacnejším spracovaním zariadenia. Maxcom MS514 je samozrejme o kompromisoch, ktoré vo väčšej miere vyvažuje cena, ktorá sa drží pod hranicou 100 eur. Za túto cenovku získate plnohodnotný smartfón s podporou LTE, ktorý zvládne väčšinu činností. S istými obmedzeniami však musíte počítať.

Plusy:

  • Cena do 100 eur
  • Podpora LTE
  • Nízka hmotnosť

Mínusy:

  • Konštrukcia zachytáva mastnotu a odtlačky prstov
  • Malá vnútorná pamäť

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...