Lenovo Yoga Tab 3 Plus: Osvedčená kvalita | RECENZIA

Na recenziu sa k nám dostala minuloročná novinka Lenovo Yoga Tab 3 Plus, ktorú spoločnosť predstavila na výstave IFA v Berlíne. Ide o ďalší tablet zo série Yoga, ktorá sa vyznačuje kvalitou a prakticky polohovateľnou konštrukciou. Pochváliť sa ale môže aj zaujímavými multimediálnymi funkciami, vrátane kvalitných reproduktorov s podporou technológie Dolby Atmos. Tab 3 Plus je tak ideálnym spoločníkom pri počúvaní hudby, ale aj pri sledovaní filmov. To všetko za prijateľnú cenovku, ktorá sa pohybuje na úrovni 330 eur.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Praktickosť na prvom mieste

Lenovo Yoga Tab 3 Plus sa nenaháňa za prívlastkami ako najľahší alebo najtenší tablet. Namiesto toho stavil na praktickosť, ktorá je jednou z jeho hlavných výhod. Podobne ako u predchodcov, aj tu teda nájdete výklopný stojan, ktorý poskytuje široké možnosti polohovatelnosti. Tablet môžete použiť v režimoch Držanie, Naklonenie, Stojan a Zavesenie, ktorých význam asi netreba vysvetľovať. Dôležité je, že sú veľmi návykové a využiteľné takmer pri každej príležitosti, či už pri písaní a prehliadaní webových stránok, alebo pri sledovaní filmov. Navyše, tablet je odolný proti ošpliechaniu podľa normy IP51, takže bezpečne ho môžete používať aj v kuchyni alebo v kúpeľni.

Konštrukčné spracovanie tiež patrí k unikátom na trhu. Tablet obsahuje valcovitú komoru s batériou, ktorá zároveň slúži aj pre lepší úchop počas držania v ruke. Väčšina hmotnosti sa premiestnila práve do tejto časti, čím sa ťažisko tabletu posunulo práve tu. Vďaka tomu je držanie prirodzenejšie, pohodlnejšie a nezaťažuje tak ruku. Pozitívne hodnotenia patria aj stojanu, ktorý má dostatočný odpor a nestane sa tak, že by sa vám pri používaní nedopatrením sklopil. Aj po nastavení polohy tak teda drží pevne na svojom mieste, a to aj pri manipulácii s tabletom.

Prednú stranu vypĺňa najmä 10,1″ displej, ktorý dopĺňa ešte predná kamera a štvorica reproduktorov, ktorých ochranná mriežka zaberá celú šírku pod zobrazovacím panelom. Zadná strana odhaľuje tradičné vyhotovenie z kovu a umelej kože, ktorá je príjemná na dotyk a navyše aj odolná voči akémukoľvek zachytávaniu odtlačkov prstov či mastnoty. Navyše, pôsobí aj ako akýsi nárazník a ochrana pred poškriabaním. Hneď pod ňou sa nachádza kovový stojan a tlačidlo, ktorým sa vyklopí. No a nechýba tu ani fotoaparát, ktorý svoje miesto našiel v pravom dolnom rohu.

Ďalšie ovládacie prvky sa nachádzajú po bokoch zariadenia. Naľavo to je ovládanie hlasitosti, USB C konektor a okrúhle tlačidlo zapnutia, ktoré zároveň slúži aj ako notifikačná LED dióda. Napravo je to potom už len 3,5 mm audio jack pre pripojenie slúchadiel. A aby sme boli úplní, tak Lenovo Yoga Tab 3 Plus disponuje aj slotom pre pamäťové karty. Ten sa nachádza pod plastovou krytkou hneď pod stojanom.

Tablet sme si počas testovania obľúbili. Mohla za to samozrejme najmä konštrukcia, ktorá nám uľahčovala používanie, či už pri ležaní v posteli, alebo pri práci na kancelárskom stole. Navyše, Lenovo Yoga Tab 3 Plus pôsobí už na prvý pohľad veľmi dobrým dojmom. Kombinácia kovu, polykarbonátu a PU kôže vyzerá výborne. Navyše, pochváliť musíme aj kvalitu spracovania, ktorá je skutočne na vysokej úrovni. Všetky časti do seba presne zapadajú a počas používania sme nezaznamenali žiadne nepríjemné zvuky. Jedinú výhradu môžeme mať len k hmotnosti (644 gramov), ktorú už pri dlhšom držaní tabletu v jednej ruke budete cítiť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výborný displej aj multimédiá

Lenovo Yoga Tab 3 Plus nesklame ani displejom. Ten má veľkosť 10,1″ a viac než dostatočne veľké rozlíšenie QHD – 2560×1440 px. Kvalitou sa zobrazovací panel radí ku špičke. Zobrazenie je jemné, pozorovacie uhly výborné a väčšie výhrady nemáme ani k svietivosti a čitateľnosti vo vonkajších prostrediach. Farebné podanie je tiež na výbornej úrovni, aj keď na čiernu farbu z AMOLED displejov sa stále nechytá. Rozpätie nastavenia jasu je dobrá, aj keď pri najnižšej úrovni by sme uvítali, keby bola ešte o niečo nižšia.

Čo sa týka akýchkoľvek nastavení, tie tu nájdete len v podobe akýchsi prepínačov, ktoré upravia zvuk aj farebné podanie displeja. Presne nastavenie vyváženia bielej, kontrastu či iných vlastnosti obrazu tu však nenájdete. Ako sme už ale spomínali, už v základe ponúka veľmi dobré a kvalitné zobrazenie, ku ktorému nemáme v podstate žiadne výhrady.

Čím Lenovo naozaj poteší, je použitie štyroch predných JBL reproduktorov, ktoré prichádzajú aj s podporou softvérového vylepšenia Dolby ATMOS. Tie poskytujú skutočne kvalitný zvukový prednes, bohatý na výšky aj stredy. Basy samozrejme nečakajte v takom zastúpení ako pri plnohodnotných reproduktoroch, no vzhľadom na určenie zariadenia ani tu nesklamali. Ako celok hrajú reproduktory aj dostatočne hlasne. Sklamaný určite nebudete ani pri použití 3,5 mm audio jacku, na ktorého výstupe si s kvalitnými slúchadlami užijete vyvážený a na basy bohatý zvuk.

Lenovo k zariadeniam vybavených Dolby ATMOS technológiou zvykne pribaliť aj aplikáciu. Tá je určená pre prepínanie profilov zvuku a jeho manuálne nastavenie. V nej je možné ovládať inteligentný ekvalizér, ktorý prispôsobuje hudbu tak, aby znela čo najlepšie. K dispozícii sú profily pre Film, Hudbu, Hry a Hlas. Predefinovať je možné aj vlastný profil, na ktorý môžete hocikedy prepnúť. Priamo v aplikácií môžete tiež zapnúť Virtuálny priestorový zvuk, Posilnenie hlasu alebo Regulátor hlasitosti.

V tablete máte k dispozícii aj  13 Mpix zadný fotoaparát, ktorý je určený pre občasné fotenie. Kvalitou sa v žiadnom prípade nevyrovná bežným smartfónom, čo jeho použitie obmedzuje skutočne len na občasné núdzové fotenie. Vo výbave nájdete ešte aj prednú 5 Mpix kameru, ktorá poslúži na videohovory.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon: 

Lenovo Tab 3 Plus so svojou cenovkou na úrovni 330 eur určite nepatrí medzi žiadne pomalé tablety. Vybavený je výkonným a dostatočne úsporným procesorom Snapdragon 625, ktorý pracuje s maximálnym taktom 2GHz. Pridajte k tomu aj 3GB RAM a máte tu výkonnú zostavu, ktorá sa postará o plynulý a rýchly chod operačného systému, bezproblémové prehrávanie videí, či prehliadanie webových stránok. Grafický čip Adreno 506 je navyše dostatočne výkonný na to, aby si poradil aj s graficky náročnými hrami. Bez akýchkoľvek obmedzení si tak zahráte napríklad Asphalt 8 či Modern Combat 5. O hernom zameraní tabletu svedčí aj výsledok benchmarku, ktorý síce netrhá žiadne rekordy, no je dobrým indikátorom toho, že Lenovo tablet si poradí s väčšinou dnes dostupných hier. Čo sa týka samotného procesorového výkonu, tak tu sú výsledky z AnTuTu o niečo horšie. Bodové ohodnotenie na úrovni 70-tisíc bodov patrí skôr k tým slabším. Bez ohľadu na to, sme ale problémy s rýchlosťou tabletu nemali.

Pamäťové možnosti tabletu sú dané 32GB internou pamäťou, ktorá pre používateľa poskytuje približne 21GB priestor. Okrem toho však máte k dispozícii aj slot pre pamäťovky, ktorý pojme microSD karty s kapacitou do 128GB.

Operačný systém

Android 6.0 Marshmallow sa oproti starším verziám na tabletoch predošlých generácií príliš nezmenil. Samozrejme, nájdete tu všetky novinky, ktoré tento OS ponúka, ako aj niekoľko funkcií navyše. Tie sú priamou súčasťou používateľskej nadstavby od Lenova.

Vibe UI na Lenovo Yoga Tab 3 Plus ponúka oproti čístému Androidu najmä zmenený notifikačný panel, ako aj niekoľko aplikácií a funkcií. Medzi tie užitočnejšie patrí napríklad Panel rýchleho spustenia, ktorý sa zapne posunom prsta sprava doľava z úplného pravého okraja displeja. Ten obsahuje nastavenia zobrazenia a zvuku.

Samozrejme, súčasťou systému je aj podpora používateľských kont a rýchle vymazanie naposledy spustených aplikácií. Navyše pribudol špeciálny detský režim, ktorý umožňuje vytvorenie konta pre tých najmenších. Obmedziť ho môžete len na niektoré aplikácie, čas používania jednej relácie a denný limit počtu relácií. Zaujímavou je aj funkcia Rýchlych gest, ktorá umožní ovládanie tabletu zo spodnej navigačnej lišty. Pomocou nich sa posunutím prsta doľava na ľavej strane vrátite späť, dvojitám kliknutím sa vrátite na domovskú obrazovku a posunutím prsta doľava alebo doprava vpravo, budete prepínať medzi aplikáciami.

Nastaviť môžete prípadne aj prestávku medzi nimi.  Nechýbajú ani ďalšie aplikácie SHAREit a SYNCit, ktoré uľahčujú zdieľanie a zálohu, či synchronizáciu obsahu. Systém Lenova je teda pomerne jednoduchý a neobsahuje zbytočný bloatware.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita

Tablet podporuje väčšinu bežne dostupných technológií pripojenia. Nechýba podpora 5 GHz WiFi, ako aj Bluetooth vo verzii 4.0. Samozrejmosťou je aj lokalizácia prostredníctvom systémov GPS.

Výdrž na batériu

Batéria má dostatočne veľkú kapacitu – konkrétne 9300 mAh. Táto podľa výrobcu vydrží na jedno nabitie až 18 hodín používania. K tejto hodnote sa za istých okolností dá skutočne priblížiť, ale len v prípade, že tablet nebudete prílišne zaťažovať. Bežnú prevádzku v podobe prehliadania webových stránok, alebo prehrávania filmov z interného úložiska by však mal v pohode zvládnuť. Horšie je na tom spotreba pri viacdňovom používaní. Po vypnutí displeja je spotreba pomerne vysoká a percentá batérie klesajú pomerne rýchlo. Za 3 dni a 17 hodín, počas ktorých sme boli nonstop pripojení k WiFi, sme mali obrazovku tabletu zapnutú len niečo cez 3 hodiny. Najviac problematické sa javili byť najmä služby Google Play, ktoré spotrebovali najviac energie. V ďalších dňoch sme pri používaní tabletu dostali obdobnú výdrž. Samozrejme, vylepšiť ju môžete pomocou natívneho šetriča batérie. Zásadne zmeny však nečakajte. Nabíjanie batérie trvá s originálnou nabíjačkou 3,9 hodiny.

Záverečné hodnotenie: Lenovo Yoga Tab 3 Plus

Lenovo Yoga Tab 3 Plus je tablet, ktorého najväčšie výhody si výrobca overil už v čase. Praktická konštrukcia so širokými možnosťami polohovateľnosti sú však jeho najväčšími výhodami. Nesklame vás ale ani svojim výkonom, rýchlosťou reakcií, či kvalitným displejom. Z radu tabletov s podobnou cenovkou vyčnieva tiež kvalitou reproduktorov. Výdrž na jedno nabitie je výborná pri sledovaní videí alebo prehliadaní webu, no v pohotovostnom režime by sme očakávali, že vydrží dlhšie. Bez ohľadu na to si ale myslíme, že ide o podarený tablet, ktorého používanie si určite obľúbite. Cena na úrovni 330 eur tiež nie je vysoká a odpovedá reálnej pridanej hodnote zariadenia.

Plusy:

  • Konštrukčné spracovanie s výklopným stojanom
  • Výdrž na batériu pri používaní tabletu
  • Kvalita reproduktorov

Mínusy:

  • Výdrž v pohotovostnom režime
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...