Rozšírenú realitu s Lenovo Phab 2 Pro využijete v ďalších oblastiach | MWC 2017

Lenovo Phab 2 Pro s podporou projektu Tango patrí medzi skutočne jedinečné zariadenia. Možnosť využívania zariadenia pre rozšírenú realitu nekončí pri hrách a zábavných ukážkach, ale je skutočne využiteľná pre bežného používateľa. Lenovo nám v Barcelone počas MWC ukázalo hneď tri nové spôsoby využitia, ktoré by sa medzi bežných používateľov mali dostať už v najbližšej dobe.

Náš tip
Lenovo Phab 2 Pro: Nové aplikácie, ktoré prinášajú jedinečné AR a VR zážitky

BMW i Visualizer

Prvá ukážka znázorňovala, ako si možno budeme kupovať autá v budúcnosti. Aplikácia BMW i Visualizer vznikla za spolupráce spoločností BMW a Accenture a, samozrejme, s podporou Projektu Tango a zariadenia Lenovo Phab 2 Pro.

Aplikácia umožňuje zobraziť si automobil v rozšírenej realite priamo na mieste, kde ho budete v budúcnosti mať. Či už ide o garáž, príjazdovú cestičku, alebo zo zvedavosti aj obývačku, môžete si pozrieť, ako bude auto vyzerať v reálnych rozmeroch.

Tu ale možnosti aplikácie iba začínajú. Bez problémov si môžete v rozšírenej realite zmeniť všetky možnosti farieb, príslušenstva, výbavy a nakombinovať si auto podľa svojich predstáv a pozrieť si výsledok v reálnom čase.

Oproti podobným pokusom z minulosti poteší aj kvalita zobrazovaného obsahu. Zobrazované objekty sú v skutočne vyoskej kvalite a približovaním sa k objektu vidíte čoraz viac detailov. Môžete si tak pozrieť šitie na poťahoch sedadiel či vzorku na palubnej doske.

Čerešničkou na torte je interaktivita, ktorú aplikácia ponúka. V rámci aplikácie totiž môžete napríklad spustiť rádio v aute, spustiť stierače a množstvo ďalšieho.

Takto nejako si BMW predstavuje nákup automobilov v budúcnosti – celé auto si budete môcť prezrieť v parádnych detailoch ešte pred tým, ako si ho kúpite. Nemusíte nikam chodiť, stačí si stiahnuť aplikáciu a môžete začať skúšať.

Aplikácia je už teraz dostupná v obchode Play a môžete si prostredníctvom nej nechať zobraziť modely BMW i8 a i3. Postupne by mala pribudnúť podpora pre USA a Áziu, kde aplikácia zatiaľ dostupná nie je a veríme, že časom pribudnú aj ďalšie modely automobilov.

Dolce Gusto

Spoločnosť Accenture tiež spolupracovala s výrobcom kávovarov Dolce Gusto, ktoré patria medzi obľúbené aj u nás. Prostredníctvom rozšírenej reality je možné priamo vo vašej kuchyni zobraziť, ako bude kávovar vyzerať a tiež je možné prezrieť si viaceré konfigurácie a farebné prevedenia.

Aj tu platí, že modely sú extrémne detailné a nejde iba o hrubý nárčt, ale o skutočne vierohodnú repliku daného produktu.

Aj táto aplikácia bude interaktívna – umožní používateľom vyskúšať si prípravu kávy z kapsule. Ak proces nepoznajú, vysvetlí im ho virtuálny barista.

Táto aplikácia je zatiaľ iba v štádiu konceptu, no do veľmi použiteľnej podoby sa dostala za iba dva mesiace vývoja.

Wosomtech Easybuild

Najmenej známym z trojice riešení bol Wosomtech Easybuild. Tento francúzsky start-up sa už rok venuje vývoju aplikácii pre rozšírenú realitu, ktorá bude slúžiť na transformáciu reálnych miestností do virtuálnej podoby.

Jednoducho vezmete do ruky telefóny, naskenujete miestnosť a tento sken sa prenesie do cloudu. Tu je upravený do použiteľnej podoby a vám sa otvára obrovské množstvo možností.

V prvom rade sa dozviete takmer presné rozmery danej miestnosti. Vývojári uvádzajú, že odchýlka od reality je maximálne 2 %, čo je pre väčšinu účelov aplikácie viac než postačujúce.

Keď naskenujete miestnosť, môžete do nej umiestňovať virtuálne objekty. Nábytok, koberce, dekorácie, všetko, čo vás napadne. Takto si môžete bez problémov zariadiť celú miestnosť v rozšírenej realite a nebudete musieť dumať nad tým, ako bude daný nábytok u vás doma vyzerať.

Budúcnosť nakupovania je v rozšírenej realite

U všetkých týchto troch možností vidíme reálny potenciál v budúcnosti. Zástupcovia spoločnosti dokonca spomínali, že už vznikajú zaužívané pojmy ako “virtual shopping”, ktoré znamenajú úplnú revolúciu nakupovania.

Či už sa jedná o nakupovanie automobilov, pre vyskúšanie ktorých by ste inak museli zájsť k dealerovi, alebo o zariaďovania vašej reálnej miestnosti v rozšírenej realite, tieto novinky majú zmysel tak pre zákanzíkov, ako aj pre profesionálov.

Už teraz sa tak môžeme tešiť na to, čo prinesie rozšírená realita v budúcnosti. Tá budúcnosť ale nie je veľmi vzdialená a už teraz sme mali možnosť vidieť reálne existujúce aplikácie, ktoré si môžete stiahnuť z obchodu Play už dnes.

Za pozvanie na MWC 2017 ďakujeme spoločnosti Lenovo! #VsadeOnline sme vďaka Orange-u.

Disqus Comments Loading...