Lenovo K5 Note: Veľký telefón za málo peňazí | RECENZIA

Spoločnosť Lenovo predstavila nový rad zariadení Lenovo K5, ktoré pokrývajú hneď niekoľko cenových a veľkostných kategórií. Model Lenovo K5 Note ponúka väčší displej, pomerne slušné špecifikácie a nestojí vôbec veľa. Ak patríte medzi fanúšikov väčších zariadení, máte obmedzený rozpočet, no napriek tomu chcete slušné zariadenie, v tomto prípade má možno Lenovo pre vás veľmi zaujímavé riešenie.

Balenie – tradičné Lenovo

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Lenovo K5 Note nám prišiel zabalený v tradičnej škatuli so všetkými bonusmi, ktoré výrobca rád k svojim zariadeniam pridáva. To znamená, že okrem telefónu sme tu našli nabíjačku, microUSB kábel, nástroj pre výber zásuvky na SIM karty a potrebnú dokumentáciu. Nechýbali ale ani extra bonusy v podobe ochrannej fólie na displej a ochranného zadného krytu, čo vidíme vždy veľmi radi a Lenovo nás nesklamalo ani tentokrát.

Konštrukcia a dizajn – do veľkej ruky padne dobre

Ak patríte medzi odporcov veľkých telefónov, tu si na svoje zrejme neprídete. Lenovo K5 Note je väčšie zariadenie s 5,5″ displejom a hoci je rámik okolo displeja na stranách pomerne úzky, používatelia s menšími rukami by tu mohli mať značný problém. 152 × 75,7 × 8,49 mm a hmotnosť 165 gramov, čo skutočne nie je najmenej. Určite sa vám nestane, že by ste nevedeli, či máte telefón vo vrecku nohavíc. Ak ale máte s podobne veľkými zariadeniami skúsenosti, nebude vám K5 Note robiť väčšie problémy.

Napriek nižšej cenovke je zadný kryt telefónu vyrobený z kovu. Niektorým lacnejším detailom sa ale telefón predsa len nevyhol. Vpredu dominuje veľký displej, ktorý na prvý pohľad pôsobí, ako keby nemal rámiky po bokoch. Po rozsvietení sa ale zobrazí klasický čierny rámik priamo okolo displeja, no ten našťastie nie je veľmi hrubý a nekazí dojem zo zariadenia. Pod displejom nájdeme trojicu kapacitných tlačidiel, ktoré sú dokonca podsvietené. To sme už od spoločnosti Lenovo dávnejšie nevideli ani pri vlajkovej lodi Vibe X3. Veľmi nás potešilo, že sa výrobcovi podarilo pridať túto funkciu. Podsvietenie je veľmi nenápadné a tlačidlá svietia skutočne iba vtedy, keď ich potrebujete a určite vám nebudú prekážať ani v úplnej tme. Nad displejom je tradične reproduktor pre telefonáty, predná kamera a potrebné senzory.

Celá predná strana je pokrytá sklom a po okrajoch nájdeme veľmi jemne vystupujúci rámik. Ten ale displej neochráni pri položení touto stranou na stôl. Ovládacie prvky zariadenia sú na telefóne rozmiestnené úplne tradične. Napravo je to dvojtlačidlo pre ovládanie hlasitosti a tlačidlo napájania. Naľavo sa nachádza zásuvka pre SIM karty, hore nájdeme 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a dole je to microUSB port a miniatúrna štrbinka mikrofónu.

Ako sme už spomínali, zadná strana je pokrytá neodnímateľným kovovým krytom, no horná a dolná časť sú plastové. Trochu nám prekážalo, že tieto plastové časti sú mierne vyvýšené nad kovovým krytom, čo je v ruke cítiť a pri prvom dotyku sme mali pocit, že je chyba. Neskôr sme si uvedomili, že je to cielený ťah výrobcu a na tento prvok je možné si zvyknúť.

V zadnom kryte je hore umiestnená veľká a mierne vystúpená šošovka fotoaparátu, pod ktorou sa nachádza obyčajný LED blesk. Vzadu uvidíme už iba logo VIBE, certifikačné informácie a mriežku reproduktoru umiestnenú v spodnej plastovej časti. Výhodou zadného krytu ale je, že nezachytáva absolútne žiadne odtlačky a iba minimum nečistôt. To veľmi chválime, pretože najmä pri pohľade na zadnú stranu pôsobí telefón skutočne atraktívne.

Celkovo sme s konštrukciou nemali veľké problémy. Jediný nedostatok vidíme práve v mierne vystúpených plastových častiach na zadnom kryte, ktoré trochu kazia dobrý dojem z dizajnu zariadenia. Veľmi nás ale potešili ovládacie tlačidlá na boku zariadenia, ktoré ponúkajú výbornú odozvu a nemajú vlastnú vôľu. Rovnako sa tešíme aj z toho, že výrobca konečne priniesol späť podsvietené kapacitné tlačidlá pod displejom. Hoci absencia tejto funkcie nie je veľkou prekážkou, takéto decentné podsvietenie je vždy vítané. Telefón je celkovo spracovaný veľmi dobre, no svojim dizajnom určite neohúri. Ide skôr o klasicky spracované zariadenie, no to pre väčšinu používateľov problém určite nebude.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – neočarí, no nesklame

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Lenovo K5 Note ponúka 5,5″ Full HD IPS displej. Rozlíšenie je pri tejto veľkosti zariadenia dostatočné, no kvalita displeja je iba na takej úrovni, akú by ste v tejto cenovej triede očakávali. To znamená, že sa nemôžete tešiť na to najkrajšie farebné podanie, no napriek tomu je displej veľmi slušný a svoj účel plní dokonale.

Farby sa nám zdali pomerne teplé, a to aj po tom, ako sme využili nástroj na úpravu farieb displeja. Displej tiež neponúka veľmi vysoký jas a na priamom slnku nie je práca s telefónom úplne pohodlná. Funkcia automatického jasu tomu tiež nepomáhala a často nastavila jas na veľmi nízke hodnoty. Funkciu sme preto neskôr vypli a jas regulovali sami, vďaka čomu sa použiteľnosť telefónu zlepšila.

Displej má veľmi slušné pozorovacie uhly, no trpí vysokou úrovňou odsleku. Sklo na displeji nie je úplne odolné voči zachytávaniu odtlačkov a mastnoty, no v tomto smere to nie je najhoršie. Stále ale ide o dobrý IPS displej s dostatočným rozlíšením. Telefón ale v tomto smere určite nepatrí medzi špičku, no mierne nedokonalosti sú veľmi ľahko ospravedlniteľné skvelou cenou, za ktorú sa tento model predáva.

Výkon a pamäť – všetkého tak akurát

Lenovo K5 Note nie je zariadením, pri ktorom by ste sa mali obávať nedostatku výkonu. Rovnako nejde o telefón s tými najlepšími špecifikáciami, no to od neho nikto nečaká. Naše očakávania ale boli bez problémov naplnené a s telefónom sme po výkonnostnej stránke nemali absolútne žiadne problémy.

K5 Note ponúka 8-jadrový procesor Helio 10 so štyrmi jadrami taktovanými 1,8 GHz a štyrmi jadrami s taktom 1,0 GHz. Tento procesor je dostatočne výkonný na to, aby si poradil aj s bežnými aj náročnejšími hrami. Sekunduje mu RAM s kapacitou 3 GB, čo je veľká výhoda. Multitasking a práca s náročnejšími aplikáciami nerobila telefónu absolútne žiaden problém a ani raz sme sa nestretli so zaváhaním, zaseknutím či neočakávaným načítavaním aplikácie, ktorú sme mali otvorenú iba pred chvíľou.

Samozrejme, od telefónu nemôžeme očakávať, že bude mať tak rýchle reakcie, ako je to v prípade vlajkových lodí. Napriek tomu si ale počas nášho testovania viedol veľmi dobre a vôbec sme nemali dojem, že používame zariadenie za 200 EUR. Pochváliť musíme najmä jeho konzistentnosť, vďaka ktorej je celkový zážitok z používania na veľmi dobrej úrovni. 3 GB RAM nie je v tejto cenovej kategórii samozrejmosť a pri používaní sa to skutočne prejaví. Vnútorná pamäť má kapacitu 16 GB, čo je v tejto kategórii štandard, no nechýba podpora pre microSD pamäťové karty s kapacitou až 256 GB, takže v tomto smer nebudú mať problémy ani náročnejší používatelia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – už tradičné Lenovo

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Lenovo K5 Note ponúka presne taký istý systém, ako ostatné zariadenia v tejto línií a prakticky aj rovnaký systém, ako posledných niekoľko zariadení od výrobcu. To znamená systém veľmi podobný čistému Androidu, doplnený o niekoľko zaujímavých vylepšení a možností. Hneď na úvod poteší možnosť zvoliť si medzi tradičnejším launcherom a VIBE UI, čo je launcher z posledných zariadení, ktorý nemá menu s aplikáciami a ponúka trochu rozdielnu grafiku.

Okrem tohto prvku si môžete zmeniť aj ďalšie, a to vďaka predinštalovanému nástroju na výmenu tém. Témy zmenia okrem iného aj zamknutú obrazovku, ktorá je ale veľmi jednoduchá a okrem zobrazenia notifikácií ponúka iba možnosť pre spustenie fotoaparátu či aplikácii Dialer.

Domovské obrazovky v systéme sú štandardné a umožňujú umiestnenie 4 x 5 ikon. Ikony v systéme pritom závisia od použitej témy, a tak tu môžete nájsť tie, ktoré vás zaujmú najväčšmi. Lišta s upozorneniami je tiež odlišná od tej tradičnej v čistom Androide a zobrazí vám hneď 15 najčastejšie používaných rýchlych nastavení spolu s nástrojom na úpravu jasu. Nechýba tu ani odkaz na všetky nastavenia systému, ktoré tiež prešli drobnými zmenami. V časti Zobrazenie nájdete spomínané nastavenie pre vyváženie farieb displeja, ktoré funguje veľmi dobre a ktoré aj nám pomohlo dosiahnuť takú reprodukciu farieb, ktorá nám vyhovovala.

Nechýba ani podrobné nastavenie upozornení, kde si môžete zvoliť druh obsahu zobrazovaného na zamknutej obrazovke a je tu tiež možné pre každú aplikáciu povoliť alebo zakázať prístup k upozorneniam. Aj napriek tomu, že telefón má predinštalovaný systém Android Lollipop, nechýba nastavenie pre podrobnú správu povolení jednotlivých aplikácií, čo veľmi chválime. Posledným zaujímavým nastavením je plánované zapnutie a vypnutie telefónu, čo u väčšiny ostatných zariadení chýba, no Lenovo túto funkciu vo svojich Android zariadeniach prináša už dlhšie.

V otázke predinštalovaných aplikácií patrí Lenovo k lepšiemu priemeru a potvridlo to aj s telefónom Lenovo Vibe K5 Plus. Ten ponúka štandardné aplikácie typu e-mail, Videá, Súbory, Hudba, Galéria či balíček aplikácií od Google. Nájde sa tu ale aj niekoľko ďalších titulov, ktoré by nám v prípade neprítomnosti nechýbali. Vlastná navigácia či aplikácia McAfee Security sú skutočne trochu navyše. Lenovo sem pridalo aj niekoľko vlastných titulov, ako Lenovo Companion app, SHAREit či SYNCit. Z nášho pohľadu je najzbytočnejší určite UC Browser, čo je pozostatok z čias, kedy Lenovo inštalovalo do svojich zariadení skutočne veľké množstvo bloatware. Predinštalovaná je aj aplikácia Evernote, čo ale mnohým používateľom prekážať zrejme nebude. Zo sociálnych sietí zasa nechýba Twitter či komunikačný nástroj Skype, čo sú ale tiež aplikácie, ktoré mnohí používatelia využívať nebudú.

Z celkového hľadiska ale hodnotíme systém v telefóne Lenovo K5 Note kladne. Systém fungoval podľa očakávania, nezahlcoval nás množstvom funkcií a zároveň nám umožnil robiť všetko, čo sme potrebovali. Nemali sme problémy so žiadnym sekaním či inými nepríjemnosťami a ak sa pri prvotnom nastavení trochu posnažíte, môžete dosiahnuť pomerne čistý vzhľad systému s minimom rušivých elementov.

Multimédiá – za konkurenciou nezaostáva

Lenovo K5 Note je slušne vybavené zariadenie, ktoré môže bez problémov slúžiť aj na prácu s multimédiami. Základom pre to je pekný a veľký displej, ktorý nebude robiť problémy pri pozeraní videí, seriálov či filmov. Vzhľadom na pomerne nepresné podanie farieb tu zrejme nebudete veľmi upravovať fotografie, no akékoľvek aktivity spojené s bežnými fotografiami určenými pre sociálne siete zvládne ľavou zadnou.

Telefón je tiež už tradične vybavený funkciou Dolby Atmos, ktorá v tomto prípade slúži ako slušný ekvalizér so zaujímavými nastaveniami. Samotný reproduktor je umiestnený na zadnej strane zariadenia, a tak nie je reprodukcia na najvyššej úrovni. Napriek tomu je ale možné telefón použiť na prehrávanie videí v hlasných prostrediach, aj keď pri najvyšších hlasitostiach bude zvuk trochu skreslený. Vo väčšine prípadov ale odporúčame použiť slúchadlá, ktoré celý multimediálny zážitok umocnia.

Presne tak na multimédiá vplýva aj výborná výdrž batérie zariadenia, ktorej sa ešte budeme venovať. Telefón tiež ponúka štandardné predinštalované aplikácie, na ktoré sme od spoločnosti Lenovo už zvyknutí. Nájdeme tu galériu, nástroj na prehrávanie videí a ďalšie klasické multimediálne aplikácie od Google. Samozrejme, nič vám nebráni stiahnuť si ďalšie multimediálne tituly z obchodu Play a naplno si tak užiť multimediálny zážitok, ktorý ponúka Lenovo K5 Note.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – štandardná výbava

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Po stránke kontektivity je dnes veľmi ťažké odlíšiť sa od konkurencie, no zároveň to ani nie je potrebné. Lenovo K5 Note tak ponúka všetko, čo by ste od telefónu strednej triedy mohli požadovať. To znamená základné formy pripojenia k mobilnému internetu GPRS, EDGE, HSPA a LTE cat4. Telefón tiež podporuje pripojenie k sieti Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n a hoci dvojpásmové pripojenie chýba, väčšina používateľov rozdiel nespozná. Samozrejmosťou je Bluetooth v4.0 a štandardné senzory typické pre smartfóny tejto kategórie.

Telefón tiež podporuje pripojenie dual-SIM, pričom v oboch slotoch je možné použiť nanoSIM karty s pripojením LTE. Dual-standby režim funguje veľmi dobre, no pri hlasovom telefonáte prostredníctvom jednej karty je druhá karta neaktívna. Celý systém ale funguje už tradične veľmi dobre, nemali sme žiadne problémy s pripojením či signálom. Lenovo má veľmi dobre zvládnuté aj prepínanie medzi kartami pri výbere primárnej karty pre dáta, čo určite oceníte.

Bezproblémové boli aj hlasové hovory, druhú stranu sme počuli čisto a hlasne a platilo to aj opačne. Celkovo tak po stránke konektivity nemáme telefónu čo vytknúť. Nenájdeme tu síce NFC alebo IR vysielač, no to je v tejto cenovej kategórii väčšinou iba rarita. Lenovo ale vôbec nezaostáva za konkurenciou a bežný používateľ, pre ktorého je telefón určený, tu nájde všetko, čo bude potrebovať.

Fotoaparát – iba priemerný

Lenovo K5 Note ponúka 13 MP hlavný fotoaparát a 5 MP prednú kameru. Takáto kombinácia sa stáva už tradičnou v podaní smartfónov strednej triedy a tak, ako pri iných zariadeniach, ani tu nejde o nadpriemerné riešenie. Telefón je schopný vyprodukovať pekné fotografie s dobrou úrovňou detailov a živými farbami, no musí mať pre to vytvorené dokonalé podmienky. Príliš veľa alebo príliš málo svetla spôsobia výrazné zhoršenie kvality fotografií s nárastom úrovne šumu, prípadne nedokonalostí spôsobených trasením ruky.

Tu sa potom dostávame k výraznému zhoršeniu kvality fotografií. Pre fotografovanie v horšom osvetlení preto odporúčame použiť blesk alebo statív, pretože sa často stane, že výsledok nie je dostatočne ostrý. Aj samotná aplikácia fotoaparátu je pomerne oklieštená, ako to už v zariadeniach strednej triedy býva. Síce tu nájdeme niekoľko zaujímavých nástrojov a možností, ide väčšinou iba o základné nastavenia, ktoré by ste očakávali a ktoré sú úplným štandardom.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

Telefón zvládne natáčať video vo Full HD kvalite, no chýbajúca optická stabilizácia dáva o sebe vedieť. Video je roztrasené aj vtedy, keď pri natáčaní stojíme na mieste a iba hýbeme rukami. Detaily tiež nie sú na najvyššej úrovni, no spracovanie farieb a vyváženie expozície na tom nie je najhoršie. Kvalita predného fotoaparátu je tiež iba priemerná a v horšom osvetlení sa budú pekné selfie robiť iba veľmi ťažko. Napriek tomu je ale možné za ideálnych svetelných podmienok spraviť fotografiu, ktorá bude dostatočne dobrá pre sociálne siete.

Celkovo tak fotoaparát na smartfóne Lenovo K5 Note neprekonal naše očakávania, no vlastne za nimi ani nezaostal. Ponúkol presne tie kvality, ktoré sme očakávali a hoci určite nejde o najhorší fotoaparát na trhu a ani vo svojej triede, nedostatky sú pochopiteľné a opodstatnené cenou. Používateľ hľadajúci zariadenie v tejto cenovej kategórii ale nebude sklamaný a dostane presne to, za čo si zaplatí.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – skutočný bežec na dlhé trate

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Lenovo je už tradične výrobcom, ktorý sa do svojich zariadení neobáva dať skutočne veľké akumulátory. Tisíce mAh energie sa starajú o spokojných používateľov, ktorí nemusia riešiť to, či im zariadenie vydrží do konca dňa. Rovnako je to aj v prípade smartfónu Lenovo K5 Note, ktorý ponúka 3500 mAh batériu. To je pri vyššie spomínaných špecifikáciách dostatok aj na papieri a podľa našich očakávaní ponúka telefón skutočne skvelú výdrž.

Pri bežnom používaní nie je problém dostať sa na úroveň 6 hodín zapnutého displeja v priebehu jedného dňa pri neustálom pripojení k internetu a synchronizácií viacerých účtov a komunikačných kanálov. Ani raz sa nám počas testovania nestalo, že by nám Lenovo K5 Note na jedno nabitie nevydržal celý deň a niekoľkokrát sme s ním zvládli aj dva celé dni používania. V jednom konkrétnom prípade sme po dvoch hodinách a štyridsiatich minútách aktívneho používania mali na konci dňa fantastických 59 % energie. Vo väčšine prípadov sme sa nedostali ani pod 50 % a ak sme mali náročnejší deň a telefón sme používali 3 a viac hodín, na konci dňa nám stále zostávalo dosť energie na to, aby sme telefón nemuseli v noci pripájať k nabíjačke a pripojili ho tam na ďalší deň po príchode do práce.

Počas celého testovania sme Lenovo K5 Note používali nami zaužívaným spôsobom – z každého rožku trošku. Nešlo pritom o extrémne náročné používanie, kombinovali sme jednoduché aplikácie s náročnejšími titulmi a zahrali sme si aj mierne náročné hry. Väčšinou šlo ale o klasické aktivity typu surfovanie po internete, sociálne siete, fotografovanie, maily, SMS, WhatsApp a počúvanie hudby alebo podcastov. Telefón nepreukázal žiadne výrazné sklony k rýchlemu vybíjaniu sa v pohotovostnom režime, čo tiež veľmi chválime a v konečnom dôsledku ide o jednu z tých vlastností, ktorá sa výraznou mierou postarala o celkovú skvelú výdrž zariadenia na jedno nabitie.

Záver

Lenovo K5 Note je zaujímavé zariadenie, ktoré veľmi nevytŕča z radu. Ide o jeden z tých modelov, ktorý má potenciál zaujať široké spektrum používateľov práve svojou všeobecnosťou. Najlepšie na tom je, že telefón nás v žiadnom smere nesklamal a ponúkol minimálne to, čo sme od neho očakávali a možno ešte aj niečo navyše. Potešila nás výborná výdrž batérie, slušný displej a množstvo výkonu, vďaka čomu je telefón vhodný prakticky na všetky aktivity, ktoré by ste s ním mohli vykonávať. Horšie je už na tom fotoaparát, ktorý patrí iba k priemeru, no Lenovo K5 Note si to vynahradzuje slušným multimediálnym výkonom a plnou výbavou pripojenia. S cenou tesne nad 200 EUR ide o skvelý telefón pre používateľov, ktorí chcú väčší displej, no zároveň nechcú do telefónu investovať celú výplatu.

Plusy

+ Výkon

+ Cena

+ Výborná výdrž batérie

+ Podsvietené predné tlačidlá

+ Spoľahlivá dualSIM technológia

Mínusy

– Slabší fotoaparát, najmä v zlých podmienkach

– Ťažšia práca na priamom slnku

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...