Na svete sú prvé tri smartfóny bez 3,5 mm jacku

Smartfóny sa vyvíjajú každým rokom, no niektoré ich aspekty zostávajú nezmenené. Napríklad taký 3,5 mm jack pre slúchadlá bol na smartfónoch už od počiatkov systému Android a až doteraz sa tomuto prvku nikto veľmi nevenoval. V poslednej dobe sa ale objavili špekulácie o tom, že moderný port USB-C nahradí v smartfónoch aj hudobný port a umožní ešte lepšie využiť miesto v zariadení. Doterajšie dohady sa teraz stávajú realitou a na svete sú prvé smartfóny, ktoré 3,5 mm jack nemajú.

Ide o novú líniu smartfónov od spoločnosti LeEco, ktorú sme doteraz poznali pod názvom LeTV. Čínsky výrobca patrí aktuálne do tej kategórie spoločností, ktoré sa snažia byť v niečom prvé. Spoločnosť má na konte napríklad prvý smartfón s USB-C, prvý smartfón s procesorom Snapdragon 820 a teraz aj prvý smartfón bez 3,5 mm portu. Ten je nahradený konektorom USB-C a predstavené boli aj špeciálne slúchadlá s USB-C koncovkou, ktoré by mali naplno využiť všetky výhody takéhoto pripojenia.

Predstavené smartfóny nesú označenie Le 2, Le 2 Pro a Le Max 2. Prvé dva menované ponúkajú 5,5″ Full HD displej, 32 GB vnútornej pamäte a 3 000 mAh batériu. Le 2 má procesor MediaTek Helio X20 a 3 GB RAM, kým výkonnejší Le 2 Pro ponúka Helio X25 a 4 GB RAM. Oba telefóny ponúkajú 8 MP predný fotoaparát a slabší Le 2 má vzadu 16 MP senzor. Le 2 Pro a Le Max 2 zasa disponujú kvalitným 21MP snímačom Sony IMX230.

Najväčší predstavený smartfón Le Max 2 má 5,7″ QHD displej a výkonný procesor Snapdragon 820, ktorý je doplnený až o 6 GB RAM. Vnútorná pamäť má kapacitu 64 GB a batéria má kapacitu 3 100 mAh. Rozlíšenie fotoaparátov je síce rovnaké ako pri Le 2 Pro, no predná kamera ponúka optickú stabilizáciu obrazu tak, ako je to v prípade HTC 10. Cena modelu Le 2 bude v prepočte iba 230 USD, Le 2 Pro bude stáť 325 USD a najvýkonnejší Le Max 2 bude stáť v Číne 390 USD, pričom predobjednávky sa v Číne začnú už dnes, 20. apríla.

Telefóny sa inak nápadne podobajú na posledné modely od HTC, no ich najzaujímavejšou funkciou je práve chýbajúci port pre tradičné slúchadlá. Výrobca síce predstavil náhlavné slúchadlá a aj štuplíkové slúchadlá do uší, ktoré majú USB-C koncovku, no tieto sa zatiaľ ešte nepredávajú. To isté platí aj o slúchadlách JBL Reflect Aware C, ktoré boli predstavené spolu so smartfónom HTC 10 a na predaj ktorých stále ešte iba čakáme. Uvidíme, či sa aj ďalší výrobcovia tento rok rozhodnú podniknúť podobný riskantný krok ako LeEco, no všetko naznačuje tomu, že v priebehu niekoľkých rokov sa 3,5 mm jack zo smartfónov úplne stratí.

Zdroj: engadget via PhoneArena, Android Authority

Disqus Comments Loading...