Kodak Ektra: Fotomobil, ktorý sa vymyká štandardom | RECENZIA

V redakcii sme testovali netradičný smartfón od spoločnosti Kodak, ktorá je známa najmä pre svoje legendárne fotoaparáty. Práve Kodak Ektra je zariadenie, ktoré sa inšpirovalo jedným z nich. Novinka je teda akýmsi spojením minulosti so súčasnosťou, o čom svedčí aj dizajn a zameranie smartfónu. Ten je určený predovšetkým pre fanúšikov značky. Oplatí sa ale jeho kúpa aj ostatným? Na to sme sa pozreli v dnešnom teste.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Ergonómia išla bokom

Pri návrhu smartfónu Kodak Ektra sa príliš nehľadelo na to, ako sa bude držať v ruke pri telefonovaní alebo ovládaní použitím dotykového displeja. Kodak myslel predovšetkým na fotografov. Tí  ocenia hrubšie telo a bradu, ktorá slúži pre lepšie uchopenie pri fotení. Vhod príde aj plastový zadný kryt, ktorého štrukturovaný matný povrch imituje kožu. Ten bráni nadmernému poteniu rúk, ale aj zbytočnému zachytávaniu odtlačkov prstov a nečistôt. Boky zariadenia lemuje kovový rám, ktorý mu dodáva pevnosť a aj určitú dávku elegancie a prémiovosti.

Zadnej strane dominuje vyčnievajúci fotoaparát, ktorý je zároveň aj dominantou celého smartfónu. Jeho rám opäť lemuje kov, pričom šošovku chráni ochranné sklo mierne zapustené pod úroveň zvyšku konštrukcie. Vystúpenie fotoaparátu je pomerne výrazné, je však rovnako vysoké ako ohyb smartfónu, takže nedochádza k žiadnemu balancovaniu na hrane, ktoré by sťažovalo ovládanie, napríklad v prípadoch, kedy máte telefón položený na stole. Zadnú stranu dotvára ešte mriežka reproduktoru a duálny dvojtónový LED blesk.

Boky zariadenia sa stali domovom pre všetky ostatné ovládacie prvky. Napravo nájdete dvojicu tlačidiel pre ovládanie hlasitosti, tlačidlo pre zapnutie a to najzaujímavejšie – dvojpolohovú hardvérovú spúšť fotoaparátu, na ktorej je vygravírované logo spoločnosti. Rozmiestnenie týchto prvkov však nie je úplne ideálne. Najmä tlačidlo zapnutia sme si častokrát mýlili s ovládaním hlasitosti, pričom jeho polohu by sme posunuli o niečo vyššie tak, aby bolo na dosah palca. Reakcie tlačidiel sú spoľahlivé, niekedy však vyžadujú silnejšie zatlačenie – to sa týka najmä tlačidiel ovládania hlasitosti.

Hybridný slot, pre nano SIM a pamäťovú kartu microSD, umiestnil výrobca naľavo, pričom myslel aj na 3,5 mm audio jack, ktorý je už tradične situovaný v hornej časti. USB typu C má svoje miesto v strede dolnej časti, kde sa nachádza aj otvor pre mikrofón. Predná strana s 5-palcovým displejom je vybavená aj trojicou kapacitných tlačidiel (nemajú podsvietenie), prednou kamerou a telefónnym reproduktorom, vrátane niekoľkých ďalších senzorov.

Kodak Ektra určite nepatrí medzi tie smartfóny, ktoré by nás zaujali svojou konštrukciou a dizajnom. V prípade tohto smartfónu však nejde o “masovku” a je určený skutočne len pre určitú skupinu zákazníkov. Po konštrukčnej stránke je na tom veľmi dobre. Kodak Ektre však chýba akýsi punc prémiovosti. Na nás pôsobil skôr lacnejším dojmom, pričom ani svojou ergonómiou, či kompaktnosťou nás veľmi neoslovil.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej a Multimédiá

Displej má rozlíšenie Full HD, má 5-palcov a je typu IPS. Vlastnosti displeja sú priemerom triedy. Ponúka obstojné, aj keď trochu chladnejšie farby, a výborné pozorovacie uhly. Pochváliť musíme výsoký jas a dobrú čitateľnosť vo vonkajších prostrediach. Naopak, zobrazenie bielej trpí modrým nádychom v spodnej časti displeja. Úroveň jasu je regulovaná automaticky, pričom výrobca ponúka aj niekoľko funkcií pre vylepšenie obrazu. Nájdete tu teda MiraVision pre lepšie vizuálne efekty, či ClearMotion pre hladšie prehrávanie videa. Žiaľ, nenájdete tu žiadne nastavenia pre zmenu vyváženia bielej farby.

Reproduktor je umiestnený za veľkou mriežkou v spodnej časti zadnej strany. Vďaka jeho pozícii nedochádza k stlmeniu hlasitosti ani po položení na stôl alebo pri nosení vo vrecku nohavíc. Druhá vec je, že jeho zvukový prejav patrí skôr k podpriemeru triedy. Hlasitosť je v poriadku, problémom je skôr absencia basov a skreslenie pri vyšších hlasitostiach. Počúvanie cez 3,5 mm audio jack je v poriadku a nevybočuje zaužívaným štandardom.

Multimediálne aplikácie v Kodaku Ektra tiež nemajú veľké zastúpenie. Podobne ako mnohí výrobcovia, aj Kodak sa rozhodol ísť jednoduchšou cestou a použil aplikácie, ktoré ponúka Google. Výnimkou je Galéria, ktorá pochádza priamo od výrobcu. Jej dizajnové spracovanie síce nepatrí k tým najkrajším, no ponúka niekoľko zaujímavých funkcií, vrátane integrácie funkcií aplikácie Snapseed. Samotné úpravy však nie sú až tak výnimočné a nájdeme ich aj v iných zariadeniach, prípadne aplikáciách dostupných v obchode Play. Čo sa týka hudobného prehrávača, ten nahradila Hudba Play.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť

Kodak Ektra neprekvapí ani svojou hardvérovou výbavou. Nájdete tu 10-jadrový procesor Helio X20, ktorý pracuje s frekvenciou 2,3 GHz. Tomu sekunduje operačná pamäť RAM s kapacitou 3GB. Táto dvojka je dostatočne výkonná pre väčšinu činností, ktoré by ste chceli s týmto telefónom robiť. Práca s operačným systémom je spoľahlivá a rýchla, spúšťanie aplikácií bezproblémové, pričom problémom nie je ani prehliadanie webových stránok, či multitasking. Samozrejme, merateľný výkon zariadenia sa stále nechytá na vlajkové lode, no vo svojej cenovej kategórii je úplne v poriadku a môže sa porovnávať napríklad aj s populárnym Huawei P9. Hranie hier tiež nie je problémom, keďže v 3D Marku sme v teste Ice Storm Unlimited namerali slušných 17-tisíc bodov. Čo sa týka internej pamäte, tak tá ponúka veľkosť 32 GB. Pre používateľa je z nej dostupných niečo cez 22,9 GB, pričom rozšíriť sa dá aj o pamäťovú kartu microSD.

Operačný systém: Takmer úplný základ

Operačný systém Kodaku Ektra neprekvapí asi ničím zásadným. Vo svojej podstate ide takmer o čistý Android 6.0 Marshmallow, ktorý výrobca doplnil akurát o niekoľko svojich vlastných aplikácií, ktoré sa týkajú najmä fotenia a práce s multimédiami. Čaká na vás teda klasický Android tak ako ho už poznáte. Launcher má teda menu s aplikáciami, notifikačná lišta disponuje rýchlymi ovládacími prvkami a k dispozícii je aj štandardný set systémových nastavení. Nič nezvyčajné alebo čo by stálo za zmienku. Nájdete tu jedine niekoľko pozadí na plochu, s tématikou spoločnosti Kodak.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: To čim chce zaujať

Skutočný dôvod, prečo Kodak vydal tento smartfón je hlavne jeho fotoaparát. Hoci nedisponuje tým najnovším snímačom, ponúka slušný základ v podobe svetelného objektívu f/2.0, či niekoľkých softvérových režimov. Maximálne rozlíšenie, ktoré môžete s týmto fotoaparátom dosiahnuť je 21 Mpix, ale len pri použití pomeru strán 4:3 (pri pomere 16:9 je maximálne rozlíšenie 16 Mpix). Bez ohľadu na rozlíšenie musíme povedať, že Kodak Ektra fotí dobre, a to pri dobrých aj horších svetelných podmienkach. Fotoaparát však určite nie je bez chyby.

Počas nášho testovania sme mali niekedy problémy s pomalým alebo nepresným zaostrovaním, či nastavením expozície – fotografie boli častokrát podexponované, teda tmavé. Problematická bola v automatickom režime aj voľba vyváženia bielej. Kvalitou fotografií by sme Kodak Ektra určite zaradili do lepšieho priemeru, stále to však nie je niečo, čo by sme v tejto cenovej kategórií považovali za niečo “extra”, za čo by sa oplatilo priplatiť. Najmä ak sa na telefón pozrieme ako na jeden funkčný celok.

Video je možné natáčať aj v rozlíšení 4K, prípadne môžete ostať verní bežnejšiemu Full HD. Obidve sú aj vďaka prítomnosti optickej stabilizácie po kvalitatívnej stránke na tom dobre, problém je však s ich prehrávaním – teda aspoň v prípade vyššieho rozlíšenia. Videá v 4K sa nám totižto nepodarilo prehrať lokálne a nefungovali ani po nahratí na Youtube. Tento problém sme doteraz zaznamenali len pri niektorých čínskych značkách. V telefóne video prehráte bez akýchkoľvek problémov, problém je len po ich nahratí do PC . Žiaľ väčšinu videí sme natočili práve v 4K rozlíšení. Videá sú inak priemernej kvality a preostrovanie je rýchle. Uvítali by sme ešte trochu vernejšie farby a lepšie nastavenie expozície počas natáčania. Farby tiež niekedy neodpovedali skutočnosti.

Kodak do smartfónu pribalil aj aplikáciu Super 8, ktorá poskytuje profesionálne efekty pripomínajúce ikonické filmové pásky Super 8 značky Kodak. Prostredie aplikácie sa nedá nazvať práve intuitívnym alebo pekným, no ak sa v ňom naučíte robiť, môžete vytvárať zaujímavé videá s najrôznejšími vintage efektami starých filmov. Aplikácia tlače zasa umožní jednoduchý spôsob na výber najlepších záberov za účelom profesionálnej tlače. Za tieto služby si samozrejme Kodak už účtuje aj poplatok.

Konektivita: Len to čo treba

Kodak Ektra nie je Dual SIM smartfón a podporuje skutočne len to, čo je v prípade smartfónov dnes už štandardná výbava. Samozrejmosťou je teda podpora LTE, WiFi, NFC a nechýba dokonca ani USB C konektor. GPS funguje spoľahlivo a presne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž batérie

Vstavaná batéria má kapacitu 3000 mAh a poskytuje dostatok energie aj k niekoľkým dňom chodu na batériu. Samozrejme, bude záležať najmä od toho, ako budete Kodak Ektra využívať. 24 hodín prevádzky však zvládne ľavou zadnou. My sme na jedno nabitie dokázali fungovať aj dva dni, pričom pre pripojenie k internetu sme používali výhradne 4G sieť. S telefónom sme robili všetky bežné činnosti, od prehliadania webových stránok, komunikáciu prostredníctvom e-mailov, zdieľanie internetového pripojenia cez WiFi hotspot, až po streamovanie hudby cez Spotify. Pri nie príliš náročnom využívaní sme sa s výdržou dostali bez akýchkoľvek problémov cez dva pracovné dni s tým, že obrazovka bola zapnutá približne 3 hodiny. Pochváliť musíme najmä pohotovostný režim, v ktorom Kodak Ektra spotrebuje len minimum energie – pri zapnutom Pohotovostnom režime pre inteligentnú úsporu energie.

Záverečné hodnotenie: Kodak Ektra nie je pre každého

Kodak Ektra je podľa nás výnimočný smartfón. Možno ani nie tak pre jeho funkcie a výbavu, ako skôr pre jeho dizajn a netradičnú konštrukciu. Smartfón so vzhľadom fotoaparátu sa predsa len tak často nevidí. Otázne ale ostáva, koho osloví. Pri pohľade na špecifikácie a ponúkané funkcie, nejde určite o žiadnu revolúciu, a to platí aj pri pohľade na odporúčanú cenu – 529 eur je v tomto prípade podľa nás viac ako by sme očakávali. Napriek tomu je Kodak Ektra zaujímavý prístroj, ktorý však určite nie je určený pre každého.

Plusy:

  • Netradičný vzhľad a dizajn
  • Kvalita fotografií
  • Dostatok výkonu

Mínusy:

  • 4K video sa nedá prehrať na PC ani v Youtube
  • Cena mohla byť nižšia
  • Len základné funkcie OS – žiadna nadstavba 
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...