Karol Voltemár: Okolo sveta na bicykli a s Androidom

“Bicykel je prostriedok, ktorý mi umožňuje zažívať slobodu”, slová Karola Voltemára, cykloturistu a dobrodruha, ktorý finišuje svoje prípravy na niekoľkoročnú sólo cestu okolo sveta.

Projekt World Bike Travel je pre mňa niečo špeciálne. Kombinuje to moju radosť cyklistiky, slobodu s možnosťou cestovať, spoznávať. Uvidím, čo príde. Samozrejme nie je to jednoduché opustiť život, na ktorý som zvyknutý, ale zmena je život. Je to výzva a tie mám celkom rád.

World Bike Travel je teda plán ako spoznať svet. Bicykel je prostriedok, ktorý mi umožňuje zažívať slobodu, slobodne sa pohybovať, cestovať a prekonávať sa samého seba..

Vzniklo to jednoducho. Rád bicyklujem, rád cestujem a spoznávam. Často som cestoval na bicykli na kratšie alebo dlhšie výlety, či expedície. Ak by som si chcel pozrieť ten svet z blízka, cez letenky alebo kratšie výlety, nebudem mať na to budget spoznať všetko a hlavne nie z blízka. Vždy je limitou život doma a povinnosti okolo. Takto človek môže zmeniť celý svoj život a uskromniť sa. Žiť v chudobe, ale veľmi bohatý život. To ako to na expedícii vyzerá snáď poriadne zdokumentujem a budem sa môcť podeliť.

Trasa je plánovaná cez 80 krajín. Vzhľadom na meniace sa okolnosti budem plánovať konkrétne krajiny a časový harmonogram na jar 2013. V skratke by som mal vyraziť 1.5.2013 zo Slovenska cez krajiny v okolí do Nemecka. Potom cez alpy na Balkán a v zime byť na Blízkom východe. Na jar vyraziť cez Irán Leto stráviť v Číne a strednej Ázii. Ak vyjde čas pozrieť si severnú Indiu, Nepál, Japonsko a k zime ísť do juhovýchodnej Ázie. V zime 2014 prejsť Oceániu a na jar 2015 začať bicyklovať v Austráli a Novom Zélande. V lete 2015 preletieť do Severnej Ameriky konkrétne do Kanady a ísť cez hory na západe smerom na juh. Cieľom je sa dostať do jari 2016 do Patagónie a stihnúť olympiádu v Riu 2016. Potom Afrika a návrat cez západnú, severnú Európu a krajiny pri Severnom mori domov.  Cestou bude možné absolvovať časť cesty so mnou a bude sa to dať objednať ako cyklistická dovolenka. Takže ak niekto chce byť súčasťou cesty okolo sveta má jedinečnú príležitosť.

Projektu World bike travel  som sa začal venovať projektu v lete 2011. V rámci príprav som vytvoril informačný web, dohodol zopár partnerov na vybavenie a snáď sa nájde aj nejaký reálny sponzor pre projekt, ktorý v tomto tiež bude vidieť zmysel. Veľmi vďačím zopár ľudom, ktorí mi pomohli alebo pomáhajú pri organizácii. Odchádzam 1.5.2013 a ešte veľa vecí je potrebné vyriešiť.

Rád by som každého pozval na etapy realizované v rámci projektu World Bike Travel – cesty okolo sveta na bicykli.

Cesta odštartuje na Devíne 1.5.2013 a následne štartuje etapa do Passau cez krásne miest v Maďarsku, Rakúsku, Čechách. Môže sa pridať každý, kto trošku bicykluje. Ide o nenáročnú cykloturistiku. Viac na http://www.worldbiketravel.sk/susedska-rozluckova-etapa/.

Alpy na bicykli v termíne 305.2013 – 8.6.2013, ktorá vedie cez najkrajšie alpské sedlá a za niekoľko dní bude mozne nastúpať množstvo výškovyých metrov a prežiť krásne zjazdy. Viac na http://www.worldbiketravel.sk/extrem-cykloturistika-alpy/

MojAndroid.sk je mediálny partner projektu World Bike Travel 

TIP: Bicykel, Android telefón a 1900 km do Paríža [VIDEO]

Disqus Comments Loading...