Huawei Nova Plus – vitajte v ére dostupného luxusu | RECENZIA

Na IFA 2016 v Berlíne sme sa okrem iného zúčastnili aj prezentácie spoločnosti Huawei. Tá predstavila smartfónové novinky Huawei Nova a Huawei Nova Plus. Lepšie vybavenú verziu Plus sme dostali po odchode z predstavenia, a tak sme sa pustili do jej testovania. Po niekoľkých dňoch jej používania môžeme konštatovať, že aj Nova Plus je dôkazom toho, že výborne vybavený smartfón nemusí stáť sedemsto eur.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

OBSAH BALENIA | Neprekvapí, ani neurazí

Huawei ku svojmu najnovšiemu smartfónu, ktorý bol predstavený na IFA 2016, pribalil len základné príslušenstvo. V škatuľke, ktorá bola vyrobená ekologickou cestou, sa tak okrem samotného zariadenia nachádza už len nabíjačka (2A/5V), USB-C kábel, slúchadlá, ktoré sa vzhľadom podobajú na Apple EarPods a nástroj na vyberanie SIM karty. Potešila by nás aj fólia alebo akékoľvek púzdro, no tie nie sú súčasťou balenia.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

KONŠTRUKCIA | Luxus, ktorý si môžete dovoliť

Konštrukčne vybavil Huawei svoj model Nova Plus naozaj výborne. Kovový rám a zadný kryt dopĺňa predné odolné sklo s 2,5D efektom. Zaoblené rohy, príjemné rozmery a hmotnosť iba 160 gramov z neho robia naozaj smartfónový šperk, hoci v čiernej (tmavosivej?) farbe vyzerá Nova Plus oveľa lepšie ako v bielej, ktorú sme získali na testovanie my. V tmavšom podfarbení sa jednoduchšie stratí čierny rám okolo 5,5-palcového displeja.

Reproduktor sa nachádza netradične v spodnej časti konštrukcie, tlačidlo vypínania a ovládanie hlasitosti sú vpravo a naľavo nájdete slot na SIM karty a microSD (2 sloty, jeden hybridný). Zo zadného krytu mierne vystupuje objektív 16 Mpix fotoaparátu, ktorý má aj optickú stabilizáciu. V jeho blízkosti sa nachádza aj dvojitý LED blesk a čítačka odtlačkov, ktorá funguje naozaj spoľahlivo. Malým tŕňom v oku sú povinné informácie, ktoré výrobca umiestnil do spodnej časti.

DISPLEJ | IPS so sýtymi farbami

Na Huawei Nova Plus nás najviac zaujali dve veci – fotoaparát a displej. Práve displej je jeho veľkým plusom, ponúka ideálnu veľkosť (5,5″) a Full HD rozlíšenie, ktoré pokladáme za absolútne adekvátne (401 ppi). Ponúka tiež výborné farebné spracovanie, aj keď je samozrejmosťou, že na AMOLED ešte nemá. Napriek tomu si ale myslíme, že ide o jeden z najlepších displejov, aké kedy Huawei vyrobil. Výborne sa číta aj na priamom slnku a nevypáli vám oči, keď sa naň pozeráte v úplnej tme.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

VÝKON, PAMÄŤ A VÝDRŽ BATÉRIE | Aj 8-jadro môže byť úsporné

Huawei na predstavení tejto smartfónovej novinky v nemeckom Berlíne hovoril o tom, že Huawei Nova Plus bude mať brutálnu výdrž na jedno nabitie, a to aj napriek tomu, že má až 8-jadrový procesor. To sa nám potvrdilo aj počas nášho testovania, kedy po “heavy use” dni ukazoval indikátor batérie ešte stále 20-30% kapacity. A to sa pri každom zariadení, ktoré používame, často nestane. Vo výbave tohto zariadenia je konkrétne SoC Snapdragon 625 s 8-jadrovou architektúrou Cortex-A53 s taktom 2.0 GHz. Papierovo tak ide o poriadneho žrúta energie, čo však nie je pravda. Zariadenie dokáže s výkonom pracovať naozaj rozvážne, a to, bohužiaľ, aj za cenu toho, že sa raz za niekoľko dní na pár sekúnd spomalí. Bežný používateľ si ale nič nevšimne.

Okrem výkonného procesora má Huawei Nova Plus aj 3 GB RAM a 32 GB vnútorného úložiska. Pre používateľa ponúka približne 24,01 GB, no pamäť môžete rozšíriť aj pamäťovou kartou o kapacite maximálne 256 GB. Zaujímavý číslom je aj údaj o kapacite lítium-polymérového akumulátora – 3340 mAh. Na jedno nabitie dokážete s týmto zariadením fungovať aj 2-3 dni, pokiaľ ale radi meníte ľudskú spoločnosť za pohľad na displej, počítajte s nabíjaním každý večer. Výhodou je rýchle nabíjanie (cca 50% za približne 25-30 minút), chýba nám ale bezdrôtové nabíjanie, ktoré je stále pri kovovom kryte hudbou budúcnosti. Raz sa ale, dúfajme, dočkáme. Priemerný screen-on-time bol v našom prípade 3,5 – 4 hodiny, a to pri neustále zapnutých mobilných dátach a Wi-Fi.

OPERAČNÝ SYSTÉM, MULTIMÉDIÁ A PRIPOJENIA| Bez prekvapení

Huawei Nova Plus je vybavený operačným systémom Android 6.0 Marshmallow, ktorý je značne upravený nadstavbou EMUI 4.0. Tá napríklad neponúka klasické menu s aplikáciami, má vlastnú notifikačnú lištu a mení vlastne celý dizajn Androidu ako takého. EMUI však nepatrí medzi najhoršie nadstavby a dá sa na ňu zvyknúť. Nepoteší vás väčšie množstvo bloatware-u, ani prehnane zložité nastavenia, no na oplátku získate dobre vyladené zariadenie s minimom spomalení či pádov aplikácií.

Vcelku sa nám páči, ako sa dá upravovať domáca obrazovka. Menu, ktoré vyvoláte dlhším podržaním prstu na voľnej ploche obrazovky, ponúka okrem možnosti zmeny dizajnu a efektov aj nastavenia pre gestá (v sekcii Ďalšie nastavenia). Napríklad potrasením zariadenia sa usporiadajú ikony na ploche. Ďalšie gestá nájdete v Nastavenia > Inteligentná pomoc. Môžete si tu nastaviť napríklad snímanie screenshotov tým, že prejdete hánkami prstov po displeji, prípadne spustiť vybrané aplikácie nakreslením písmenka na zamknutú obrazovku.

Celkovo ponúka Huawei Nova Plus viacero zaujímavých funkcií. Jeho systém je rýchly, nepadá (príliš často), je prehľadný a aj ako dlhoročný používatelia Nova Launcheru sme si naň zvykli. Výhodou Androidu je to, že čo sa vám nepáči, to si môžete zmeniť. Každý si tak systém môže upraviť podľa seba.

Čo sa multimédií týka, Nova Plus nemá problém ani s prehrávaním 4K videa. Pustite si ho ale radšej so slúchadlami, pretože hlasný reproduktor patrí kvalitou len medzi priemer triedy. Huawei do tohto modelu predinštaloval aj svoj vlastný prehrávač hudby, no ten sme vymenili za naše obľúbené JetAudio. Z pripojení je klasicky dostupné Wi-Fi (nemá podporu pre 5 GHz ac siete), Bluetooth vo verzii 4.1, NFC aj mobilné dáta. Huawei Nova Plus ponúka 2 sloty na SIM karty (dual stand-by), oba  ponúkajú 2G/3G/4G pripojenie, no naraz dokáže byť iba jedna SIM karta pripojená na 3G/4G a jedna na 2G. Je tak len na vás, ktorý slot budete používať na mobilné dáta, a ktorý na volania.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

FOTOAPARÁT | Konečne s optickou stabilizáciou

Čo nás na tomto zariadení potešilo okrem displeja, bol fotoaparát. Konečne sme sa dočkali poriadneho fotoaparátu aj v zariadení s takouto cenovkou. Snímač v Nova Plus má rozlíšenie 16 Mpix a ponúka aj optickú stabilizáciu. Vďaka clone f/2.0 a PDA zaostrovaniu ponúka naozaj ostré snímky s pekným bokehom pozadia, pokiaľ sa zaostrený predmet nachádza v blízkosti šošovky. Na zahodenie rozhodne nie sú ani nočné snímky, ktoré sú ostré aj vďaka optickej stabilizácii. Celkovo si myslíme, že v cene okolo 430 EUR (avizovaná cena z IFA 2016) nájde tento smartfón len málo premožiteľov. Pozrite si VŠETKY ukážky fotografií v plnom rozlíšení a priloženú ukážku videa v plnej kvalite (2160p@30fps).

Na zahodenie nie je ani 8 Mpix predná kamera, ktorá ponúka aj rôzne efekty, či samotná aplikácia fotoaparátu, ktorá je prehľadná a naozaj nabitá funkciami. Nájdete tu HDR, panorámu (ktorá je rýchla a naozaj kvalitná), ale aj rôzne efekty či manuálny režim. Ten vám umožní manuálne nastaviť body zaostrenia, ISO (100 – 3200), uzávierku (1/4000 – 8 sekúnd), EV (-12 až +12), zaostrenie a vyváženie bielej. Vďaka profesionálnemu režimu tak môžete vytvoriť naozaj zaujímavé zábery. Pri videu si zas manuálne môžete nastaviť body zaostrenia, EV, zaostrenie a vyváženie bielej. Symaptickou je ikona v pravom rohu displeja, ktorá vás upozorní na nízku expozíciu záberu.

Prihláste sa na odber nášho YouTube kanálu MojAndroid.sk

HODNOTENIE | Huawei Nova Plus

Huawei sa v prípade modelu Nova Plus prekonal a dokázal, že za luxus netreba platiť až tak veľa. Novinka z Berlína ponúka naozaj kvalitné konštrukčné spracovanie, pričom zachováva aj dizajnové znaky značky. V mnohom sa podobá na svojich predchodcov, no prináša aj novinky, ktoré vás rozhodne potešia – je to napríklad väčšia výdrž batérie na jedno nabitie, či fotoaparáty, ktoré sú naozaj kvalitné. Najmä ten zadný, ktorý ponúka okrem iného aj optickú stabilizáciu. Prirátajte si k tomu pomerne dobre vyladený systém, podporu dualSIM, výborný displej a sympatickú cenu, a získate naozaj šikovný smartfón s parádnym pomerom ceny a výkonu. U nás by sa mohol predávať za cenu okolo 430 EUR.

Plusy

  • konštrukcia
  • displej
  • fotoaparát s OIS a výbornou aplikáciou
  • výdrž batérie
  • cena

Mínusy

  • vytŕčajúci objektív fotoaparátu
  • nadstavba EMUI neponúka appdrawer (subjektívne)
Disqus Comments Loading...