Huawei MediaPad M5: Povinná jazda | RECENZIA

Huawei ani tento rok nezabudol na používateľov, ktorí nedajú dopustiť na multimediálne zariadenia v podobe tabletov. Čínsky výrobca ich totižto na výstave MWC 2018 predstavil hneď niekoľko. Medzi nimi aj Huawei MediaPad M5 vo verziách s 8,4 a 10,8-palcovým displejom. My sme si vyskúšali ten menší.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Bez zaváhania

Huawei na konštrukcii tabletu odviedol skutočne veľmi dobrú prácu. Kovové unibody telo pôsobí prémiovým dojmom a chyby by ste na ňom asi hľadali len veľmi ťažko. O tom, prečo výrobca nepoužil pomer strán 4:3 by sa dalo polemizovať, ale medzi Android tabletmi je stále vo väčšej miere zaužívaný práve širokouhlejší rozmer. Každý má svoje pre a proti a o tom, ktorý vyhovuje práve vám, preto rozhodnite už vy sami.

Huawei MediaPad M5 je inak klasický tablet, ktorý vás veľa vecami neprekvapí. Na prednej strane nájdete teda veľký 8,4-palcový displej, ktorý vypĺňa takmer celú jej plochu. Nejde síce o riešenie typu Huawei P20, ale to by sme u tabletu tejto cenovej kategórie ani nečakali. Rámiky pod a nad displejom majú pritom opodstatnený dôvod. Uľahčujú totižto ovládanie pri orientácii na šírku tak, aby ste sa napríklad dlaňami nedotýkali displeja. Tvoria teda akúsi odpočinkovú zónu, kde môžete položiť palec, keď napríklad čítate alebo sledujete video.

Pod displejom sa navyše nachádza aj tlačidlo domov so snímačom odtlačkov prstov. Nad ním to je zas predná kamera. Boky zariadenia lemuje set štandardných ovládacích prvkov, konektorov a slotov. Naľavo je situovaný slot pre vloženie pamäťovej karty a nano SIM, napravo je to zas ovládanie hlasitosti a tlačidlo zapnutia. 3,5 mm audio jack v tomto prípade chýba úplne a nahrádza ho digitálny audio výstup USB-C, ktorý zároveň slúži aj pre nabíjanie. Veľkým lákadlom v prípade Huawei MediaPad M5 sú aj jeho reproduktory. Tie sú rozmiestnené nad a pod displejom (pri orientácii tabletu na výšku).

Zadná strana je kovová a matná, takže nezachytáva skoro žiadne odtlačky prstov. Jej vrch a spodok lemuje plastový pásik, ktorý sa tu nachádza najmä z dôvodu príjmu rádiového signálu z mobilnej siete, resp. WiFi. Trochu rušivým dojmom, v inak pekne zaoblenej konštrukcii, pôsobí vyčnievajúci fotoaparát, ktorého šošovka je chránená kovovou obrubou. Inak, ako sme už spomínali, nemáme Huaweiu MediaPad M5 čo vyčítať. Ide o špičkovo zostrojený prístroj, ktorý sa svojím dizajnom a kvalitou spracovania určite nestratí ani v drahšej konkurencii.

Praktickým doplnkom je potom púzdro, ktoré môžete k tabletu dokúpiť. Nielenže chráni displej a telo pred poškodením, ale poslúži aj ako praktický stojan.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Pekný a dobre čitateľný

Displej je bez akýchkoľvek pochýb výborný. Skvelé pozorovacie uhly a pomer strán 16:9 sú pritom priam ideálne pre filmy a videá, ktorých sledovanie si aj vďaka kvalitným reproduktorom určite užijete. Samotný zobrazovací panel je pritom viac než dostatočne jemný. Ponúka rozlíšenie 2560 x 1600 px, čo pri uhlopriečke 8,4 palca predstavuje jemnosť na úrovni 359 ppi.

Po funkčnej stránke sa môžete spoľahnúť na tradičnú dávku funkcií nadstavby EMUI. Nechýba ochrana zraku, možnosť voľby veľkosti písma či zapnutia inteligentného rozlíšenia, ktoré automaticky upraví rozlíšenie a tak dokáže šetriť energiu z batérie. Vhodným doplnkom je tiež softvérová úprava farieb, v rámci ktorej si môžete nastaviť režim farieb a ich teplotu.

Výkon: Patrí medzi TOP zariadenia

Ako to uz pri takýchto tabletoch býva, tak na nedostatok výkonu sa veru sťažovať nemôžeme. Osemjadrový procesor Kirin 960s si v spolupráci so 4 GB RAM poradí aj s náročnými úlohami. Celkovo je pocit zo zariadenia dobrý, aj keď niekedy sme sa neubránili pocitu, že “nestíha”. Mohli za to občasné zadrhnutia v plynulosti grafiky, pri rýchlom pohybe v systéme. Výnimočne sme sa stretli aj s nejakou tou zamrznutou aplikáciou. Už ku koncu testovania však tablet obdržal ďalšiu aktualizáciu, ktorá mala vylepšovať aj stabilitu systému. Inak sme boli s používaním Huawei MediaPad M5 veľmi spokojní a pre bežné činnosti, na ktoré bude u väčšiny z vás slúžiť, ho považujeme za ideálneho spoločníka. O dostatku výkonu svedčia aj výsledky benchmarkov AnTuTu a GeekBench, v ktorých tablet získal slušných 178716 resp. 6491 bodov.

Samozrejme, tablet sa dá veľmi dobre použiť aj na hranie hier. Grafický výkon je viac než dostatočný, čo potvrdzuje aj benchmark 3D Mark s testami Ice Storm Extreme a Slingshot Extreme.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá a fotoaparát:

Asi najväčším lákadlom, ktorým sa Huawei MediaPad M5 odlišuje od svojej konkurencie sú stereoreproduktory. Tie výrobca umiestnil do bokov zariadenia naľavo a napravo od displeja (pri pohľade s orientáciou na šírku). Tieto hrajú skutočne nadpriemerne dobre a patria medzi najväčšie plusy tohto zariadenia. Hrajú veľmi hlasno a čisto, čo určite oceníte pri sledovaní filmov aj príležitostnom počúvaní hudby.  Zvuk sa dá vylepšiť pomocou softvéru a nastavení Huawei Histen – v tomto prípade ale iba pri počúvaní cez slúchadlá. Tie ponúkajú niekoľko možností ako zvuk upraviť tak, aby ste s ním boli spokojní. Na výber máte napríklad ekvalizér či efekt 3D audia.

Čo sa týka fotoaparátu, tu nebudeme zachádzať priveľmi do detailov. Ako už vieme, na tabletoch je fotoaparát braný skôr ako nutný doplnok a tomu odpovedajú aj jeho vlastnosti. Rozlíšenie 13 Mpix je síce dostatočné, no po ostatných stránkach ide o priemerne fotiace zariadenie. Cez deň budú teda výsledné snímky na tom veľmi dobre, s ubúdajúcim svetlom sa však bude kvalita zhoršovať. Ako sme ale spomínali, na občasné fotenie tablet plne postačuje a čo do kvality a vlastností mu nemáme čo vytknúť.

Operačný systém: Starý známy

Huawei a jeho nadstavba EMUI patrí už dlhodobo k lídrom na trhu. Po dizajnovej aj funkčnej stránke ide o riešenie hodné jedného z najväčších výrobcov mobilných zariadení na trhu. EMUI v tablete sa od verzie pre smartfóny nelíši, čo platí o funkciách, predinštalovaných aplikáciách a dokonca aj vzhľade používateľského prostredia.

Launcher ponúka rozloženie ikon priamo na domovských obrazovkách alebo v menu s aplikáciami tak, ako to poznáme z väčšiny zariadení. K dispozícii je samozrejme aj niekoľko možností a prechodov, bohatšiu nádielku funkcií však nájdete v riešeniach tretích strán, ktoré stiahnete v Obchode Play.

Notifikačný panel je centrom pre všetky upozornenia. Okrem nich ale v ňom nájdete aj niekoľko skratiek a rýchlych ovládacích prvkov, ktoré je možné preusporiadať podľa vlastného uváženia. Zobraziť sa dá napríklad aj názov mobilného operátora, rýchlosť siete či zmeniť nastavenie zobrazenia notifikácií z ikon na číslo. Súčasťou je aj podrobná správa upozornení.

Medzi ďalšie funkcie, ktoré stoja za zmienku, sú aj podpora paralelných aplikácií, ovládania hlasom či možnosť skryť navigačný panel a nahradiť jeho funkcie gestami domovského tlačidla alebo tzv. plávajúcim tlačidlom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita:

Huawei MediaPad M5 je po stránke konektivity vybavený nadštandardne. Nielenže mu nechýba najmodernešie WiFi v štandardoch 802.11 a/b/g/n/ac, ale nájdete tu aj podporu pre mobilné siete. Pomocou tabletu sa tak môžete pripojiť na internet nielen cez WiFi, ale aj cez rýchlu 3G alebo 4G sieť, a to s rýchlosťami dokonca až do Cat12 600/150 Mbps. Bluetooth sa tu nachádza v staršej verzii 4.2 (A2DP, LE), no a poteší aj prítomnosť konektora USB-C. Trochu sklamaním bude pre niekoho absencia 3,5 mm audio jacku, ktorý sa výrobca rozhodol nepoužiť.

Tablet je tak ideálnym spoločníkom pre všetkých cestovateľov, ktorí môžu s jedným zariadením vykonávať v podstate všetky činnosti ako so smartfónom, a to aj vrátane telefonovania. Jediným rozdielom je veľkosť displeja, ktorý umožňuje komfortné sledovanie multimédií.

V prípade konektivity je veľmi užitočnou funkcia WiFi+. Tá sa postará o to, že budete mať vždy k dispozícii internetové pripojenie, a to buď prostredníctvom pripojenia cez WiFi sieť alebo 3G/4G. Taktiež sa postará o zapnutie WiFi len v tých miestach, kde sa naozaj nachádza.

Batéria: Slušná výdrž

Tablet aj vďaka veľkej 5100 mAh batérii poskytuje dostatočne dlhú výdrž. Po nabití na 100% si môžete byť istí, že s ním dokážete pracovať niekoľko hodín v kuse. Samozrejme, všetko záleží od toho ako. Pri bežných činnostiach, ako je napríklad prehliadanie webových stránok, počúvanie hudby, sledovanie filmov a čítanie elektronických kníh sa vám Huawei MediaPad M5 odvďačí výdržou na úrovni 6 a viac hodín zapnutého displeja. Tablet pritom túto hodnotu dosiahol pri niekoľkodňovom používaní. Aj keď ste teda pripojení na WiFi alebo k 4G sieti, tak v prípade nečinnosti je spotreba energie len minimálna.

Záverečné hodnotenie: Huawei MediaPad M5

Spustenie predaja Huawei MediaPad M5 je dobrou správou pre všetkých priaznivcov tabletov. V poslednom období na ne výrobcovia už trochu pozabudli, za čo môže najmä klesajúci záujem o tento typ zariadení. Je však dobre vidieť, že aspoň niekto na ne úplne nezanevrel. Huawei pritom nenechal nič na náhodu a predstavil konkurencieschopný tablet so zaujímavou cenovkou na úrovni 370 eur.

Tento ponúka všetko to, čo by sme od Android tabletu v tejto cenovej kategórii mohli očakávať – výborný displej, vysoký výkon a skvelé reproduktory. Skvelým doplnkom je aj podpora mobilných sietí a možnosť prenášať dáta rýchlo aj na cestách, a to prostredníctvom 3G alebo 4G sietí. Trochu sklamaním je to, že čo sa týka využitia, tak ide v podstate stále o to isté zariadenie, ako sme mohli na trhu vidieť pred niekoľkými rokmi. Neohúri vás teda ničím novým a rozhodne so sebou neprináša žiadny “wow” faktor.

Plusy:

  • Skvelé konštrukčné spracovanie a dizajn
  • Vyborný displej
  • Kvalitné reproduktory
  • Podpora 3G/4G s možnosťou telefonovať
  • Dlhá výdrž batérie
  • Vysoký výkon

Mínusy:

  • Občasné zaseknutia systému
  • Chýba 3,5 mm audio jack

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...