Huawei Mate 8 – takmer bez slabiny | RECENZIA

Spoločnosť Huawei si už na našom trhu vybudovala veľmi slušné postavenie. Z čínskeho výrobcu, ktorému spočiatku možno niektorí používatelia nedôverovali, sa stal dôležitý producent kvalitných zariadení strednej, ale aj vyššej triedy. V poslednom období nie je pri značke Huawei núdza ani o skutočné vlajkové lode. Do tejto kategórie spadá aj Huawei Mate 8, ktorý je stelesnením toho najlepšieho, čo čínska spoločnosť ponúka.

Balenie – luxus začína už tu

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

V spoločnosti Huawei si zrejme povedali, že zákazníci musia vedieť, že majú do činenia s luxusným a prémiovým smartfónom ešte pred tým, ako ho vyberú zo škatule. Samotné balenie je tak veľmi elegantné a pôsobí prémiovo. Matná čierna škatuľa a zlaté písmená vytvárajú dojem, že máte v rukách skutočne niečo jedinečné. Zážitok nekončí ani po otvorení škatule – pod veľkým telefónom sa nachádzajú v prehľadných priehradkách uložené ďalšie súčasti balenia. V obálke s návodom nás prekvapil plastový kryt, ktorý poskytne základnú ochranu proti škrabancom a nečistotám.

Ďalej tu nájdeme nabíjačku, štandardný microUSB kábel a slúchadlá, ktoré tvarom nápadne pripomínajú tie pribalené k smartfónom od Apple a ktoré nám do uší absolútne nesadli. Nechýba ani nástroj pre výber zásuvky na SIM karty, a tak je balenie skutočne kompletné a plné prekvapení. Tým posledným je ochranné odolné sklo (nie fólia), ktoré je už ale aplikované priamo na displeji zariadenia a ktoré vám poskytne dodatočnú ochranu pre pekný veľký displej telefónu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a dizajn – elegancia a štýl

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Huawei Mate 8 je veľký telefón, o tom niet pochýb. S rozmermi 157,1 x 80,6 x 7,9 mm a hmotnosťou 185 gramov nejde v žiadnom prípade o malé zariadenie. Pri 6“ displeji to ale nie je vôbec zlé. Napríklad taká Sony Xperia X5 Premium má iba 5,5“ displej a telo je nižšie iba o necelé tri milimetre. Nehovoriac o konkurencií od Apple, ktorá ponúka iPhone 6S Plus s 5,5“ displejom, ktorý je dokonca ešte vyšší, ako novinka od Huawei.

Aj napriek skvele využitému priestoru na prednej strane zariadenia ale nepôjde o telefón pre ľudí s malými rukami. My sme s ním nemali problém, na veľké zariadenia sme zvyknutí a máme veľké ruky, kde sa tento telefón nestratí. Ide ale už o maximum, čo považujeme za ovládateľné, no sme radi, že výrobcovi sa do takéhoto veľkého tela podarilo osadiť až 6“ displej.

Okrem neho nájdeme na prednej strane iba reproduktor pre telefonáty, šošovku fotoaparátu a proximity senzor v hornej časti. Farebná LED dióda je ukrytá v ľavom hornom rohu, no v stave nečinnosti je takmer nemožné ju spozorovať. Pod displejom nájdeme už iba nevtieravé logo výrobcu a nič ďalšie, keďže ovládacie tlačidlá sú už tradične priamo na displeji v systémovej podobe.

Celá predná strana zariadenia je pritom chránená jedným kusom odolného skla Gorilla Glass 4. To na hranách plynulo prechádza do kovového rámu s brúseným dizajnom. Na pravej strane nájdeme dvojtlačidlo hlasitosti a tlačidlo napájania so špeciálnym vzorom, vďaka ktorému ho aj po tme spoznáte a budete ho vedieť odlíšiť od tlačidla ovládania hlasitosti. Naľavo sa nachádza zásuvka pre SIM karty, resp. jednu SIM kartu a jednu microSD pamäťovú kartu. V hornej hrane je umiestnený 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá a nenápadný mikrofón. Dole nájdeme dvojitú mriežku s microUSB portom v strede a peknými industriálnymi skrutkami na bokoch. Mriežka ukrýva mikrofón na ľavej strane a hlasný reproduktor pre multimédiá napravo.

Aj zadná strana je kovová a veľmi elegantná. Hore sa nachádza veľká a mierne vystúpená šošovka fotoaparátu. Vedľa nej nájdeme duálny dvojtónový LED blesk a trochu nižšie je umiestnený skener odtlačkov prstov s kruhovým senzorom. Dole nájdeme už iba logo výrobcu a certifikačné informácie.

Huawei Mate 8 je skutočne veľmi pekne spracovaný smartfón, ktorému po konštrukčnej stránke nemáme čo vytknúť. Displej zaberá až 78 % prednej strany zariadenia a hoci sa po jeho rozsvietení zobrazí tradičný čierny rámik, ide iba o minimálnu estetickú nedokonalosť, ktorú sme počas používania zariadenia vôbec nevnímali. Je vidieť, že každý jeden kúsok konštrukcie bol dotiahnutý do absolútnych detailov, no aj napriek tomu nejde v žiadnom prípade o výstredné zariadenie. Jednoduchý a praktický dizajn funguje, teda aspoň my sme mu podľahli a hoci možno nie je úplne jedinečný či originálny, dokonale napĺňa súčasné požiadavky na vlajkové lode.

Skener odtlačkov – presný a spoľahlivý

Skener odtlačkov prstov umiestnený na zadnej strane zariadenia nám vyhovoval a po uchopení zariadenia bolo jeho používanie veľmi intuitívne a bezproblémové. Huawei je jedným z priekopníkov v tomto smere a je vidieť, že spoločnosť tu už má bohaté skúsenosti. Tak, ako je to v prípade smartfónu Nexus 6P, aj tu funguje skener odtlačkov absolútne bezproblémovo a v priebehu celého testovania nerozpoznal skener náš odtlačok dokopy asi dvakrát, pričom v oboch prípadoch sme prst priložili veľmi nepozorne.

Rozpoznanie odtlačku je pritom prakticky okamžité a po priložení prstu sa zariadenie automaticky odblokuje. Nemusíte najskôr rozsvietiť displej ani nič podobné – jednoducho priložíte prst a môžete začať zariadenie používať. Nestretli sme sa ani so žiadnymi nechcenými skenovaniami vo vrecku nohavíc, čo nás veľmi teší.

Čo sa týka ostatných využití skeneru, veľmi veľa ich Mate 8 neponúka. Priložením a podržaním prsta môžete napríklad zdvihnúť hovor alebo zastaviť vyzváňanie budíka. Poslednou možnosťou je vytvorenie fotografie, prípadne videa, priložením a podržaním prsta ako v predchádzajúcich prípadoch. Najskôr nám táto funkcia nedávala zmysel – takéto priloženie prsta je veľmi nepraktické a je oveľa jednoduchšie stlačenie softvérovej spúšte v aplikácii fotoaparátu. Potom sme si však uvedomili, aká je skutočná výhoda tohto riešenia – fotografovanie selfie. To je pri takýchto veľkých telefónoch problematické, ak chcete selfie spraviť jednou rukou. Ak ale chytíte telefón klasicky do ruky, priložiť ukazovák na skener odtlačkov je oveľa jednoduchšie ako trápiť sa so stlačením softvérovej spúšte.

Celkovo nás tak skener odtlačkov vôbec nesklamal, no boli by sme radi, ak by si v systéme a najmä v aplikáciách tretích strán našiel viac využitia ako v súčasnosti. Všetky aplikácie, v ktorých zadávame heslo, by sme mohli radšej odblokovať pomocou skenera a veríme, že táto naša vysnívaná realita neostane v rovine fantázie veľmi dlho.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – menej býva niekedy viac

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Huawei Mate 8 ponúka 6“ IPS-NEO LCD displej s Full HD rozlíšením. Možno by sme očakávali, že pri takto veľkom displeji použije výrobca QHD rozlíšenie, no to nám v žiadnom prípade nechýbalo. To ale neznamená, že by tu byť nemalo, najmä, ak vezmeme do úvahy cenu zariadenia.

Čo sa týka samotných kvalít displeja, nemáme mu veľmi čo vytknúť. Hustota pixelov je na veľmi priateľnej úrovni 368 ppi a akokoľvek sme sa snažili, jednotlivé pixely sme pri bežnom používaní na zariadení nespozorovali. Displej pritom ponúka dostatok miesta na pohodlnú prácu s dokumentmi a multimediálnymi súbormi. Ak máte dobrý zrak, prečítate aj drobný text bez toho, aby vám robilo problémy skreslenie spôsobené rozlíšením displeja. Aj malé písmenká sú dostatočne ostré a umožňujú naplno využiť veľkosť displeja.

Reprodukcia farieb displejom je na veľmi dobrej úrovni, aj keď vo všeobecnosti majú farby trochu studený odtieň. Huawei ale v systéme zakomponoval aj jednoduchý nástroj na nastavenie teploty farieb, vďaka ktorému môžete vzhľad zobrazovaného obsahu dodatočne upraviť a získať skutočne verné podanie. Poteší ale veľmi hlboká čierna, ktorá síce nie je úplne na úrovni AMOLED displejov, no v triede IPS panelov patrí Huawei Mate 8 v tomto smere medzi špičku.

Pozorovacie uhly sú prakticky dokonalé a pri žiadnom uhle pohľadu sme nespozorovali skreslenie. Jas je tiež na veľmi dobrej úrovni a spokojní sme boli aj s priateľným odleskom displeja. Výsledkom je zariadenie, ktoré bez akýchkoľvek problémov môžete využívať aj na priamom slnku. V tých najsvetlejších podmienkach displej ešte aj zmení kontrast farieb tak, aby bol text lepšie čitateľný, čo tiež trochu pomáha pri práci so zariadením v exteriéri.

Ako sme už spomínali vyššie, ocenili sme aj minimálny rámik okolo displeja, vďaka čomu je používanie zariadenia aj s takýmito rozmermi možné a relatívne jednoduché. Pri 6“ displeji si ale vieme predstaviť využitie QHD rozlíšenia a ak vezmeme do úvahy cenu zariadenia, určite by sa tu takýto displej uživil. Na druhej strane, súčasné rozlíšenie nám nerobilo problémy a ocenili sme aj výhody v podobe dlhšej výdrže batérie, ktoré by inak možno neboli také zjavné.

Výkon a pamäť – bez kompromisov

V súčasných vlajkových lodiach je vo väčšine prípadov takmer zbytočné hovoriť o výkone. Majú ho jednoducho oveľa viac, ako drvivá väčšina používateľov potrebuje a rovnako je to aj v prípade modelu Huawei Mate 8. Nájdeme tu 8-jadrový procesor HiSilicon Kirin 950, ktorý ponúka štyri jadrá Cortex-A72 s taktom 2,3 GHz a štyri jadrá Cortex-A53 s taktom 1,8 GHz. Vďaka tomu je zabezpečený dostatok výkonu v čase, keď ho potrebujete a nízka spotreba v ostatnom čase. Procesoru sekunduje RAM s kapacitou 3, resp. 4 GB v závislosti od toho, či sa jedná o model s 32 alebo 64 GB vnútornou pamäťou. My sme mali na testovanie k dispozícii model s 3 GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte, pričom oba modely majú k dispozícii hybridný slot využiteľný na druhú SIM kartu, alebo microSD pamäťovú kartu s kapacitou do 128 GB.

Už na papieri je tak zrejmé, že telefón nebude mať s výkonom žiaden problém. Potvrdilo to aj naše testovanie, kde sme sa nestretli s absolútne žiadnymi zaváhaniami. Všetko fungovalo extrémne rýchlo a bezchybne a aj 3 GB RAM boli dostatočné – pri náročných operáciách a absencii vymazávania aplikácií z menu multitaskingu sme našli aplikáciu spustenú pred dvomi dňami v presne takej podobe, v akej sme ju vtedy nechali. V priemere sme mali k dispozícii vyše 1 GB voľnej pamäte RAM, takže problémom neboli ani náročné hry s pokročilou grafikou.

Veľkú úlohu pri skvelom fungovaní telefónu zohráva aj fantasticky vyladený systém. Ten síce ponúka vlastnú nadstavbu, výrazne odlišnú od čistého Androidu, no rýchlosť reakcií, prechodov a načítaní aplikácií je minimálne taká vysoká ako na iných vlajkových lodiach so systémom Android Marshmallow. Celkovo tak telefón po stránke výkonu a pamäte vôbec nesklamal a vieme si predstaviť, že v tomto smere bude fungovať nadpriemerne dobre ešte poriadne dlho. Počas celého testovania bol telefón rýchly a spoľahlivý, všetky nami používané aplikácie na ňom fungovali bez problémov a v každej chvíli sme mali pocit, že používame skutočne výkonnú vlajkovú loď.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – iba to najaktuálnejšie

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Huawei Mate 8 ponúka predinštalovaný operačný systém Android 6.0 Marshmallow s používateľskou nadstavbou EMUI 4.0. Táto kombinácia má síce ďaleko od čistého systému Android, no ak nie ste skutočným odporcom nadstavby od spoločnosti Huawei, môžete sa tešiť na veľmi dobrý užívateľský zážitok.

Nadstavba prešla v posledných iteráciách zaujímavým vývojom, no podstata zostala nezmenená. Tou je jednoduché ovládanie, zaujímavé možnosti a pekné prostredie a efekty, na ktoré sme od čínskych výrobcov zvyknutí. Veľmi pozitívne je, že systém je optimalizovaný pre európsky trh a nestretávame sa tu so žiadnymi nedostatočnými prekladmi ako v prípade niektorých iných čínskych smartfónov.

Výrazné zmeny sa nachádzajú už na zamknutej obrazovke, kde si môžete nastaviť automatickú rotáciu obrázkov pozadia. Pri každom odomknutí zariadenia bude obrázok iný, no toto využijete iba vtedy, keď tlačidlom napájania rozsvietite displej pre skontrolovanie času alebo upozornení. Skener odtlačkov totiž funguje tak rýchlo, že obrázok na uzamykacej obrazovke ani neuvidíte a budete priamo presmerovaní na domovskú obrazovku.

Tá je už tradične bez menu s aplikáciami a ponúka iba prehľadný zoznam ikon. Od čistého Androidu sa líši aj panel s upozorneniami a rýchlymi nastaveniami, kde nájdete veľké množstvo funkcií, ktoré si môžete ešte sami prispôsobiť. Na domovskej obrazovke nás najväčšmi teší fakt, že vďaka veľkosti displeja je možné si sem usporiadať až 5 x 5 ikon, resp. widgetov s takýmito rozmermi a aj do spodného panelu so zakotvenými ikonami je možné pridať až päť aplikácií.

Najviac zaujímavých funkcií ale nájdeme v menu s nastaveniami. Menu je pomerne prehľadné a poteší aj funkcia vyhľadávania nastavení, ktorú sme niekoľkokrát museli použiť aj my. Nájdete tu totiž skutočne obrovské množstvo možností a rôznych funkcií, o ktorých sa vám možno ani nesnívalo a ktoré aj skutočne využijete. Spomenúť môžeme napríklad detailné nastavenia panelu oznámení vrátane nástroja na správu upozornení z každej aplikácie. Môžete si tu dokonca aj vypnúť zobrazovanie názvu operátora, čo je vo väčšine prípadov funkcia, ktorú nájdeme iba v alternatívnych ROM.

Poteší aj pokročilé nastavenie Nerušiť, kde si môžete detailne naplánovať obdobia, kedy nechcete byť rušení upozorneniami. Aj tie si môžete dodatočne nastaviť či zvoliť prioritné upozornenia, pre ktoré režim Nerušiť platiť nebude. V nastaveniach nechýbajú ani také vychytávky, ako napríklad konfigurovateľný panel s navigačnými tlačidlami či špeciálne plávajúce tlačidlo s extra funkciami. Nastaviť si môžete aj inteligentné gestá a k dispozícii je aj rozhranie pre ovládanie jednou rukou, čo využijú používatelia s menšími dlaňami.

 

Nájdete tu dokonca aj funkciu hlasového ovládania, čo je zabezpečené neustálym odposluchom. Vďaka tomu môžete iba hlasom aktivovať niektoré funkcie, no táto možnosť je obmedzená anglickým jazykom a príliš veľa činností nám neuľahčí. Celkovo je ale systém v smartfóne Huawei Mate 8 plný užitočných funkcií. Ide skôr ale o zaujímavé nastavenia a nie dôležité časti systému, ktoré by vyžadovali vašu pozornosť a zbytočne vás otravovali. Dokonca nechýba ani režim pre spustenie dvoch aplikácií súčasne, no v tomto režime je možné používať iba niektoré predinštalované aplikácie a vo väčšine prípadov mu využitie nenájdete, no aj tak je skvelé, že takto môžete využiť veľký displej telefónu.

Čo sa týka predinštalovaných aplikácií, Huawei Mate 8 na tom nie je najhoršie. Nájdete tu priečinok s Google aplikáciami a priečinok s predinštalovanými nástrojmi. Okrem toho vás Huawei nebude veľmi otravovať. Samozrejmosťou je vlastný e-mailový klient, obchod s témami či kalendár a nástroje na prehrávanie hudby a videí. Poteší aj nástroj na správu zdravia a pohybových aktivít, ktorý počas nášho testovania fungoval veľmi dobre. Okrem aktívneho monitorovania počtu krokov ponúka aj prehľadné štatistiky a informácie o tom, ako ste boli v jednotlivé dni aktívni.

Systém v smartfóne Huawei Mate 8 nám vôbec neprekážal, práve naopak. Výrobca spravil niekoľko zaujímavých vylepšení, vďaka ktorým bolo používanie telefónu jednoduchšie a ocenili sme aj množstvo možností, ktoré nám systém ponúkol. Stále ale platí, že ak patríte medzi fanúšikov čistého Androidu, tu si na svoje možno neprídete. Na druhej strane, aj my preferujeme čistý Android a napriek obrovským rozdielom v systéme od Huawei sme s nadstavbou nemali absolútne žiadne problémy a vieme si predstaviť používanie zariadenia s týmto systémom na dennej báze.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá – zvládne všetko

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Huawei Mate 8 je vynikajúce multimediálne zariadenie. Naznačujú to jeho papierové špecifikácie a potvrdilo sa to aj v našom teste. Telefón má skutočne všetky predispozície na to, aby sa stal multimediálnym centrom. Pekný veľký displej je vhodný na všetky možné činnosti – čítanie článkov na webe, prácu s multimediálnymi dokumentami, pozeranie videí, seriálov či filmov a aj čítanie elektronických kníh. Vďaka tomu môžete telefón využívať skutočne na všetky vaše multimediálne aktivity a nesklame vás ani batéria, no o tej si povieme neskôr.

Pribalené slúchadlá patria iba k priemeru a nám v ušiach vôbec nedržali, takže sme radšej používali alternatívne riešenie. Aj bez slúchadiel si ale môžete užiť pomerne kvalitný zvuk – reproduktor v spodnej hrane je síce malý, no dokáže byť prekvapivo hlasný a ešte prekvapivejší je aj pomerne kvalitný zvuk, ktorý z neho vychádza. Samozrejme, nemôže sa kvalitatívne vyrovnať zariadeniam s prednými stereo reproduktormi, no v kategórii telefónov s reproduktorom v spodnej hrane ide určite o špičku.

Huawei svoju novinku vybavil aj pomerne zaujímavými multimediálnymi aplikáciami, ktoré sú ale svojské a ak na ne nie ste zvyknutí, pravdepodobne siahnete po iných možnostiach z obchodu Play. Tu ich je k dispozícii skutočne veľké množstvo a vďaka kvalitným aplikáciám tretích strán si budete môcť naplno užiť všetky výhody, ktoré Mate 8 ponúka.

Konektivita – iba to najlepšie

Huawei Mate 8 je vlajkovou loďou aj po stránke pripojenia. Nájdeme tu všetky potrebné antény a možnosti pripojenia, ktoré by ste od súčasného špičkového modelu požadovali. K mobilnému internetu sa pripojíte prostredníctvom GPRS, EDGE, HSPA s rýchlosťami do 42,2 Mbps a nechýba tu ani LTE cat6 s rýchlosťami do 300 Mbps. My sme nemali problém so žiadnym z týchto pripojení a aj LTE signál bol veľmi spoľahlivý a kvalitný.

Zabudovaná anténa Wi-Fi so štandardom 802.11 a/b/g/n/ac zasa naplno využije moderné možnosti pripojenia k domácej či verejnej Wi-Fi sieti. Bluetooth v4.2 sa zasa postará o bezproblémové pripojenie k iným zariadeniam, pričom nebude trpieť ani batéria vášho zariadenia. Veľmi dobre fungovalo aj GPS, ktoré našlo našu polohu rýchlo a presne. Nechýba ani NFC či FM rádio a pre dosiahnutie úplnej výbavy by bolo potrebné iba zabudovanie IR vysielača, ktorý tu ale prítomný nie je.

Takmer celý čas sme telefón testovali s dvomi vloženými SIM kartami. Takýto režim sa podľa našich pozorovaní nijako neprejavil na spotrebe energie a telefón fungoval bezproblémovo. Oba SIM sloty fungujú s nanoSIM kartami, pričom miesto jednej karty je možné použiť pamäťovú microSD kartu. Potešila nás aj bezproblémová manipulácia so slotmi, keď priamo v nastaveniach telefónu je možné označiť jeden zo slotov za hlavný, ktorý bude používať 4G pripojenie. Ak cestujete medzi dvomi štátmi, nemusíte si tak na hraniciach manuálne meniť SIM karty ale stačí, keď si takto v nastaveniach zmeníte označenie slotov a následne už iba zadáte PIN kód.

Hlasové telefonáty boli tiež na veľmi dobrej úrovni. Hlasný reproduktor nezaváhal a aj v rušnom prostredí sa postaral o bezproblémovú komunikáciu. Kvalitu hlasu zasa potvrdila druhá strana, a tak po tejto stránke nemáme telefónu čo vytknúť. Huawei Mate 8 ponúka skutočne bohatú výbavu a zároveň všetky formy pripojenia fungujú stabilne a kvalitne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát – niečo je navyše, niečo chýba

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Huawei Mate 8 ponúka 16 MP fotoaparát s clonou f/2.0 a optickou stabilizáciou obrazu. Vpredu nájdeme celkom slušný 8 MP fotoaparát, ktorý ale nijako nevytŕča z radu. Postará sa o peknú selfie fotografiu, za ktorú sa nebudete musieť hanbiť na sociálnych sieťach, no inak tieto fotografie zrejme používať nebudete.

Dôležitý je ale hlavný fotoaparát, ktorý má papierové predpoklady na to, aby naplnil naše očakávania. Tu sa ale dostávame k jednému z hlavných nedostatkov telefónu – chýba podpora pre nahrávanie 4K videa. Hoci práca s obsahom v 4K rozlíšení dnes nie je úplne bežná, prakticky všetky nové zariadenia v tejto cenovej kategórii to zvládajú. Mate 8 má predispozície na to, aby to zvládol tiež, a tak je absencia nahrávania videa v takto vysokom rozlíšení pomerne zvláštna.

Nám pri používaní 4K video nechýbalo a bežne takéto video nenatáčame. Miesto toho zvládne Mate 8 natáčať 1080p video s frekvenciou 60 FPS, pričom výsledok je veľmi pekný a detailný a v skutočnosti nám pomôže viac ako obyčajné 4K video. Niekomu inému ale 4K video chýbať môže a ak si už zákazník zaplatí prémiovú cenu za prémiový produkt, je škoda, že nedostane to, čo ponúka prakticky každé ďalšie konkurenčné zariadenie, aj keď ide o funkciu, ktorá nie je pre správne fungovanie zariadenia esenciálna.

Nočné video nám trošku robilo problémy, keď telefón nevedel narýchlo zaostriť. Musíme ale uznať, že šlo o pomerne náročné svetelné podmienky s viacerými zdrojmi svetla a pohybujúcimi sa objektami, no ide o niečo, na čo by ste pri nahrávaní nočného videa mali určite myslieť.

Samotná kvalita fotografií je na veľmi dobrej úrovni. Fotografie sú plné farieb, ktorým vo väčšine prípadov nič nechýba a pekne reflektujú realitu. Okrem toho je potešujúci aj dobrý dynamický rozsah, no v niektorých prípadoch sa nám zdalo, že fotografiám trošku chýba kontrast, no to šlo o ojedinelé incidenty. Inak boli fotografie veľmi pekné a detailné, a to najmä za priaznivých svetelných podmienok. V horšom osvetlení a v interiéri sme narazili na fotografie s množstvom šumu a v iných prípadoch zasa fotografiám v zlom osvetlení chýbali detaily. Ide o klasický problém, ktorý sa zatiaľ podaril aspoň sčasti vyriešiť iba niekoľkým výrobcom na niekoľkých zariadeniach.

Pri videách aj fotografiách veľmi dobre fungovala optická stabilizácia obrazu. Hoci nočné fotografie či fotografie v zlom osvetlení neponúkali takú kvalitu, aby ste s nimi mohli ďalej pokročilo pracovať, neboli extrémne rozmazané a boli viac než vhodné na zdieľanie na sociálnych sieťach či s priateľmi v správach. Veľmi dobre fungovala aj intuitívna aplikácia fotoaparátu, ktorá ponúkala množstvo zaujímavých nastavení a možností a fotografovanie skutočne uľahčovala a spríjemňovala. Celkovo tak hodnotíme fotoaparát veľmi pozitívne a hoci nám nahrávanie 4K videa vôbec nechýbalo, vzhľadom na ponuku od konkurenčných zariadení ide podľa nás o pomerne výrazný nedostatok, ktorí môže byť pre iných používateľov kľúčový.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – patrí k absolútnej špičke

Huawei Mate 8 ponúka 4000 mAh vstavanú batériu. To je aj na dnešné pomery skutočne skvelá hodnota a ak ešte pripočítame fakt, že telefón má “iba” Full HD displej, na papieri vyzerá výdrž zariadenia skutočne pôsobivo. Ako sa v našom teste ukázalo, reálna výdrž na batériu nezaostala za očakávaniami, práve naopak. V tomto smere ide o jedno z najlepších zariadení, aké sme za posledné obdobie testovali a prekoná ho zrejme iba Lenovo Vibe P1 s monštruóznou 5000 mAh batériou.

Je skvelé, že výrobcovi sa podarilo vtesnať takúto veľkú batériu do tela s hrúbkou pod 8 mm. Vďaka tomu nie je hrúbka zariadenia problém a nevplýva na náročnosť pri používaní. Samotná výdrž batérie je ale skutočne skvelá. My sme telefón používali v inteligentnom režime spotreby, kedy zariadenie prispôsobovalo výkon náročnosti používania. V tomto režime sme ale dosahovali približne rovnakú výdrž ako v štandardnom režime. Okrem toho je k dispozícii aj ďalší šetriaci režim, ktorý je už ale oveľa agresívnejší, no v drvivej väčšine prípadov ho potrebovať zrejme nebudete.

Nám sa počas testovania nepodarilo zariadenie vybiť za jeden deň ani raz. Priemerne sme po aktívnom dni mali ešte cez 50 % zostávajúcej energie v batérii, a to aj v prípadoch, kedy sa hodnota zapnutého displeja prehupla cez tri hodiny. Huawei Mate 8 tak na jedno nabitie zvládne aj dva náročné dni. Náš bežný deň pozostával z častého sledovania sociálnych sietí, používania prehliadača, práce so základnými aplikáciami, no keďže sme sa neobávali o výdrž na konci dňa, dosť času sme venovali aj hraniu jednoduchších hier, ako napríklad Color Switch. Ak sme hranie vynechali, dostali sme sa aj na úroveň 6 hodín zapnutého displeja so zostávajúcimi 25 % batérie na konci dňa. Bez problémov si tak vieme predstaviť, že telefón môžete v priebehu jedného dňa používať aj 8 a viac hodín.

K telefónu je dodávaná nabíjačka s výstupom 9V/2A. Tá sa postará o nabitie z 0 na 37 % v priebehu pol hodiny, no takéto nabíjanie vo väčšine prípadov praktikovať nebudete. Skôr budete telefón nabíjať pri zostávajúcich 40 – 60 % batérie. V takom prípade ho nabijete približne za jednu až dve hodiny, čo pri tejto kapacite batérie nie je vôbec zlé. Pri absolútne vybitom zariadení sme sa na úroveň 100 % dostali za približne 2 a pol hodiny, čo znovu pri takejto kapacite batérie nie je zlé. Celkovo tak výdrž hodnotíme na výbornú a nemáme telefónu po tejto stránke čo vytknúť.

Záver

Huawei Mate 8 je veľmi atraktívne zariadenie, ktoré má skutočne iba absolútne minimum nedostatkov. V mnohých smeroch ide o nadpriemerne dobrý telefón a prakticky sme nenašli žiadnu oblasť, kde by výrazne zaostával za konkurenciou. Samozrejme, ide o telefón vhodný iba pre tých používateľov, ktorí preferujú väčšie zariadenia. Aj tu je ale Huawei Mate 8 oproti konkurencii o krok vpred, keďže 6″ displej sa zmestil do relatívne kompaktného tela. Telefón naplnil všetky naše očakávania a bez ohľadu na to, čo sme od neho chceli, splnil naše želanie do bodky. Veľmi sme ocenili skvelú výdrž batérie, vďaka ktorej bolo zariadenie spoľahlivé a nikdy sme sa nemuseli báť toho, že by telefón nevydržal aj dlhší pobyt vo väčšej vzdialenosti od elektrickej zásuvky.

Jediný problém, ktorý v tomto prípade vidíme, je cena. Telefón je skutočnou vlajkovou loďou, no na takúto vysokú cenovku nie sme v podaní Huawei zvyknutí. Nižšia cena by teoreticky mohla odôvodniť chýbajúcu schopnosť nahrávania 4K videa či “iba” Full HD rozlíšenie displeja. Ak chce ale Huawei konkurovať najdrahším zariadeniam na trhu, musí ponúknuť aspoň to, čo ponúkajú aj súperi. Ak by telefón stál napríklad 450 EUR, rozlíšenie displeja či nahrávaného videa by sme vôbec neriešili. V skutočnosti ale ide iba o drobnosti a ak vezmeme do úvahy, že v mnohých ďalších smeroch je Huawei Mate 8 lepší ako iné zariadenia v tejto cenovej kategórii, naše celkové hodnotenie je veľmi pozitívne a určite ho môžeme odporučiť každému, kto hľadá skutočne výkonný a atraktívny tabletofón najvyššej triedy.

Plusy

+ Fantastická výdrž batérie

+ Elegantné konštrukčné spracovanie

+ Vylepšený softvér plný skvelých funkcií

Mínusy

– Cena

– Chýbajúce nahrávanie 4K videa

– Pre niekoho chýbajúce QHD rozlíšenie, ktoré by bolo pri tejto veľkosti displeja viac opodstatnené

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...