HTC Desire 650: Smartfón, ktorý sa chce páčiť | RECENZIA

HTC Desire 650 je smartfónom taiwanského výrobcu, ktorý sa snaží zaujať zákazníkov nižšou cenou a zaujímavým dizajnom. Zariadenie, ktoré bolo predstavené ešte minulý rok, sa aktuálne predáva za cenu na úrovni 190 eur. Vzhľadom na výbavu to nie je práve najmenej a na trhu nájdete k nemu viacero alternatív, ktoré ho dokážu, minimálne na papieri, tromfnúť. Prečo teda uprednostniť Desire 650 pred inými smartfónmi?

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Štýlová a netradičná

Aj keď ide stále o smartfón, ktorý ma na prednej strane umiestnený displej a na zadnej fotoaparát, HTC Desire 650 nás dokázal niečim zaujať. V prevažnej miere môže za to unibody konštrukcia, ktorá je vyrobená z tvrdeného polykarbonátu. Ten je potiahnutý protišmykovým materiálom, ktorý je príjemný na dotyk a zabraňuje, aby sa zariadenie šmýkalo. Veľmi sa nám páčilo aj samotné farebné prevedenie, ktoré v prípade nami testovaného modelu kombinuje bielu farbu so žltými prvkami. Výnimočným je aj textúrovaný povrch, ktorý pôsobí tak trocha netradičným dojmom.

Ako sme už spomínali, HTC Desire 650 nie je vyrobený z kovu. Nemáme mu to ale vôbec za zlé. Konštrukčné spracovanie je totižto na veľmi dobre úrovni, aj keď musíme povedať, že občas sa tu nejaké to zavŕzganie objavilo – jeho zdrojom je plastová krytka pre SIM a pamäťovú kartu. Všetky časti ale inak do seba presne zapadajú a samotnému vyhotoveniu skutočne nemáme až tak čo vytknúť. Jediným neduhom je zachytávanie mastnoty, ktorá ale na bielom podklade nie až tak viditeľná. Pri iných farebných variantoch by to však mohlo byť už horšie.

Výrazným dizajnovým prvkom smartfónu sú aj mriežky telefónneho a hlasného reproduktoru. Tie sú dominantou prednej strany a umiestnené sú nad aj pod displejom. Netreba sa však dať oklamať. HTC Desire 650 nie je vybavený stereo reproduktormi. Okrem nich tu nenájdete ani notifikačnú LED diódu. Samozrejmosťou je ale prítomnosť prednej kamery. Zamrzí aj absencia snímača odtlačkov prstov, ktorý by sme tu určite uvítali. Viaceré zariadenia z cenovej kategórie na hranici do 200 eur ním už totižto disponujú.

Ostatné ovládacie prvky a konektory zariadenia sú už tradične rozmiestnené po bokoch telefónu. Naľavo sa nachádza krytka pre nanoSIM a pamäťovú kartu microSD, napravo sú to zas tlačidlá ovládania hlasitosti a zapnutia. 3,5 mm audio jack je situovaný navrchu smartfónu. MicroUSB pre nabíjanie si svoje miesto našlo zas dole.

HTC Desire 650 si po dizajnovej aj konštrukčnej stránke obľúbite. Ak sa vám páčia čisté línie a nepotrpíte si na tom, aby bol váš smartfón vyrobený z kovu, tak potom po konštrukčnej stránke, v danej cenovej kategórii, nemáme smartfónu skutočne až tak čo vytknúť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej a multimédiá

Displej má veľkosť 5-palcov a rozlíšenie HD, teda 720 x 1280 px. Vzhľadom na veľkosť zobrazovacieho panelu je to dosť na to, aby bolo zobrazenie dostatočne jemné aj pri bližšom pohľade. Na druhej strane, HTC Desire 650 ale týmito parametrami nijako zvlášť nevyčnieva z radu konkurenčných prístrojov. To isté platí aj o kvalite obrazu, ktorý je skôr priemerom triedy. Čitateľnosť vo vonkajších prostrediach je pri bežných podmienkach dostatočná, počas slnečných dní však budete musieť k čítaniu vynaložiť trochu viac úsilia.

Zobrazovací panel ponúka aj niekoľko nastavení. Okrem možnosti zmeniť teplotu farieb, je to aj nočný režim. Ten uľaví vašim očiam najmä pri práci v šere a v tme. Jeho aktiváciou sa nastaví zobrazenie tónované do žlto-červenej farby, ktorá chráni pred únavou očí.

Multimediálne funkcie zariadenia vás tiež ničím neprekvapia a aj keď sa možno na prvý pohľad zdá, že Desire 650 má stereo reproduktory, nie je to pravda. Hlasný reproduktor je umiestnený iba pod displejom. Na škodu je, že tento nie je práve najsilnejšou stránkou tohto zariadenia. Hrá pomerne slabo a kvalitou sa s reproduktormi Boomsound z drahších HTC zariadení nedá veľmi porovnávať. K počúvaniu cez 3,5 mm audio jack, po kvalitatívnej stránke, nemáme výhrady, uvítali by sme ale ešte o niečo vyšší výstupný výkon, resp. hlasitosť pri prehrávaní hudby. Samozrejme, aj tu nájdete profil Boomsound pre vylepšenie zvuku, ktorý zvýrazní najmä basy.

S HTC Desire si inak prehráte väčšinu dostupných video formátov s rozlíšením do 1080p. Zaujímavosťou je, že tu nenájdete už natívnu aplikáciu galérie, ktorú výrobca premiestnil do obchodu Play. Tá však s týmto zariadením nie je kompatibilná. Aj preto tu nájdete iba galériu Fotky od Google. Tú samozrejme môžete doplniť o ľubovoľne inú z obchodu Play. To isté platí aj o hudobnom prehrávači, ktorý tu zastupuje aplikácia Hudba Play.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon: Staršie vnútornosti

Najväčším sklamaním je asi použitie staršieho procesora Snapdragon 400, ktorý už neodpovedá súčasným štandardom pre strednú triedu. Áno, systém je plynulý a aj dostatočne rýchly, no nie je to vždy úplne ideálne. Operačná pamäť RAM má dostatočné 2GB, ktoré postačujú k fungovaniu systému. Výsledky benchmarkov AnTuTu a 3D Mark však prezrádzajú, že výkon nie je práve najsilnejšou stránkou tohto zariadenia. V AnTuTu sme namerali skóre len 30-tisíc a v 3D marku v teste Ice Storm Unlimited iba 4803 bodov. HTC Desire 650 tak skutočne nemá výkon práve na rozdávanie, práve naopak.

Aj napriek nižšiemu merateľnému výkonu je ale práca so smartfónom plynulá, aj keď samozrejme nie úplne najrýchlejšia. V cenovej kategórii na hranici 200 eur nájdeme aj výkonnejšie kúsky, ktoré sa ale používateľským zážitkom budú približovať k HTC-čku.

Interná pamäť má kapacitu 16GB, z ktorej je využiteľných 9,3GB. Tie môžete rozšíriť ešte o pamäťové karty microSD. Na škodu ale je, že Desire 650 nepodporuje pripojenie externých zariadení, a teda nefungujú ani pripojené microUSB flash disky, či iné príslušenstvo v podobe myšky alebo klávesnice.

Operačný systém: Sense a Blinkfeed

HTC Desire 650 prichádza s klasickou kombináciou operačného systému Android 6.0 Marshmallow a nadstavby Sense. Tá neprináša nič nové, o čom by sme už nevedeli. Nechýba tu ani launcher s Blinkfeed, ktorý používateľovi prináša novinky zo sociálnych sietí a online sveta priamo na domovskú obrazovku. Samozrejme, aj ten môžete vypnúť.

Okrem toho tu nájdete už len balík aplikácií od HTC, nejaké tie nastavenia navyše a podporu motívov, ktoré môžete jednoducho spravovať z aplikácie Motívy. Ešte treba pripomenúť aj to, že zariadenie prichádza predinštalované s aplikáciou News Republic, ktorá je aspoň podľa nás trochu otravná. výrobca ju integroval priamo na uzamknutú obrazovku, kde zobrazuje správy z vybraných kanálov. Našťastie je len na používateľovi, či ju bude používať, alebo ju jednoducho odinštaluje alebo z uzamknutej obrazovky odstráni.

K samotnému OS nemáme výhrady. Na nadstavbu Sense sme zvyknutí už aj z iných zariadení spoločnosti a považujeme ju za veľmi podarenú po dizajnovej aj funkčnej stránke.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát

Fotoaparát HTC Desire 650 je tiež iba priemerom triedy. V tejto cenovej kategórii to znamená len toľko, že cez deň bude fotiť celkom obstojne, no s ubúdajúcim svetlom sa bude kvalita rapídne zhoršovať. V tejto cenovej kategórii to nie je vôbec nezvyčajný jav. Navyše, problémy sme niekedy mali aj pri dobrých svetelných podmienkach. Najviac s podexponovanými snímkami, kedy automaticky režim zle vyhodnotil situáciu a výsledný snímok bol aj napriek dostatočnému svetlu tmavý.

Mimochodom, fotoaparát ponúka maximálne rozlíšenie 13 Mpix pri pomere strán 4:3. Pri videu sa budete musieť spoľahnúť na Full HD rozlíšenie. Video inak po kvalitatívnej stránke tiež nijako nevybočuje zo štandardu. Bez prítomnosti optickej stabilizácie je pri chôdzi roztrasené a farebné podanie tiež nie je práve najreálnejšie.

Aplikácia fotoaparátu ponúka inak prehľadné prostredie, v ktorom má používateľ na výber aj z niekoľkých nastavení. Žiadne špeciálne režimy alebo funkcie tu však nenájdete.

Konektivita a výdrž batérie

Zariadenie ponúka štandardné možnosti konektivity, vrátane WiFi 802.11 b/g/n, Bluetooth vo verzii 4.0, či LTE Cat4 s prenosovými rýchlosťami 150/50 Mbps. Nenájdete tu žiadne rýchle WiFi ac, či podporu 5GHz sietí. Samozrejme ale nechýba GPS a poteší aj prítomnosť NFC.

Výdrž batérie je vzhľadom na jej kapacitu slušná. 2200 mAh nie je veľa, no na HTC Desire 650 sa postará o to, aby ste s ním bez problémov fungovali dva dni. Samozrejme, závisí to aj od spôsobu používania a od toho, ako často sa pripájate na internet. My sme s niekoľkými synchronizovanými účtami a pri používaní zariadenia najmä pre komunikáciu a sledovanie sociálnych sietí dosiahli výdrž na úrovni 2 dní a 20 hodín (kombinované pripojenie cez WiFi aj LTE), počas ktorých bol displej aktívny po dobu 2 hodín a 30 minút.

Samozrejme, aj tu môžete využiť vstavaný šetrič energie, ktorý vám k výdrži pridá možno niekoľko hodín používania.

Záverečné hodnotenie: HTC Desire 650

HTC Desire 650 nie je žiadnym veľkolepým smartfónom, ktorý by sme vám hneď a zaraz odporúčali kúpiť. V segmente lacnejších zariadení, do ktorého patrí aj 650-tka, je pomerne veľká konkurencia, ktorá ponúka podobne alebo možno ešte lepšie vlastnosti. Napriek tomu si ale myslíme, že HTC Desire 650 by vás mohol zaujať svojim dizajnom, kvalitným konštrukčným spracovaním, či osvedčenou nadstavbou a dobrou výdržou na batériu. Škoda použitia staršieho procesoru, či slabšieho reproduktoru. Cena, za ktorú sa Desire 650 predáva sa pohybuje na úrovni 190 eur.

Plusy:

  • Pekný dizajn 
  • Konštrukčné spracovanie

Mínusy:

  • Slabší výkon
  • Hlasitosť reproduktoru
  • Chýbajúci snímač odtlačkov prstov
Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...