Google Now, Siri a Cortana odpovedali na 3086 otázok. Kto vyhral?

Google, Apple aj Microsoft ponúkajú so svojimi operačnými systémami aj vlastných hlasových asistentov, ktorí sú vždy pripravení odpovedať na vaše otázky. Ako ale obstoja pri vzájomnom porovnaní, v ktorom sa pokúsia zodpovedať na viac ako 3000 vybraných otázok z rôznych oblastí? To sa pokúšali zistiť analytici zo spoločnosti Stone Temple.

Vedomostná základňa spoločnosti Google, ktorú použila vo svojom asistentovi Google Now patrí medzi tie najrozsiahlejšie. Len v roku 2012 bola naplnená 500 miliónmi objektov s viac ako 3,5 miliardami faktov a spojení medzi nimi. Informácie však čerpá aj z verejných zdrojov, ako Wikipédia, CIA World Factbook, či Freebase. Navyše, Google Now ponúka používateľom výsledky zobrazené rôznymi spôsobmi, navyše aj s niekoľkými ďalšími zaujímavými faktami, ktoré sa týkajú daného vyhľadávania. Okrem toho dokáže zobraziť aj informácie z iných webov. Siri aj Cortana čerpajú informácie najmä z Wikipedie, Yahoo, a vyhľadávača Bing, Apple však zoskupuje aj znalosti aj z vyhľadávača Wolfram Alfa.

Ako to teda dopadlo? Na otázky typu “Aké je najvyššie pohorie sveta” alebo “Ako starý je Lincolnov tunel”, najlepšie odpovedal Google Now, ktorý v počte správnych odpovedí predbehol Siri s výrazným náskokom. Spoločnosť rozdelila výsledky do dvoch grafov. Tie ukazujú percentuálnu úspešnosť asistentov, ktorí odpovedali na danú otázku. Prvý graf vyjadruje úspešnosť Google Now, Siri a Cortany pri hľadaní odpovedí, druhý znázorňuje koľko z nájdených výsledkov odpovedalo na daný dotaz správne a úplne presne. Ak ste sa spýtali “Ako starý je Veľký čínsky múr” a vo výsledku sa objavila odpoveď, že bol dokončený 206 rokov pred Kristom, považovalo sa to za nesprávnu odpoveď.

Samozrejme, Google now, Siri aj Cortana, momentálne nefungujú v slovenskom jazyku a tak ich využitie u nás je len veľmi obmedzené. Netreba tiež zabúdať na to, že Cortana od Microsoftu je stále v Beta verzii a tak ani horšie výsledky nie sú až takým prekvapením.

Disqus Comments Loading...