Google a jeho európske dane. Tentokrát sága z Francúzka

Google a platenie daní? To sa ukazuje už roky, ako kľúčová otázka, najmú pre niektoré európske krajiny. Asi najviac vytešené je z celej situácie Írsko. Práve v tejto krajine sídli Google Ireland, ktorý celú európsku aktivitu firmy riadi. Teraz sa však o svoj podiel prihlásilo Francúzsko.

Paríž chce svoje dane

Vždy ma zaujme, ako sa v rámci EÚ dá nastaviť daňové zaťaženie. Aj keď nie je jednotná sadzba, ktorá by bola aplikovaná v celej zóne, rozdiely sú tak zásadné, že Írsko svieti ako maják a spoločnosti ako Google, ktorých daňové zaťaženie je obrovské, k nemu plávajú s nadšením. Ak máte platiť sadzbu od 0,005 % až 1 % (toto bolo daňové zaťaženie pre Google, ktoré dostala spoločnosť ako darček od Írskej vlády, ak v krajine zostane a bude tam mať svoje sídlo), to už zvláda aj Google. Pre predstavu, keď Komisia počítala daňový únik, alebo skôr zvýhodnenie, ktoré Írsko dáva, dostali sa bruselskí úradníci na hodnotu 13 miliárd EUR, čo je dlh, ktorý by Google na daniach mal doplatiť. No a v prípade, že máte takúto spoločnosť vo svojej krajine, nechcete si nechať ujsť príležitosť z veľkého koláča niečo odtrhnúť. Teraz to chcel Paríž.

Francúzsko totiž prišlo s vyjadrením, že Google Ireland je trvalo prítomný v tejto krajine, aj keď má oficiálne sídlo v Írsku. A práve spojenie dvoch slov “trvalo prítomný”, je kľúčom, ktorý pravidlá OECD určujú, kde a komu sa majú daňové povinnosti plniť. A tak sa Francúzsko rozhodlo, že Google musí u nich zaplatiť daň. Celý príbeh sa pre krajinu galského kohúta neskončil však dobre, súd totiž vyslovil názor, že Google Ireland síce v krajine nejaké zastúpenie má, avšak spoločnosti sa podarilo preukázať, že zmluvy a všetky vzťahy riadi a podpisuje zastúpenie v Írsku. A tak sa nepotvrdila trvalá prítomnosť a teda ani plány poriadne ukázať Google, že sadzby dane môžu presiahnuť aj hranicu 1 %, nakoniec nevyšli.

No obdobné prípady už v minulosti boli a keď sa ešte spoločnosť iba učila, ako vlastne obchádzať európsky systém, nachytalo ju Taliansko a výsledkom bola cez zuby škrípajúca úhrada daňovej povinnosti vo výške 300 miliónov EUR. No francúzska cesta zrejme aj samotný Google posilní a navyše mu ukáže cestu, ako si svoj model platenia dane udržať.

Komisia a jej silné slová, zatiaľ bez skutku

Doteraz boli slová skôr nelichotivé, ak sa hodnotila Európska komisia a jej aktivity namierené proti neprimeraným podmienkam Google a ďalších amerických firiem. Preto aj Google zakročil a s rekordnou pokutou chcel všetkým ukázať, že na to má odvahu. No s daňovým problémom nevie pohnúť už roky. Samotný Google však poukazuje na iný fakt, že vďaka takto nastavenej a dobre zvolenej stratégii ich ochrancu (Írsko), vie mnohé služby pre svojich zákazníkov ponúkať bezplatne. A to sa zatiaľ ukazuje, ako veľké lákadlo a silný argument, na ktorý si netrúfa ani bruselská mašinéria.

Ukáže budúcnosť zmenu? Osobne sa domnievam, že nie. Spoločnosti ako je Google zaviedli mnoho služieb a majú milióny zákazníkov. To, že takýto giganti hľadajú spôsob, ako ušetriť na daňových povinnostiach, sa už zdá byť bežné. Ak s tým spájajú nové služby a ich bezplatnú dostupnosť, aj Komisia sa zdržiava razantného postupu. Avšak musíme priznať, že celý proces platenia daní je už zmapovaný, aj vďaka Komisii. No a tak to bude skôr na samotných členoch EÚ, ako to ukazuje, aj keď neúspešne, teraz Francúzsko.

Disqus Comments Loading...