Elon Musk už nechce kúpiť Twitter

Elon Musk odstupuje od kúpi Twitteru | Zdroj: TheVerge.com

Kúpa služby Twitter riaditeľom spoločnosti Tesla Elonom Muskom v hodnote 44 miliárd dolárov sa ešte pred nedávnom zdala ako hotová vec. Situácia sa však otočila a Musk sa podľa portálu TheVerge oficiálne pokúša odstúpiť od zmluvy o kúpe Twitteru. Muskov právny tím tvrdí, že zmluvu ukončuje, pretože Twitter „závažne porušil“ ich dohodu a počas rokovaní urobil „nepravdivé a zavádzajúce“ vyhlásenia.

Twitter na dohode trvá

Služba Twitter však stále dúfa, že dohodu uzavrie, napriek Muskovmu pokusu o ukončenie. Predseda predstavenstva Twitteru, Bret Taylor, napísal, že spoločnosť „podnikne právne kroky na presadenie dohody o zlúčení“ a je presvedčený, že zvíťazí. Svoj postoj zverejnil v príspevku na svojom oficiálnom twitter účte.

Musk si pritom pripravuje pôdu na odstúpenie od dohody už niekoľko týždňov po podpise zmluvy a tvrdí, že Twitter zverejnil zavádzajúce štatistiky o prevalencii spamových botov na svojej platforme. Muskovi sa napríklad dostalo uistenia, že počet falošných účtov a botov tvorí na sociálnej sieti menej ako 5 % všetkých používateľov, ale  poskytnuté dôkazy sa mu zdajú nedostatočné.

Elon Musk | Zdroj: theguardian.com

Twitter počty falošných účtov údajne dramaticky podhodnocuje a v skutočnosti má byť ich počet výrazne vyšší. Ďalším dôvodom, prečo chce Musk zo svojho najväčšieho obchodu vycúvať, je nedávno vykonaná reorganizácia firmy – Twitter prepustil dvoch vrcholných manažérov a tretinu tímu na získavanie nových talentov.

Namiesto spolupráce čaká obdive strany súd

Samotný Twitter však trvá na pôvodnej dohode, čo je celkom pochopiteľné. Dohoda bola pre akcionárov Twitteru totiž potenciálne lukratívna a ponúkala 54,20 dolárov za akciu, oproti aktuálnej hodnote 36,81 dolárov za akciu. Predpokladá sa teraz, že celý spor skončí pred súdom. Súd obvykle v týchto situáciách nariaďuje pokračovanie vo vyjednávaniach, alebo nakáže strane porušujúcej zmluvu uhradiť pokutu.

V zmluve medzi službou Twitterom a Elonom Muskom je výška pokuty stanovená na 1 miliardu dolárov. Táto pokuta však platí iba v prípadoch, keď dohoda stroskotá na regulačných orgánoch, alebo na nemožnosti finančného plnenia. V prípade odstúpenia jednej zo strán sa v zmluve o žiadnom postihu nehovorí.

Náš tip
Toto je TOP 10 Android hier, ktoré Slováci sťahujú najčastejšie (7/2022)
Disqus Comments Loading...