Dopravné nehody stále viac spôsobujú nepozorní vodiči s telefónom v ruke

Používanie smartfónov za volantom sa stalo už akýmsi opakujúcim sa fenoménom, ktorý napriek snahe výrobcov smartfónov, automobilov a operátorov z našej spoločnosti nezmizol. Práve naopak, podľa informácií z Prezídia Policajného zboru SR počet nehôd spôsobených nepozornosťou vodičov medziročne stúpol.

Náš tip
VIDEO | Nepíšte správy za volantom, následky môžu byť fatálne

Nehody spôsobené nepozornosťou sú najčastejšie

“Pod väčšinu dopravných nehôd sa aj v tomto roku pritom podpísala nedostatočná pozornosť vodičov pri riadení motorového vozidla. Ich počet sa počas prvých deviatich mesiacov tohto roka zvýšil medziročne zo 4 313 na 4 578. Na tomto náraste sa prejavilo aj intenzívne využívanie mobilných telefónov počas jazdy,” vysvetlil na tlačovej konferencii pplk.Ing. Ľuboš Rumanovský z Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru SR.

Asistenčné systémy vodiča pritom môžu významnou mierou znížiť pravdepodobnosť vzniku nehody, a to až o tretinu, v závislosti od stupňa vybavenia vozidla týmito systémami.

“Môžeme očakávať, že tieto systémy sa v budúcnosti stanú štandardným vybavením vozidiel, s cieľom čo najviac zvyšovať mieru bezpečnosti. Tak ako sa bezpečnostné pásy stali pred 50 rokmi úplným štandardom a povinnosťou, predpokladáme že pribudnú aj ďalšie technológie dbajúce o pasívnu aj aktívnu bezpečnosť vodiča a jeho spolujazdcov,” dodal Peter Ripka.

Náš tip
Android Auto: Infotainment systém budúcnosti | RECENZIA + NÁVOD
Systém Android Auto si pýta menej vašej pozornosti a môžete ho ovládať priamo v rámci infotainment systému. Telefón počas jazdy môžete ignorovať.

Medzi základné asistenčné systémy patrí detekcia mŕtveho uhla, varovanie opustenia jazdného pruhu, adaptívny tempomat. Pokročilé systémy sú doplnené ešte o technológie zlepšujúce nočné videnie alebo systém vedenia v jazdných pruhoch.

Asistenčné systémy môžu výrazne pomôcť

ČSOB Poisťovňa v reakcii na to ako prvá na trhu odmeňuje vodičov využívajúcich ADAS. Vodič tak môže na PZP ušetriť 10 % poistného, v závislosti od stupňa vybavenia týmito systémami.

Na výšku poistného vplýva viacero faktorov. „Poisťovňa zohľadňuje vodičské skúsenosti klienta, jeho škodovú históriu, či vek. Kritériom sú tiež technické parametre vozidla určené modelom a značkou, či región, v ktorom vodič jazdí,“ vymenoval P. Ripka.

Bez ohľadu na to, ako dobre máte vybavené auto alebo akým skúseným vodičom ste, dopravnej nehode sa možno nevyhnete. V takom prípade vám pomôže aplikácia ČSOB Asistent, ktorá ponúka rady využiteľné pri rôznych typoch poistných udalostí. Práve skúsení vodiči, ktorí nikdy neboli účastníkom dopravnej nehody, môžu nájsť v aplikácii užitočné tipy a rady, o ktorých by inak nevedeli. Ostáva nám ale dúfať, že tieto tipy v praxi bude musieť využiť čo najmenej vodičov. Aktuálne čísla tomu ale nenasvedčujú – za prvých deväť mesiacov tohto roka sa stalo na cestách už 10 182 dopravných nehôd, čo je takmer 38 nehôd denne.

Verzia: 1.0.2
Aktuálna cena: Zdarma
Verzia: 1.0.2
Aktuálna cena: Zdarma

Zdroj: Tlačová správa

Disqus Comments Loading...