Opýtali sme sa operátorov: Ako podporujú digitálne vzdelávanie na Slovensku?

Telekom sa pred niekoľkými dňami pochválil novou platformou ENTER, ktorou plánuje podporiť digitálne vzdelávanie na Slovensku. A tak sme sa aj ostatných operátorov opýtali, ako digitálne vzdelávanie podporujú oni.

Telekom zakúpi minipočítač micro:bit pre základné a stredné školy

Vzdelávací program ENTER umožní školám využívať najnovšie inovácie vo vyučovaní informatiky. Program poskytne školám materiálnu pomoc, zabezpečí praktické návody a učebné materiály pre žiakov i rodičov a učiteľom umožní získať potrebné zručnosti a skúsenosti. Na začiatku rozdelí Slovak Telekom cez grantový program základným a stredným školám sumu 250 tisíc eur na zabezpečenie nových vyučovacích pomôcok micro:bit.

Projekt micro:bit vzbudil po celom svete obrovský záujem. Ide vlastne o miniatúrny programovateľný počítač, vďaka ktorému sa deti naučia základy programovania interaktívnym spôsobom. Počítač bol vyvinutý v roku 2016 a je obľúbený napríklad vo Veľkej Británii, Singapure alebo Dánsku.

„Veľmi ma teší, že micro:bit pomôže zlepšovať digitálne zručnosti mladých ľudí aj na Slovensku. Vďaka podobným projektom budú lepšie pripravení na nové výzvy v najbližších rokoch.“

Gareth Stockadle, riaditeľ micro:bit Education Foundation

O2 Digitálna škola podporila 16 projektov

Digitálnemu vzdelávaniu mládeže sa už dlhšie venuje aj operátor O2 prostredníctvom programu O2 Digitálna škola. Projekty, ktoré O2 podporilo, poúkajú žiakom a učiteľom možnosti a riešenia na efektívne online vzdelávanie. A to nielen žiakov, ale aj učiteľov.

„Férová nadácia O2 sa téme inovatívneho vzdelávania a podpore kritického myslenia mladej generácie venuje už dlhodobo, od svojho vzniku v roku 2014. Tento rok sme v grantovom programe O2 Digitálna škola podporili až 16 projektov, ktoré žiakom a učiteľom ponúkajú možnosti a riešenia na efektívne online vzdelávanie. Zamerané boli na vzdelávanie učiteľov, žiakov základných a stredných škôl, ale aj na rozvoj detí v predškolskom veku. Dlhodobo tiež podporujeme projekt O2 Radostná škola s Danielom Hevierom, ktorý sa usiluje zlepšiť školstvo zdola, od učiteľov, rodičov a žiakov. Týmto témam sa plánujeme venovať aj v budúcnosti, keďže nám dávajú dlhodobo zmysel a vidíme reálne výsledky našej práce v tejto oblasti. Naša podpora smeruje do vzdelávania v každej forme a oblasti a nešpecializujeme sa len na konkrétnu oblasť.“

Tereza Molnár, hovorkyňa O2

Orange spúšťa program e-Školy pre budúcnosť

Operátor sa prostredníctvom Nadácie Orange venuje aj téme digitálneho vzdelávania. Nadácia si dokonca túto oblasť stanovila medzi svoje strategické priority. Orange chce, aby rozvoj digitálnej gramotnosti pozitívne vplýval na život generácií dospievajúcich v modernom technologickom svete.

Bude podporovať osvetu v digitálnej bezpečnosti a zodpovedného správania sa v online priestore. Operátor pripravuje grantový program e-Školy pre budúcnosť, ktorý plánuje otvoriť 20.10.2020 s tým, že realizácia projektov bude v novom roku. Orange prerozdelí na tieto účely 70 tisíc eur. Viac informácií bude k dispozícii po zverejnení programu.

Náš tip
Máte PayPal účet a nevyužívate ho? Nebude to zadarmo

Disqus Comments Loading...