Detská herná platforma Roblox čelí kritike. Má problém s vulgarizmami

Ani prostredie pre detskú zábavu, ktoré je tvorené s cieľom eliminovať nevhodný obsah, nie je zárukou 100% výsledku tohto cieľa. Známa sieť Roblox momentálne bojuje s problémom vulgarizmov, ktoré nedokáže filtrovať a vymazať vždy úspešne a dostatočne rýchlo.

Bezpečné prostredie

Roblox je známy svet hier pre deti. Cieľom tvorcov bolo okrem zábavy vytvoriť aj prostredie, ktoré je bezpečné a pre deti a najmä ich rodičov tak zárukou, že nebude prinášať nevhodný obsah. Podobne pracuje napríklad YouTube Kids a takéto platformy dávajú jednak výber obsahu podľa veku a potom tiež záruku, že sa dieťa nedostane ponukou aplikácie k tvorbe, ktorá pre neho určená nie je.

V Robloxe rodič vyberie dieťaťu zoznam hier, ktoré sú upravené aj podľa vekového rozpätia a tým eliminuje obsah, ktorý sa zdá pre rodiča nežiaduci. Princíp a nápad je dobrý.

Roblox iba nedávno vstúpil na burzu a jeho hodnota sa odhaduje na niekoľko miliárd dolárov. Aj v čase pandémie je práve toto priestor na rast, mnoho detí proste trávi čas doma a rodičia k tomu hľadajú alternatívu.

Aj keď hranie on-line hier nie je žiadaným trávením času, ak už sa má konať, potom je vhodné využiť bezpečnú platformu. Aj keď Roblox zamestnáva 1 600 ľudí, ktorí na plný úväzok kontrolujú a moderujú obsah, ich práca nie je postačujúca.

Viac ako stovka nevhodných slovných spojení

Agentúra Reuters prišla s vlastným prehľadaním na Robloxe, ktoré aj po upozorneniach rodičov a niektorých investorov odhalilo cez stovku slovných spojení, ktoré nie sú vhodné pre deti, dokonca sú vulgárne aj pre svet dospelých. Jedno z nich „shut up and rape me daddy“ má celkom jasnú vypovedaciu hodnotu.

Keďže platforma podporuje rozvoj detských návrhárov, dá sa cez jej rozhranie hra vytvoriť. Vtedy musí Roblox sledovať, aký je to obsah a najmä akú používa terminológiu. V rámci platformy však fungujú aj komentáre alebo pozvánky na hranie od priateľov, kde je otázka nevhodného obsahu a jeho eliminácia zložitá, čo priznáva aj Roblox.

Roblox sa bráni

Roblox však k tomu dodáva, že ako náhle napríklad Reuters alebo iný subjekt upozorní na nevhodný obsah alebo komentáre, okamžite prichádza reakcia v podobe zmazania.

Aj keď je všeobecne uznávaný záver, že zabrániť nevhodnému obsahu na 100% nie je reálne možné, jednotlivé prípady sa ukazujú ako problém a dokonca Reuters uvádza citáciu vedenia spoločnosti, ktoré považuje takéto excesy za vážne ohrozenie podnikania. Ak totiž nebudú schopní garantovať a poskytnúť internetovú bezpečnosť pre konečných klientov (deti), môže to znamenať koniec služby.

Náš tip
Bestcena: Kríza začína úradovať. Známy e-shop skrachoval
Disqus Comments Loading...