CIA má údajne dôkaz o tom, že Huawei podporovala čínska vláda

Zdalo by sa, že kauza okolo spoločnosti Huawei je už za nami, no opak je pravdou. Akoby nestačilo všetko zlé, čo sa doteraz povedalo o najväčšej čínskej firme. Najnovšie informácie hovoria, že CIA má dôkazy o tom, ako čínska vláda financovala celú spoločnosť.

Financovanie technologickej spoločnosti komunistickou vládou

Vo väčšine sveta je dnes nastolený vysnívaný a idealisticky poňatý “ten správny” režim zvaný demokracia. Samozrejme, všetci vieme, že aj priveľa slobody môže byť na škodu. Ale aj opačný extrém je škodlivý. Reč je o komunizme (alebo jeho nedokonalej podobe), ktorý dodnes funguje v Číne. Na základe takéhoto režimu si môže vláda vyžiadať pomoc domácich firiem na špionáž a podobné účely. No a americké CIA má údajne dôkazy o tom, že čínsky Huawei bol podporovaný vládou.

CIA tvrdí, že čínska vláda financuje Huawei pre vlastné špionážne účely

Huawei tvrdenie odmieta

“Je to len hnev západných vlád a médií, aby označili čínske spoločnosti za” bezpečnostnú hrozbu”. Takéto obvinenia sú neopodstatnené a zavádzajúce. Ak by boli ponechané bez kontroly, mohli by narušiť pravidlá trhu, obchodnú spoluprácu a spôsobiť nestabilitu vo svetovom hospodárstve,” prehlásil Liu Xiaoming, čínsky veľvyslanec v Londýne.

Ako sami vidíme, kauza Huawei, ktorá vypukla v decembri minulého roka zatknutím dcéry zakladateľa Wanzhou, ešte nie je na konci. Môžeme tak v priamom prenose sledovať, ako sa takáto technologická vojna Západu a Východu vyvinie.

Disqus Comments Loading...