CAT S61: Obrnenec, ktorý vyčnieva z davu | RECENZIA

CAT S61 je pokračovaním úspešného minuloročného modelu CAT S60, ktorý priniesol okrem zvýšenej odolnosti napríklad aj termokameru a iné zaujímavé outdoorové funkcie, ktoré bežne v smartfónoch nenájdete. Dnes tu máme nástupcu, ktorý prichádza s vylepšenými funkciami, vyšším výkonom a kvalitnejším displejom.

Konštrukcia a dizajn: Presne podľa očakávania

CAT S61 je vzhľadom k veľkosti displeja naozaj obrovské zariadenie. Rovnako v porovnaní s ostatnými smartfónmi pôsobí trochu neohrabane. Minimálne hrúbka je nadpriemerná, oproti ostatným až dvojnásobná. Nie je to však zariadenie pre masy, je určený pre určitú skupinu ľudí, ktorým tieto rozmery prekážať nebudú a využijú jeho iné prednosti. Rozmery smartfónu sú 150 x 76 x 13 mm. Konštrukcia je spracovaná kvalitne, výrobca hovorí, že vydrží opakované pády z výšky až 1,8 metra bez ujmy na zdraví. Rovnako ponúka certifikáciu IP68, no výrobca išiel ešte o trochu ďalej a garantuje výdrž v hĺbke až 3 metre po dobu jednej hodiny. IP68 štandardne garantuje prežitie smartfónu v hĺbke 1,5 metra po dobu 30 minút. O výdrž konštrukcie sa tak budúci majitelia rozhodne nemusia báť, vydrží toho naozaj veľa. Presne to je hlavnou výhodou tohto smartfónu.

Rám je kovový a obopína celé zariadenie. Na prednej strane sa nachádza 5,2″ displej, pod ktorým nájdeme trojicu fyzických tlačidiel ovládajúcich softvér smartfónu. Stláčajú sa veľmi dobre a isto, s ich používaním sme nemali žiadny problém. Pravdou je však fakt, že tieto tlačidlá sú v najnovších smartfónoch softvérové. Výrobca však určite mal svoje dôvody, prečo sa rozhodol ísť touto cestou. Nad displejom nájdeme mriežku reproduktora, slúžiaceho na telefonovanie, predný fotoaparát a, samozrejme, nechýbajú potrebné senzory.

Horná strana obsahuje 3,5 mm audio konektor, ktorý je krytý kovovou záslepkou, ktorá má na vnútornej strane gumu. Tá zabraňuje vniknutiu vody do zariadenia. Rovnako sa tu nachádza najzaujímavejší dizajnový prvok zariadenia, vystupujúca časť, ktorá pripomína anténu, aká sa používala v starších telefónoch. Na nej sa nachádza názov výrobcu. Pravá strana obsahuje tlačidlá ovládania hlasitosti a tlačidlo, ktoré slúži na rozsvietenie/zhasnutie displeja. To je príjemne vrúbkované a ľahko rozoznateľné. Tlačidlá sa ovládajú veľmi dobre, odozva a aj ich reakcie sú na slušnej úrovni. Pod nimi sa nachádzajú ešte dierky, pomocou ktorých dokáže smartfón odmerať teplotu či vlhkosť. Zvláda dokonca určiť kvalitu ovzdušia a upozorní vás, ak niečo nie je v poriadku.

Ľavá strana zariadenia obsahuje veľkú krytku, po ktorej odňatí sa dostanete k slotu na SIM kartu a pamäťovú kartu. Tá je z vnútornej strany taktiež gumová, čím zaručuje vodeodolnosť smartfónu. Vyberá sa trochu ťažšie, no aspoň nemáte pocit, že ide odpadnúť a vyzerá, že vydrží dlho. Pod touto krytkou nájdeme ešte oranžové tlačidlo. To je možné nastaviť podľa seba a priradiť mu spustenie vami zvolenej aplikácie. Tú je možné nastaviť na krátke, ako aj na dlhé stlačenie tlačidla. To znamená, že mu môžete priradiť maximálne dve vami najčastejšie používané aplikácie.

Spodná strana obsahuje reproduktor a USB-C konektor, ktorý je taktiež krytý gumenou záslepkou. Zostáva nám už len zadná strana, ktorá je naozaj veľmi zaujímavá. Okrem štandardného názvu výrobcu a gumeného povrchu, ktorý je veľmi príjemný na dotyk, sa tu nachádzajú ešte iné zaujímavé prvky. Samozrejmosťou je objektív fotoaparátu. Tie sú vlastne dva, no ten druhý slúži ako termokamera. Pod nimi sa nachádza LED blesk, ktorý nesmie chýbať na žiadnom modernom smartfóne. V spodnej časti zadnej strany nájdeme ešte jeden zaujímavý prvok. Je ním laserový merač vzdialenosti, ktorý funguje do vzdialenosti 8 metrov.

Po konštrukčnej stránke teda zariadenie veľmi neprekvapilo, no ani nesklamalo. Pre svoju cieľovú skupinu je konštrukcia ideálna. Je robustná, odolná a zvládne aj nešetrné zaobchádzanie. Jeho dizajn zaujme už na prvý pohľad, pretože je iný. Od ostatných “placiek” sa dostatočne odlišuje a veľmi ľahko ho medzi nimi rozoznáte. Jedinou nevýhodou by mohla byť absencia skeneru odtlačkov prstov. Zariadenie tak budete musieť odomykať klasicky, pomocou hesla či kódu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Konečne Full HD

Už Cat S60 nepatril medzi lacné zariadenia, nepatrí medzi ne ani recenzovaná novinka. Ten ponúkal uhlopriečku 4,7″ a len HD rozlíšenie. Výrobca sa poučil. Novinka ponúkne displej s uhlopriečkou 5,2 palca, štandardným pomerom strán 16:9 a Full HD rozlíšením. Pokrok je badateľný na prvý pohľad. HD rozlíšenie sa v roku 2018 v dobe QHD displejov proste nenosí. Niekto by mohol namietať, že pre zariadenie tohto typu to stačí, no pravda je iná. Full HD rozlíšenie smartfónu rozhodne prospelo a na jeho displej sa pozerá o poznanie lepšie ako na predchodcu.

Displej je typu IPS LCD, ponúka výborné pozorovacie uhly a slušnú čitateľnosť na priamom slnku. Nepatrí medzi tie najkvalitnejšie, no rozhodne nesklame. V priamom porovnaní s vlajkovými loďami iných výrobcov stráca hlavne nižším maximálnym jasom či jemným nádychom do teplejších farieb. Vcelku sa ale jedná o kvalitný panel, ktorý vás určite nesklame. Displej je chránený krycím sklom Gorilla Glass 5, takže slušne odoláva voči škrabancom. Po nejakom čase používania však určite nejaké nájdete. Ak teda nepoužívate ochrannú fóliu či tvrdené sklo. Za čo výrobcu jednoznačne chválime, je hodnota minimálneho jasu. Pracovať s týmto smartfónom tak nebudete mať problém ani v noci.

V nastaveniach displeja môžete zapnúť či vypnúť automatickú reguláciu jasu. Tá funguje dobre, no videli sme už aj lepšie. Určite ale nesklame. Nechýba ani nočný režim, ktorý dokáže obmedziť modrú farbu, čím hlavne v noci šetrí vaše oči. Intenzitu je možné nastaviť, pričom tá maximálna je už možno až príliš. Niekomu to však môže vyhovovať. Zapnutie tohto režimu je možné aj načasovať, jednoducho si vyberiete čas, kedy sa automaticky zapne a vypne.

Zaujímavosťou je aj fakt, že ho môžete ovládať aj mokrými rukami, prípadne v rukaviciach. V prípade nejakého problému s vodotesnosťou vás dokonca dokáže upozorniť. Nastavenia typu úpravy farebného podania či kontrastu by ste však hľadali márne.

Výkon a pamäť: Minuloročný hardvér

CAT S61 je poháňaný minuloročným procesorom od Qualcommu, konkrétne modelom Snapdragon 630. Jeho výkon je pre štandardné činnosti dostatočný, dokonca si môžete zahrať aj nejakú tú hru. Procesor obsahuje 8 jadier, ktoré pracujú na frekvencii 2,2 GHz a grafický čip Adreno 508. Práca so systémom je dostatočne svižná, no pri náročnejších činnostiach je vidieť, že mu chýba dych. Pre cieľovú skupinu je však výkon úplne dostatočný. Je to štandardná stredná trieda. My sme, samozrejme, na smartfóne vyskúšali aj 3 najznámejšie benchmark testy AnTuTu, GeekBench a 3DMark, ktorých výsledky si môžete pozrieť na screenshotoch nižšie.

Taktiež sme neváhali a do smartfónu nainštalovali hru PUBG, pomocou ktorej sme jeho výkon preverili. Grafika sa automaticky nastavila na minimum, hra však bola vcelku slušne hrateľná. Nezaobišla sa bez zásekov, ktoré ju znepríjemňovali, no zahrať sa na tomto telefóne určite môžete.

Procesoru pomáha 4 GB operačná pamäť. Štandardne má smartfón k dispozícii rezervu približne 2030 MB. Kapacita vnútorného úložiska je 64 GB. Pri prvom spustení máte pre svoje súbory či aplikácie k dispozícii 43,91 GB. Pokiaľ by vám bolo málo, dobrou správou je, že úložisko je rozšíriteľné pomocou pamäťových kariet MicroSD. Tie zariadenie zvládne do maximálnej kapacity 256 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém a špeciálne aplikácie: Výnimočný smartfón

CAT S61 beží na operačnom systéme Android 8.0 Oreo. Výrobca sľubuje aj aktualizáciu na nedávno predstavený Android P. Smartfón nám len pár minút po rozbalení ponúkol menšiu aktualizáciu. Dúfame, že výrobca bude v tomto trende pokračovať aj naďalej. Systém beží vcelku plynulo. S vlajkovými loďami ostatných výrobcov sa to síce porovnať nedá, no určite nesklame. Zariadenie obsahuje takmer čistý Android, no pridáva extra funkcie a veľmi zaujímavé aplikácie.

Aplikácia s názvom “merať” ponúka možnosť presne odmerať vzdialenosť medzi smartfónom a objektom, na ktorý zamierite. Funguje to pomocou integrovaného laseru na zadnej strane zariadenia. Stačí zapnúť aplikáciu a môžete začať. Najskôr vás ale upozorní na to, aby ste laserom nemierili do očí ľudí, pretože im môžete vážne poškodiť zrak. Laser je potrebné najskôr nakalibrovať a potom môžete aplikáciu začať využívať. Dokáže odmerať aj vzdialenosti medzi objektami na fotografii a mnoho ďalšieho.

Ďalšia zaujímavá aplikácia má názov “Air”. Tá vám dokáže odmerať aktuálnu teplotu prostredia, v ktorom sa smartfón nachádza, rovnako aj vlhkosť. Používa na to senzor na pravej strane zariadenia. Okrem tohto však dokáže odmerať aj kvalitu ovzdušia. Ukáže vám či je vzduch v miestnosti, kde sa nachádzate v norme alebo by ste sa tam mali zdržiavať čo najmenej.

App Toolbox je akýmsi obchodom aplikácií. Môžete ho využívať namiesto štandardného Google Play. Ponúka pekné grafické spracovanie a viac kategórií aplikácií, takže jednoduchšie vyhľadáte sú svoju. Rovnako vám vie odporučiť aplikácie priamo pre vás. Urobí to na základe toho, čo zvyknete pozerať, prípadne aké stránky navštevujete.

Poslednou a zároveň asi aj najzaujímavejšou aplikáciou je MyFLIR. Je to vlastne fotoaparát, ktorý využíva termokameru. Pomocou nej tak môžete určiť odkiaľ vám uniká teplo z domu, prípadne vám dokáže ukázať aj presnú teplotu objektu, na ktorý namierite. Teplotný rozdiel ukáže priamo na displeji pomocou farieb. Červená či žltá sú teple, modrá zase chladnejšia. Jednoducho si môžete nastaviť aj to, aby vám smartfón zobrazil presnú teplotu objektu, na ktorý ste zamierili. Táto funkcia si určite nájde množstvo fanúšikov a v mnohých prípadoch môže pomôcť.

Multimédiá: Veľmi slušný základ

CAT S61 obsahuje displej s uhlopriečkou 5,2 palca a Full HD rozlíšením. Multimédiá či už obrázky alebo videá na ňom vyzerajú o poznanie lepšie, ako u predchodcu. V tejto časti prišlo asi k najväčšiemu pokroku oproti minuloročnému modelu. Procesor, ktorý určite nepatrí medzi najpomalšie zase zaistí bezproblémový chod zariadenia počas konzumácie multimédií. Videá nesekajú a všetko ide bez problémov. Do smartfónu sa toho naozaj zmestí dosť, 64 GB určite postačí na nejaké tie videá, hudbu či fotografie. Pokiaľ ale máte videí veľa, je možné, že vám úložisko stačiť nebude. V tom prípade príde na rad možnosť vložiť pamäťovú kartu, ktorá môže mať maximálnu kapacitu až 256 GB. Smartfón ponúka aj FM rádio, ktoré funguje len po pripojení slúchadiel. Tie slúžia ako anténa.

Zvukový prejav zariadenia nie je vôbec na zahodenie. Stereo reproduktory sa síce nekonajú, no ten jeden, ktorý je umiestnený na spodnej strane hrá naozaj slušne. Slušne hlasno. Určite ho neprepočujete, kvalita prejavu síce nepatrí medzi tie najlepšie, no určite nikoho neurazí. Pokiaľ potrebujete telefón, ktorého zvonenie neprepočujete, CAT S61 je rozhodne tou správnou voľbou. Na svoje si prídu aj vyznávači klasického 3,5 mm audio jacku, ktorý sa nachádza na hornej strane. Prístup k nemu je trochu zložitejší, pretože je krytý, no budete do neho môcť pripojiť hocijaké slúchadlá, ktoré máte doma.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát a termokamera: Jedinečnosť v pravom slova zmysle

Fotoaparáty odolných smartfónov nikdy nepatrili medzi najlepšie. Dokonca väčšinou sú ich výkony podpriemerné. Pri najnovšom CAT S61 to tak úplne neplatí. Hlavný fotoaparát obsahuje rozlíšenie 16 megapixelov. Je možné fotiť aj v 13-, 12- či 8-megapixelovom rozlíšení. Zo špecifikácií môžeme spomenúť rýchle PDAF zaostrovanie.

V aplikácii, ktorá fotoaparát obsluhuje, sa orientuje veľmi jednoducho. Extra pokročilé funkcie a skratky známe z fotomobilov by sme tu hľadali márne. Prostredie je veľmi jednoduché, no ponúka všetky základné možnosti. V nastaveniach si môžete zapnúť ukladanie polohy, rozpoznávanie tváre či hodnotu ISO. Plne manuálny režim však chýba. Kvalitu snímok je možné nastaviť na vysokú, štandardnú alebo nízku. Prítomná je aj funkcia HDR. To nie je automatické, musíte nastaviť či bude vypnuté alebo zapnuté. Jediná skratka, ktorú aplikácia obsahuje je prechod do galérie fotografií, ktorý uskutočníte posunom prsta zhora nadol. Galéria má navyše aj vlastné tlačidlo rovno pod spúšťou fotoaparátu.

Výsledná kvalita fotografií prekvapila. V dobrom, samozrejme. V prípade, že je dostatok svetla, zariadenie dokáže vyprodukovať veľmi pekné a ostré zábery, ktoré by sa mohli zrovnávať aj s tými najlepšími. V noci to už také slávne nie je, no nie je to ani zlé. Taký lepší priemer. Na zariadenie tohto typu sú fotografie vysoko nadpriemerné, no za cenu takmer 900 € by sme ani iné čakať nemohli. Na najlepších však v žiadnom prípade nemá. Fakt je ten, že fotografie sú viac než použiteľné.

Ukážkové fotografie

S rýchlosťou fotografovania spokojní nie sme. Všetko je akési pomalé. Otvorenie fotoaparátu, zaostrenie a odfotografovanie nejaký čas trvá. Pokiaľ chcete urobiť viac fotografií rýchlejšie za sebou, máte jednoducho smolu.

Video je štandardné, vo Full HD rozlíšení pri 30 snímkoch za sekundu. Obsahuje pekné farby, textúry sa nezlievajú, ostrosť je na dobrej úrovni. Treba si dať pozor na trasenie, pretože zariadenie neobsahuje optickú ani elektronickú stabilizáciu obrazu. Pevná ruka je základ. Počas chôdze je však video už značne roztrasené, no určite by sme ho neoznačili za nepoužiteľné.

Termokamera

Špecialitou tohto, no už aj minuloročného modelu, bola termokamera. Rozlíšenie sa zvýšilo z VGA na HD, čo značne pridalo na kvalite. Pomocou nej tak jednoducho zistíte, kde vám uniká teplo z domu, prípadne uvidíte zvieratá či ľudí aj v úplnej tme. Termokamera má vlastnú aplikáciu s názvom Flir. Jej zapnutie trvá 5 – 10 sekúnd, potom sa môžete tešiť z funkcie, ktorú len tak ľahko v smartfónoch nenájdete.

Teplotné rozdiely medzi objektami na fotografii značí použitie inej farby. Najchladnejšia je modrou, tá prechádza do červenej, oranžovej až po žltú, ktorá označuje najteplejšie objekty. Môžete si nechať zobraziť aj informáciu o presnej teplote objektu, na ktorý ste kameru namierili, prípadne priemernú teplotu vami zvolenej časti obrázka. Presne dokáže odmerať teplotu v rozsahu od -20 do +400 stupňov Celzia. Termokamera je tak užitočným pomocníkom, no aj veľmi zaujímavou hračkou na dlhé chvíle. Jediné čo by sme jej vytkli je už spomínaný dlhší štart.

Konektivita: Dobrý štandard

Toto je kategória, v ktorej sa nový CAT S61 môže smelo porovnávať s ostatnými vlajkovými loďami. Podporuje siete 2G, 3G aj 4G a, samozrejme, všetky na Slovensku najpoužívanejšie frekvencie. K iným zariadeniam sa môžete pripojiť pomocou Bluetooth, ktorý je v najnovšej verzii 5.0. Toto pripojenie využijete napríklad aj na počúvanie hudby pomocou Bluetooth slúchadiel. Pokiaľ máte v pláne platiť prostredníctvom svojho smartfónu, žiadny problém. CAT S61 obsahuje aj NFC čip, takže napríklad platby pomocou Google Pay nebudú žiadnym problémom. Pripojenie WiFi je pri dnešných smartfónoch štandardom a, samozrejme, nechýba ani tu. K počítaču smartfón pripojíte pomocou dodávaného USB-C kábla, za čo ho rozhodne chválime.

Otestovali sme aj GPS. Nechali sme sa navigovať niekoľkými trasami po Bratislave, všetko fungovalo tak, ako by malo. Signál našiel bez problémov a nebol žiadny problém ani s jeho vypadávaním. Pripojenie je stabilné a navigovanie spoľahlivé.

Telefonovanie s týmto obrnencom je taktiež bezproblémové. Kvalita hovoru je veľmi dobrá, na hovor sa nesťažovala ani druhá strana. Všetko funguje tak, ako sa na poriadny smartfón patrí. Veľkým plusom je aj fakt, že reproduktor podáva naozaj slušný výkon (pri vyzváňaní), takže by sa nemalo stať, že ho nepočujete. Smartfón je Dual SIM, v prípade využitia oboch kariet sa ale musíte pripraviť na nemožnosť vloženia MicroSD pamäťovej karty, pretože slot na druhú SIM kartu je zdieľaný.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: 4500 mAh v základe, vydrží toho naozaj veľa

CAT S61 ponúka batériu s nadštandardnou kapacitou až 4500 mAh. Tá dokáže telefón udržať nažive naozaj dlhú dobu. Výdrž je vysoko nadpriemerná. Samozrejme, pokiaľ mu nedáte vydýchnuť, úroveň nabitia bude klesať rýchlejšie, no prežiť s ním dva dni nie je žiadny problém. Pri šetrení sa môžete spoľahnúť aj na dlhšiu výdrž. Nám pri teste vydržal približne dva dni a to sme ho rozhodne nešetrili. Nonstop zapnuté WiFi aj dáta, nejaké hovory, e-mailová komunikácia a, samozrejme, že sme sa na ňom aj hrali. Rovnako sme skúšali fotoaparát aj laserové meranie vzdialenosti.

Vyskúšali sme aj rýchlosť nabíjania. To nepatrí medzi najrýchlejšie, no nič iné sme pri batérii s takouto kapacitou ani nečakali. Priebeh nabíjania si môžete pozrieť tu:

  • 15 min: 40%
  • 30 min: 49%
  • 45 min: 56%
  • 60min: 65%
  • celkové nabitie: 2 hodiny 21 minút

Na naše prekvapenie sa smartfón dokázal nabiť za prvých 15 minút z 0 až na 40 %, čo je veľmi zaujímavý výsledok. Potom sa už ale nabíjanie výrazne spomalilo, o čom svedčí aj výsledný čas.

Záverečné hodnotenie

CAT S61 je rozhodne zaujímavé zariadenie. Nie je však určené pre masy, svojich fanúšikov si nájde len pri určitej skupine ľudí. Pre nich môže byť úplne ideálnym zariadením na komunikáciu, internet, fotografovanie a mnohé ďalšie veci, ktoré dokáže. Hlavnou výhodou je silná batéria, kvalitné spracovanie, ktoré vydrží aj nešetrné zaobchádzanie a v neposlednom rade zvýšená odolnosť voči vode. Ponúka zaujímavé funkcie navyše na čele s termokamerou, vstavaným meračom kvality ovzdušia či laserovým meracím systémom. Niekomu môže chýbať skener odtlačkov prstov, nevýhodou môže byť naozaj vysoká cena, ktorá atakuje hranicu 900 €.

Disqus Comments Loading...