CAT S41: Pracant do terénu | RECENZIA

CAT sa ani tento rok nenechal zahanbiť a pre svojich fanúšikov predstavil hneď niekoľko zaujímavých zariadení. Okrem smartfónu s termokamerou a high-end špecifikáciami CAT S60, to je aj novinka CAT S41. Tá je skutočne hodná svojho mena. Ponúka totižto všetko to, čo by ste od odolného telefónu tejto značky očakávali.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Odolnosť nadovšetko

Už na prvý pohľad je zrejmé, v čom bude CAT S41 vynikať. Robustná konštrukcia ho totižto predurčuje k použitiu v náročných podmienkach a situáciách, čomu odpovedajú aj certifikáty odolnosti IP68 a MIL-STD-810G. Tieto zaručujú, že s týmto zariadením obstojíte aj v prostrediach, v ktorých by iné smartfóny už dávno prestali fungovať. CAT S41 bez problémov znesie zvýšenú vlhkosť, slanú vodu, vibrácie, solárnu radiáciu či teplotné šoky. Samozrejmosťou je tiež stupeň krytia IP68, ktoré zaručuje odolnosť voči prachu a vode do hĺbky 2 metrov, a to po dobu až jednej hodiny. Okrem toho výrobca garantuje tiež zvýšenú rezistenciu voči pádom na tvrdú zem. S41-tka by tak mala v pohode prežiť aj voľný pád z výšky až 1,8 metra!

To všetko samozrejme za cenu väčšej hmotnosti (218 gramov) a rozmerov – predovšetkým hrúbky (152 x 75 x 12,9 mm). CAT S41 tak určite nie je určený pre každého a svoje miesto si nájde u špecifickej skupiny zákazníkov, ktorá vyhľadáva práve zvýšenú odolnosť konštrukcie. Tá je charakteristická najmä svojim rámov s gumenou povrchovou úpravou, ktorá zabezpečuje výborný “grip” telefónu nielen pri bežnom ovládaní, ale aj pri používaní s nasadenými rukavicami. Navyše, boky telefónu z tela mierne vystupujú nad displej, vďaka čomu je proti prípadným pádom oveľa lepšie chránený. Pravdepodobnosť rozbitia displeja znižuje aj použitie novej generácie odolného skla Gorilla Glass 5, ktoré je navyše z výroby doplnené o ochrannú fóliu.

Predná strana sa svojimi funkciami a vybavením nelíši od iných smartfónov. Nájdete tu 5-palcový displej, kameru a telefónny reproduktor. Tie dopĺňa ešte trojica hardvérových tlačidiel, ktoré na seba prebrali systémové funkcie pre návrat späť, návrat na domovskú obrazovku, či spustenie multitaskingového menu. Ich výhodou je, že sa jednoducho dajú používať aj pri nasadených rukaviciach či pod vodou.

Boky zariadenia obsahujú všetky ovládacie prvky, sloty a konektory. Napravo nájdete dvojtlačidlo ovládania hlasitosti spolu s tlačidlom zapnutia. Navrchu je pod gumenou krytkou situovaný 3,5 mm audio jack, naľavo je to zas programovateľné tlačidlo a kryté sloty pre dvojicu Nano SIM kariet a pamäťovú kartu Micro SD. Hlasný reproduktor spolu s Micro USB konektorom výrobca umiestnil štandardne zospodu zariadenia.

Zadná strana odpovedá výhotoveniu rámu a celá je pokrytá štrukturovaným gumeným materiálom. Ten aj vďaka logu spoločnosti CAT pôsobí veľmi štýlovo. Zároveň má však aj praktický význam, pretože zabraňuje šmýkaniu zariadenia v ruke a pri položení na hladké povrchy. Zadnú stranu dopĺňa potom už len fotoaparát s LED bleskom.

Spoločnosť si v prípade CAT S41 dala skutočne záležať na každom detaile. Nie je síce najľahším, najmenším, najkrajším či najštýlovejším smartfónom na trhu, no to ani nie je jeho poslaním. Tým je uspokojiť používateľov, ktorí nechcú so svojím smartfónom zaobchádzať ako v rukavičkách, často cestujú alebo pracujú v náročnom teréne. A presne v tomto smere S41 naozaj exceluje a nemáme mu čo vytknúť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej:

Aj keď rozmery konštrukcie tomu neodpovedajú, CAT S41 disponuje len menším 5-palcovým displejom typu TFT. Rozlíšenie je na takto veľký zobrazovací panel viac než dostatočné (Full HD) a zabezpečuje skutočne jemné zobrazenie grafiky a textov. Čitateľnosť na priamom slnku je dobrá, no podľa nás ničím výnimočná. Displej je jednoducho taký priemer nižšej strednej triedy. Neprekvapí ani neurazí. Ponúka dobré pozorovacie uhly aj farby. Za displejmi typu IPS a AMOLED z drahších zariadení však zaostáva.

Displej ponúka niekoľko nastavení, žiadne z nich však neumožňuje používateľovi upraviť vyváženie bielej, kontrast, či iné parametre zobrazenia. Nájdete tu len možnosť zmeny veľkosti písma, zobrazenia, či aktiváciu režimu pre ovládanie v rukaviciach. Praktickou je potom už len funkcia prebudenia obrazovky pomocou dvojitého stlačenia tlačidla Domov.

Výkon a pamäť: Papierovo neohúri

CAT S41 nie je zrovna ten typ zariadenia, ktorý by vás mal ohúriť hardvérovou výbavou. V jeho útrobách totižto nájdete procesor MediaTek Helio P20 (MT6757) s 8 jadrami, z ktorých každé dokáže pracovať s frekvenciou do 2,3 GHz. V tomto prípade sa však ani veľký počet jadier a vysoké frekvencie nezaslúžili o výkon, ktorý by ste možno v tejto cenovej kategórii očakávali. AnTuTu skóre na úrovni 40-tisíc o tom hovorí svoje. S41-tka však nie je obyčajný smartfón a je určený predovšetkým pre prácu a nie zábavu. To však neznamená, že by ste boli nejak ukrátení o rýchle reakcie. CAT S41 totižto s výkonom, ktorý má k dispozícii, nakladá veľmi dobre. Vďaka tomu sú reakcie na podnety používateľa dostatočne rýchle. Slabší výkon teda pri bežných činnostiach pocítite len málokedy. Horšie to bude už pri náročnejších úlohách, ako je napríklad inštalovanie a spúšťanie niektorých aplikácií, ktoré predsa len trvá dlhšie. Výsledky benchmarkov môžete vidieť nižšie na screenshotoch.

Interné úložisko ponúka 32 GB kapacitu, z ktorej si ale časť ukrojil samotný systém. Vo výsledku je tak pre používateľa použiteľných niečo cez 21 GB. Tie sa dajú ešte ďalej rozšíriť o pamäťové karty s kapacitou do 256 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá:

Pri tomto type zariadenia sme toho od multimediálnych funkcií veľa neočakávali. Vo všeobecnosti ale môžeme CAT S41 označiť za priemerný smartfón, ktorý sa po zvukovej a multimediálnej stránke ničím neodlišuje od iných lacnejších zariadení. Stále tu nájdete jeden hlasný reproduktor, 3,5 mm audio jack a menší displej s uhlopriečkou 5-palcov.

Reprodukciou zvuku, hlasitosťou aj kvalitou, patrí CAT S41 tiež do priemeru triedy. Cez 3,5 mm audio jack ponúka vyváženú frekvenčnú charakteristiku. Škoda len toho, že pre pripojenie slúchadiel musíte vždy najskôr otvoriť gumenú krytku, ktorá chráni 3,5 mm audio jack pred vniknutím vody.

Multimediálne aplikácie od CAT tu nenájdete, namiesto toho sú tu už štandardne predinštalované tituly Hudba Play, Filmy Play či Google Fotky. Nič viac, nič menej.

Operačný systém: Klasika bez výstrelkov

Smartfón CAT S41 prichádza s predinštalovaným Androidom 7.0 Nougat, ktorý nie je zaťažený žiadnou nadstavbou od výrobcu. Čo to dočinenia tak máte v podstate s takmer čistým Androidom. Ten je doplnený len o niektoré nastavenia, ako napríklad možnosť zvoliť si funkcie programovateľného tlačidla (pre krátke a dlhé stlačenie).

Viac-menej zbytočnou je napríklad aplikácia CAT Smartphones, ktorá je len prelinkom na webstránku výrobcu, či App Toolbox, ktorý zas predstavuje akýsi hub s odporúčaniami na zaujímavé aplikácie.

Pozitívne hodnotíme jednoduchosť systému, ako aj jeho svižnosť. Počas nášho používania sa tiež nestalo, žeby sme zaznamenali akékoľvek zamrznutie alebo výraznejšie zaváhanie. Dúfame už len, že CAT sa tento model rozhodne aj pravidelne aktualizovať, a že jeho majitelia sa v budúcnosti dočkajú aj aktualizácie na Android Oreo.

Fotoaparát:

CAT S41 disponuje 13 Mpix fotoaparátom, ktorý na svoju cenovú kategóriu ponúka skôr podpriemerné výsledky. Cez deň s ním síce vytvoríte obstojné zábery, s ubúdajúcim svetlom to však pôjde s kvalitou už dole z kopca. Snímač jednoducho nie je dostatočne citlivý a chýba mu aj optická stabilizácia, ktorá by umožňovala použitie dlhšieho času uzávierky a tým pádom aj nižších hodnôt ISO.

Video tiež nepatrí k silným stránkam telefónu a natáčať ho je možné v maximálnom rozlíšení Full HD. Žiadne špeciálne funkcie tu nehľadajte. Nájdete tu len bežne dostupné režimy pre vytváranie panorám, obraz v obraze, či niekoľko ďalších scénických režimov. Samozrejmosťou je fotenie selfie prednou 8 Mpix kamerou, ako aj podpora HDR.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Len to najnutnejšie

CAT S41 nie je po stránke konektivity žiadny preborník a ponúka len to najnutnejšie, čo dnes považujeme už za samozrejmosť. Do tejto kategórie spadá napríklad WiFi v štandardoch 802.11 b/g/n, Bluetooth 4.1, NFC, GPS, GLONASS a tiež LTE s podporovanými rýchlosťami sťahovania do 300 Mbps. Vítaným bonusom je podpora dual SIM, ktorú využijete najmä pri používaní služieb od dvoch mobilných operátorov. Každú SIM pritom môžete nastaviť pre využívanie konkrétnej služby. Jedna  tak môže slúžiť pre telefonovanie a posielanie SMS, tá druhá zas pre pripojenie k mobilnému internetu. Vo výbave samozrejme nájdete aj nabíjací konektor, ktorý však prichádza len vo vyhotovení Micro USB.

Batéria: Silná stránka

Vzhľadom na použitú 5000 mAh batériu nie je prekvapujúce, že CAT S41 vo výdrži skutočne exceluje. Spojte to s dobre odladeným systémom a menej výkonnými komponentami a dostávate výdrž na úrovni 4 a viac dní. To platí pri bežnom používaní a so zapnutým mobilným internetom či WiFi. V priemere displej pri takejto výdrži ostával zapnutý po dobu 4 a viac hodín, a to v závislosti od nastaveného jasu. S41-tku sme pritom používali nielen na prehliadanie webových stránok, ale aj na niekoľko hodín streamovanie hudby cez Spotify, či komunikáciu cez e-maily a Facebook Messenger. Príležitostne sme urobili aj niekoľko fotografií, či zahrali si nejakú graficky jednoduchšiu hru. Vo výsledku teda získate smartfón s nadpriemerne dlhou výdržou, ktorá patrí medzi jeho silné stránky a patrí mu zato aj naša pochvala.

To ale nie je všetko. Pri takejto batérii by bola škoda veľkú kapacitu nevyužiť na nabíjanie iných zariadení. CAT S41 môžete presne na tento účel použiť.

Záverečné hodnotenie: CAT S41

Spoločnosť CAT ostala verná svojmu menu a v modeli S41 ponúka presne to, čo sa od tejto značky aj očakáva. Robustný a odolný smartfón, ktorý len tak nezničíte a ktorý vydrží nielen vrtochy počasia, ale aj drsné zaobchádzanie svojich majiteľov. Za zvýšenú odolnosť sa ale platí, a to sa odrazilo aj na cene. Za sumu pohybujúcu sa na úrovni 420 a viac eur získate totižto len podpriemerne vybavené zariadenie s papierovým výkonom na úrovni lacnejších zariadení. To však neznamená, že CAT S41 si svoju prácu neodvedie dobre. Práve naopak. Na podnety reaguje svižne a rýchlo. S istými obmedzeniami však samozrejme musíte počítať. CAT S41 je však špecifický prístroj pre špecifickú skupinu zákazníkov, ktorá vyhľadáva práve odolnosť a nebaží po papierových špecifikáciách a papierovo vysokom výkone. A práve pre tých je tento smartfón priam ideálny.

Plusy: 

  • Veľmi odolné vyhotovenie konštrukcie
  • Výdrž batérie
  • Možnosť použiť batériu k nabíjaniu iných zariadení
  • Jasný a dobre čitateľný displej

Mínusy:

  • Slabší papierový výkon
  • Vyššia cena
  • Fotoaparát 
  • Chýba snímač odtlačkov prstov

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...