CAT S40 – Caterpillar so 4G | RECENZIA

V redakcii sme otestovali ďalší odolný smartfón značky Caterpillar. Tentokrát sme do rúk dostali model s označením CAT S40, ktorý patrí medzi tie lepšie vybavené smartfóny tejto značky. Okrem toho, že je odolný, môže sa pochváliť aj vylepšenou konštrukciou, či podporou pre rýchle siete 4G/LTE.

Balenie – malý bonus

Hoci zameranie telefónu CAT S40 je oproti iným Android zariadeniam trochu odlišné, balenie nás veľmi neprekvapilo. Našli sme tu samotné zariadenie, nabíjačku s výstupom 1 A, napájací kábel a potrebnú dokumentáciu. Okrem toho sme v balení našli iba ochrannú fóliu na displej. Nejde ale o úplne tenkú fóliu za pár centov, no nie je to ani hrubé ochranné sklo, skôr niečo medzi tým. V každom prípade ide o vhodný bezpečnostný prvok v prípade, že si na svoje zariadenie chcete dávať pozor a nechcete hneď testovať odolnosť samotného odolného skla na displeji telefónu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia a dizajn- Klasický Caterpillar 

CAT S40 má telo v klasickom vyhotovení smartfónov tejto značky. Po rozbalení balenia tak na vás čaká zariadenie v klasických farbách v kombinácii žltej, čiernej a striebornej. Dizajn sa od iných modelov veľmi neodlišuje, už na prvý pohľad je však S40-tka väčšia a po uchopení do ruky pôsobí robustnejším dojmom. Vďačí za to najmä unibody telu s neodnímateľným zadným krytom, ktoré je vďaka jednoliatej konštrukcii oveľa pevnejšie.

Predná strana s displejom je chránená odolným sklom Gorilla Glass 4, pričom displej je mierne zapustený pod úroveň bokov zariadenia. Takto nedôjde k poškriabaniu displeja ani po jeho položení displejom nadol. Prednú stranu dopĺňa ešte predná kamera, telefónny reproduktor, ako aj trojica hardvérových tlačidiel, ktoré prídu vhod napríklad pri práci v rukaviciach. Boky zariadenia lemuje kovový rám, ktorý je miestami pogumovaný a prispieva tak k pevnejšiu držaniu v ruke. Tá sa nepotí a na povrchu nezanecháva viditeľné odtlačky prstov.

Boky zariadenia sú tradične osadené ovládacími prvkami, ako je ovládanie hlasitosti, tlačidlo pre zapnutie a vypnutie, či programovateľné žlté tlačidlo, ktorému je možné priradiť niekoľko akcií, ako napríklad zapnutie smartfónu, zobrazenie notifikácií, či aktivovanie LED blesku alebo spustenie konkrétnej aplikácie. Tlačidlo funguje pri vypnutom displeji po jeho dlhom podržaní. Okrem toho na bokoch nájdete aj krytý 3,5 mm audio jack, microUSB konektor, ako aj sloty pre microSD kartu a dvojicu nanoSIM.

Zadná strana obsahuje len fotoaparát s LED bleskom a je takmer celá potiahnutá textúrovaným pogumovaným plastom. Ten prispieva k lepšiemu držaniu a zabraňuje nadmernému poteniu rúk, vďaka čomu sa telefón nešmýka. CAT S40 je inak ohodnotený certifikátom IP68, čo znamená odolnosť voči prachu a vode do hĺbky 1 m po dobu jednej hodiny. Okrem toho spĺňa aj vojenský štandard MIL 810G, ktorý zabezpečuje odolnosť zariadenia voči vysokej či nízkej teplote a aj pádu z bežnej výšky pri používaní zariadenia.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej – slabší priemer

Displej má oproti iným modelom Caterpillar väčšiu uhlopriečku, a to rovných 4,7-palca. Rozlíšenie je postačujúcich 540 x 960 px, ktoré pri menšej uhlopriečke zabezpečuje dostatok detailov. Pozorovacie uhly sú dobré, no nie sú vôbec dokonalé a pri niektorých uhloch je už viditeľná zmena farieb a zníženie úrovne detailov. Čierna taktiež nepatrí medzi najväčšie prednosti tohto zariadenia, no je priemerom svojej triedy. Horšie je na tom zobrazenie bielej, ktorá má nádych do žltej, no pri bežnom používaní vám to prekážať vôbec nebude. Čitateľnosť na priamom slnku je priemerná. Na druhej strane poteší dobrá citlivosť, ktorá umožní ovládanie displeja aj v rukaviciach. Pod vodou je interakcia so smartfónom takmer nemožná.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť – iba pre nenáročných

CAT S40 nepatrí medzi extrémne výkonné zariadenia, no na nenáročné operácie vám bude stačiť. Nájdeme tu nenáročný procesor Snapdragon 210 so štyrmi jadrami taktovanými na 1,1 GHz. Sekunduje mu 1 GB RAM a vnútorná pamäť s kapacitou 16 GB je doplnená o možnosť rozšírenia pamäťovými kartami o ďalších 64 GB.

To rozhodne nie sú najlákavejšie špecifikácie, no na bežné úkony ponúka CAT S40 dostatočný výkon. Používanie sociálnych sietí, internetového prehliadaču či komunikačných nástrojov je bezproblémové a hoci sme sa stretávali s dlhším načítavaním aplikácií či prechodmi medzi nimi, nie je to nič neakceptovateľné. Predsa len telefón nie je určený pre náročných používateľov a očakáva sa, že majitelia budú používať iba niekoľko základných aplikácií a nebudú mať na výkon telefónu prehnané nároky.

Na hranie náročných hier tak môžete zabudnúť a tiež platí, že akonáhle začnete vykonávať s telefónom náročnejší multitasking, musíte sa obrniť riadnou dávkou trpezlivosti. Napriek týmto nedostatkom sme ale s telefónom dokázali fungovať aj my bez väčších problémov. Iste, niekedy sme narazili na okamihy, keď sme jednoducho mali smolu a na načítanie potrebných informácií sme si museli počkať. Vo väčšine prípadov ale jednoduché aplikácie fungovali dobre a rýchlosť načítavania bola akceptovateľná.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém – čistý Android s drobnými vylepšeniami

Ako je už dobrou tradíciou, CAT S40 ponúka prakticky čistý systém Android 5.1 Lollipop. K dispozícii tak budete mať všetky výhody a funkcie tohto systému a poteší aj fakt, že výrobca sa so systémom veľmi nehral a doplnil iba niekoľko miniatúrnych zmien, ktoré si možno na prvý pohľad ani nevšimnete.

Celkový zážitok zo systému je teda porovnateľný s tým, aký získate z akéhokoľvek iného zariadenia bez užívateľskej nadstavby. Štandardná uzamykacia obrazovka s upozorneniami a skratkami pre spustenie fotoaparátu a aplikácie telefónu nájdeme aj tu. Po odblokovaní narazíme na štandardné pracovné plochy a menu s aplikáciami. Ak by ste si chceli zážitok ešte viac priblížiť čistému Androidu, stačí, keď si z obchodu Play stiahnete Google Launcher a získate aj vertikálne posúvanie v menu s aplikáciami a aplikáciu Google Now priamo na domovskej obrazovke.

V notifikačnej lište nájdeme štandardné skratky pre rýchle nastavenia a odkaz do úplnej aplikácie nastavení. Tu nečakajte žiadne extra možnosti. Do očí udrie najmä funkcia Programovateľné tlačidlo, ktorá umožní nastaviť akciu k špeciálnemu žltému tlačidlu umiestnenému v ľavej stene telefónu. Toto tlačidlo môže robiť skutočne veľké množstvo funkcií – môže spsutiť batériu, prebudiť zariadenie, zobraziť notifikácie či otvoriť ktorúkoľvek aplikáciu vo vašom zariadení.

Keď už sme pritom, počet predinštalovaných aplikácií v systéme je obmedzené na minimum. Nájdeme tu štandardné aplikácie Google a potrebné nástroje, ktoré obsahuje každý telefón s čistým systémom Android. Okrem toho je tu pár titulov navyše – špeciálny obchod s aplikáciami, antivírový program, známe tituly Flashlight a Clean Master, odkaz na webovú adresu výrobcu, kancelársky balí Office Suite a niekoľko aplikácií od Microsoftu vrátane úložiska OneDrive a poznámkovej aplikácie OneNote.

Po softvérovej stránke sme tak s telefónom nemali žiadne problémy. Výrobca nerobil žiadne výrazné zásahy do čistého systému Android a ostal verný tomu, čo ponúka štandardne Google. To nám vôbec problém nerobí a veríme, že väčšina používateľov s tým problém tiež mať nebude. Nájdu sa tu preidnštalované najdôležitejšie aplikácie a všetko ostatné je možné stiahnuť z obchodu Play.

Multimédiá – príjemné prekvapenie

Nikto nečaká, aby bol CAT S40 multimediálny smartfón. Napriek tomu v niektorých smeroch predbieha aj oveľa drahšie zariadenia s výraznejším zameraním na multimédiá. 4,7-palcový displej zrejme nebude dostatočne veľký na pokročilú prácu s multimédiami a aj videá, seriály či filmy si tu zrejme pozriete iba sporadicky. Na bežnú prácu s aplikáciami ale postačí a zvládne aj menej náročný dokument.

Poteší reproduktor na prednej strane pod displejom, ktorý sa tu nachádza najmä z praktických dôvodov spevnenia konštrukcie, no zároveň dobre slúži multimédiám. Nejde o najlepší reproduktor, aký na smartfónoch nájdeme, no je dostatočne hlasný a jeho umiestnenie je logické, čo veľmi chválime. Zrejme ho nevyužijete na dlhodobé počúvanie hudby, no ak budete chcieť priateľom ukázať vtipné video v rušnom prostredí, možno vás až prekvapí jeho hlasitosť.

Najväčším problémom pri práci s multimédiami je nedostatok výkonu, čo môže celý zážitok pokaziť. Na to budete musieť myslieť, no znovu pripomíname, že väčšina používateľov si toto zariadenie nekúpi preto, aby s ním pracovali s multimédiami. Aj preto nás telefón v tejto oblasti prekvapil, pretože napriek svojmu zameraniu ponúka veľmi dobré multimediálne možnosti.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita – zaujme LTE

Telefóny Caterpillar v minulosti iba zriedka zaujali možnosťami pripojenia. V prípade modelu CAT S40 to ale neplatí. Ide o veľmi dobre vybavený smartfón, ktorý ponúka skutočne zaujímavé možnosti pripojenia. Nájdeme tu Wi-Fi 802.11 b/g/n a Bluetooth v4.1. Nechýba dokonca ani pripojenie k NFC a nájdeme tu aj GPS s podporou pre A-GPS a GLONASS. K mobilným sieťam sa telefón pripojí vďaka GPRS, EDGE a HSPA, no nájdeme tu aj podporu pre rýchle siete LTE Cat4 s rýchlosťami sťahovania do 150 Mbps.

Celkovo tak ide o veľmi dobre vybavený smartfón, ktorý sa pripojí ku skutočne veľkému množstvu sietí. Čo je ešte dôležitejšie, kvalita tohto pripojenia je na výbornej úrovni. Nespozorovali sme žiadne výpadky či zníženie intenzity signálu. Bezproblémové a hlasné boli aj hovory, čo určite majitelia zariadenia ocenia. V tomto smere tak ide o veľmi dobre vybavený smartfón, ktorý vám pomôže pripojiť sa k esenciálnym sieťam kdekoľvek sa budete nachádzať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát – iba pre príležitostné fotografie

CAT S40 ponúka 8 MP hlavný fotoaparát a 2 MP prednú kameru. Ako sme mohli očakávať, nejde o žiadne profesionálne snímače a fotografie s týmto zariadením budú jeho majitelia robiť zrejme iba príležitostne. Výsledky sú totiž často podpriemerné, keď nedosahujú dostatočnú úroveň detailov a aj farebné prevedenie nie je najlepšie. Samozrejme, telefónu sa lepšie darí v dobrom osvetlení, no jasná prisvetlovacia LED dióda pomôže aj v horších svetelných podmienkach.

Predinštalovaná aplikácia fotoaparátu patrí medzi jednoduchšie a okrem potrebných nastavení tu nájdete iba niekoľko filtrov, pomocou ktorých je možné dotvoriť výsledné fotografie. Majitelia telefónu budú ale fotoaparát zrejme používať iba sporadicky a pri výnimočných príležitostiach, kde budú jeho kvality dostatočné. Je možné s ním spraviť aj priemerne dobré fotografie, no dlhý čas zhotovenia snímky nás podvedome odrádzal od toho, aby sme fotoaparát aktívne využívali.

Podľa našich očakávaní ani natočené video nedosahovalo extrémnych kvalít. Predinštalovaná aplikácia fotoaparátu umožňuje zvoliť najvyššiu kvalitu videa iba 720p, a tak sme sa nedočkali vysokej úrovne detailov. Napriek tomu je video obstojné a použiteľné aspoň v niektorých prípadoch a ak neplánujete s telefónom veľa fotografovať a natáčať videá, veľmi vás nesklame. Zameranie telefónu je jednoducho veľmi špecifické a kvalita fotoaparátu pre výrobcu nebola na prvom mieste.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria – aj na dva dni

Telefón CAT S40 má zabudovanú 3000 mAh batériu, čo je pri tomto hardvéri skutočne vysoká hodnota. Podľa nášho očakávania bola výdrž na batériu veľmi dobrá a bez problémov sme s telefónom mohli fungovať aj dva dni. Vo väčšine prípadov nám na konci dňa telefón ukazoval ešte viac ako 50 % zostávajúcej energie, a to sme sa počas dňa neobmedzovali.

Displej bol zapnutý približne 2 hodiny, počas ktorých sme pracovali so sociálnymi sieťami, internetovým prehliadačom a ďalšími nenáročnými až stredne náročnými aplikáciami. Robili sme testové fotografie a vykonávali hlasové hovory a zároveň sme večer mohli pokojne zaspať aj vtedy, keď sme telefón nepripojili na noc k nabíjačke.

Telefón tak plní svoj účel, ktorým je používanie v náročných podmienkach a najmä v exteriéri bez možnosti pripojenia k elektrine. Tu vám poslúži minimálne jeden, ale pravdepodobne aj viac dní bez potreby pripojenia k zásuvke. Výrobca uvádza, že telefón by na jedno nabitie mal vydržať až 936 hodín v pohotovostnom režime, takže ak si vypnete nepotrebné pripojenia k rôznym sieťam, bez nutnosti nabíjania s ním vydržíte ešte dlhšie.

Záver

CAT S40 potvrdil filozofiu výrobcu a priniesol nám presne to, čo by sme od neho očakávali. To znamená fantastickú úroveň odolnosti, dokonalé konštrukčné spracovanie a iba priemerný výkon v ostatných smeroch. To ale pri telefónoch CAT nie je žiadnou výnimkou a ani nás to neprekvapilo. Telefón je tak určený pre skutočne úzku skupinu používateľov, ktorí chcú zariadenie používať najmä v náročných podmienkach a chcú mať k dispozícii moderné funkcie a možnosti pre prípad potreby. Primárne ale budú zariadenie využívať iba na jednoduché úlohy, kde ich CAT S40 nesklame. Môžeme tak zhodnotiť, že filozofia zariadenia je jednoznačná a v tomto smere ju naĺňa do bodky. V žiadnom prípade však nejde optimálnu voľbu pre bežného používateľa, ktorý neocení skvelé konštrukčné spracovanie a odolnosť telefónu.

Na príprave recenzie sa podieľal Fero Chovaňák.

Plusy

+ Konštrukcia, odolnosť

+ Výdrž batérie

+ Pripojenie k LTE

Mínusy 

– Podpriemerný fotoaparát

– Slabý výkon

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...