BlackBerry KEYone: Mení pohľad na vec nie len klávesnicou | RECENZIA

Keď sa povie BlackBerry, azda každému napadne hardvérová klávesnica. To je úplne bežné, no ešte stále sme si celkom nezvykli vídať tento prvok na zariadeniach so systémom Android. Prakticky už desať rokov sa stretávame z veľkej miery so smartfónmi bez hardvérovej klávesnice. BlackBerry sa nás ale snaží presvedčiť, že aj takýto typ klávesnice je stále užitočný. Ak sa navyše skĺbi s takým vydareným telefónom, akým je BlackBerry KEYone, výsledok skutočne stojí za to.

Balenie: Jedným slovom elegantné

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

BlackBerry KEYone je uložený vo veľmi peknej čiernej krabičke. Tá po odobratí telefónu odhalí obálku s dokumentáciou a nástrojom pre vysunutie zásuvky so SIM kartami. Pod touto obálkou ešte nájdeme nabíjací adaptér s USB káblom, ale aj šikovné slúchadlá. Tie hrajú skutočne veľmi slušne. Majú aj trošku väčšie meniče na aké sme pri smartfónových slúchadlách väčšinou zvyknutí a nájdeme tu aj náhradné silikónové štuplíky, vďaka čomu budú slúchadlá sedieť každému nezávisle na veľkosti ucha.

Konštrukcia a dizajn: Nezaprie vlastný charakter

Konečne niečo nové! Asi to sme si pomysleli pri prvom pohľade na BlackBerry KEYone. Hoci zahnuté displeje či minimálne rámiky na tohtoročných vlajkových lodiach posúvajú naše vnímanie dizajnu smartfónov o krok ďalej, stále vychádzajú zo zaužívaného konceptu. BlackBerry KEYone je však jedinečný telefón, ktorý si nepomýlite so žiadnym konkurentom.

Nehovoríme pritom iba o hardvérovej klávesnici, ktorá je dominantnou časťou dizajnu a aj celého telefónu. Ide skôr o celkové spracovanie, ktoré je neštandardné a pritom vôbec nie je extravagantné. Zaujme napríklad fakt, že na celom telefóne nenájdeme takmer žiadne ostré hrany, no horná hrana na druhej strane úplne ostrá vzhľadom k prednej strane telefónu. Bočné hrany sú ale zahnuté aj tu, a tak kolmý pohľad na hornú hranu zobrazí zaujímavý oválový tvar hrany, s ktorým sa veľmi často nestretávame.

Poďme na to ale pekne poporiadku. Ako sme už spomínali, vpredu je dominantná hardvérová klávesnica. Tá ponúka 35 kláves vrátane plnohodnotnej štandardnej QWERTY klávesnice, klávesu alt, shift, symboly, druhý shift, backspace, enter, klávesu pre hlasové zadávanie, klávesu s ikonou dolára a veľkého medzerníka, ktorý slúži aj ako skener odtlačkov prstov.

Nad klávesnicou nájdeme štandardné tri softvérové navigačné tlačidlá pre systém Android a nad nimi už figuruje 4,5″ displej. Ten ponúka elegantné zahnuté sklo a skutočne minimálne rámiky. Nad ním sa ešte nachádza pomerne výrazná mriežka reproduktoru pre telefonáty spolu s výraznou šošovkou selfie kamery a rovnako výrazným plieškom zakrývajúcim potrebné senzory. Kúsok od neho je ešte drobná štrbinka, ktorá ukrýva notifikačnú LED diódu.

Ako sme už naznačili, bočné hrany zariadenia sú dokonale zaoblené, teda až na tú vrchnú. Tá pritom ukrýva štrbinku mikrofónu a výrobca nevynechal ani 3,5-milimetrový jack pre slúchadlá, ktorý tiež nájdeme v tejto časti telefónu.

Napravo je umiestnená zásuvka pre SIM/microSD karty, dvojtlačidlo ovládania hlasitosti a tlačidlo, ktoré na prvý, druhý a aj pätnásty pohľad pôsobí ako tlačidlo napájania. Ide však o extra programovateľné tlačidlo, ktoré sme si však aj po takmer dvoch týždňoch používania pravidelne mýlili s tlačidlom napájania. To sa nachádza osamotené na protiľahlej stene telefónu.

Dole potom nájdeme iba USB-C konektor osadený medzi dvomi mriežkami, pričom za tou pravou sa nachádza aj reproduktor pre multimédiá.

Kým hrany telefónu sú kovové a lesklé, zadný kryt je takmer celý vyrobený z gumového materiálu so vzorom. Ten sa dokonale drží v ruke, nešmýka sa, nezachytáva odtlačky prstov a zároveň vyzerá veľmi vkusne. Áno, dá sa to aj bez nepraktického a šmykľavého skla a kovu, ktorý zasa robí šarapatu s anténami. Elegantné riešenie skutočne chválime a berieme všetkými desiatimi!

Vzadu potom nájdeme ešte skutočne obrovskú šošovku fotoaparátu. Tá mierne vytŕča z tela telefónu, ale nie je to vôbec dramatické. Je ale osadená v hrubom rámiku, ktorý jej veľkosť ešte zvýrazňuje. Netvrdíme, že je to vyslovene škaredé, no tento dizajn nemusí sedieť každému. Vedľa šošovky potom nájdeme ešte dvojtónový LED blesk a vzadu už potom vidíme iba nenásilné logo BlackBerry.

Ak by sme mali hodnotiť dizajn telefónu známkou, dostal by jednotku za spracovanie, nápaditosť a praktickosť. To ale neplatí u každého používateľa. Telefón má totiž rozmery 149,1 x 72,4 x 9,4 mm a hmotnosť až 180 gramov. Ide teda o skutočne veľké zariadenie, navyše iba so 4,5″ displejom. Samozrejme, rozmery opodstatňuje klávesnica, aj napriek ktorej je ale možné telefón bez problémov používať v jednej veľkej ruke. My teda dizajn a spracovanie telefónu chválime a sme radi, že sa KEYone líši od konkurencie a v pozitívnom smere vytŕča z radu.

Klávesnica a skener odtlačkov: Nový rozmer Android telefónu

Nie každý deň (mesiac, rok,…) sa stáva, že testujeme telefón s hardvérovou klávesnicou. Pred návratom značky BlackBerry bolo dlho ticho a aj odvtedy niečo podobné skúsili iba niektoré veľmi exotické značky. Ak ale nájdete 100 dlhoročných používateľov smartfónov, určite aspoň jeden-dvaja povedia, že majú hardvérovú klávesnicu radi. Presne pre nich je KEYone určený a ich očakávania naplní na výbornú.

Klávesnica je skutočne skvelá. Napriek miniatúrnym rozmerom sme boli schopní na nej aj s väčšími palcami písať skutočne presne a aj pomerne rýchlo. Ani pri dlhodobejšom používaní sme sa síce nedostali na úroveň rýchlosti písania na displeji, no presnosť bola zasa na vyššej úrovni.

Ocenili sme, že sme si ku klávesnici mohli nainštalovať Swiftkey. Aplikácia už pozná naše predikcie, ktoré sa naučila pri dlhoročnom používaní a ocenili sme to aj pri písaní na BlackBerry KEYone. Musíme ale uznať, že písanie dlhších mailov či správ nie je také jednoduché, ako sme zvyknutí pri dotykových displejoch a dokonca sa nám stalo, že nás prsty aj začali troška bolieť. Pri bežnom používaní, občasnom SMS-kovaní či prezeraní internetu však nič takéto nehrozí. Túto recenziu by sme však na telefóne určite písať nechceli.

Tu ale funkcionalita klávesnice ani zďaleka nekončí. Ako sme už spomínali, kláves medzery sekunduje aj ako skener odtlačkov. Ten funguje absolútne skvelo, je rýchly a maximálne presný a nemali sme s ním absolútne žiadne problémy. Nekamaráti sa ale s vodou, tak na to pri používaní myslite.

Okrem toho je možné takmer každý kláves naprogramovať a priradiť k nemu skratku. Po odblokovaní telefónu tak stačí, keď stlačíte naprogramovaný kláves a vykoná sa vami vybraná akcia. Tou môže byť spustenie konkrétnej aplikácie či funkcie. Ich zoznam je pritom poriadne dlhý a vďaka tomuto prvku môžete telefón neuveriteľne prispôsobiť. Je to doslova nový rozmer, ktorý iné Android smartfóny neponúkajú a extrémne sme si ho obľúbili.

Vďaka kompletnej abecede si môžete ku každému písmenu priradiť obľúbenú aplikáciu, ktorá na to písmeno začína a aj keď si takto nastavíte iba päť či šesť najobľúbenejších aplikácií, používanie telefónu sa zmení na nepoznanie.

Ďalšou skvelou funkciou je, že klávesnica tiež slúži ako dotyková plocha. Vďaka tomu je možné pohybmi po klávesnici ovládať telefón tak, ako klasickými gestami posunutia prsta po displeji. To oceníte v menu, nastaveniach, ale aj v samotných aplikáciách, kde sa môžete presúvať takto pohodlne pohybom po klávesnici a nemusíte sa načahovať na displej. Toto je skutočne vitálna funkcia, bez ktorej by používanie telefónu bolo značne náročnejšie. Zároveň ide o dôkaz, že BlackBerry má celé zariadenie do detailov premyslené tak, aby prinieslo čo najlepší používateľský zážitok.

Samozrejme, nájdu sa tu aj nedostatky. V závislosti od zvolenej softvérovej časti klávesnice a aplikácie sa môže stať, že napríklad nebudete vedieť nájsť tlačidlo so smajlíkmi. To sa nám stávalo pomerne často a dosť nás to otravovalo. Tiež vám môžu chýbať niektoré symboly, ktoré máte inak rozmiestnené po celej klávesnici. Klávesy v ľavej časti totiž sekundujú ako číselné klávesy, a tak zostáva priestor na menej symbolov.

Celkovo je ale naša skúsenosť s klávesnicou určite pozitívna. Ide o zaujímavú zmenu, ktorá možno niekoho presvedčí o tom, že práve hardvérová klávesnica mu vyhovuje viac. To síce nie je náš prípad, no napriek tomu sme bez akýchkoľvek problémov zvládli telefón používať takmer celé dva týždne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výkon a pamäť: Plnohodnotný pracovný nástroj

Tak, ako v minulosti, aj teraz sú zariadenia BlackBerry často vnímané ako “manažérske”, alebo jednoducho pracovné nástroje. Tomu musí zodpovedať aj výkon zariadenia a sme radi, že BlackBerry KEYone potvrdzuje svoju reputáciu.

O bezproblémový chod zariadenia sa stará procesor Snapdragon 625, 3 GB RAM a 32 GB vnútornej pamäte s podporou pre microSD pamäťové karty. Iste, nie sú to špecifikácie vlajkovej lode, no každý, kto má s týmto procesorom dočinenia vie, že nejde o žiadneho slimáka.

Čip si bez problémov poradil so všetkým, čo sme od neho požadovali. Spúšťanie aplikácií, prepínanie a aj náročnejšia práca s nimi bola absolútne bezproblémová a rýchla. Telefón reagoval svižne a pohotovo, možno ešte rýchlejšie ako sme očakávali. Napriek tomu nás mrzí, že sa výrobca nevydal cestou skutočne prémiového hardvéru, najmä, ak vezmeme do úvahy pomerne prémiovú cenu. Pravdou však je, že 99 % používateľov rozdiel nespozná a aj s týmto hardvérom získa dokonalý používateľský zážitok.

My sme s telefónom nemali po stránke výkonu absolútne žiadne problémy. Ani raz sa nám nezasekol, nespomalil či neprejavil iné známky nedostatku výkonu. Zvládol všetko, čo sme od neho očakávali, od jednoduchých úloh po náročnejšie hry. Počas celej doby testovania bol absolútne spoľahlivý, čo je presne to, čo od neho cieľová kategória používateľov bude potrebovať. Ide jednoducho o nástroj, ktorý splní presne to, čo od neho budete chcieť.

Displej: Špičkový, no nie najjasnejší

Letmý pohľad na špecifikácie môže byť klamlivý. BlackBerry KEYone totiž ponúka “iba” 4,5″ displej, čo môže pôsobiť ako nie najideálnejšia hodnota na prácu s multimédiami či vybavovanie rôznych pracovných povinností. Pravdou ale je, že displej na KEYone patrí medzi skutočne kvalitné a výrazne predčil naše očakávania.

Väčšina ľudí okolo nás, ktorá si počas testovania telefón vyskúšala, displej chválila a označovala ho za najväčšiu prednosť telefónu. Hoci ide o IPS LCD panel, mnohí z našich známych si mysleli, že je to AMOLED jednotka. Pomýlili sa kvôli skutočne fantastickému podaniu čiernej farby, ktoré sprvoti oklamalo aj nás. Displej je tiež naozaj veľmi farebný a detailný, keď pri rozlíšení 1620 x 1080 pixelov ponúka hustotu 433 ppi.

Vynikajúce sú aj pozorovacie uhly a chválime aj skvelú oleofóbnu vrstvu, ktorá takmer vôbec nezachytáva odtlačky prstov. Veľmi elegantné a praktické je aj výraznejšie zahnutie odolného skla, vďaka čomu sa telefón veľmi dobre drží v ruke.

Jediný nedostatok vidíme v jase displeja. Ten nie je zrovna najvyšší a hoci práca na priamom slnku je bezproblémová aj vďaka antireflexnej vrstve, privítali by sme vyššie maximálne úrovne jasu. Platí to ale aj opačne – najnižšia úroveň jasu je príliš vysoká pre prácu v úplnej tme a keďže tu nenájdeme žiaden nočný režim, nočná práca s telefónom bola vždy trochu “jasná”.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Systém: Čistý a bezpečný Android

Výrobca so systémom nevymýšľal a odrazil sa od čistého Androidu, čo veľmi chválime. BlackBerry KEYone tak po softvérovej stránke pripomína v mnohých smeroch Nexus či Pixel zariadenia, no použité doplnky sú originálne a veľmi praktické.

Ako sme už spomínali, vďaka šikovnej softvérovej funkcii je možné väčšine hardvérových kláves priradiť vlastnú skratku. V systéme pritom nájdeme množstvo špeciálnych skratiek pre mnohé predinštalované aplikácie, vďaka ktorým viete urýchliť veľké množstvo činností s telefónom. Priradiť pritom môžete skratku každému písmenu, a to pri obyčajnom aj dlhom stlačení.

Ďalšou zaujímavou funkciou sú tzv. Popup widgety. Ide o widgety, ktoré môžete pridať jednotlivým ikonám aplikácií. Keď následne prejdete prstom po ikone smerom hore alebo dolu, zobrazí sa prednastavený widget tejto aplikácie na väčšine obrazovky. Samozrejme, na domovské obrazovky môžete umiestniť aj klasické widgety, no tieto “popup” verzie nezaberajú miesto a zároveň slúžia ako šikovný náhľad na zvolenú časť aplikácie.

Ďalšou špeciálnou funkciou je bočné menu. To je možné vysunúť potiahnutím z boku tak, ako sme zvyknutí na vlajkových lodiach spoločnosti Samsung. BlackBerry tu ale ukázalo, že pre dokonalé využitie týchto funkcií nie je potrebný zahnutý displej. V bočnom menu sa zobrazí vaša agenda, prehľad správ, úloh a máte tu aj rýchly prístup ku kontaktom. BlackBerry tak chce znovu urýchliť vykonanie akcií, ktoré robíte často a skutočne sa to výrobcovi aj darí. Bočné menu si môžete ešte dodatočne prispôsobiť, takže ide o skutočne skvelý nástroj, ktorý vám uľahčí používanie telefónu.

Veľkú pozornosť venuje BlackBerry aj bezpečnosti. To sa prejavilo v prednastavenom šifrovaní obsahu telefónu, ale aj v predinštalovaných aplikáciách. Nájdete tu nástroj DTEK, ktorý vám zobrazí prehľad zabezpečenia vášho zariadenia. Potom je k dispozícii aj aplikácia Password Keeper, ktorá slúži ako správca hesiel pre všetky vaše služby. Nechýba nástroj Power Center pre správu potreby batérie či šikovný Privacy Shade. Ten zatieni väčšinu obrazovku a zvýrazní iba úzky pás, vďaka čomu zabráni tomu, aby pohľady okoloidúcich zachytili citlivý obsah vo vašom telefóne.

Samozrejmosťou je aj predinštalovaný balík produktivity vrátane vlastného kalendára, nástroja na poznámky a nástroja na vytváranie úloh od BlackBerry. Celkovo tak výrobca svoje zariadenie opatril bohatou dávkou špeciálnych funkcií, ktoré využijú najmä profesionáli. Pre tých je práve telefón určený, no funkcie sú užitočné aj pre bežných používateľov. Napríklad aplikácia BlackBerry Hub pekne spravuje všetky vaše komunikačné platformy. BlackBerry Messenger je už vlastný komunikačný nástroj, ktorý je ale dostupný aj pre ostatné zariadenia.

Vďaka týmto extra funkciám zvládne BlackBerry KEYone oveľa viac ako ktorýkoľvek iný telefón. Pridané funkcie sú skutočne užitočné, no keď ich využívať nechcete, nebijú vám do očí. Ide o jedno z najelegantnejších použití extra funkcií, s akými sme sa stretli a výrobcu za to určite chválime.

Na vynikajúcej úrovni je aj odladenie systému, ktorý neseká a je maximálne plynulý. Jediný nedostatok sme objavili v nedokonalom preklade, keď niektoré funkcie pridané výrobcom sa zobrazujú v anglickom jazyku, kým zvyšok systému je štandardne aj v slovenčine. Ide ale maximálne o 5 % prostredia, čo si pri používaní väčšinou ani nevšimnete.

Multimédiá: Zvládne všetko

Ak by sme mali jeden telefón na trhu označiť za skutočne pracovný, bol by to práve BlackBerry KEYone. Napriek tomu však zvládne aj všetky druhy multimédií, aj keď na ne možno nie je predurčený tak, ako iné modely na trhu. Dôvodom je práve menší displej, ktorý má navyše netradičný pomer strán. Pri pozeraní videí či filmov tak budete vidieť čierne pásy nad a pod videom.

Aj napriek tomu ale nebudete mať s multimédiami problém. Týka sa to najmä pracovných záležitostí, ako tabuľky, dokumenty či prezentácie, pre ktoré je telefón priam stvorený. Užijete si ale aj prácu s inými aplikáciami a sociálnymi sieťami. Prezeranie fotografií je vďaka špičkovému displeju tiež skvelé. Telefón má tiež dostatok výkonu na prácu s akýmikoľvek typmi súborov, takže v tomto smere určite nebudete obmedzovaní.

Samozrejmosťou sú aj nejaké predinštalované aplikácie, aj keď pri multimediálnych tituloch sa BlackBerry spolieha na Google. Vďaka tomu tu ale aspoň nenájdete žiadne duplicitné aplikácie, ale iba spoľahlivé nástroje od internetového giganta. Stále ale platí, že vlastné aplikácie si môžete bez problémov stiahnuť z obchodu Play.

Po multimediálnej stránke ešte veľmi potešia pribalené slúchadlá, ktoré patria k tomu lepšiemu. Dobre sedia v ušiach a hrajú skutočne nadštandardne. Zabudovaný reproduktor v spodnej stene síce nie je najlepší na trhu, ale tiež patrí k tomu lepšiemu. Je dostatočne kvalitný aj na občasné prehranie hudby, čo o väčšine telefónov na trhu teda povedať nemôžeme.

Napriek tomu, že BlackBerry KEYone je v prvom rade pracovný nástroj, ide aj o slušné multimediálne zariadenie. Jedinou nevýhodou je tu menší displej, no ten aj napriek svojej veľkosti toho zvládne skutočne dosť.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita a komunikácia: Nekompromisná výbava

Čo potrebuje každý manažér? Byť neustále pripojený. Presne to ponúka BlackBerry KEYone so svojou plnou výbavou konektivity a pripojenia. Nájdeme tu štandardné pripojenie GPRS, EDGE, rýchle HSPA a aj špičkovú LTE Cat9 s rýchlosťami do 450 Mbps.

Samozrejmosťou je stabilné pripojenie k Wi-Fi štandardu 802.11 a/b/g/n/ac s podporou dual-band. Bluetooth tu nájdeme vo verzii 4.2 a poteší aj USB-C so štandardom USB 3.1. Skrátka, BlackBerry KEYone je po stránke konektivity nekompromisný telefón. Nechýba NFC a ani spoľahlivé GPS pripojenie, ktoré je rýchle a presné tak, ako by sme od špičkového telefónu očakávali.

Dobrou správou je, že telefón je po stránke konektivity aj veľmi spoľahlivý. Nezaregistrovali sme žiadne výpadky pripojenia či zníženie kvality signálu. Telefonáty boli tiež bezproblémové a hlas v nich čistý. Jednoducho bez kompromisov.

Fotoaparát: Nie len na skenovanie dokumentov

Samozrejme, v podnadpise trošku preháňame a určite nikto nečaká, že pracovný telefón bude mať fotoaparát iba na takéto účely. Dobrou správou je, že BlackBerry KEYone ponúka skutočne kvalitný fotoaparát, ktorý poteší aj tých náročnejších fotografov. Ak si aj zaobstaráte telefón najmä na pracovné účely, v časoch oddychu ho nebudete musieť vymieňať za iný, pretože KEYone zvládne fotografovanie ľavou zadnou.

Vďačí za to 12MP snímaču s minimálnym clonovým číslom f/2.0 a veľkými 1,55µm pixelmi. Ide o rovnaký snímač, aký používa aj Google Pixel. Vďaka tomu telefón zvládne aj náročnejšie scény pri horšom osvetlení. Celkovo ale ponúka fotoaparát na BlackBerry KEYone veľmi dobrý fotografický výkon.

Fotografie nemajú žiadne veľké chyby. Ponúkajú dostatok detailov a pekne vyvážené farby. Tie nie sú extrémne saturované, ale ani fádne, skrátka veľmi realistické a pekné. Zaostrovanie je okamžité a fotografovanie je tak jednoduché a intuitívne.

Platí to aj o fotografovaní v horších svetelných podmienkach. Síce sa tu objaví trošku šumu, ale všetko je to v rámci normy. Chýbajúca optická stabilizácia sa síce prejaví, no ak máte pevné ruky, viete aj v náročnejších svetelných podmienkach spraviť skutočne pekné fotografie.

Telefón je schopný natáčať video v 4K rozlíšení s frekvenciou 30 FPS alebo 1080p s frekvenciou 60 FPS. Ani v jednom z týchto režimov však nie je k dispozícii elektronická stabilizácia obrazu, ktorá v ostatných režimoch funguje celkom dobre. Kvalita videa je ale na veľmi vysokej úrovni tak, ako sme očakávali. Úroveň detailov a reprodukcia farieb je výborná a telefón je tak ideálny na natáčanie videa na oslavách či iných príležitostiach.

Pár chýb sme ale predsa len objavili. Občas sme sa stretli s príliš agresívnym vyvažovaním expozície. Efekt to bol podobný, ako keď zvolíte vyvažovanie s orientáciou na stred v manuálnom režime, no oveľa agresívnejšie ako sme na to zvyknutí. Výsledkom je horšie vyváženie expozície a celkovo tmavšia fotografia, ako môžete vidieť nižšie. Pri opätovnom zaostrení a vyvážení expozície bol však už výsledok výborný.

Príklad nesprávne vyváženej expozície – fotografia zhotovená počas jasného dňa

Aplikácia je prepracovaná a plná užitočných nastavení. Poteší veľmi elegantná kombinácia automatického a profesionálneho režimu, kde je veľmi jednoduché upraviť konkrétne nastavenia podľa vlastných predstáv. K dispozícii sú všetky základné režimy a nechýba ani niekoľko živých filtrov.

Fotografickú výbavu uzatvára predná 8MP kamera, ktorá je vo všetkých smeroch priemerná a nijako nevytŕča z radu. Výsledky sú za bežného osvetlenia vhodné na sociálne siete, no tlačiť ich zrejme nebudete. Celkovo je tak BlackBerry KEYone veľmi slušným fotografickým telefónom, ktorý poteší aj náročnejších fotografov.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Spoľahlivo zvládne aj náročnejšie dni

BlackBerry KEYone ponúka nadštandardnú kapacitu batérie 3505 mAh. Spolu s malým displejom a notoricky úsporným procesorom sme očakávali rekordnú výdrž batérie, no tej sme sa nedočkali. Je pravda, že telefón sme nijako nešetrili a celý čas sme mali spustené množstvo foriem pripojenia, no napriek tomu sme očakávali viac. Dobrou správou ale je, že výdrž batérie je stále nad priemerom a zvládne aj náročnejšie dni.

V závislosti od konkrétneho dňa sme sa s telefónom vedeli dostať na úroveň 4,5 – 6 hodín zapnutého displeja v priebehu dňa. Výdrž závisela od náročnosti operácií, ktoré sme s telefónom robili, no všimli sme si aj nekonzistentnú výdrž v režime stand-by. Niekedy počas noci ubudlo iba 5 % batérie, inokedy aj 15 %. Ani raz sa ale nestalo, že by sme na jedno nabitie nezvládli celý jeden deň, čo je najdôležitejšie.

Telefón tiež ponúka zaujímavé režimy nabíjania. Ak chcete využiť skutočne rýchle nabíjanie, k dispozícii je špeciálny mód, kedy sa obmedzí výkon zariadenia tak, aby bolo nabíjanie čo najefektívnejšie. Telefón pritom podporuje technológiu Quick Charge 3.0. Vďaka tej sa z 0 % na 50 % nabije za približne pol hodinu a celú batériu nabijete za asi hodinu a trištvrte, čo sú veľmi slušné hodnoty. Poteší aj Quick Charge nabíjačka, ktorú nájdete priamo v balení telefónu.

BlackBerry KEYone: Záverečné hodnotenie

BlackBerry KEYone je jedinečné zariadenie. Hoci je mierené pre užšiu skupinu používateľov, zaujme takmer každého. Zároveň ale ide o trochu polarizujúci telefón. Názor naň si mnohí spravia veľmi rýchlo, a to bez toho, aby mu dali šancu. Ak mu ale tú šancu dáte, budete veľmi príjemne prekvapení. Ide o vynikajúci smartfón, výkonný pracovný nástroj, schopné multimediálne zariadenie a zároveň užitočného pomocníka do každej situácie.

KEYone znovu potvrdil, že nie je všetko len o tom, aké má telefón hardvérové špecifikácie. Môžeme bez problémov povedať, že KEYone je konkurentom pre tie najdrahšie zariadenia na trhu a tomu zodpovedá aj cena. Ani tí náročnejší používatelia nebudú o nič ukrátení. Ak ešte vezmeme ohľad na množstvo špeciálnych funkcií, počnúc výnimočnou klávesnicou a končiac špeciálnymi softvérovými úpravami, BlackBerry KEYone toho ponúka viac, ako absolútna väčšina Android smartfónov na trhu.

Cena na úrovni približne 600 EUR nie je najnižšia, no dostanete za ňu taký používateľský zážitok, aký vám neposkytne žiaden iný telefón na trhu. Je iba na vás, či práve ponuka od BlackBerry je to, čo hľadáte a čo vám vyhovuje. Pre nás to bolo fantastické osvieženie v mori rovnakých telefónov s minimom vlastnej identity. BlackBerry jej má na rozdávanie, a to si veľmi ceníme.

Plusy

+ Originálna konštrukcia

+ Praktická klávesnica

+ Dobrá výdrž batérie

+ Skvelý fotoaparát

+ Čistý Android a bonusy od BlackBerry

Mínusy

– Polarizujúci dizajn

– Niekedy nekonzistentná výdrž batérie

– Pre niekoho absencia TOP výbavy za danú cenu

[taq_review]

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...