Asus ZenFone 4: Fotoaparát v hlavnej role | RECENZIA

Asus sa vo svete smartfónov preslávil najmä vďaka svojim smartfónom ZenFone. Tie už dlhšie patria k veľmi obľúbenej voľbe mnohých používateľov, ktorí sa poobhliadajú po nie veľmi drahých, no zato dobre vybavených zariadeniach. Asus ZenFone 4 však ide trochu inou cestou ako jeho predchodcovia a konkurenciu už neatakuje tak bombastickou cenou. Na druhej strane sa ale doťahuje kvalitou konštrukčného spracovania aj hardvérovou a softvérovou výbavou.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: Klasika bez výstrelkov

Asus ZenFone 4 z davu nevyčnieva a svojim dizajnovým a konštrukčným spracovaním sa od svojej konkurencie veľmi nelíši. Zariadenie však vyniká zadnou stranou, ktorá je charakteristická zaujímavým svetelným efektom vytvorených z leptaných sústredených kruhov. Tie sa zaslúžili o to, že pri každom pohybe zariadenia sa okolo loga sústreďuje lúč svetla.

Po ostatných stránkach ide viac menej o štandard. Prekvapením teda nie je prítomnosť kovového rámu a ochranného skla Gorilla Glass (aj keď iba vo verzii 3). Predná strana je osadená veľkým 5,5-palcovým IPS displejom, ktorý dopĺňa predná kamera, niekoľko senzorov a dvojica podsvietených kapacitných tlačidiel vrátane HOME tlačidla, ktoré zároveň funguje aj ako snímač odtlačkov prstov. Ten funguje rýchlo a spoľahlivo. Podľa nás by si však zaslúžilo trochu výraznejšie lemovanie, resp. zapustenie do tela smartfónu, vďaka čomu by sa dalo lepšie “trafiť, nahmatať.

Dobrou správou je, že telefónny reproduktor nad displejom neslúži len pre sprostredkovanie hovorov, ale funguje aj ako jeden z dvojice reproduktorov zariadenia. Ten druhý je umiestnený v spodnej časti spolu s 3,5 mm audio jackom a nabíjacím USB C konektorom.

Ostatné ovládacie prvky a sloty sú rozmiestnené po stranách. Samozrejmosťou sú tlačidlá ovládania hlasitosti a zapnutia napravo a hybridný vysúvací slot naľavo. Ten pojme buď dvojicu nano SIM kariet, alebo jednu nano SIM a pamäťovú kartu microSD.

Pohľad na zadnú stranu poteší najmä priaznivcov kvalitnej mobilnej fotografie. O tú sa stará dvojica snímačov a duálny dvojtónový LED blesk. Fotoaparát je pritom jeden z hlavných ťahákov tohto zariadenia a vo svojich prezentáciách a propagačných materiáloch ho dáva do popredia aj samotný výrobca. Či oprávnene, to sa dozviete v časti recenzie venujúcej sa práve duálnemu fotoaparátu.

Menšou nevýhodou je absencia odolnosti voči vode a prachu, no tá sa v cenovej kategórii, v ktorej sa Asus ZenFone 4 predáva, stále veľmi nenosí. Konštrukčné spracovanie je na vysokej úrovni a ponúka presne to, čo by sme od zariadenia s touto cenovkou očakávali. To či sa vám páči alebo nie je už vecou osobného vkusu. My sme si Asus ZenFone 4 ale obľúbili.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej: Nesklame

Asus ZenFone 4 je osadený 5,5-palcovým IPS displejom s rozlíšením Full HD. Dnes sú panely s týmito parametrami veľmi rozšírené a v podobnej cenovej kategórii ich až na niektoré výnimky ponúka aj konkurencia. Nie je sa čomu čudovať. Rozlíšenie 1920×1080 px je aj na takto veľkej uhlopriečke viac než dostatočné a zabezpečuje jemné zobrazenie aj menších textov a grafiky. Jednotlivé pixely nemáte pri bežnom pohľade šancu vidieť.

Ostatné parametre a vlastnosti sa tiež pohybujú v rámci štandardu. IPS displej zabezpečuje výborné pozorovacie uhly a tiež dobré podanie farieb – tie by však na náš vkus mohli byť trochu “živšie”. Tie môžete navyše upraviť podľa vlastných preferencií v nastaveniach zariadenia. Manuálne sa dá zmeniť teplota a odtieň farieb, prípadne vybrať niektorý z prednastavených profilov. K dispozícii je tiež modrý filter, ktorý príde vhod najmä pri používaní smartfónu v noci. Jas displeja je  inak na dobrej úrovni a vo vonkajšich prostrediach s jeho čitateľnosťou tak problémy mať nebudete.

Výkon a pamäť: Má čo doháňať

Asus vo svojej vlajkovej lodi použil úsporný a dostatočne výkonný procesor Snapdragon 630. V rovnakej cene, ako sa predáva aj Asus ZenFone 4, však nájdeme papierovo oveľa rýchlejšie zariadenia konkurencie. V AnTuTu sme totižto namerali len podpriemerné skóre na úrovni 60-tisíc bodov, čo je len polovica z toho, čo dosahujú ine zariadenia. Prebytok výkonu tu teda nehľadajte, ten čo je však k dispozícii je dostatočný k tomu, aby zariadenie fungovalo rýchlo a plynulo. Určite ale nejde o prístroj, ktorý by vás mal nejak zvlášť zaujať svojim vysokým výkonom.

Grafický výkon Adrena 508 bude dostatočný pre väčšinu dnes dostupných hier. Skóre 16529 však tiež napovedá o tom, že Asus ZenFone 4 nie je žiadny rekordman a aj v tomto smere za konkurenciou zaostáva, čo je škoda. Na druhej strane, s dostupným výkonom sa uspokojí väčšina používateľov.

64 GB interná pamäť sa postupne stáva štandardom, čoho dôkazom je aj Asus ZenFone 4. Ten používa interné úložisko práve s kapacitou 64 GB, ktoré sa dá rošíriť aj o pamäťové karty microSD – ale len za predpokladu, že budete používať jednu SIM kartu. Pre používateľa je dostupných približne 51,5 GB.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá: Dva reproduktory

Asus ZenFone 4 prekvapí prítomnosťou stereoreproduktorov, ktoré nie sú štandardom ani pri drahších zariadeniach. Ani konkurencia v podobnej cenovej kategórii dvojicu reproduktorov väčšinou neponúka. Aj preto nás ich prítomnosť veľmi potešila. Navyše, ich prítomnosť nie je určite zbytočná. Reproduktory totižto spolu tvoria veľmi dobre zohraný celok. Ponúkajú nadpriemerne vysokú hlasitosť, ako aj kvalitný zvukový prednes. Bonusom je podpora prehrávania zvuku vo vysokom rozlíšení (24bit/192KHz), ako aj ďalších zvukových efektov vrátane DTS. Tie je možné ale aktivovať iba pri použití externých slúchadiel pripojených cez 3,5 mm audio jack.

Na prítomnosť vlastných multimediálnych aplikácií dnes výrobcovia smartfónov už nekladú taký veľký dôraz. Čoraz viac sa totižto začínajú spoliehať na aplikácie spoločnosti Google. Výnimkou nie je ani Asus ZenFone 4, v ktorom nájdete predinštalovaných niekoľko takýchto aplikácií. Je to napríklad prehrávač hudby Hudba Play, prípadne galéria Google Fotky. Tu ale dopĺňa aj vlastná galéria, ktorá ponúka pekne používateľské prostredie, niekoľko možností úprav fotografií, a tiež integráciu albumov z webových služieb ako sú Google Fotky a Facebook.

Operačný systém: Zatiaľ bez Oreo

Asus ako obyvkle použil vo svojom smartfóne Android s používateľskou nadstavbou Asus UI. Tá sa od čistého Androidu 7 odlišuje vo viacerých smeroch, a to nielen po funkčnej, ale aj dizajnovej stránke. Nájdete tu v podstate úplne iný launcher, niekoľko nových aplikácií a nastavenia, ktoré by ste v Androide od Google hľadali márne.

Nadstavba systému zaujme pomerne bohatými možnosťami úprav. Podporované je ovládanie gestami aj motívy a samotný launcher sa dá prispôsobiť aj pomocou viacerých nastavení a efektov. Notifikačný panel je centrom pre rýchle ovládanie viacerých funkcií, ako aj nastavenie jasu či správu upozornení.

Asus pridáva tiež niekoľko zabezpečovacích funkcií. K dispozícii je tzv. Strážca ZenUI, ktorý dokáže v prípade potreby vyslať núdzovú správu alebo zavolať na vybrané číslo. Okrem toho dokáže s vašimi blízkymi zdieľať vašu aktuálnu polohu.

Launcher dopĺňajú ďalšie režimy, ktoré ocenia najmä rodičia a starší používatelia. V prvom prípade ide o režim určený pre deti. V ňom rodičia môžu svojim ratolestiam povoliť prácu len s niektorými aplikáciami a hrami, prípadne zakázať prijímať hovory a obmedziť čas používania. V tomto móde navyše nie je možné telefonovať ani posielať SMS. Starší ľudia ocenia zas launcher s jednoduchým používateľským rozhraním, ktorý používa mriežku s veľkými ikonami.

Tu však zoznam funkcií nekončí. Asus ZenFone 4 vo svojej softvérovej nastavbe ponúka ešte ďalšie benefity. K dispozícii je napríklad Twin Apps pre prácu v kompatibilných aplikáciách s dvoma rôznymi kontami. Herný džin za poteší hráčov, ktorí chcú priebeh hry streamovať na Youtube alebo Twitchi, alebo chcú naprogramovať určité pohyby, ktoré sa môžu opakovať.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát: Veľké lákadlo

Asus pri novom ZenFone propaguje najviac jeho fotoaparát, ktorý na papieri ponúka skutočne zaujímavé parametre. Duálny snímač dokáže vytvárať 12 Mpix snímky (4:3) a podporuje tiež natáčanie videa v maximálnom rozlíšení 4K. Disponuje tiež optickou a elektronickou stabilizáciou obrazu a pixelmi s veľkosťou až 1,4 um. Už na prvý pohľad sa tak javí, že Asus ZenFone 4 je veľmi solídnym fotomobilom. A to môžeme potvrdiť aj z nášho testovania. Zariadenie skutočne dokáže zhotoviť veľmi pekné a kvalitné fotografie a video. Svojimi kvalitami však stále zaostáva za špičkami z najvyššej triedy. Bez váhania ale môžeme povedať, že v cene, za ktorú sa ZenFone 4 predáva, určite sklamaní nebudete.

Fotoaparát ponúka rýchle zaostrovanie, ktoré slušne funguje aj v šere. Vďačí za to technológii duálnych pixelov, ktorá sľubuje zaostrenie už do 0,03 sekundy. Pri dobrých svetelných podmienkach je ostrenie teda veľmi rýchle a spoľahlivé. No a vyzdvihnúť musíme aj detailné fotografie , verné farby a dobrý dynamický kontrast. V tme a šere síce kvalita fotografií za drahšími kúskami zaostáva, no počas dňa sa im kľudne vyrovná. To platí aj o videu, ktoré vďaka optickej a elektronickej stabilizácii vyniká stabilitou aj pri pohybe. Zaujímavým benefitom je použitie druhého snímača so širokouhlým objektívom (12mm, bežne býva okolo 25mm), vďaka ktorému zachytíte scénu s oveľa širším zorným poľom, avšak s menším 8 Mpix rozlíšením. Rozdiel medzi obyčajnou a širokouhlou fotografiou môžete vidieť na porovnaní nižšie. (medzi nimi sa prepínate priamo v používateľkom prostredí fotoaparátu).

Normálna vs. širokouhlá snímka

Samozrejme, Asus ZenFone 4 ponúka aj rad zaujímavých softvérových funkcií. Za zmienku stojí prítomnosť profesionálneho režimu s možnosťou manuálneho nastavenia parametrov fotoaparátu (ISO, čas uzávierky (až do 32s), vyváženie bielej, prípadne zaostrenie), či portrétny mód, ktorý vám pomôže odfotiť fotografiu s pekne rozmazaným pozadím. Ďalšie funkcie sú už dobre známe aj z iných fotomobilov. Sú to napríklad automatický režim HDR, skrášlenie pri fotení selfie, časozberné video, a režim superrozlíšenia, s ktorým dokážete vytvoriť zábery s rozlíšením až 49 Mpix. Musíme povedať, že ak bažíte po fotografiách s takto vysokým rozlíšením, tak ZenFone 4 vás nesklame. Veď posúďte sami (fotografie v plnom rozlíšení stiahnete tu).

Ak bažíte po funkciách spojených s prednou kamerou, tak tu Asus tiež pribalil niekoľko bonusov. Vytvárať môžete koláže a prezentácie, a využiť sa dá aj funkcia skrášlenia, a to ako pre fotografiu, tak aj pre video.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konektivita: Dual SIM v plnom nasadení

Asus ZenFone 4 je plne vybaveným smartfónom, ktorý disponuje podporou väčšiny najnovších komunikačných štandardov. Nechýba tu Bluetooth 5.0, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, NFC, ako aj podpora pre pozičné systémy GPS a GALILEO. Samozrejmosťou je USB C konektor.

Dual SIM funkcionalita sa od iných smartfónov nelíši. ZenFone 4 využíva hybridný slot pre dve nano SIM karty, z ktorých každá môže slúžiť pre rôzne činnosti. S jednou teda môžete telefonovať, s tou druhou zas posielať SMS alebo pripájať sa k internetu. Všetky funkcie môžete riadiť priamo z nastavení alebo pri používaní konkrétnej aplikácie (v prípade SMS a telefonovania), kedy si priamo pri voľbe môžete zvoliť, ktorá SIM sa použije.

Telefonovanie s týmto zariadením je inak pohodlné a bezproblémové. Telefónny reproduktor je hlasný a dobre sa s ním dohovoríte aj v hlučnejšom prostredí. S ostatnými funkciami zariadenia sme tiež nemali problémy a všetko fungovalo tak ako má, či už išlo o WiFi alebo GPS.

Výdrž batérie: Jeden deň

Aj keď s Asus ZenFone 4 dokážete na jedno nabitie fungovať aj dva pracovné dni, zrejme skončíte tak, že ho budete nabíjať každý večer. Každému náročnejšiemu používateľovi, ktorý svoj smartfón používa pre pripojenie k mobilnému internetu, telefonovanie a cudzie mu nie sú ani hry či streamovanie hudby, sa totižto ocitne v situácii, kedy bude musieť na konci dňa pripojiť mobil k nabíjačke. Vo väčšine prípadov vám totižto neskoro večer ostane možno tak 40% batérie, ktoré vám do konca druhého dňa jednoducho nevydržia. Je však dobre vedieť, že počas jedného pracovného dňa máte dostatočnú rezervu a batéria s kapacitou 3300 mAh vám zebezpečí dostatok energie pre bezproblémové používanie bez výraznejších obmedzení. Asus ZenFone 4 nám v priemere poskytoloval 32 hodín výdrže a 2 hodiny zapnutého displeja s tým, že sme ho používali aj na občasné streamovanie hudby cez Spotify a boli sme nonstop pripojení do mobilnej 4G siete.

Aj ZeFone 4 ponúka v softvérovej výbave niekoľko šetriacich režimov. Na výber ich máte celkovo 5, pričom každý sa mierne líši. Samozrejmosťou je ale prítomnosť režimu Výkon, ako aj Superúsporného režimu. Každý režim sa môže aktivovať automaticky po dosiahnutí určenej kapacity batérie, alebo podľa času – napríklad od 20:00 večer do 8:00 rána.

Záverečné hodnotenie: Asus ZenFone 4

Asus ZenFone 4 sme používali niekoľko týždňov a musíme povedať, že ide o veľmi dobre mobilné zariadenie. Pri denno-dennom používaní nás nesklamal výkonom, výdržou batérie, ale ani kvalitou fotoaparátu, ktorá vo svojej cenovej kategórii patrí k tým najlepším. Po softvérovej stránke sa síce fotoaparát ZenFonu 4 stále nechytá napríklad na Huawei, no určite má čo ponúknuť.

Vyzdvihnúť musíme aj konštrukčné spracovanie, spoľahlivý a rýchly systém, ako aj podporu dual SIM. Čím nás trochu tento smartfón sklamal, je oproti konkurencii o trochu menej výkonná hardvérová výbava a vyššia cena, ktorá sa pohybuje na úrovni 520 eur. Konkurencia v podobnej výbave ponúka smartfóny už aj o stovku lacnejšie. Asus ZenFone 4 je však novinka, ktorá len prednedávnom prišla na slovenský trh a tomu odpovedá aj cena. Predpokladáme, že tá bude v najbližšom období ešte klesať.

Plusy:

  • Konštrukčné spracovanie
  • Fotoaparát
  • Slušná výdrž na batériu

Mínusy:

  • Slabší výkon

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 
Disqus Comments Loading...