Asus ZenFone 3 Max: Nadpriemerná batéria v strednej triede | RECENZIA

Smartfón Asus ZenFone 3 Max bol predstavený pôvodne ešte v priebehu júla 2016. Prívlastok “Max” nemusí v každom prípade znamenať veľkosť zariadenia, podobne ako v tomto prípade. Zariadenie svojou veľkosťou nevybočuje z aktuálneho pomyselného zaužívaného priemeru, jeho kapacita batérie je však v rámci ponuky smartfónov strednej triedy skutočne nadpriemerná. K nám do redakcie sa Zenfone 3 Max dostal až teraz, a tak vám prinášame pohľad na jeho plusy a mínusy.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Obsah balenia

Zariadenie od Asusu prichádza v pomerne kompaktnej bielej vysúvateľnej krabičke. V jej útrobách nájdeme samotný smartfón, ihlu na otvor pre SIM kartu alebo pamäťovú kartu microSD, 2A koncovku nabíjačky, microUSB kábel pre nabíjanie alebo prepojenie s počítačom a tiež základné papierové informácie. Bonusom je redukcia z microUSB konektora na plnohodnotné USB-A.

Konštrukcia smartfónu

Smartfón ponúka kovové “unibody” telo s jemnými plastovými časťami pre prechod signálu. Okrem kovu a plastových prvkov nájdeme na smartfóne pochopiteľne tiež ochranné sklo. Prevedenie kovovej zadnej steny je vyhotovené na prvý dojem z lacnejších a menej prémiových materiálov náchylnejších na poškodenie. Ide však o cenovo dostupné zariadenie, a tak je použitie týchto materiálov vskutku pochopiteľné.

Zariadenie má pomerne široké rámčeky okolo displeja, vyniklo to obzvlášť v našom bielom farebnom prevedení. Na tomto by výrobca mohol trochu zapracovať. Úchop smartfónu by bol istejší a komfortnejší v prípade tenších rámčekov. Smartfón sa však napriek tomu nedrží vyslovene zle. Rozmery zariadenia sú 149,5 x 73,7 x 8,6 mm a váha činí 148 gramov. To je vzhľadom k použitej batérii celkom príjemná hodnota.

Rozloženie prvkov

Predná strana zariadenia obsahuje ochranné sklo, pod ktorým sa nachádza 5,2″ displej. Nad displejom nájdeme skupinu senzorov, prednú kameru, pomerne jasnú LED diódu pre upozornenia a tiež reproduktor pre telefonovanie. Pod displejom nájdeme už len logo spoločnosti Asus. Tlačidlá pre ovládanie systému Android sa nachádzajú v softvérovej podobe na displeji.

Zadná stena obsahuje sekundárny mikrofón, objektív fotoaparátu, LED blesk, čítačku odtlačkov prstov, nižšie logo spoločnosti Asus a hlasný reproduktor. Kovovú a plastovú časť delia jemné lesklé pásiky.

Hrany zariadenia sú zaoblené, čo takisto prispieva k dobrému úchopu smartfónu. Horná hrana obsahuje 3,5 mm audio konektor. Spodná hrana následne microUSB konektor a mikrofón pre telefonovanie. Ľavá bočná hrana obsahuje zásuvku pre SIM / pamäťovú kartu. Pravá hrana následne obsahuje tlačidlá pre reguláciu hlasitosti a tlačidlo zapnutia / vypnutia zariadenia.

Lesklé pásiky, ktoré na zadnej stene oddeľujú kovovú časť od tých plastových zasahujú aj do bočných hrán. Telo je tak, ako bolo spomínané príjemne zaoblené. Od kovovej časti z bočnej hrany oddeľuje predné ochranné sklo ešte tenký plastový pásik. Telo zariadenia je mohutné a pevné, ani pri silnejšom stlačení nevydávalo žiadne nežiadúce zvuky a za samotné spracovanie teda môžeme udeliť výrobcovi pochvalu.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej

Smartfón obsahuje 5,2″ IPS displej s rozlíšením 1280 x 720 pixelov. V danej cenovej kategórii sa však stretneme aj s Full HD panelmi, a tak je tento aspekt ľahký podpriemer. Výsledná jemnosť činí 282 ppi. Zobrazovacia technológia je však veľmi dobrá. Aj napriek nižšiemu rozlíšeniu sú prvky dobre viditeľné a farebné podanie skutočne sýte.

Nechýba senzor automatickej regulácie jasu. Hodnota najvyššieho jasu je dobrá a aj na priamom slnku budete schopní v rámci možností rozoznávať jednotlivé prvky na displeji. Čo však až také dobré nie je, je trochu vysoká hodnota najnižšieho jasu, ktorá bude robiť problémy najmä v úplnej tme. Poteší však filter modrého svetla, ktorý vašim očiam uľaví a samotnému zobrazeniu napomôže.

Výkon

Po stránke výkonu zastrešuje smartfón štvorjadrový procesor MediaTek MT6737M taktovaný na 1,25 GHz a doplnený o grafiku Mali-T720MP2. Ide o čipset, ktorý dokonale “ladí” s ostatnými špecifikáciami strednej triedy a takisto sa podpisuje na výslednej cene smartfónu v jednotlivých e-shopoch. Samotné prostredie a základné aplikácie vrátane prehliadania webu alebo prehrávania YouTube videí boli bezproblémové.

Problém nastal pri hraní náročnejších 3D hier. Či išlo žánrovo o preteky alebo strieľačku, hra jednoducho nebola plynulá a nepomohlo ani zníženie grafických detailov. Výkon navyše rozohrial zariadenie na neštandardné teploty. Týmto neduhom trpel smartfón len pri takejto záťaži. Odporúčame tak siahnuť po jednoduchších 2D tituloch. Výsledky benchmark testov si môžete prezrieť v priloženej galérii.

Pamäť

Naša vzorka na testovanie obsahovala konfiguráciu 2 GB RAM a 32 GB interného úložiska. Po stránke pamäte RAM bolo v priemere využitých približne 1,4 GB RAM a voľných len asi 400 MB. Tento fakt môžeme pripísať najmä masívnej softvérovej nadstavbe ZenUI, ktorou smartfón disponuje od výrobcu.

Interné úložisko 32 GB je vhodné pre cieľovú skupinu zákazníkov. Po nainštalovaní asi siedmich desiatok aplikácií a zachytení troch desiatok fotografií ostávalo stále k dispozícii približne 19 GB. Systém Android spolu s nadstavbou ZenUI si však ukrojil z pôvodnej kapacity asi 8 GB.

Ak by vám nestačilo interné úložisko, k dispozícii je slot na pamäťovú kartu microSD. Naša DualSIM verzia však ponúka hybridný slot. Využiť tak môžete buď 2 SIM karty bez rozšírenia pamäťovou kartou alebo len jednu SIM a k tomu pamäťovú microSD kartu. Tento fakt je potrebné pred kúpou smartfónu dobre zvážiť.

Čítačka odtlačkov prstov

Snímač odtlačkov prstov pre zabezpečenie je umiestnený na zadnej strane pod objektívom fotoaparátu. Neponúka žiadne ďalšie funkcie okrem samotného odblokovania. Povrch čítačky je plastový a pomerne náchylný na poškriabanie, je tak potrebné dávať pozor najmä v prítomnosti ostrých predmetov. Samotný snímač je umiestnený veľmi dobre a ukazovákom pravej i ľavej ruky ho nahmatáte veľmi ľahko a to aj vďaka jeho veľkosti.

Rýchlosť samotného snímača je už horšia ako jeho veľkosť či samotné prevedenie. Rozhodne nejde o najrýchlejšiu čítačku na trhu. Túto skutočnosť je možné odpustiť vzhľadom k cene smartfónu. Niektoré pokusy o odomknutie však smartfón nerozpozná a ak aj rozpozná, tak až na druhý prípadne tretí pokus. Samotné odomknutie zariadenia navyše trvá dlhšie oproti konkurenčným snímačom. Svoju úlohu tak neplní úplne stopercentne.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá

Po stránke multimédií prichádza smartfón s pomerne bohatou výbavou. Hlasný reproduktor sa nachádza na zadnej strane zariadenia, čo úprimne, nie je najšťastnejšie riešenie. Zvuk je tlmený pri položení na podložku, takisto vo vrecku, ale aj v prípade hrania hier na šírku je veľmi jednoduché otvor hlasného reproduktora zakryť. Ideálnejšie umiestnenie by bolo v spodnej alebo bočnej hrane na štýl niektorých konkurentov v danej cenovej kategórii.

Po stránke predinštalovaných aplikácií je tu široká ponuka spoločnosti Asus. Okrem základných aplikácií pre Galériu, Kalkulačku, Počasie, nechýba jednoduchý správca súborov alebo nástroje pre zvýšenie výkonu. V rámci balíčka spoločnosti Asus je k dispozícii aj základné FM rádio, aplikácia pre poznámky, tvorbu koláží, úpravu videa alebo titul Do It Later. Ide o neštandardne bohatú výbavu aplikácií, otázka znie, koľko z nich uprednostníte pred zaužívanou alternatívou z Obchodu Play.

Fotoaparát

Smartfón disponuje zadným fotoaparátom s rozlíšením 13 MPix (f/2.2). Toto rozlíšenie platí v prípade využitia pomeru strán 4:3. Po prvom zapnutí je však fotoaparát od výroby v režime s pomerom strán 16:9 a výsledné rozlíšenie tak činí 10 MPix. V rámci nastavení je možné vybrať si kvalitu obrázku, zmeniť vyváženie bielej, ISO alebo hodnotu expozície. Video zo zadnej kamery je možné natáčať len v rozlíšení HD. Aj v tomto aspekte sú konkurenti v danej cenovej kategórii už ďalej.

Predná kamera ponúka rozlíšenie 5 MPix (f/2.0) a to opäť v prípade využitia pomeru strán 4:3. Od výroby je prednastavený režim skrášlenia a ak chcete skutočne využiť potenciál “selfie” fotoaparátu, túto funkciu odporúčame vypnúť. Režim skrášlenia síce vyrieši prípadné nedokonalosti vašej pleti, výsledná snímka však rozhodne nie je zaostrená a svetlo na nej je jednoducho zlé.

Fotografie zo zadného fotoaparátu boli ostré a netrpeli nedostatkom farieb. Farby boli dynamické a reálne vzhľadom k prostrediu a to najmä za dobrých svetelných podmienok. S úbytkom svetla klesala aj ostrosť fotografií, zvyšoval sa šum a zachytenie snímky sa predlžovalo. Fotoaparát tak spĺňa pomyselný priemer danej cenovej kategórie, nenadchne ani neurazí. Výsledné fotografie si môžete prezrieť v priloženej galérii fotografií.

Galéria fotografií

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Operačný systém a nadstavba od výrobcu

Smartfón Asus Zenfone 3 Max ponúka operačný systém vo verzii Android 7.0 Nougat. Spolu so systémom Android je k dispozícii aj pomerne mohutná grafická nadstavba Asus ZenUI 3.0 a slušný balíček predinštalovaných aplikácií od spoločností Google a Asus. Vylepšením zo strany výrobcu by mohla byť najmä aktuálna bezpečnostná aktualizácia systému Android. Výskyt staršej verzie bezpečnostného balíčka je však (bohužiaľ) v danej cenovej kategórii pomerne obvyklý.

Tlačidlá pre ovládanie systému Android sú softvérové, umiestnené v dolnej časti displeja. Dizajn týchto tlačidiel si možno pamätáte zo starších verzií systému Android. Ide o šípku späť, domček pre návrat a takisto povedomé tlačidlo pre multitasking. Už tradične pre ázijských výrobcov je k dispozícii “rozsvietenie” a zároveň odomknutie zariadenia pomocou čítačky odtlačkov prstov. Prakticky tak vynecháte obrazovku uzamknutia, kde nájdete widgety s časom, počasím, hlavnými skratkami pre fotoaparát či telefonovanie a prípadne zoznam notifikácií.

ZenUI 3.0

Mohutná grafická nadstavba ZenUI 3.0 ponúka dynamické farby a tiež vizuálne zmeny oproti pôvodnému, čistému Androidu z dielne spoločnosti Google. Zmeny sú badateľné už na prvý pohľad. Domáce obrazovky zobrazujú ikonky a priečinky s ľubovoľnými aplikáciami. Celý zoznam aplikácií spolu s predinštalovanými titulmi sa nachádza v menu, do ktorého sa dostanete príslušným tlačidlom šiestich bodiek v spodnej časti obrazovky. K dispozícii je rôzne radenie aplikácií.

Zoznam aplikácií ponúka okrem samotných aplikácií aj ponuku širokého množstva widgetov. Spolu s aplikáciami vo forme zoznamu, v ktorom listujete do strán ide o prvky známe skôr zo starších verzií systému Android. Asus ich však prináša aj vo svojej aktuálnej verzii systému. Zmenou si prešla tiež notifikačná lišta. Tá ponúka kruhové prvky pre skratky a tiež dizajnovo obdobnú skratku pre reguláciu jasu.

Asus pridal do svojej nadstavby aj zmenenú klávesnicu, ktorá ponúka “tehličkový” dizajn a obsahuje aj riadok s číslicami. To sa môže zísť najmä pri častom zadávaní rôznych numerických údajov. Celkovo je však prostredie podarené a nadstavba plynulá. Nedá sa však ubrániť pocitu, že tieto dizajnové prvky a rozloženie jednotlivých ponúk sme tu už mali a to konkrétne v starších verziách systému Android.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 


Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Výdrž na batériu

Smartfón obsahuje batériu s kapacitou 4100 mAh. To znie ako nadpriemerná hodnota a v kombinácií s použitým displejom, výbavou strednej triedy a ďalším aspektom ako optimalizácia nadstavby od výrobcu by sa mohlo zdať, že smartfón ponúkne aj nadpriemernú výdrž. Áno, výdrž na jedno nabitie je lepšia ako v prípade konkurentov v rámci strednej triedy, určite však nie je dychberúca a na dva dni sa aktívnym používaním dostanete len veľmi ťažko.

Reálnejšou hodnotou je deň a pol na jedno nabitie. Napriek tomu, večer stále ostávalo na smartfóne viac percent batérie ako v prípade konkurentov. To môže byť výhodou najmä v prípade neskorého večerného príchodu domov k nabíjačke. Aktívne používanie v našom prípade zahŕňalo synchronizáciu dvoch mailových klientov, aktívne využívanie sociálnych sietí a hodinový telefonát spolu s približne hodinovým prehliadaním YouTube videí.

Cena a dostupnosť

Asus ZenFone 3 Max nie je žiadnou novinkou. V súčasnosti bol predstavený už aj jeho nástupca zo série ZenFone 4. Aktuálne si však môžete zakúpiť tento smartfón vo viacerých slovenských e-shopoch. Konfiguráciu 2 GB RAM / 32 GB interného úložiska si môžete zakúpiť približne za sumu 160 – 180 eur. Konfiguráciu 3 GB RAM / 32 GB interného úložiska si môžete zakúpiť následne za asi 230 – 250 eur.

Asus ZenFone 3 Max: Záverečné hodnotenie

Smartfón ponúka skutočne nadpriemernú kapacitu batérie a to je jeho hlavným lákadlom. V iných aspektoch výbavy je však jednoducho cítiť, že ide akýmsi spôsobom o minuloročný model a v súčasnosti si v danej cenovej kategórii viete zakúpiť aj Android smartfón, ktorý vám toho ponúkne za danú cenu viac.

Asus ZenFone 3 Max si však nájde cestu určite v prípade fanúšikov výdrže na batériu, ktorí nebudú chcieť vyhľadávať nabíjačku už neskôr popoludní. Ak sa však pre tento smartfón rozhodnete, musíte počítať aj s niektorými kompromismi ako slabší výkon, horšie fotografické výsledky alebo svojské dizajnové prevedenie nadstavby systému Android.

Plusy 

+ batéria 

+ kovové telo 

+ jasný displej a farby 

Mínusy

– staršia bezpečnostná aktualizácia

– horšie fotografické výsledky

– slabší výkon

Disqus Comments Loading...