Archos 50 Saphir: S dôrazom na odolnosť | RECENZIA

Francúzsky výrobca prichádza so smartfónom, pri ktorom by pozornosť mali zbystriť najmä ľudia pohybujúci sa v teréne. Archos 50 Saphir je totižto určený práve do miest a situácií, kde sa vyžaduje zvýšená odolnosť. Navyše, Archos 50 Saphir sa pri pohľade na parametre môže pochváliť aj nadpriemerne veľkou batériou, ktorá pri rozhodovaní o kúpe môže byť pre mnohých potenciálnych kupcov rozhodujúcou vlastnosťou. Pozrime sa teda, čo môže Archos ponúknuť bežnému používateľovi.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Konštrukcia: V znamení odolnosti

Už prvý pohľad na Archos 50 Saphir prezradí, že nejde o obyčajný smartfón. Robustné telo s nie malou hmotnosťou a rozmermi 146,60 x 75,90 x 13,90 mm, nie je určené pre každodenne nosenie v obtiahnutých nohaviciach. Naopak, ako doma sa bude cítiť v chlapských monterkách alebo inom pracovnom oblečení. Archos 50 Saphir ocení každý, kto chodí často na turistiku a do terénu. Nepriaznivé podmienky, ako dážď, vlhkosť a prach, by totižto tomuto smartfónu nemali robiť žiadne problémy. Certifikácia IP68 totižto zaručuje, že smartfón bude fungovať aj pod vodou, a to v hĺbke maximálne 1 meter po dobu 30 minút. Navyše, odolať má aj pádom z výšky jedného metra. Pracovné teploty sa pohybujú v rozmedzí od -20 do +50°C.

Boky aj zadný kryt telefónu sú z jedného kusu materiálu, ktorý pokrýva protišmykový materiál. Konektory a sloty sú chránené krytkami, ktoré pre správne fungovanie vodeodolnosti musia byť zatvorené. V praxi to znamená najmä nie príliš pohodlné zapájanie slúchadiel či nabíjačky, ktorých konektory sú umiestnené navrchu a zospodu zariadenia. Hybridný slot pre nano SIM a pamäťové karty microSD, je situovaný naľavo a dá sa vytiahnuť aj bez použitia špeciálneho nástroja. Tlačidlá pre ovládanie hlasitosti a zapnutie sú napravo a podobne ako zvyšok konštrukcie, aj tie sú pogumované. Na ich stlačenie budete musieť vynaložiť oveľa viac sily ako pri bežných smartfónoch. No vzhľadom na primárne určenie v teréne a v ťažších pracovných podmienkach im to nemáme za zlé. Ich výhodou totiž bude to, že ich náhodne nestlačíte a lepšie sa budú ovládať napríklad aj v rukaviciach.

Prednú stranu Archosu chráni odolné sklo Gorilla Glass 4, ktoré je mierne zapustené pod úroveň rámu zariadenia. Hoci Gorilla Glass 4 nie je nezničiteľné, tak by pri bežnej práci malo poskytnúť dostatočnú ochranu pred poškriabaním aj prasknutím. Displej však môžete chrániť dodatočne ďalším odolným sklom alebo ochrannou fóliou, ktorú po zakúpení prístroja nájdete aj priamo v balení. Displej inak rád zachytáva mastnotu a odtlačky prstov.

To, že ide o odolný smartfón vám dá najavo najmä zadná strana. Tá je členitá a obsahuje množstvo hrán, výrezov a textúr. Len vo vrchnej časti nájdete ochranné sklíčko fotoaparátu a LED blesku, pod ktorým má svoje miesto vyhradené aj logo spoločnosti a hlasitý reproduktor. Mimochodom, prednú stranu okrem displeja dopĺňa aj kamera. Kapacitné ovládacie prvky chýbajú úplne a nahrádzajú ich softvérové alternatívy priamo na displeji. Notifikačnú LED diódu by ste tu tiež hľadali márne.

Archos 50 Saphir nie je určený úplne pre každého. Nečakajte elegantné krivky ani štýlový dizajn. Výrobca sa v tomto prípade zameral skôr na odolnosť, a to, že telefón sa bude používať v náročnejších podmienkach. A práve tu by mal excelovať nielen odolnosťou voči vode a prachu, ale aj nárazom a pádom. Čo sa týka kvality spracovania, tak tej nemáme čo vytknúť. Zdá sa, že Archosu sa podarilo zostrojiť pevný a odolný stroj, ktorý bude dobre slúžiť nielen na stavbe, ale aj v rukách ľudí, ktorí neradi dávajú pozor na to, čo robia so svojim mobilom.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Displej bez prekvapení

IPS displej má na dnešné pomery menšiu uhlopriečku 5 palcov, ktorá ale pre bežnú prácu postačuje. To isté platí aj o rozlíšení, ktoré je štandardných 1920x 1080 px. Po kvalitatívnej stránke ide o panel s obstojným farebným podaním a bielou farbou, ktorá má so základnými nastaveniami modrý nádych. V nastaveniach tzv. Mira Vision však nájdete aj manuálnu korekciu vyváženia bielej, kontrastu a niektorých ďalších parametrov, pomocou ktorých môžete farebné podanie prispôsobiť podľa svojich priorít.

Keďže ide o displej typu IPS, tak zobrazenie čiernej nie je vôbec dokonalé, no väčšina používateľov si toho ani nevšimne a v tejto kategórií zariadení to nebude vôbec považovať za mínus. Pozorovacie uhly sú tradične dobré. Jedinú výhradu máme k ochrannému sklu, o ktorom sme písali už aj v časti venujúcej sa konštrukcii. Ten s obľúbou zachytáva mastnotu a nečistoty, ktoré potom znižujú kvalitu zobrazenia, ako aj čitateľnosť na priamom slnku, ktorá je inak priemerom triedy.

Výkon:

Archos 50 Saphir nie je žiadnym rýchlikom. Výrobca ho vybavil 4-jadrovým procesorom MTK6737, ktorému sekundujú 2GB operačnej pamäte RAM. Táto dvojica sa výkonom na smartfóny v podobnej cenovej relácii veľmi nechytá a je vidno, že Archos tu na úkor odolnejšej konštrukcie šetril. Svedčí o tom aj pohľad na výsledky benchmarkov AnTuTu a 3D Mark, v ktorých sme namerali skóre len 38910 resp. 6812 v 3D Marku. To nie je ani zďaleka toľko, koľko v tejto cenovej kategórii ponúka “neodolná” konkurencia. S kúpou Archosu 50 Saphir tak musíte počítať s istými obmedzeniami. Tie sa týkajú najmä hrania graficky náročnejších hier, či práce s aplikáciami v multitaskingu. Inak je výkon ale tak akurát pre “pohodový” chod operačného systému Android, ktorý sa tu nachádza vo svojej takmer najčistejšej podobe. Platí teda, že pokiaľ budete s telefón vykonávať len bežné činnosti, ako prehliadanie webových stránok, či prehrávanie hudby a videí, tak s jeho fungovaním nebudete mať vo väčšine prípadov žiadne problémy. Náročnejší používatelia, ktorí si ale potrpia na rýchlosť a radi vykonávajú niekoľko činnosti naraz, by sa mu však zrejme mali vyhnúť.

Interné úložisko má z používateľského pohľadu kapacitu 10,49GB, ktoré je možné v prípade potreby rozšíriť o pamäťové karty microSD s veľkosťou do 128GB. Telefón podporuje aj USB OTG a pripojenie externých dátových úložísk cez microUSB. Stačí správny typ USB flash disku s microUSB konektorom alebo redukcie, a môžete dáta jednoducho prenášať z PC do mobilu a naopak. Prípadne využiť dátový disk pre ďalšie rozšírenie internej pamäte.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Multimédiá:

Archos 50 Saphir prekvapí svojim vstavaným hlasným reproduktorom. Ten hrá nadpriemerne dobre a hlasno, pričom ani pri vyššej hlasitosti nedochádza k výraznému skresľovaniu zvuku. Jediný reproduktor je umiestnený v zadnej strane za mriežkou, ktorá ho chráni pred mechanickým poškodením. A keďže Archos je vodeodolný, problém mu nebude robiť ani voda.

Počúvanie hudby cez externé slúchadlá je tiež na výbornej úrovni a určite vás nesklame. Zvuk je vyvážený a má dobre zastúpenie basov, stredov aj výšok, a to aj bez použitia akéhokoľvek ekvalizéru. Samozrejme, kvalita reprodukcie bude závisieť aj od samotných slúchadiel, ktoré sú v ponímaní zvuku smerodajné.

Čo sa týka aplikácií, tak tých tu nenájdete veľa. Výrobca pre majiteľov už tradične pribalil Hudbu Play, no a nechýba ani vlastný video prehrávač Archos Video. Ten si celkom obstojne poradil so všetkými videami, ktoré sme v ňom skúšali prehrať. Navyše, ponúka pekné používateľské prostredie a ďalšie funkcie. Galéria je tradičná googlovská a prichádza v podobe aplikácie Fotky.

Operačný systém: Základ

Operačný systém je na prvý pohľad čistý Android 6.0 Marshmallow. Pri detailnejšom skúmaní však zistíte, že Archos aj tu urobil niekoľko málo zmien, ktoré sa prejavili najmä pridaním niektorých funkcií. Za spomenutie stojí napríklad SťahovanieTurbo, ktoré pri sťahovaní veľkých súborov (nad 20MB), môže zrýchliť download kombináciou WiFi a 3G/4G pripojenia, či plánované zapnutie a vypnutie, pomocou ktorého môžete zariadenie nechať zapnúť alebo vypnúť v konkrétnom čase. Inak ide ale o úplný základ, čo sa funkcií aj softvérovej výbavy týka.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Fotoaparát:

Fotoaparát patrí k priemeru triedy a neprekvapí v nijakom smere. Zo zaužívaného štandardu lacných smartfónov nevybočuje rozlíšením ani ponúkanou kvalitou. Cez deň fotí ako tak obstojne a vďaka 13 Mpix rozlíšeniu dokáže zachytiť dostatok detailov. V náročnejších svetelných podmienkach však už kvalita rýchlo degraduje, zvyšuje sa šum a znižuje sa aj pravdepodobnosť, že zachytíte ostrý snímok. Už aj cez deň, v dobre osvetlenej miestnosti, musíte mať pevnú ruku na to, aby bola výsledná fotografia ostrá a nebola rozmazaná. Problémy sú aj pri protisvetle a s nesprávným nastavovaním expozície, ktorá spôsobuje, že snímky môžu vyjsť ako presvetlené alebo naopak tmavé.  Video je možné natáčať v rozlíšení Full HD, pričom podporuje elektronickú stabilizáciu obrazu EIS. Podobne ako fotografie, aj tu sme zaznamenali problém s nesprávnou expozíciou videí. V dobrých svetelných podmienkach je kvalita ako tak vyhovujúca, no nemôžete od nej očakávať žiadne veľké zázraky.

Čo sa týka funkcií, tak tých tu nájdete niekoľko. Vhod môže prísť napríklad spúšť pomocou hlasu, či pomocou gesta rúk, ktoré spustí 2 sekundový časovač. V nastaveniach sa dá tiež zvoliť scénický režim, upraviť expozíciu, či nastaviť rozlíšenie a citlivosť ISO. K dispozícii je tiež vytváranie panorám a fotografií PIP (Picture-in-Picture), pri ktorých sa fotí naraz z predného aj zadného fotoaparátu.

Konektivita

Archos 50 Saphir ponúka štandardnú konektivitu, na ktorú sme si zvykli už aj pri tých najlacnejších smartfónoch. Nechýba mu teda WiFi 802.11 b/g/n, ako ani Bluetooth vo verzii 4.0, či podpora Dual SIM. Aj tu nájdete správu funkcií, pre jednotlivé SIM. Tým môžete priradiť, či sa cez ne budú natívne vykonávať telefónne hovory, posielanie SMS správ alebo prenášať mobilné dáta. Voľbu karty môžete pri písaní SMS alebo pri vytáčaní čísla voliť aj priamo v prostredí aplikácií Telefón a Správy. Archos samozrejme podporuje GPS a LTE, ktoré sme pri používaní využívali aj my a fungovali bezproblémovo.

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Tento článok je rozdelený na niekoľko častí: 

Batéria: Nedajte sa oklamať kapacitou

Vzhľadom na to, že telefón disponuje veľkou 5000 mAh batériou sme očakávali, že bude excelovať aj vo výdrži. Nie je tomu úplne tak. Archos 50 Saphir síce dokáže bez akýchkoľvek problémov fungovať aj dva a viac dní, no pri jeho používaní sa budete musieť značne obmedzovať. Najväčším sklamaním je najmä výdrž v stand-by režime, kedy sa telefón vybíja pomerne rýchlym tempom. V priebehu niekoľkých hodín dokáže ukazovateľ batérie klesnúť aj o viac ako 10%, a to aj v prípade, keď je telefón vypnutý a je len pripojený do internetu prostredníctvom WiFi alebo mobilnej siete. Priemerná výdrž nás teda vôbec nenadchla a pohybovala sa na úrovni dvoch dní, počas ktorých bol displej aktívny len niečo cez 2 hodiny. Archos sme využívali na bežné činnosti, ako je prehliadanie webových stránok, sychronizáciu e-mailov, sledovanie sociálnych sietí, či na zdieľanie dátového pripojenia cez WiFi hotspot (približne 3 hodiny, počas ktorých sme preniesli asi 600 MB dát).

Záverečné hodnotenie: Archos 50 Saphir

Archos Saphir 50 je špecifický smartfón, ktorý na trhu nemá veľa konkurencie. Vďačí za to najmä svojmu robustnému telu, ktoré je odolné voči vode, prachu aj nárazom, čo z neho robí ideálneho spoločníka do terénu alebo do náročnejších podmienok. Po ostatných stránkach vás ale tento smartfón už tak nenadchne. Má priemerný displej, fotoaparát, základnú výbavu operačného systému a podpriemerný výkon. Navyše, výdržou na jedno nabitie tiež nepatrí k žiadnym preborníkom, a to aj napriek použitiu veľkej batérie. V kategórii odolných smartfónov však ide o zaujímavú alternatívu, ktorej cena sa pohybuje na úrovni 210 eur. To je hlavne pri porovnaní so smartfónmi s podobným zameraním a výbavou veľmi zaujímavá cenovka.

Plusy:

  • Odolnosť voči vode, prachu a nárazom
  • V danej kategórii zariadení zaujímavá cena
  • Robustné konštrukčné spracovanie
  • Hlasný reproduktor

Mínusy:

  • V porovnaní s bežnými smartfónmi podpriemerný výkon
  • Batéria s touto kapacitou by mohla vydržať dlhšie
  • Podpriemerný fotoaparát

Za zapožičanie zariadenia ďakujeme spoločnosti Asbis

Disqus Comments Loading...