Automatická identifikácia používateľa má nahradiť heslá v Android aplikáciách

Keď sa na svojom zariadení prihlasujeme do Android aplikácií heslom, plníme tým iba jednu dôležitú úlohu – dávame aplikácii vedieť, že sme to práve my, kto sa chce pozrieť na jej obsah. Je to jednoduchý systém, ktorý takto funguje všade vo svete. Nejde ale o najpohodlnejší a najinteligentnejší systém. Napríklad do niektorých bankových aplikácií sa musíme prihlásiť zakaždým, aj keď sme aplikáciu zavreli iba pred niekoľkými sekundami. Hoci ide o pekné bezpečnostné opatrenie, určite musí existovať spôsob, ako celý tento proces zlepšiť.

Odpoveď na túto otázku má Google. Ten vlani na konferencii Google I/O predstavil Project Abacus. Ide o nástroj, ktorý by mal dosiahnuť to, aby sme sa mohli bez problémov prihlasovať do aplikácií aj bez zadania hesla a zároveň by bola dosiahnutá požadovaná úroveň bezpečnosti. Tá by mala byť kontrolovaná napríklad analýzou používateľského správania – aké aplikácie používame, ako píšeme text, ako pracujeme s telefónom. Na základe tohto správania by sme dosiahli hodnotenie, ktoré by charakterizovalo, ako hodnoverne pre telefón pôsobíme. Ak by bolo hodnotenie dostatočne vysoké (telefón si je istý, že sme to práve my, kto ho používame), do aplikácií chránených heslom by sme sa dostali aj bez zadania hesla, resp. iného bezpečnostného prvku. Ak by sme mali hodnotenie nízke, bezpečnostný prvok by zostal aj naďalej aktivovaný.

Ubehol už rok, odkedy Google predstavil svoje plány a za ten čas sme o tomto projekte nič nové nepočuli. Teraz ale Google uviedol, že už koncom tohto roka budú môcť vývojári použiť novú funkciu vo svojich aplikáciách. Je tiež možné, že ak to aplikácia umožní, do procesu hodnotenia dôveryhodnosti používateľa bude zapojené aj rozpoznanie tváre. Požadovaná úroveň hodnovernosti sa potom bude líšiť v závislosti od každej aplikácie – pre spustenie hry bude úroveň nízka, no pre prístup k bankovým aplikáciám bude oveľa vyššia. Funkcionalita Trust API, ako to vývojári označujú, je síce na prvý pohľad komplikovaná, no pre používateľov by malo ísť o zjednodušenie používania svojho zariadenia, čo je v konečnom dôsledku hlavným cieľom.

Zdroj: TechCrunch via PhoneArena, Android Community

Disqus Comments Loading...