99,9 % Android zariadení obsahuje bezpečnostnú chybu, ktorá potajomky prezradí vašu polohu

A je to tu znovu – výskumníci objavili ďalšiu bezpečnostnú dieru, ktorá sa týka takmer každého Android zariadenia. Spoločnosť Nightwatch Cybersecurity zistila, že táto chyba umožňuje aplikáciám získať prístup k informáciám, ku ktorým by na základe pridelených oprávnení pristupovať nemali. Na základe týchto informácií (názov Wi-Fi siete, BSSID, MAC adresa, informácie o DNS a lokálna IP adresa) tak môže aplikácia získať veľmi presnú predstavu o vašej polohe.

Prístup k informáciám aj bez povolenia

Okrem toho tieto informácie zjednodušujú prípadné útoky na konkrétnu Wi-Fi sieť, ku ktorej je zariadenie pripojené. Ide tak o skutočne veľké bezpečnostné riziko, o ktorom ale Google vie. Vo verzii Android 9.0 Pie je už problémy údajne opravený. Google ale tiež problém neplánuje odstrániť na súčasných a starších verziách systému. A keďže nový Andrid Pie beží aktuálne na menej ako 0,1 % všetkých Android zariadení, je viac než pravdepodobné, že aj váš smartfón či tablet je v tomto smere zraniteľný.

V starších verziách systému Google problém neodstráni

Ako obyčajne, aj teraz platí, že najlepšie urobíte ak sa budete vyhýbať aplikáciám z neoficiálnych zdrojov. Hoci bezpečnostná chyba zvyšuje riziko pri používaní všetkých aplikácií, práve aplikácie, ktoré nepodliehajú kontrole obchodu Play môžu byť potenciálne škodlivejšie.

Disqus Comments Loading...