Android x86 pre PC bol zverejnený v stabilnej verzii 4.4

Operačný systém Android poznáme najmä z našich smartfónov a tabletov. Android sa ale každou novou verziou približuje k plnohodnotným operačným systémom, ktoré je možné využívať aj na počítačoch. K tomuto účelu obyčajne slúžia na to určené zariadenia, tzv. Mini PC. Veľmi populárny je ale aj systém Android x86, ktorý výborne funguje aj na zariadeniach s procesorom od Intelu či AMD, ktorými sú poháňané naše notebooky a desktopy.

Pred nedávnom bola uverejnená nová verzia, ktorá je postavená na systéme Android 4.4.2 KitKat. Tá prináša množstvo vylepšení a funkcií, ktoré boli predstavené s touto verziou Androidu. Nainštalovať si ju môžete ako ďalší operačný systém aj na váš počítač, či ako primárny OS pre nevyužívaný netbook.

Okrem nových funkcií systému KitKat prichádza táto verzia aj s ďalšími dôležitými novinkami. Patria medzi ne najmä možnosť prehrávať HD a Full HD video v aplikáciach, čo je umožnené novými kodekmi a pluginmi. Novinkou je aj hardvérová akcelerácia OpenGL ES pre zariadenia s grafickým čipom Intel a AMD Radeon. Poslednou veľkou novinkou je aj launcher v štýle systému Android KitKat, ktorým je v tomto prípade Trebuchet launcher známy zo systému Cyanogenmod.

Inštaláciu je možné previesť podobne, ako inštaláciu akéhokoľvek systému Linux alebo Ubuntu. Na tomto odkaze nájdete súbor potrebný k inštalácii s označením Android x86 4.4-r1.

Zdroj: Android x86 via Android Community

Disqus Comments Loading...