ANDROID MAGAZÍN | Otestovali sme Peugeot iOn v rámci projektu VIBRATe

V aktuálnom čísle Android Magazínu vás okrem iného informujeme, že v budúcnosti sa budeme bližšie venovať aj téme automobilizmu a príslušenstvu, ktoré môžeme v autách využiť v súvislosti s mobilmi, smartfónmi a tabletmi. A keďže radi prechádzame od slov priamo k činom, hneď v tomto čísle vám prinášame prvý článok z uvedenej oblasti – otestovali sme totiž Peugeot iOn v rámci projektu VIBRATe.

Ak ste o tomto pojme ešte nepočuli, jedná sa o skratku, vytvorenú zo slov VIedeň BRATislava e-mobility.  Ide o dvojročný pilotný cezhraničný projekt na podporu elektromobility v strednej Európe a podieľajú sa na ňom slovenské aj rakúske spoločnosti. Zámerom je vytvorenie „zelenej diaľnice“, teda ekologického prepojenia medzi dvomi susednými mestami a štátmi.

Jeho základom má byť sieť nabíjacích staníc pre elektromobily, pričom k dispozícii budú stanice na rýchle i normálne nabíjanie. Na účely projektu dostali používatelia do dennej prevádzky 20 elektromobilov, ktoré sa budú môcť dobíjať na oboch stranách hranice. Počas dvojročnej skúšobnej fázy sa tak otestuje ich využitie v každodennej prevádzke.

Cieľom projektu je preukázať celkovú funkčnosť elektromobility v regióne s tromi miliónmi obyvateľov a naštartovať využívanie tohto spôsobu dopravy, šetrnej k životnému prostrediu. VIBRATe sa dá tiež vyjadriť prehľadne v číslach:

  • prvý stredoeurópsky cezhraničný projekt na podporu elektromobility
  • rozpočet projektu 1 250 000 €
  • spolufinancovanie vo výške 72 % z verejných zdrojov, primárne z Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Rakúsko 2007 – 2013
  • 20 používateľov elektromobilov v regióne
  • do 5 staníc pre širokú verejnosť
  • 4 rýchlonabíjacie stanice pozdĺž diaľnice medzi Bratislavou a Viedňou; 1 v Bratislave
  • o 45 kg CO menej ako pri aute so spaľovacím motorom

Toľko teda na úvod, pokiaľ vás tento projekt zaujal, viac sa dozviete na oficiálnej stránke http://www.emobility-vibrate.eu/sk/content/view/o-vibrate. Prejdime teraz priamo k meritu veci, teda k dojmom a poznatkom, ktoré sme získali pri testovaní elektromobilu Peugeot, ktorý je súčasťou projektu.

Zvyšok článku si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov. Článok nájdete v jesennom dvojčísle časopisu Android Magazín na 30. strane.

>> Stiahnite si PDF-Android Magazín Október/November 2013  <<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

Disqus Comments Loading...