Benchmarky – najznámejšie benchmarkové aplikácie (2. časť) [Android Magazín]

Vítame vás pri tretej a záverečnej časti nášho miniseriálu o bechmarkových aplikáciách. V prvej časti sme sa zamerali na objasnenie, čo to vlastne benchmarky sú a na aké účely slúžia, v druhej sme predstavili päticu známych benchmarkov, ktoré sú pre Android dostupné. Dnes pokračujeme ďalšími piatimi testovacími programami.

Epic Citadel

Epic Citadel je v skutočnosti demo, ktoré má prezentovať možnosti technológie Unreal Engine 3, teda vývojárskeho nástroja, slúžiaceho na tvorbu hier. Unreal Engine 3 je základom a skutočným „motorom“ mnohých hier pre PC či konzoly a poháňa aj niektoré hry pre Android. To, čo dokáže, je pekne demonštrované práve v Epic Citadel. V skutočnosti sa jedná o otvorený svet v podobe stredovekého hradu, podhradia a blízkeho okolia, v ktorom sa používateľ môže voľne pohybovať a pozerá sa naň z pohľadu prvej osoby. Prostredie je skutočne rôznorodé a prešpikované kadejakými animáciami a vizuálnymi efektmi, ktoré majú demonštrovať výkon a možnosti Unreal Engine 3.

Samotný benchmark je dostupný v hlavnom menu aplikácie po „stiahnutí“ roletky v hornej časti displeja a má formu akéhosi preletu cez graficky najzaujímavejšie miesta hradu a okolia. Aplikácia neustále meria počet snímok za sekundu (fps), ktoré je zariadenie schopné zobraziť a výsledkom benchmarku je ich priemer. Samozrejme, aj tu platí, čím vyššie záverečné skóre, tým výkonnejšie zariadenie máte.

3D Mark – The Gamer’s Benchmark

3D Mark je výkonnostný test známy z PC počítačov, kde vďaka svojim nárokom vždy dokázal zarmútiť majiteľov herných mašiniek, samozrejme okrem vlastníkov najmodernejších a najvýkonnejších počítačov, ktoré svojim výkonom trochu predbiehali dobu. Odnedávna je odnož tohto benchmarku dostupná aj pre Android a opäť sa jedná o vizuálne príťažlivo spracovaný test, ktorý zobrazuje sci-fi scénu vesmírnej bitky, plnej rôznych bojových strojov a vesmírnych lodí.

3D Mark je založený na OpenGL ES 2.0 a obsahuje tri základné testy: Ice Storm, ktorý je určený pre zariadenia strednej triedy a beží na pozadí v rozlíšení 720p, pričom grafický výstup na obrazovku prispôsobí skutočnému rozlíšeniu displeja. Obsahuje úlohy, ktoré majú za cieľ otestovať procesor i grafický čip. Ice Storm Extreme je určený pre highendové zariadenia a vykresľuje scénu v rozlíšení 1080p, pričom obsahuje kvalitnejšie a detailnejšie textúry a zložitejšie efekty. Najnáročnejším testom je tretí, Ice Storm Unlimited, ktorý sa snaží čo najviac eliminovať skresľujúce vplyvy operačného systému zariadenia a otestovať reálny výkon hardvéru.

Benchmark počas testovania zobrazuje aktuálny počet fps a výsledkom testov je bodové ohodnotenie, ktoré je možné porovnať s inými zariadeniami a dokonca sa dá porovnať aj so zariadeniami, ktoré bežia na platforme iOS, Windows a Windows RT. Okrem samotného testovania výkonu ponúka 3D Mark aj komplexné informácie o hardvéri testovaného zariadenia, čo sa niekedy tiež môže hodiť.

Zvyšok článku si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

Článok nájdete v septembrovom vydaní časopisu Android Magazín na 14. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín September 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

Disqus Comments Loading...