Špeciálny režim Androidu 12 umožní ovládanie smartfónov jednou rukou

Redakcia

S režimom ovládania jednou rukou ste sa už mnohí možno stretli. Väčšina výrobcov ho vo svojich nadstavbách už dávno má, ale nie Google v čistom Androide. To by sa malo zmeniť s príchodom Androidu 12. Google prišiel na párty trochu neskoro, ale lepšie ako nikdy, však?

Režim ovládania jednou rukou príde už aj do čistého Androidu 12

XDA má informácie o tom, že Google pracuje na zapracovaní režimu ovládania jednou rukou do AOSP, teda do čistého Androidu. To pomôže výrobcom zjednotiť svoj režim ovládania jednou rukou s oficiálnym od Google. Budú sa tak môcť rozhodnúť či budú používať svoj vlastný alebo ten od Google. Taktiež je to výhoda aj pre tých výrobcov, ktorí tento režim ešte do svojej nadstavby nezapracovali. Nie je tiež jasné, či Google bude vyžadovať od výrobcov implementáciu nejakého riešenia ovládania smartfónu jednou rukou.

Čo zatiaľ vieme, je napríklad aj to, že riešenie od Googlu umožní zmenšiť obrazovku na 40 % pôvodnej veľkosti. Režim bude aktivovateľný klasickou troj-tlačidlovou kombináciou alebo novým gestom. Tento režim bude zaradený v sekcií Gestá v Nastaveniach, čo dáva zmysel, nakoľko ide o gesto potiahnutím po navigačnom paneli.

Google Pixel 4a | Zdroj: Miroslav Schwamberg

XDA spomína ako zaujímavosť aj fakt, že v minulosti sa už Huawei pokúsil o presadenie svojho riešenia do AOSP. Keďže nové funkcie do AOSP (Androidu s otvoreným kódom) schvaľuje Google, tak to z nejakého dôvodu neprešlo.

Google chce, aby bol režim ovládania jednou rukou dotiahnutý do konca. Pretože jeho implementáciou zasiahne všetky zariadenia a všetky aplikácie tretích strán. Nepôjde už len o zopár desiatok zariadení, ako je to v prípade výrobcov a ich nadstavieb. Preto si zrejme dal s touto funkciou načas. Podobné vysvetlenie zverejnil Google pred rokom, keď sa hovorilo o rolovateľných snímkach obrazovky.

Konkrétne obrázky toho, ako toto riešenie bude vyzerať, zatiaľ nemáme, keďže Google ešte nevydal žiadnu testovaciu verziu pre verejnosť.

Náš tip
Beta verzia Android 12: Všetko, čo potrebujete vedieť
Disqus Comments Loading...