Ako zistiť vašu IP adresu? Návod pre Android zariadenia

Zdroj: ChatGPT

Pri riešení problémov s poskytovateľmi internetových služieb alebo technickou podporou pre softvér či hardvér vyžadujúci internetové pripojenie je potrebné poznať vašu IP adresu. Ak používate akékoľvek zariadenie, ako smartfón, notebook alebo stolný počítač, budete potrebovať svoju IP adresu na vzdialený prístup k vašim zariadeniam alebo zdieľanie siete s inými zariadeniami, napríklad tlačiarňou. Prinášame vám návod, ako nájsť svoju IP adresu na smartfónoch so systémom Android.

Čo je vlastne IP adresa?

Vaše zariadenie má na internete jedinečnú pozíciu, ktorú označuje IP adresa, číselný kód pridelený vašim poskytovateľom internetových služieb. Tento kód funguje podobne ako adresa bydliska a odlišuje vaše zariadenie od miliárd iných. Zariadenia vo vašej lokálnej sieti majú súkromné IP adresy, ale zdieľajú spoločnú verejnú IP adresu, ktorú pridelil váš poskytovateľ internetových služieb vášmu routeru.

Ako zistiť IP adresu na vašom smartfóne

  1. Ako prvé si otvoríme nastavenia zariadenia a zvolíme nastavenia siete Wi-Fi
1. krok

2. Pri Wi-Fi sieti, na ktorú ste momentálne pripojení, zvoľte možnosť ďalšieho otvorenia, prípadne ďalších nastavení

2. krok

3. Buď sa vám už samotná IP adresa ukáže, alebo musíte ešte kliknúť na “ukázať viac”. 

3. krok

Buďte pri zdieľaní informácií a dát opatrní

Anonymita na internete závisí od ochrany vašej IP adresy. Tie sa dajú vystopovať a odhaliť vašu polohu, čo uľahčuje vaše vypátranie na internete. Kombinácia tejto informácie s metadátami a cookies môže viesť až ku krádeži identity. Na skrytie vašej IP adresy môžete použiť napríklad aj virtuálnu súkromnú sieť (VPN), ktorá skrýva vašu IP adresu. Na trhu je množstvo takýchto riešení, a preto je len na vás, ktorá vyhovuje práve vám.

Náš tip
One UI 6.1 s funkciami Galaxy AI príde na ďalšie zariadenia Samsung. Je medzi nimi váš smartfón alebo tablet?
Disqus Comments Loading...