Ako sa robí podmorský Street View

Google a jeho službu Street View dobre poznáme už aj na Slovensku. Spoločnosť minulý rok nasnímala ulice slovenských miest a od 31. októbra 2011 sprístupnil v nej Slovensko pre všetkých. Vďaka Street View však nemusíte zostávať len pri rodnom Slovensku, ale pozrieť sa môžete do všetkých kútov sveta, od amazonského pralesa až po Antarktídu. Nie je tomu tak dávno, čo Google sprístupnil aj podmorský svet v šiestich lokalitách na Filipínach, Hawaii a Austrálii. Ako sa vlastne zábery z týchto miest vytvárajú? Čítajte ďalej a dozviete sa.

Google aj naďalej plánuje rozširovať zábery vytvorené pod vodou. “Našim cieľom je spraviť dáta našich máp ešte bohatšie pridaním ďalších dát z oceánu. Chceme vás vziať z vašich domov do domova korytnačiek,” povedala Jennifer Austin, zamestnankyňa spoločnosti Google. Google pri projekte mapovania morského dna spolupracuje so spoločnosťou The Catlin Seaview Survey, s ktorej pomocou sa jej podarilo vytvoriť špeciálnu podmorskú kameru. Táto sa výrazne odlišuje od snímacích zariadení použitých pri Street View v automobiloch a oproti nim má výrazne širší uhol záberu. Podmorská Street View kamera disponuje troma kamerami, ktoré vytvárajú snímok každé tri sekundy. Na zadnej strane sa nachádza tablet, ktorým sa trojica kamier ovláda.

Behom jedného ponoru sa pokryjú 2 km morského dna a vytvorí sa približne 3000 – 4000 záberov z každej kamery. Za deň sa spravia tri ponorenia, pričom každé z nich trvá asi hodinu. Doteraz bolo nasnímaných 150 tisíc fotografií. Do budúcnosti chce tím vyrobiť podmorské kamery, ktoré by dokázali fungovať aj bez asistencie potápača a pod vodou by mohli byť v prevádzke po dobu až 12 hodín. Testujú sa tiež špeciálne 3D kamery a vytváranie snímkov panoramatických fotografií Photo Sphere či podmorský Hangout. Aj týmto spôsobom chce Google prilákať pozornosť verejnosti.

Každý kamerový systém stojí približne 50 tisíc dolárov a v súčasnosti existujú len štyri vyrobené kusy. V prevádzke sú zatiaľ len dva z nich. Google sa momentálne sústredí na snímanie pobreží v Amerike, no na Street View plánuje v nasledovných troch rokoch dostať ďalšie zaujímavé podmorské lokality z celého sveta.Spoločnosť chce projektom upozorniť aj na zjavný problém znečisťovania morí a oceánov: “Ľudia nechcú chrániť nič čo sami neuvidia“.


View Larger Map

Zdroj: techcrunch

Disqus Comments Loading...