MojAndroid

Google dnes v službe Street View sprístupnil snímky zaznamenané na Slovensku. Na stránkach Google máp si tak teraz môžete vychutnať zábery zo všetkých kútov Slovenska. Spoločnosť začala s mapovaním slovenských miest ešte v apríli, s pôvodným zámerom vyfotografovať dve desiatky väčších miest a obcí. Tie neskôr aj vďaka veľkému záujmu samospráv rozšíril o ďalšie lokality. O dostupnosti služby informoval Google aj dnes (31.10) na tlačovej konferencii v Bratislave.

Google Street View je technológia spoločnosti Google, ktorú využívajú služby Google Maps, Google Earth a ponúka panoramatický 360 stupňový pohľad na ulice miest a rôzne iné časti sveta. Spustená bola ešte v roku 2007, kedy bolo spoločnosťou Google nasnímaných len niekoľko miest v USA. Po niekoľkých rokoch sa však možnosť virtuálnej prechádzky po uliciach miest rozrástla do ďalších 40 krajín a najnovšie zavítala aj na Slovensko.

Špeciálne Street View autá mohli Slováci vidieť vo všetkých kútoch Slovenska, keď spolu prešli viac ako 40.000 kilometrov našich ciest, čo je viac, ako keby prešli okolo celej zemegule pozdĺž rovníka. Najsevernejšie nasnímali Oravskú Polhoru, najjužnejšie prešli obcou Patince, na východe sa im podarilo zachytiť Novú Sedlicu a najzápadnejším nafoteným miestom bola Devínska Nová Ves.

Používatelia Street View si môžu pomocou virtuálnej prechádzky jednoducho vybrať reštauráciu na večer, pripraviť si plán cesty, nájsť vhodné miesto na stretnutie, zorientovať sa v novej lokalite alebo len tak spoznávať doposiaľ nepoznané miesta. Na použitie funkcie Street View, ktorá je súčasťou Máp Google, stačí iba zazoomovať do najnižšej vrstvy máp alebo pretiahnuť oranžového panáčika “Pegmana” na ľavej strane mapy do modrou farbou vyznačených miest. Priamo v Google Mapách môžete tiež využiť možnosť navigácie a zobrazenia snímok jednotlivých križovatiek, pričom služba Street View vám ukáže modrou farbou, ktorým smerom sa na križovatke vydať. Svoju polohu na Street View je možné jednoducho zdieľať pomocou špeciálneho odkazu. Zapnúť môžete dokonca aj 3D zobrazenie.

Ochrana súkromia používateľov sa realizuje pomocou špeciálnej technológie pre automatické rozostrenia tvárí a ŠPZ áut tak, aby ich nebolo možné identifikovať. Aj po spustení samotnej funkcie Street View je umožnené veľmi jednoduché dodatočné odstránenie obrázkov vďaka funkcii „Nahlásiť problém“ priamo na každej snímke. Na žiadosť používateľa bude možné úplne vymazať nielen jednotlivca, ale aj jeho dieťa, auto, či dokonca aj celý dom.

Priamo na tlačovej konferencii zazneli tiež otázky, ktoré sa týkali ďalšieho aktualizovania údajov a rozširovania pokrytia. Google v blízkej budúcnosti fotografie zatiaľ nebude aktualizovať, no bude chcieť rozšíriť pokrytie službou Street View aj do našich hôr a ďalších zaujímavých turistických destinácií na Slovensku. Budú to najmä lokality, do ktorých sa nebolo možné dostať pomocou automobilov – v ťažšie dostupných terénoch sa budú používať špecializované ruksaky nazývané Street View Trekker.

Google tiež na stretnutí demonštroval zaujímavé zariadenie v podobe virtuálneho bicykla s projekciou ulíc zo Street View. Určený je najmä na medicínske účely. Princíp je jednoduchý. Po uliciach sa pohybujete rovnako ako na bicykli – pedalovaním sa tak môžete pohybovať dopredu alebo dozadu a rovnako môžete pomocou riadidiel ovládať aj smer jazdy. Zatiaľ ide len o prototyp, ktorý chce Google ďalej zlepšovať.

 

Ak by ste si chceli pozrieť, kde sa nachádza kancelária MojAndroid.sk, tak ju oddnes môžete nájsť aj na Google Street View – zatiaľ aspoň z vonku. Fotografie ako vyzerá z vnútra nájdete tu –> MojAndroid.sk: naša prvá spoločná redakcia [FOTOGALÉRIA].


Zväčšiť mapu

31.10.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+