Výrobca Photoshopu má nástroj, ktorý spozná každú retušovanú fotku

Spolčnosť Adobe stojí za fenomenálnym programom Photoshop, ktorý navždy zmenil dôveryhodnosť ľudí voči tomu, čo vidia na fotografii. Dnes je nástroj skôr využívaný na grafickú tvorbu, no stále ide o fenomén, ktorý navždy zmenil svet. Aj keď práve firma Adobe bola tá, ktorá umožnila vytvárať “falošné” fotografie a dovolila šikovným používateľom upraviť fotografiu podľa vlastných predstáv, teraz prichádza s nástrojom z presne opačného konca spektra. Pomocou umelej inteligencie odhalí fotografie, ktoré boli upravené Photoshopom.

Karta sa obrátila

Kým pred rokmi Adobe prinieslo nástroj, ktorý v ľuďoch vyvolával nedôveru voči digitálnym fotografiám, teraz sme sa dočkali pravého opaku. Adobe predstavilo prototyp nástroja, ktorý za pomoci umelej inteligencie dokáže identifikovať retušované fotografie.

Práve tie, spolu s falošnými videami, spôsobujú v poslednej dobe množstvo obáva z toho, ako pristupujeme k online vizuálnemu obsahu. Spoločnosť Adobe uvádza, že si je vedomá etickej zodpovednosti, ktorú so sebou nástroje ako Photoshop nesú. Napriek tomu sa zatiaľ nechystajú z tejto novinky vytvoriť komerčný produkt.

Pomáhala umelá inteligencia

Nástroj je špecificky trénovaný na to, aby spoznal úpravy pomocou funkcie Liquify vo Photoshope. Tá je používaná na úpravu kontúr tváre a tela, čo sú finty známe najmä z módneho priemyslu. Inžinieri využili neurónové siete, ktoré trénovali na základe dát s porovnaniami originálnej a upravenej fotografie. Výsledok je obdivuhodný, keď nástroj správne identifikuje upravenú fotografiu až v 99 % prípadov, kým testovacia skupina reálnych ľudí mala iba 53% úspešnosť.

Disqus Comments Loading...