MojAndroid

Správy o snahe spoločnosti Google presadiť svoj mobilný systém aj v automobiloch sme už mohli postrehnúť mesiace spätne do minulosti. Na developerskej konferencii Google I/O 2014, ktorá prebieha práve v týchto chvíľach, Google predstavil a demonštroval, akým spôsobom si predstavuje prepojiť auto s palubnou doskou. Android Auto, ako ho nazval internetový gigant, príde do automobilov ešte v tomto roku a je spoločnou snahou aliancie viac než 40 technologických spoločností a výrobcov automobilov. Medzi nimi figurujú značky, ako Cura, Alfa Romeo, Bentley, Chevy, Chrysler, Dodge, Honda Hyundai, VW, Subaru a Maserati.

Android Auto je systém pre automobily, ktorý je možné ovládať úplne pomocou hlasových povelov a okrem navigácie informuje šoféra alebo spolujazdcov o otváracích/zatváracích hodinách blízkych reštaurácií. Dokáže posielať SMS správy, prehrávať hudbu alebo telefonovať. Počas názornej ukážky na pódiu bol k automobilu pripojený smartfón zrejme pomocou HDMI kábla, no očakáva sa, že využiť sa bude dať aj Bluetooth (aspoň v prípade prehrávania hudby).

Rozhranie a API pre funkciu Android Auta sú zdieľané so systémom Android Wear, takže vývojári majú zjednodušenú prácu pri portovaní funkcií z hodiniek do automobilov a naopak. Niekoľkým vývojárom bol poskytnutý skorý prístup k systému a títo boli schopní pripraviť funkčné verzie ich aplikácií pre automobily. Je to hlavne Spotify a Pocket Casts.

25.6.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+