MojAndroid

Každému fanúšikovi mobilných technológií je známe, že zariadenia spoločnosti Apple patria medzi najdrahšie na mobilnom trhu. Každý z vás rovnako vie, že smartfóny s Androidom sa dajú zohnať už za niekoľko desiatok eur. Možno ste si však nikdy neuvedomili, že keď ceny všetkých zariadení spriemerujete, dostanete viac než zaujímavý výsledok. Jeden iPhone je totižto rovnako drahý, ako dva priemerné Androidy. A rozdiel v cenách sa neustále zväčšuje.

Android-Vs-iOS

Spôsobuje to trend, ktorý nastolili výrobcovia Android smartfónov – vyrábať výkonné zariadenia za nízke ceny – a fakt, že Android sa za niekoľko rokov vypracoval na najviac predávajúci sa operačný systém pre mobilné zariadenia. Za 5 rokov sa priemer cien za Android zariadenia znížil z $441 na $276, čo je priemerná cena Android smartfónu v roku 2013. Musíme však byť objektívni a napísať, že aj zariadenia od firmy Apple neustále lacneli – z priemeru $710 v roku 2011 na $650 v roku 2013. Na zariadenia so zeleným robotom pod kapotou to však nestačí.

Android iOS

Graf zobrazujúci rozdiel v cenách Androidov a Apple zariadení. 

Zaujímavé sú aj pohľady na túto situáciu zo strán používateľov a výrobcov. Zatiaľ čo pre zákazníka je výhodnejší Android, ktorý ponúka “viac muziky za menej peňazí”, z pohľadu výrobcu je jednotkou na trhu jednoznačne Apple, ktorý svoj zisk dokáže s vysokou efektivitou premeniť na profit. Aj napriek tomu však trhu kraľuje Android a výrobcovia ako Samsung, HTC, Sony, Huawei, LG a ďalší, ktorí, dá sa povedať, nastavujú každoročné trendy v mobilnom odvetví. Applu však nemožno odobrať snahu o výrobu lacnejšieho iPhonu, ktorý sa však aj po niekoľkých mesiacoch predáva v rovnakej cenovej relácii ako najvýkonnejšie Android zariadenia.

Zdroj: PhoneArena

17.2.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+