MojAndroid

Creative T30 sú ďalšími reproduktormi spoločnosti, určenými pre použitie k vášmu televízoru, počítaču či smartfónu a tabletu. Zaujať chcú svojim prevedením, ako aj bezdrôtovými technológiami Bluetooth a NFC. Určené sú predovšetkým pre nenáročného poslucháča, ktorý hľadá kompaktné a dobre hrajúce reproduktory.

Recenzia_Creative_T30_3

KONŠTRUKCIA

Ako som už aj v úvode spomínal, Creative T30 Wireless sú reproduktory, ktoré potešia najmä svojimi prijateľnými rozmermi a dobrým výkonom. Konštrukcia je vyrobená z plastu, ktorý je na prednej a zadnej strane lesklý a pomerne ľahko zachytáva odtlačky prstov. Sústava pozostáva z dvoch reproduktorov, ktoré sa starajú o prednes všetkých frekvenčných pásiem. Najnižšie frekvencie majú potom na starosti reflexné otvory BasXPort umiestnené navrchu, kde je pre lepšiu prístupnosť umiestnené aj NFC. (Na testovanie sme dostali už staršie reproduktory, ktoré boli poškrabané a šmuhy na nich sa nedali vyčistiť. Za zníženú kvalitu fotografií sa preto ospravedlňujeme)

Recenzia_Creative_T30_2

Všetky ovládacie prvky sú umiestnené vpredu a to na pravom meniči. Nájdete tu ovládanie hlasitosti, ako aj intenzity basov a výšok. Okrem toho sú tu situované aj podsvietené tlačidlá pre zapnutie alebo vypnutie reproduktorov, či aktiváciu konektivity Bluetooth. V strede medzi nimi nájdete 3,5 mm audio jack, ktorý slúži pre pripojenie slúchadiel. Rovnaký sa nachádza aj na zadnej strane, tentokrát však slúži ako vstup pre audio. Obmedzení ste len na tento jeden vstup, ktorý je možné pomocou dodávanej redukcie zmeniť na dva vstupy s cinch konektorom – pre ľavý a pravý kanál. Okrem toho tu nájdete už len konektor pre zapojenie do elektrickej siete a ešte jeden ďalší pre zapojenie druhého reproduktoru. Dlžka kábla je približne 1,5 metra, čo bude postačovať pre bežné umiestnenie reproduktorov na stole vedľa monitora, či televízora.

Recenzia_Creative_T30_4

Ako som už spomínal, Creative T30 vyzerajú veľmi dobre a kvalita konštrukčného prevedenia odpovedá ich cene. Jedinú nevýhodu vidím v absencii akejkoľvek ochrany meničov, ktoré sa tak môžu pri prenášaní alebo zásluhou detského poslucháča razom poškodiť.

KONEKTIVITA

Reproduktory disponujú podporou pre bezdrôtový prenos zvuku a to vďaka technológii Bluetooth 3.0 A2DP. K reproduktorom sa tak bezproblémovo pripojíte z akéhokoľvek zariadenia, ktoré podporuje Bluetooth. Dosah sa pohybuje na úrovni max. 10 metrov, za steny menšej miestnosti sa však už nedostane. Spárovať zariadenie s reproduktormi je možné manuálne alebo pohodlnejšie pomocou NFC. V tomto prípade dôjde k prepojeniu automaticky.

Recenzia_Creative_T30_6

Prepojenie sa však nezaobišlo vždy bez problémov. Starší Prestigio PAP4300 sa síce k reproduktorom pripojil, hudbu však cez ne nedokázal prehrať. Problémy som zaznamenal aj pri prepojení s MacBook Air, pri ktorom bol zvuk sekaný a výrazne skreslený. Pripomínam, že iné bluetooth príslušenstvo vrátane toho pre prehrávanie hudby fungovalo s ním bez akýchkoľvek problémov. Na HTC One a Samsung Galaxy S2 však streamovanie hudby fungovalo už bezchybne.

KVALITA REPRODUKCIE

Hoci nie som žiadny profesionál, na kvalitný zvuk si celkom potrpím. Reproduktory Creative T30 ponúkajú decentný výkon a čistý zvukový prejav aj pri vyšších hlasitostiach. Majú pekné podanie stredných a vyšších tónov, trochu však zaostávajú v oblasti basov. Tie sú však pre nenáročného poslucháča viac než postačujúce, tí náročnejší pocítia, že im tu už niečo chýba. Drahšie stereo zostavy a systémy so subwooferom ponúkajú oveľa mohutnejšiu basovú zložku. Ich cena pritom ani zďaleka nemusí presiahnuť cenovku Creative T30. Aj tu však platí, že vnímanie zvuku je subjektívna vec a preto čo sa nepáči mne tak neznamená, že vy s tým nebudete spokojní.

Recenzia_Creative_T30_5

Jednou z vecí, ktorá mi reproduktoroch prekážala je zvuková signalizácia. Ak totižto ponecháte reproduktory nastavené na vyššiu hlasitosť, tak pripojenie prípadne spárovanie zariadení bude reprodukované s rovnakou intenzitou. Ak meníte napríklad hlasitosť pomocou smartfónu, bude sa ozývať nepríjemné hlasité pípanie, čo najmä vo večerných hodinách pôsobí rušivo.

Výhodou je, že po odpojení sa reproduktory po nejakom čase samé uvedú do režimu spánku a prebudia sa vtedy, ak sa k ním znova pripojíte prostredníctvom Bluetooth. To isté však už neplatí o detekovaní zvukového signálu na káblovom vstupe. Pre niekoho môže byť nevýhodou tiež to, že po pripojení Bluetooth sa v reproduktoroch môže súčasne ozývať zvuk prehrávaný cez Bluetooth, ale aj zo vstupu na zadnej strane.

Recenzia_Creative_T30_1

ZÁVEREČNÉ HODNOTENIE

Creative T30 ma zaujali predovšetkým svojim dizajnom a výborným konštrukčným spracovaním. Čo je však pri reproduktoroch najdôležitejšie, je samotná kvalita reprodukcie zvuku. Tá je pri tomto modeli reproduktorov na veľmi dobrej úrovni, vhodné budú ako na počúvanie hudby, tak aj na sledovanie filmov. Ponúkajú výbornú reprodukciu stredných a vyšších tónov, trochu horšie sú na tom potom basy. Tie nie sú až tak mohutné a celkovo neponúkajú taký prejav ako kvalitnejšie reproduktorové sústavy. V neprospech reproduktorov hrá aj cena, ktorá je vzhľadom na ponúkané funkcie a kvalitu pomerne vysoká a v slovenských e-shopoch sa začína na 107 eurách.

Plusy:

  • Kompaktné rozmery
  • Dizajn
  • Dobre podanie stredov a výšok

Mínusy

  • Horšie podanie basov
  • Cena
  • Občasné problémy s konektivitou
10.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+