MojAndroid

Rast juhokórejskej spoločnosti v minulom roku spomaľoval a ku koncu roka sa už takmer úplne zastavil. Potvrdzujú to najnovšie predbežné finančné výsledky Samsungu za 4Q 2013. Zisk sa ustálil na 7,8 miliardy amerických dolárov (8.3 bil. wonov), čo ani zďaleka nenaplnilo očakávania analytikov. Po dvojročnej šnúre rastúcich ziskov tak spoločnosť po prvýkrát zaznamenala ich pokles.

Samsung-Something

Zlou správou pre jedného z najväčších výrobcov smartfónov je aj klesajúci príjem z ich predaja. V 4Q sa dostal na úroveň 55.2 miliardy dolárov (59 bil. wonov) a oproti predchádzajúcemu kvartálu sa takmer vôbec nezmenil. Vzhľadom na vianočné sviatky, ktoré bývajú pre výrobcov doslova zlatým časom a obdobím najväčších príjmov, to pre Samsung nie je dobrá správa. Oproti 3Q zaznamenal medzikvartálny rast len na úrovni 5% (z 56 na 59 bil. wonov).

Zdá sa, že k lepším finančným výsledkom nepomohol Samsungu ani Galaxy Note 3. Juhokórejský výrobca pritom ešte začiatkom decembra informoval o 10 miliónoch predaných kusoch, väčšina z nich však pravdepodobne ešte stále čaká na svojich majiteľov v skladoch mobilných operátorov. Povianočné obdobie v 1Q nového roka tak bude pre Samsung skutočne ťažký. Na CES síce predstavil niekoľko nových zariadení, no neočakávam, že tieto by mu príjmi mohli zvýšiť zásadným spôsobom. Záchranou by mohla byť Čína, v ktorej však po dlhých vyjednávaniach začal cez najväčšieho čínskeho operátora China Mobile pôsobiť aj konkurenčný Apple. Ako sa podarí uspieť Samsungu v prvých mesiacoch tohto roka tak ostáva otázne.

Zdroj: unwiredview

 

7.1.2014

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+