MojAndroid

Apple minulý rok v auguste vyhral súdne pojednávanie, na ktorom mu sudca odklepol odškodné vo výške viac ako miliardy amerických dolárov. Túto čiastku mal zaplatiť Samsung za porušovanie patentového vlastníctva spoločnosti na niekoľkých svojich smartfónoch. Juhokórejský výrobca sa vtedy samozrejme proti rozsudku odvolal a dobre urobil. Nová sudkyňa Lucy Koh, znížila astronomickú čiastku na 600 a neskôr 450 miliónov. Samsung sa ju však v ďalších odvolaniach aj naďalej snažil znížiť. Najnovší rozsudok? Samsung má cupertínskej spoločnosti zaplatiť viac ako 290 miliónov dolárov.

gavel-money-cash-law-600x400

S rozsudkom nie je spokojná ani jedna zo zúčastnených strán. Apple sa totižto pôvodne snažil o vyššiu čiastku na úrovni minimálne 380 miliónov. Na druhej strane, Samsung nie je ochotný zaplatiť viac ako 52 miliónov. Zdá sa tak, že aj napriek rozhodnutiu súdu, sa obidve spoločnosti proti nemu znova odvolajú a na súde sa budú znova snažiť  dosiahnuť svojich predchádzajúcich cieľov. Šancou na ukončenie sporu je možno už len dohoda medzi obidvoma stranami, pri súčasnej “odvolávacej” nálade ju však v blízkej dobe neočakáva asi nikto, kto je do procesu aspoň trochu zainteresovaný. Navyše, boj medzi Applom a Samsungom aj naďalej pokračuje na ďalších frontoch. Už v marci má sudkyňa Kohová znova zasadnúť na súdny stolec a rozhodovať o porušovaní patentov Applu na ďalších zariadeniach juhokórejského výrobcu. Bude to mať niekedy koniec?

K rozhodnutiu súdu sa vyjadrili obe spoločnosti. “Pre Apple bol tento spor vždy o niečom viac, ako len o patentoch a peniazoch. Je to o inováciách a tvrdej práci, ktoré stoja za vytvorením nových produktov, ktoré ľudia milujú. Zatiaľ čo je nemožné toto úsilie presne oceniť, sme vďační porote, že Samsungu ukázala, že aj za kopírovanie sa musí platiť.” Samsung z rozhodnutia súdu sklamanie neskrýval: “Sme sklamaní z dnešného rozhodnutia, ktoré je z väčšej časti založené na patentoch, nedávno označených patentovým úradom za neplatné. Budeme pokračovať v inováciách prelomových technológií a výrobou skvelých produktov, ktoré naši zákazníci milujú po celom svete.

Náš tip
Steve Jobs označil zakladateľa Androidu, Andyho Rubina za „veľkého, arogantného …“

Zdroj: Verge

22.11.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+