MojAndroid

Chystáte sa kúpiť najnovší telefón za úžasne nízku cenu? Dajte si pozor a skontrolujte, či nepatrí niekomu inému! LOPKÁR.SK (www.lopkar.sk) je jednoduchá databáza kradnutých telefónov, či tabletov, ktorej cieľom je poskytnúť spotrebiteľom možnosť overiť si mobilné zariadenie pomocou IMEI čísla, či nebolo niekedy v minulosti kradnuté. Autori chcú projektom pomôcť všetkým, ktorí prišli o svoje zariadenia stratou, či krádežou a ušetriť peniaze a problémy kupujúcim.

lopkar sk

Ak vám ukradnú telefón alebo ste ho stratili, prvým ktorom je samozrejme návšteva polície a ohlásenie odcudzenia. Tá však len v málo prípadoch pomôže pri pátraní a preto je podobný projekt zaujímavou alternatívou aj napriek tomu, že šanca nájsť zariadenie je veľmi malá. Na domovských stránkach lopkára je pri registrácii nutné zadať IMEI číslo ukradnutého zariadenia, ktoré je možné nájsť na krabici, či záručnom liste od zariadenia. Po registrácii na stránke a po kliknutí na odkaz v potvrdzovacom e-maily, bude zariadenie automaticky zaradené do databázy. Vyhľadávanie môžu využiť  hlavne obchody s použitými smartfónmi, či tabletmi alebo používatelia, čo nakupujú mobily cez inzerciu. Ak sa vám stane, že pri kúpe telefónu a jeho vyhľadaní v databáze Lopkár.sk zistíte, že zariadenie je kradnuté, môžete ihneď kontaktovať políciu alebo zariadenie minimálne nekúpiť.

Úspech projektu teraz záleží od samotných používateľov, či sa databáza naplní v dostatočnom množstve, aby sa dala považovať za vierohodný zdroj takéhoto druhu informácií. Autori vyslovili záujem prepojiť v budúcnosti databázu kradnutých telefónov s políciou SR, takže sme zvedaví, ako to celé dopadne. Myslíte, že podobný projekt bude mať na Slovensku úspech ?

Domovská stránka projektu : www.lopkar.sk

19.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+