MojAndroid

Ako Sundar Pichai, hlavný šéf Androidu a Chrome OS povedal, tohtoročná vývojárska konferencia Google I/O bude zameraná predovšetkým na vývojárov. Jednou z veľkých noviniek, ktoré boli predstavené je aj úplne nový nástroj nazývaný Android Studio. Tento umožní developerom vyvíjať aplikácie ešte rýchlejšie a jednoduchšie.  Nový tzv. “Live Layout” prináša náhľad aplikácie v reálnom čase. Prepínanie medzi rôznymi rozloženiami a veľkosťami displejov je tiež záležitosťou niekoľkých kliknutí. Noviniek v Android Studio je podstatne viac a všetky, vrátane odkazu na stiahnutie, nájdete na stránkach developer.android.com.

Google okrem Studia predstavil aj novú developerskú konzolu na Google Play. Táto umožňuje sprístupňovať verzie aplikácie určené na testovanie len beta testerom a k dispozícii je tiež možnosť publikovať aplikáciu v etapách. Pri beta testovaní bude aplikácia dostupná na stiahnutie len vybraným používateľom, ktorých recenzie a hlásenia chýb budú zasielané priamo vývojárovi. Aplikácia sprístupnená v etapách bude najskôr dostupná na stiahnutie len menšiemu počtu používateľov, ktorí budú môcť finálnu verziu otestovať. V prípade nájdenia závažnej chyby nebude jej autor zavalený negatívnymi komentármi a hodnoteniami od tísíciek používateľov. Ak sa aplikácia osvedčí, môže ju následne poskytnúť aj ostatným.

Veľmi zaujímavou je aj služba “app translation service”, ktorá slúži k prekladu aplikácií. Ak je aplikácia častokrát sťahovaná v zahraničných krajinách, je vhodné aby podporovala domáci jazyk. Developeri tak teraz môžu prostredníctvom tejto služby zaslať XML súbory priamo do Google, kde sa o jeho preklad postarajú profesionáli. Výsledok sa následne objaví v konzole. Novinkou je tiež možnosť investovania do sledovania aplikácie. K dispozícii tak budete mať štatistiky kde sa vaše aplikácie inštalujú najviac a ako ju používatelia najčastejšie používajú.

app translation

16.5.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+