MojAndroid

Chcete sledovať svoje aktivity počas celého dňa aj v spánku? Ak áno, tak potom je tu zariadenie pre tracking denných aktivít s názvom Fitbit One, ktoré sme získali aj na recenziu. Tento tracker dokáže cez deň monitorovať kroky, vzdialenosť, spálené kalórie a tiež počet schodov, ktoré ste zdolali. V noci môže slúžiť k monitorovaniu vášho spánku a na základe nameraných údajov vyhodnotiť, ako kvalitne ste sa vyspali. Okrem toho má v sebe zabudovaný aj  vibračný alarm, ktorý vás ráno môže v tichosti prebudiť bez toho, aby ste rušili vaše okolie.

Fitbit One

Fitbit One konštrukcia

Konštrukcia Fitbit One je skutočne jednoduchá, má miniatúrne rozmery 48 x 19,3 x 9,65 mm a hmotnosť iba 8 gramov. Svojim dizajnom pripomína USB kľúč, pričom na prednej strane sa nachádza malý OLED displej, ktorý je dobre čitateľný aj cez deň. Zariadenie môžete prebudiť pomocou tlačidla pod ním, pričom toto slúži aj na prepínanie medzi jednotlivými módmi – kroky, vzdialenosť, spálené kalórie, počet prejdených schodov, kvet (rastie podľa miery aktivít) a hodiny.

Fitbit one 8

Na zadnej strane Fitbit One sa nachádza ešte dvojica kontaktných plôšok, ktoré slúžia na pripojenie nabíjačky alebo prepojenie s počítačom. K dispozícii je aj špeciálny adaptér, pomocou ktorého môžete po zasunutí do PC dáta synchronizovať bezdrôtovo.

Fitbit one 6 Fitbit one 5

 Fitbit one 4 Fitbit one 3

Súčasťou balenia je silikónové púzdro s klipom, vďaka ktorému môžete nosiť Fitbit One skoro kdekoľvek. Odporúča sa však pripnutie k opasku alebo podprsenke. Bez silikónového púzdra môžete tento malý tracker vložiť napríklad do vrecka nohavíc. Na monitorovanie spánku slúži špeciálny náramok na zápästie. Fitbit One je odolný voči potu, dažďu a náhodnému pošpliechaniu vodou. Teploty, v ktorých môže pracovať sa pohybujú v rozmedzí od -20° do 45° C a to do maximálnej výšky 9,144 m.

Fitbit one 7

Fitbit one 2 Fitbit one 1

Technické špecifikácie

Fitbit One je okrem vyššie spomínaného OLED displeja vybavený aj vstavanou batériou, ktorá vydrží v rozmedzí od 5 do 7 dní. Vnútorná pamäť pojme dáta, ktoré odpovedajú 23 dňom používania. Pri synchronizácii sa vnútorná pamäť automaticky vyprázdni, takže o dostatok miesta pre monitorovanie aktivít sa nemusíte vôbec báť.

K monitorovaniu aktivít využíva zariadenie citlivý 3-osý akcelerometer a altimeter. Konektivita je zabezpečovaná prostredníctvom klasického USB pripojenia alebo špeciálneho adaptéra pre bezdrôtové pripojenie. Ten využíva technológiu Bluetooth 4.0 k prenosu dát do telefónu alebo počítača s operačným systémom Windows či Mac Os X. Synchronizácia sa robí vždy, keď sa priblížite minimálne na 6 metrov od počítača so zapojeným bezdrôtovým modulom. Aplikáciu pre mobilné zariadenia si môžete stiahnuť na oficiálnych obchodoch platforiem – Apple App Store a Google Play. Všimli sme si však, že pre Android nie je dostupná pre náš región a preto sme ju nainštalovali len prostredníctvom inštalačného APK súboru.

Fitbit One synchronizacia

Ako to funguje

Všetko čo potrebujete k tomu aby ste mohli sledovať svoje denné aktivity, je registrácia v službe Fitbit. Na webových stránkach fitbit.com alebo priamo pomocou aplikácie si vytvoríte vlastný účet. Pri ňom nastavíte základné údaje, ako napríklad výšku, hmotnosť, rok narodenia a podobne. Po prihlásení sa dostanete na úvodnú stránku služby, kde sú zobrazené vaše hlavne aktivity. Webové prostredie však môžete použiť aj k počítaniu kalórií prijatých v jedle, vytvoreniu vlastného jedálnička, sledovaniu váhy, spánku, srdcovej frekvencie alebo krvného tlaku. K dispozícii sú tiež grafy so štatistikami, vďaka ktorým budete mať lepší prehľad o svojich aktivitách.

fitbit

Počas nášho testovania sme so zariadením vykonávali bežné úkony: chôdzu, beh, chodenie po schodoch a samozrejme spánok. Altimeter vo Fitbit One je pomerne citlivý a dokáže zaznamenať aj menšie pohyby. Zaznamenaný počet krokov približne odpovedá vzdialenosti, ktorú sme s Fitbit one prešli. Zariadenie však nebude veľmi vhodné pre tracking iných aktivít, ako napríklad bicyklovanie alebo korčuľovanie. Tieto aktivity si však môžete do svojich štatistik pridať manuálne pomocou webovej stránky. Dáta uložené na fitbit.com je možné synchronizovať aj s inými službami, ako napríklad Lose it alebo Endomondo.

Android aplikácia

Používateľské prostredie Android aplikácie sa nesie v podobnom duchu ako webové stránky služby. Na úvodnej obrazovke tak nájdete vždy aktuálne informácie o aktivitách, ako počet prejdených krokov, schodov, vzdialenosti alebo spálených kalórií. Aj tu nájdete informácie o kvalite svojho spánku a priamo z aplikácie je možné nastaviť aj tichý alarm. Monitorovať môžete prijaté kalórie, váhu, ale aj pitný režim. Samozrejmosťou je aj možnosť pozrieť si informácie z predchádzajúcich dní. Pomocou aplikácie sa dá tiež zistiť  aktuálny stav batérie.

fitbit one 6 Fitbit One 2 Fitbit One

Zaujímavou sa javí funkcia Friends, pomocou ktorej je možné medzi priateľmi používajúcich Fitbit One súťažiť. Služba sa vás snaží tiež motivovať rôznymi oceneniami, ktoré sú udeľované na základe vašich výkonov. Môžete získať napríklad ocenenie za najviac prejdených krokov alebo schodov. Fitbit One sa dokáže synchronizovať aj prostredníctvom vášho mobilného zariadenia. To sa vám zíde napríklad ak ste mimo dosah svojho počítača.

FitBit One 4

Hodnotenie

Ak hľadáte pomocníka, ktorý by vám pomohol pri chudnutí a motivoval by vás k väčšej fyzickej aktivite, tak potom je Fitbit zaujímavou alternatívou. Narozdiel od mobilných zariadení s nainštalovanými tracking aplikáciami, dokáže fungovať kdekoľvek a to aj mimo pokrytia GPS signálom. Navyše takéto riešenie nebude zbytočne míňať batériu vášho smartfónu, takže ho môžete mať zapnutý nonstop a dobíjať ho budete len minimálne. Nevýhodou je, že nie je vhodný pre monitorovanie všetkých aktivít. Pre chôdzu a beh je však Fitbit One ideálny. Poteší aj zabudovaný monitor spánku a tichý alarm, ktorý vás pomocou vibrácií ráno zobudí bez toho, aby ste rušili svoje okolie. Fitbit One je dostupný v dvoch farebných prevedeniach – fialovej a čiernej. V slovenských e-shopoch sa dá zakúpiť od 112€, čo nie je práve najmenej. Možno ale práve kúpa takéhoto zariadenia vás dokáže motivovať k zvýšenej fyzickej aktivite a zlepšiť tak aj svoj vlastný zdravotný stav a to ako sa cítite. Verte tomu, že po prejdení alebo zabehnutí pár kilometrov navyše sa budete cítiť lepšie, ako po hodine vysedávania pred televízorom.

BasicXL Fitbit One môžete kúpiť v e-shopoch za cenu od (Zdroj: Heureka.sk)
Porovnať ceny >>

 Zariadenie zapožičal Realshop.sk

23.3.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+