MojAndroid

Je to už presne 5 rokov čo bol operačný systém Android po prvýkrát oznámený Open Handset Alianciou. V novembri 2010 mala táto organizácia niekoľko desiatok členov vrátane spoločností Google, Ebay a tiež výrobcov ako Samsung či HTC.  Nespornou výhodou Androidu bola a aj je jeho otvorenosť, vďaka ktorej ho môže použiť v podstate ktokoľvek. Dnes už vieme, že Android bol úspešným projektom, ktorý sa teší veľkej obľube po celom svete. Dokazujú to aj najnovšie štatistiky IDC, podľa ktorých obsahovalo v 3Q 2012 až 75% predaných smartfónov operačný systém Android, čo len dokazuje, ako populárny Android v skutočnosti je.

Základy Androidu však položila už v roku 2003 spoločnosť s názvom Android, Inc, ktorú v roku 2005 odkúpil Google. O dva roky neskôr bol OS Android oznámený Open Handset alianciou a rok na to, bol vydaný SDK Androidu 1.0. V tom istom roku prebehlo aj predstavenie  prvého smartfónu s operačným systémom Android. Bol to T-Mobile G1, známy tiež ako HTC Dream, ktorý začal éru v súčasnosti už jedného z najpopulárnejších operačných systémov. Smartfón so špecifikáciami ako 528MHz procesor, 192MB RAM, 256MB vnútornou pamäťou, 3Mpix fotoaparátom a displejom s veľkosťou 3,2 palca a rozlíšením 320 x 480 pixelov, sa vtedy na pultoch obchodov objavil s OS Android vo verzii 1.0. Ďalšie verzie nasledovali a prinášali so sebou aj ďalšie vylepšenia, novinky a samozrejme originálne pomenovania podľa cukrárenských zákuskov. Za tie roky sme prešli cez verzie Cupcake, Donut, Éclair, Froyo, Gingerbread, Honeycomb, Ice Cream Sandwich a Jelly Bean.

Zdroj: androidauthority

5.11.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+