MojAndroid

Keď sme pred mesiacom a pol pripravovali článok o možnej budúcnosti smartfónov, okrem iného sme spomenuli aj tzv. inteligentné hodinky, ktoré by sa mohli stať jednou z vetiev budúceho vývoja mobilných zariadení. Ani sami sme však vtedy netušili, aké množstvo správ o inteligentných hodinkách sa vyrojí v priebehu nasledujúcich niekoľkých týždňov. Novými informáciami z tejto oblasti sme bombardovaní pravidelne z každej strany, modely inteligentných hodiniek pripravujú viacerí výrobcovia, iní sa k tomu zatiaľ nechcú otvorene priznať a túto oblasť označujú len za „zaujímavú“. Bokom nezostávajú ani analytici, ktorí inteligentným hodinkám veštia ružovú budúcnosť. Pozrime sa teda na podrobnejší prehľad toho, čo už v tejto oblasti existuje, alebo sa ešte len chystá.

Nexus-hodinky

Krátky pohľad do minulosti a súčasnosť

Inteligentné hodinky nie sú výmyslom súčasnej doby, alebo hudbou budúcnosti, v rôznej podobe sa s nimi stretávame už minimálne 14 rokov.  Za priekopníka v tejto oblasti je považovaný Samsung s modelom SPH-WP10 z roku 1999, veľké plány s inteligentnými hodinkami mal aj Microsoft pri svojom projekte Smart Personal Object Technology z roku 2002. Inteligentné hodinky mala aj spoločnosť BlackBerry – vyrábala ich pre ňu firma Allerta a nazývali sa InPulse. Ani jeden z výrobcov však ich potenciál nedokázal využiť a hoci sa rôzne modely inteligentných hodiniek objavovali aj v nasledujúcich rokoch, stále zostávali len okrajovou záležitosťou.

Zdá sa však, že časy sa menia. Prakticky všetci významní hráči na mobilnom trhu chystajú nejaký model inteligentných hodiniek, niektorí ich už dokonca ponúkajú. Poďme sa teda najskôr pozrieť na nich.

Sony

Japonský výrobca trochu zmeškal nástup telefónov s Androidom, z chyby sa však poučil a všetko si chce vynahradiť v oblasti inteligentných hodiniek, kde momentálne patrí medzi lídrov. V júni totiž predstavil už druhú generáciu inteligentných hodiniek s názvom Sony SmartWatch SW2. Tie ponúkajú väčší a jemnejší displej než prvá generácia, vylepšený softvér, ktorý viac pripomína prostredie Timescape v Android smartfónoch od Sony a podporovaný je dokonca aj štandard NFC a samozrejme bluetooth 3.0. Operačný systém nakoniec nie je skutočný Android, ako sa dúfalo, ale je kompatibilný s väčšinou Android zariadení na trhu. Predinštalované aplikácie umožňujú odpovedať na hovor, alebo ho ukončiť, zobraziť históriu hovorov, smsky, e-maily, novinky zo sociálnych sietí a počasie, prípadne ovládať prehrávanie hudby. Bonusom je akási diaľková spúšť fotoaparátu, po ktorej stlačení smartfón vyhotoví fotografiu.

Sony-Smartwatch-SW2--550x372

Asi najväčšou zmenou oproti prvej generácii je displej s uhlopriečkou 1,6 palca a rozlíšením 220 x 176 bodov (prvá generácia mala 1,3 palca a 128 x 128 pixelov). Použitý LCD panel je transreflexívny, teda poskytuje vysoký jas a dobrý kontrast aj pri priamom slnečnom svetle, čo je u hodiniek veľmi dôležité. Druhou dôležitou kategóriou je výdrž batérie, ktorú Sony napriek prítomnosti energeticky náročného displeja deklaruje na úrovni 3 až 4 dní. Výhodou je tiež nabíjanie cez bežný microUSB konektor a certifikát IP57, teda vodotesnosť do hĺbky 1 metra. Hodinky ruku príliš nezaťažia, keďže spolu so silikónovým remienkom vážia len 48,4 gramu. Neobsahujú však žiadne senzory na monitorovanie telesnej aktivity, takže v tomto smere sa treba spoľahnúť na smartfón, alebo externé príslušenstvo. Sony SmartWatch SW2 by sa do predaja mali dostať v septembri za doteraz neupresnenú cenu.

Pebble

Koncept týchto inteligentných hodiniek vznikol ako startup, pomocou ktorého vývojári hľadali investorov a prostriedky na ich výrobu. Záujem investorov bol nakoniec obrovský a vývojári vyzbierali omnoho viac prostriedkov, než pôvodne zamýšľali.  Cieľovú sumu 100 000 dolárov totiž dosiahli už po dvoch hodinách od spustenia a po 28 hodinách mali na konte už rovný milión. Hodinky si namiesto predpokladaných 1000 záujemcov predobjednalo až 85 000 ľudí a dodnes sú úzkoprofilovým tovarom.

pebble-270x300

Podobne ako Sony Smartwatch, aj Pebble dokážu komunikovať so smartfónom, upozorniť na prichádzajúci hovor, zobrazovať správy a e-maily, ovládať hudbu a nechýba ani budík. Autori plánujú pre hodinky vyvíjať ďalšie aplikácie a umožniť ich vývoj aj pre iných programátorov sprístupnením SDK.

Displej týchto hodiniek má rozlíšenie 168 x 144 pixelov a jedná sa o úsporný e-ink s podsvietením. Ovládajú sa štyrmi tlačidlami po bokoch a so smartfónom komunikujú cez bluetooth 2.1. Výdrž batérie by mala stačiť na 7 dní používania, pri spárovaní s telefónom sa však mierne zvýši spotreba jeho batérie – približne o 5 až 10%. Hodinky sú vodotesné a tiež odolné voči poškriabaniu. Cena v USA činí 150 dolárov, dostupnosť u nás je zatiaľ veľmi otázna.

Zvyšok článku si môžete prečítať v aktuálnom čísle Android Magazínu, v ktorom však nájdete ešte oveľa viac zaujímavých tém, článkov a rozhovorov.

Článok nájdete v letnom vydaní časopisu Android Magazín na 34. strane

>>> Stiahnite si PDF – Android Magazín Júl-August 2013  <<<

Aplikácia Android Magazín je dostupná na Play Store aktuálne len pre Android tablety vo verzii 3.0 a vyššie. Pre správne spustenie aplikácie je potrebné mať nainštalovanú aplikáciu Adobe AIR. Aplikácia Android Magazín beží na platforme Coverpage od spoločnosti MONOGRAM Interactive.

1.9.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+