MojAndroid

Právo na odblokovanie a používanie zakúpeného smartfónu v mobilnej sieti iného operátora, je v USA od januára 2013 protizákonné. Cez víkend vstúpil totižto do platnosti upravený zákon DMCA (Digital Millennium Copyright Act), ktorého pôvodným zámerom bolo ochrana autorských práv a nie zákaz odblokovania telefónov. Podľa Registra autorských práv je totižto firmware telefónu duševným vlastníctvom operátora a teda akékoľvek úpravy sa považujú za porušenie zákona. Ak by ste sa tento zákaz rozhodli ignorovať, mohlo by vás to v USA prísť pomerne draho. Za odblokovanie svojho smartfónu by ste tak mohli zaplatiť pokutu až 2500$. V prípade, že odblokovanie robíte pre zisk, mohla by vás táto činnosť vyjsť až na neuveriteľného pol milióna amerických dolárov.

Upravený zákon väčšina používateľov mobilných telefónov ani nepostrehne, keďže k odblokovaniu by počas viazanosti s operátorom aj tak nepristúpila. Nájde sa však aj skupina ľudí, ktorých zákon pobúril a dožadujú sa jeho zmeny. Na internete sa objavili už aj prvé petície za jeho zrušenie. Najbližšie sa však bude o zmenách pojednávať až na zasadnutí rady v roku 2015. Rebecca Jeschke, analytička digitálnych práv z Electronic Frontier Foundation, sa k zákonu vyjadrila takto: “Nebolo to dobré rozhodnutie. Mali by ste byť schopní odomknúť svoj vlastný telefón. Tento zákon bol určený na boj proti porušovaniu autorských práv, nie aby ľuďom zabránila robiť to, čo chcú robiť so zariadeniami čo si kúpili.” Obyvatelia USA si môžu stále zakúpiť odblokované zariadenia, na ktoré sa zákon samozrejme nevzťahuje.

Zdroj: phonearena, digitaltrends

28.1.2013

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+