MojAndroid

Transformer Pad 300 je najnovším prírastkom do rodiny tabletov spoločnosti Asus. Tablet je nástupcom Tranformeru Prime, ktorý bol verejnosti predstavený ešte v novembri minulého roka. Tablet Transformer Prime sprevádzali problémy s príjmom signálov GPS a WiFi, ktoré boli spôsobené najmä samotnou kovovou konštrukciou zariadenia. Odpoveďou na tieto nedostatky je Transformer Pad 300, ktorý na trh prichádza s takmer identickými parametrami ako Prime ale s konštrukciou vyrobenou z plastu. Tablet je tak k dispozícii za priaznivejšiu a nižšiu cenu. Tablet zaujme však výborným spracovaním, pevnou konštrukciou a výdržou na batériu. Vďaka nižšej hmotnosti je výborný spoločník aj na cesty.

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia: tablet + dokovacia stanica
  2. časť: Displej, výkon a pamäť
  3. časť: Operačný systém, aplikácie
  4. časť: Multimédiá: prehrávanie videa, zvuk, fotoaparát
  5. časť: Konektivita, batéria, záver

Konštrukcia: plastom nič nepokazí

Ako sme už v úvode naznačili, Transformer Pad 300 je vyrobený v prevažnej miere z plastu, ktorý je ako v prípade Primu na zadnej strane textúrovaný. Na rozdiel od svojho drahšieho dvojčaťa je však takýto povrch dobre citeľný aj pri dotyku. 

 

Transformer Pad 300 neprichádza na trh len v jednej farbe, ale budete si ho môcť vybrať v štyroch farebných prevedeniach – kráľovskej modrej, ľadovo bielej alebo červenej. My sme na testovanie dostali modrú verziu.

Kvalita konštrukcie nijako nezaostáva za predchádzajúcim modelom. Hoci telo tabletu je vyrobené z plastu, je stále dostatočné pevné a bez akýchkoľvek náznakov po nepríjemných zvukoch. Prednú stranu s displejom už štandardne chráni odolné sklo (tentokrát však, namiesto Gorilla Glass, použil Asus iný odolný materiál nazývaný Sodaline Glass), pod ktorým sa tiež ukrýva šošovka 1,2 Mpix kamery určenej najmä pre videohovory.

 

Po stranách tabletu sú rozmiestnené ovládacie prvky a konektory. Tlačidlá pre ovládanie hlasitosti sa nachádzajú naľavo a tablet zapnete pomocou tlačidla navrchu. Konektor micro HDMI a slot pre pamäťové karty micro SD nájdete tiež na ľavej strane. Hudobný 3,5 mm jack je umiestnený napravo. V spodnej časti nechýba dokovací konektor, ktorý okrem pripojenia nabíjačky slúži aj na prepojenie tabletu s dokovacou klávesnicou alebo počítačom.

 

Šošovka hlavného fotoaparátu sa nachádza na zadnej strane tabletu v jeho hornej časti a proti poškriabaniu je chránená zapustením. Svoje miesto si tu našiel aj hlasitý reproduktor.

Čo sa kvality konštrukcie týka, nemáme Transformeru Pad 300 čo vytknúť. Vďaka rozmerom 263 x 180.8 x 9.9 mm sa tablet pohodlne drží v ruke, no pri dlhšej práci s ním je už váha 635g citeľná – toto je však štandardná hodnota medzi tabletmi s 10 palcovou uhlopriečkou displeja.

Dokovacia klávesnica

Tak ako ku každému tabletu Transformer od Asusu, aj k Transformeru Pad 300 môžete pripojiť dokovaciu klávesnicu. Tá je buď priamou súčasťou tabletu už pri jeho kúpe alebo dostupná ako samostatné príslušenstvo.

Pripojením klávesnice sa stane z vášho tabletu razom prenosný netbook, ktorý sa dá skvele využiť pri písaní dlhých textov alebo na pohodlnejšie prehliadanie internetových stránok. Okrem toho integruje dokovacia klávesnica aj vlastnú batériu a slot pre pripojenie pamäťových kariet SD (pomocou redukcie aj micro SD). Nájdete tu tiež plnohodnotný USB port pre pripojenie externých zariadení a USB diskov. Podobne ako tablet môžete aj dokovaciu klávesnicu dobíjať samostatne pomocou konektoru na ľavej strane.

Dokovacia stanica ponúka plnohodnotnú QWERTY klávesnicu, ktorá je doplnená o ďalšie klávesy určené pre ovládanie Androidu. Nájdeme tu tak napríklad tlačidlá späť, zapnutie/vypnutie WiFi, Bluetooth, zapnutie/vypnutie touchpadu, rýchle ovládanie jasu displeja a hlasitosti, tlačidlo pre vytvorenie screenshotu, rýchle spustenie internetového prehliadača a nastavení alebo ovládanie prehrávania multimédií. Nechýba ani tlačidlo pre návrat domov a vyvolanie menu s nastaveniami.

Klávesnici samozrejme nechýba ani touchpad, ktorý je multidotykový a podporuje gestá pre skrolovanie dvoma prstami (hore, dole, do strán). Nepodporuje funkciu pinch-to-zoom. V spodnej časti dotykovej plochy sa nachádza tiež dvojica hardvérových tlačidiel, ktoré preberajú funkciu potvrdenia a návratu o jeden krok späť.

Veľa z vás sa určite pýta akým spôsobom funguje externá batéria. Je to jednoduché. Tablet pripojený k dokovacej stanici je automatický dobíjaný – pri práci v dokovacom režime sa tak najskôr vybije batéria v doku.

Písanie na klávesnici je otázkou zvyku. Po prechode z klávesnice s klasickou veľkosťou sme si na rozloženie kláves museli chvíľu zvykať, no potom bolo písanie už rýchle a bez preklepov. Pre pohodlnejšie písanie by sme však predsa len uvítali vyšší zdvih kláves a výraznejšiu odozvu na ich stlačenie.

Samotný mechanizmus na pripojenie tabletovej časti je vyrobený z kovu, ktorý mu dodáva dostatočnú pevnosť a odolnosť. Tablet má v doku určitú vôľu, ktorá však nijako pri používaní neprekáža. Ešte spomenieme, že dokovacia klávesnica má v spodnej časti štyri gumové podložky, ktoré bránia zošmyknutiu na hladkom povrchu. Čo môžeme tabletu s pripojenou dokovacou stanicou vytknúť je náchylnosť na prevrátenie v prípade úplného roztvorenia (približne 135 stupňov).

Tento článok je rozdelený na viacero častí:

  1. časť: Konštrukcia: tablet + dokovacia stanica
  2. časť: Displej, výkon a pamäť
  3. časť: Operačný systém, aplikácie
  4. časť: Multimédiá: prehrávanie videa, zvuk, fotoaparát
  5. časť: Konektivita, batéria, záver
25.6.2012

Pravidlá diskusie

Portál MojAndroid.sk si vyhradzuje právo zmazať neslušné, rasistické a vulgárne príspevky, ako aj osobné útoky na redakciu, či diskutérov v komentároch pod článkom bez ďalšieho upozornenia. V prípade uverejňovania odkazov na externé stránky, je komentár automaticky preposlaný do redakcie na schválenie.

+